Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotporszívó akkuvezérlő átalakítása
Lapozás: OK   8 / 8
(#) xyzxyz válasza zoox hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Elnézést, lehet, hogy értelmetlenül írtam.
Szóval.
Az akku +- pontjain először csak 2,3-2,9V van jelen PCB ugye OFFolta az akkut, így ez a robi felől jön.
Ilyenkor akku nem töltődik, nem történik semmi.
Hozzáérintem a 100K-s ellenállást párhuzamosan a +- -hoz és lám megjelenik a 14-15V töltőfeszültség. jacksonnál is a lámpa odaérintésére indult el.
Egyébként ellenállás nélkül ha le-fel kötögetem az akkut néha arra is elindul a töltés.
Amíg PCB nem old le (időben eléri a dokkolót a robi) nincs semmi gond, megy a töltés.
Próbáltam töltésvezérlővel is, arra sem indul a töltés, kevés lehet a nyugalmi állapotban folyó áram.
Régivel nem volt semmi ilyen gondom. Más lehet a felépítése, programozása.
(#) zoox válasza xyzxyz hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Ha jól emlékszem egy FET vagy stepdown converter kapcsolja rá a feszt egy diódán keresztül töltés állapotában és kell hozzá hogy a hőmérséklet érzékelő NTC vagy PTC (nem emlékszem pontosan)rajta legyen a robin a megfelelő csatin amit a régi packból lehet kitermelni.
...
Amit még kipróbálnék ,hogy ha a battery lemerült és nem ad ki delejt és persze már nincs rákötve a robira akkor én rákapcsolnák külső tápot egy kis időre mintha tölteném és ha utána leveszem a delejt(külső töltő tápot) meg marad-e a fesz a battery-n . Szóval csak azt tesztelném hogy jól működik-e a protection pcb vagy nem.
....
Visszatérve a te megoldásodra:
Az is megoldás lehet hogy a dióda elé kötöd azt az ellenállást amivel elindul a töltés ha az megoldás, mert akkor nem terheli a packot csak átvágod a procit hogy ő mindig töltse a packot.
(#) xyzxyz válasza zoox hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Természetesen hőmérséklet érzékelő rajta van. Csipogna is ha nem lenne. Egy az egyben átkerült minden a régi robiból. Nem is tudnám máshogy, mert egy egységbe van rögzítve minden 4 kivezetéssel.
Külső tápra azonnal ONba kapcsol a PCB és úgy is marad, mert ugye a terheletlenül eső fesz a kikapcsolási fesz felett van, kikapcsolni pedig még terhelve sikerült neki.
Azt hiszem rá fogom simán kötni a 100KΩ-ost pack +- -ára és úgy marad.
Ha jól számolok ezen fog jelentkezni 0,002W körüli teljesítmény, ami elenyésző. Ha jól számolok.
Jól számolok?
(#) zoox válasza xyzxyz hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Igen.
P=U*U/R
(#) satrafuckar válasza zoox hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
köszi a megerősítést!
frekimérős multi és oszci nincs itthon, a mikrokontrolleres verzio a saját szenzort használva nekem is eszembejutott, de ahhoz lusta voltam :\

egyelőre nemsok pozitív (ill egyáltalán értelmes) reakció van az ebay-es arcoktól, hungaroflottánál csak motor 5,5k + 2k szállítás
(#) jackson válasza zoox hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Sziasztok! Már nem az a problémám,hogy nem indul el a töltés,most már be sem kapcsol a robi,pedig semmit nem csináltam vele azóta,csak most lenne időm vele ujra foglalkozni,ahogy tápot adok neki,nem történik semmi,nem kapcsol be,nem csipog,nem jelenik meg a kijelzőn semmi,csak az alaplapon lévő ellenállás melegszik,de nagyon,nincs valami ötletetetek mi lehet a probléma,esetleg lehet még szerezni alaplapot esetleg hozzá?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
(#) jackson válasza jackson hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Ez az ellenállás az ami melegszik.

DSC_0337.jpg
    
(#) zoox hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Egy kis érdekesség.
Nincsennek véletlenek:
1. actop xr210
2. sencor
3. klasszikus robotx r 800
4. sokadik copy
stb stb......
csak ugye az a fránya firmware ... meg a jó support hiányzik
(#) zoox hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Arra gondoltam ami már régóta érik bennem csak a lustaságom az akadály hogy irni kellene egy uj fw-t. Ja meg fel kellene térképezni a HW-t azaz vissza kelleme fejteni a PCB-t csak sajnálom rá az időt pedig ha meg lenne akkor tudnák kezdeni valamit . Elvileg... ahogy már korábban is néztem nincs benne olyan áramköri megoldás amit ne tudnánk ÁK-ban használni (kivéve 1-et az LCD vezérlőt mert az mandarinul van irva az adatlapja).
Ha tényleg elkezdem akkor mit is változtatnák rajta biztosan.
1 távszabi kuka -> Android app + bluetooth kapcsolattal vagy wifi (esetleg online IoTstb)
2 LCD kuka -> helyette NEXTION HMI
(#) xyzxyz válasza zoox hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Igen, sajnos ahány "ház" annyi változat.
Nekem a 3 gép közül mind másképp viselkedik.
A most LIionnal használt robotx800 pont azt produkálja amit oldalakkal ezelőtt tárgyaltunk.
Soha nem jelzi ki a teljes töltöttséget. Az előző alaplap furcsa módon teljesen rendben működött, villogott 1-2, majd 3 csík, teljes töltésnél pedig megállt a villogás. Ez villogtatja a 3csíkot a végtelenségig. Viszont kb 10-15 perccel többet megy a robi, tehát többet is tölt bele, lehet, hogy már a PCB az akkupackban kapcsolja le a töltést.
(#) xyzxyz válasza zoox hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ez az az alaplap ami jelezte a teljesen feltöltött LiIon akkut, tehát előbb elvette a töltést, minthogy a packban lévő PCB lekapcsolt volna. Ez utóbbi csak feltételezés, mert nem mértem. Ez a gép sokat ment, használtam, kizárólag a lemerülési/elhalási fesz.-el volt gond, lejjebb tárgyalva.
Hátha későbbi dolgokhoz használható az infó.
(#) zoox hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Egy újabb kis apróság amit találtam a ST proci adatlapjában.
Van neki beépített RTC modulja ami azért jó nekünk mert ha pl. CR2032 elemmel megtápoljuk a Vbat lábon akkor elvileg nem fogja elfelejteni az idő beállítást ha a fő battery lemerül . Azt nem tudom hogy a progikat amiket beállítottunk el felejti-e de gyanítom hogy a ramba tárolja és igen csak feledékeny lesz.

RTC.PNG
    
(#) Scenic hozzászólása Feb 27, 2017 /
 
Sziasztok! Én is küzdök egy 800-as átalakításával. Sajnos nem sok sikerrel. elkészítettem egy 3 cellás litium akku pakkot. Ha rákötöm a gépre elindul és keresi a dokkolót. Ha 4 cellást kötök rá akkor csak felpörög 1 másodpercre és leáll hibajelzés nélkül. A belsején nem alakítottam még át semmit. A hőérzékelő rá van kötve az érintkezőkre ahogy kell. Van ötletetek mi a baj?
Próbáltam akku helyett tápegységgel is 15V, 16V feszültségen de ugyan az a jelenség.
(#) zoox válasza Scenic hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Elvileg a 4 cellással kellene hogy működjön.(átalakítás nélkül is valameddig)
Én helyedben rámérnék a cellákra amikor elindul a robi mert szerintem leesik a pack kapocs fesze annyira hogy összeomlik.(szóval vagy nincs feltöltve valamelyik battery vagy rossz a 4. battery)
(#) Gregapo hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Kedves Hozzáértők!
Van egy RobotX R800 típusú porszívónk, kb. másfél hónapja kaptuk egy ismerőstől. Ő kb. 3 éve be sem kapcsolta. Ennek megfelelően, miután feltöltöttem, meg se nyekkent, így akku problémára gyanakodván vettem hozzá egy 2000mA-s akkut. Feltöltve az akksit, azután sem nyekkent meg a gép (bocsánat, egyet csippantott, felvillant és kész).
Ezután elkezdtünk gondolkozni, hogy mi a rák lehet a baja. Kipucoltam sűrített levegővel, kimértük az akksit és a töltést (szépen tölt és el is éri a végső töltöttségi szintet).
Ezután "mi baja lehet" alapon rákötöttük direktben a 24V-os töltőt, és "bebikáztuk". Mit ad Isten, elindult (akksit utána beraktuk, és úgy is ment). Másnap a feltöltött akksival nem indult el önerőből, de ismételt bebikázás hatására beindult, és miután beraktam az akksit 2,5órán keresztül meg sem állt a készülék.
Ezután újra feltöltöttük, kicsit felpörgött, majd mintha merülne az akksi, leállt. Újra ki/bekapcs, kettőt csippantott, majd kikapcs. És gyakorlatilag el sem indult.
A második bikázás óta többet nem indult el. Azzal, hogy direktben rákötjük a 24V-ot, fel-fel villan, de már nem indul el. Az akksit viszont szépen tölti továbbra is.
Van ötletetek, hogy mi lehet a baj? Én valami kondenzátor hibára, vagy valami visszamérő rendszerre gondolok, de nem tudom, hogy ezek hol találhatók. Láttam a hosszas beszélgetéseiteket, de úgy érzem, nem az akku töltöttség érzékelő a problémám (bár az is lehet, hogy igen, csak nem jól értelmezem).
Így a hosszú leírás és a pontos kórkép után tudnak diagnózist adni Doktor urak? Nagyon köszönöm előre is!
(#) xyzxyz válasza Gregapo hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Amikor kiveszed az akkut, vagy áll 3évig akkor alaphelyzetbe kerül az agya. Ilyenkor csak nagyon pici árammal tölt, gyakorlatilag kell neki 20 óra míg feltölt, ezt hívja amarketing "megformázásnak" pedig csak a saját hiányosságát fedi el vele. Majd a használat közben gyűjti az infót, hogy mennyit veszel ki az akkuból és annyit már a következő töltéskor nagyobb árammal gyorsan visszatölt. Folyamatos használat mellett soksok ciklust futva töltve kb 3 óra alatt fel kell töltenie.
Szóval 1-2 óra töltés nem sokat ér, ha döglött volt a gép, elképzelhető, hogy csak felpörög és elindul töltőt keresni újra.
A "rákötöttük direktbe" és a "bebikázást" nem értem.
(#) Gregapo válasza xyzxyz hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szia! Köszönöm a választ!
Nem 1-2 órát töltöttük, hanem 10-12 órát és nem a dokkolóról, hanem dirket töltéssel. De megfogadom a tanácsod, ráteszem egy teljes napra.
A bebikázás alatt és a rákötöttük direktbe azt értem, hogy kiszedtük az akksit, és a töltőjét rákötöttük a + és a - oldalra, majd beduktuk a 220-ba. Tehát töltőről kapcsoltuk be és nem az akkumulátorról. És miután beindult, levettük a töltőről, beraktuk az akksit, és ment.
De sajna azóta nem megy.
(#) zoox válasza Gregapo hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Szia.
Ha jól értem az akku helyére kötöttetek 24V-ot, az az akku kivesz és direktbe köt 24V a 12 cellés akku helyett annak a csatlakozóira ??
Szerintem nem jó 5-let volt mert ha jól számolpm 12x1.4V az 16.8V és helyette kapot 24V-ot .
A működtető füst esetlen nem jött ki vagy esetleg .... lehet hogy van benne még tartalék füst is .
Na jó elég a poénból... szerintem nem a "bika" segített hanem az akku ki be rakása mert gondolom oxidos lett a kontakt és a mozgatáskor javult valamit. Azért is gondolom mert azt irtad hogy bekapcsoláskor csippant egyet és megállt és nem pedig elindult a töltőhöz.
Az akku-t meg kellene mérni hogy mennyi fesz van benne. Esetleg ugy is hogy terheled mondjuk egy autó 21W izzójával és akkor is megmérni a kapocs feszét a akkunak.
Nekem nagyon az jön le hogy vagy kontakt hiba(battry csatikon) vagy az akku összeomlik terhelve.....ja meg esetleg most már a "bika" hatása is okoz plussz hibát valamelyik fesz szabin.
Ha regulátor van benne annak nem mind1 hogy mennyit kell eldisszipálnija hővé 24V-ból(itt megy ki belőle a füst) ha meg stepdown conv van benne akkor meg nem lehet nagy baj "mi baj lehetne"(bocsi).
(#) Gregapo válasza zoox hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Szia!
Igen, a 24V-ot direktben kapcsoltuk a készülékre. Sógor is agyalt, hogy szerinte nem kéne, de miután az akksit feltöltötte a robot, megmértük, és 24V-ot mutatott (kérdés ezek után: mitől mutatott 24V-ot???), úgy döntöttünk, hogy hajrá. Az volt a véleményünk, hogy valami túlfesz védelem biztos van a gépben.
Akksi problémára nem gyanakszom, mert kipróbáltam egy másik masinán, amelyik tökéletesen ment vele (ezt végül nem vettük meg).
Meg ha füst lett volna, akkor mitől indult volna el kétszer is? És miért ment 2,5órát?
Szóval nem értem.
Inkább az a véleményem, hogy valami rosszul érzékeli a meglévő feszültséget, és egész egyszerűen nem indul be. Esetleg lehet az az ellenállás, amiről itt írtatok jóval régebben (valami 30k-s ellenállás melegedett valakinek)? Vagy nem tudom, van ebben valahol egy kondi, ami a vissza mérő rendszerhez tartozik, csak nem találom?
Egyébként még annyi, hogy vettünk még egy használtat, és az eladó azt mondta, 2 éve nem kapcsolta be, és rossz az akksija. Hát ugyanazt produkálta, mint a mienk. 12 óra töltés után meg se nyekkent. (ott mondjuk az is érdekes volt, hogy 12óra tölrés után az akksit kiszedtem, miután nem indult el, vissza tettem, és a töltést megint 0-ról kezdte. De a mi robotunk 100%-os töltést mutatott).

xyzxyz: 24órát töltöttem, meg se nyekkent.

Egyelőre köszönöm a tippeket, ha lesz időm, neki durálom magam és végig mérjük a gépet. Addig ha meg tudjátok mondani, hogy hol van ebben a visszamérő, azt megköszönöm!
(#) zoox válasza Gregapo hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1653784.html#1653784
Itt pont azt az áramkört alakítom át.
Érdekes dolgokat produkál a robid.

Most ha jól értem 2 robid is van?
(#) Gregapo válasza zoox hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Köszi el fogom olvasni!
Nem, egyet visszaadtunk a gazdájának, mivel nem (csak) akksi hibás volt. Szóval most az eredetivel szórakozok.
(#) Scenic válasza zoox hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
A robi alaplapja ment tönkre. Alaplap csere után a 4 db li-ion akkuval tökéletesen működik. Jól mutatja a töltést és a teljes feltöltést is. Az alaplapon nem mókoltam semmit talán a kikapcsolást vezérlő ellenállás értékét kellene növelni, mivel az akkupakk PCB-je lekapcsol ha nem talál vissza a töltőre időben.
(#) lacixxx hozzászólása Ápr 21, 2017 /
 
Jó estét Mindenkinek,

a kb 3éve leállított robotx 800am, új akkut kapott. Teljesen normálisan működött, miután dokkolt, a töltés jelző az első töltéskor csak az első rublikáig fut. Mellette,5-6 mp.ként csippan egyet. 5órai töltés után sem változott semmi.
Tud valaki okosat mondani, hogy miért teszi ezt?
Köszönöm a válaszokat!
üdv
Laci
(#) Gregapo válasza lacixxx hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Szia!
Azt hiszem, ugyanaz lesz a problémád, mint nekem. Kicsivel feljebb olvashatod a nyűgömet.
Sajnos még nem jöttem rá (nem volt rá időm), hogy nálam mi okozza a bibit.
Első körben nézd meg multiméterrel, hogy tölt-e rendesen. Nálam ez nem volt probléma, és az akksi feszültsége is jó volt, rendesen feltöltötte.
Most azt fogom csinálni, ha hozzájutok, hogy elkezdem végigmérni egyesével a feszültségeket különböző pontjain a robotnak. Valahol biztos, hogy kevesebbet érzékel a ténylegesnél, ami miatt nem akar berottyanni, tehát én valami ellenállás hibára (vagy kondenzátor hibára) gyanakszom. Régebbi fórumozásból láthatsz választ, ahol valaki egy ellenállással bajlódott és neki összejött a végén a rendszer.
Ha eljutok ahhoz, hogy végig mérjem, akkor megírom a tapasztalatokat.
Üdv!
(#) lacixxx válasza Gregapo hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Szia,

köszönöm,hogy válaszoltál. az akksi vadonat új. Akkor ,hajrá.
üdv!
(#) kerir hozzászólása Jan 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem tudom a szakértők közül olvassa-e még valaki ezt a topic-ot, de magam is gondba kerültem a Sencor scv9031-esemmel, ami ugye az itt tárgyalt típusok testvére.
Olvastam a pár évvel ezelőtti feszültségosztós elhagolásról, ami segíthet az akku élettartamának megőrzésében, viszont ha jól értettem, ez együtt járt a litiumos átalakítással is.
Az lenne kérdésem, mivel nekem még ép, új NiMH celláim vannak, ez az elhangolás megoldja az alacsonyabb feszültségre merítés problémáját a NiMH esetében is, vagy az ott leírt ellenállások már eleve a litiumos akkucsomag feszültségszintjére vannak kidolgozva?
Semmi mást nem szeretnék, csak hogy a gyári viselkedés mellett legyen szíves az aksit jobban lemeríteni 12 V környékére, és lehetőleg az ezt megelőző viselkedése is a gyári legyen. Azaz 12,5 V körül keresse a dokkolót, kb. 15-20 percig, majd rááljon és töltsön.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) zoox válasza kerir hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
Rádobtam egy saját feszmérőt hogy teszteljem és ilyen lett.
Remélem megfelel neked is.
A többi PÜ -ben ment.
ui: ja ahogy kérted a + lett megszakítva a battery és a robot között
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) zoox válasza zoox hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Hali.
2.0 ver

2.0.jpg
    
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Sziasztok. Kérdeznék:
Vásároltam egy robotporszívót, gondolom valami atom kínai darab.
Van benne egy 14,4V 20Wh-s NI-MH akku, azzal nincs gondom, feltöltöm, bekapcsol, viszont le is áll E02 hibakóddal (igen nincs is meg a gyári két kis karocska ami befelé söpri a szemetet), hogyan tudnám azt helyettesíteni hogy megfelelően működjön? Próbáltam nyáklap darabbal hogy úgy lássa mintha ott forogna, de semmit nem segített.
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) stenzi válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia. Gondolom egy típus, fotó vagy valami sokat segítene. Utánna lehetne nézni mi az a E2 hibakód. Amúgy nem hinném hogy a forgó karocska hiánya miatt áll le...
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem