Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 71
(#) every hozzászólása Jan 27, 2020 /
 
Sziasztok! WD 2TB-os vinyó eddig ment most nem pörög fel (több gépen is nézve), mi lehet a baja? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Ahogy ígértem, megnéztem.
BitRecover Pen Drive Recovery Wizard - Honlapja.
Nekem megért 39$-t, amennyi holmit sikerült visszahoznia arról a @&#! pendrájvról. Hozzá kell tenni, hogy időnként zokszó nélkül kilépett visszamentés közben, de ekkor megnéztem hol tartott és onnantól folytattattam vele (a már meglévő holmikat kihagytam a kijelölésből). Nem gyors folyamat, de cserébe lassú és ez a program csak pendrájvra jó.
(#) pittti válasza zombee hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
„...Valami olyan program kellene ami nem vacakol félórákig a bad sectorral”

Szögezzünk le valamit - nem a szoftver vacakol a bad szektorokkal, hanem az operációs rendszer. Egy módon kerülhető ki, ha célhardvert használsz a tükörmásolat elkészítéséhez (Pl. Atola)
(#) pittti válasza every hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
„...WD 2TB-os vinyó eddig ment most nem pörög fel”

Úgy szokták mondani, meghalt. Vagy tönkrement a vezérlőpanelen valami, vagy beállt a lemeztárcsák csapágya.
(az áramfelvétel mérésével a hiba behatárolható, a további lépéseket ez dönti el)
(#) zombee válasza pittti hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Köszönöm, valahogy éreztem hogy nem a vinyóelektronika nyámmog percekig-félórákig egy-egy BS fölött. Már azt is észrevettem hogy ugyanazzal a géppel Win7 sokkal tovább elbazsevál
ugyanannyi adatmennyiségen, mint egy XP. (szorzót direkt nem írok, én se hiszem el)
Ezért is dobtam be, hogy linuxos cucc is megfelel ha abból lenne kéznél valami ingyenes image-mentő. Már én is gondolkodtam valami hardveres megoldáson, pl. IDE-SATA átalakító + AVR, a backup egy másik IDE vinyó lenne, mivel soros porton nagyon lassan jönne át. De ennek megépítése is sokkal tovább tartana mint egy létező+ingyenes (csak nem tudok róla) eljárás. Érdekelne az int13h nevezetű BIOS rutin, mennyire hatékony, és DOS-os környezetben mennyire használható LBA címzésre 500GB lemez esetén. Esetleg valaki már írt rá programot. Tartok tőle, hogy egy kereskedelmi hardveres (pl. az említett Atola) eszköz beszerzése nagyságrendekkel nagyobb tétel lenne mint egy Kürt-féle adatmentés.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
(#) pittti válasza zombee hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Linuxnál ott van a „dd” parancs, ez elég jól paraméterezhető - akár a hibák kihagyására is. De ennek köze nincs a valós tükrözéshez - nem fizikailag másol. Ha túl sok kihagyott hibás szektor van az átvitelnéll, egy értelmezhetetlen adathalmaz, katyvasz lesz az egészből.

„...mint egy létező+ingyenes (csak nem tudok róla) eljárás.”
Én sem tudok ilyenről - általában ezek vastagon fizetősek. Az Acelabnak van még ilyen alacsonyszintű másoló programja (data extraktor), de PC3000 kártya nélkül az sem működik.
(#) zombee válasza pittti hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Na igen, olyan cucc lenne igazán jó mint egy USB-SATA átalakító, csak a Windows ne lássa a rádugott eszközt, ne próbálja azt merevlemezként kezelni. Csak egy adatátviteli eszközt lásson, amit valamilyen szoftver (nem feltétlenül profi) kezel, ki tudja olvasni szektoronként az adatokat, SMART-infókat, stb. Olyan nagy dolog lenne ez? Vagy csak keveset készítenek, ezért ismeretlen / drága?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2020
(#) pittti válasza zombee hozzászólására (») Jan 29, 2020 / 1
 
„...csak a Windows ne lássa a rádugott eszközt, ne próbálja azt merevlemezként kezelni”

„...ki tudja olvasni szektoronként az adatokat, SMART-infókat, stb”

Nem veszed észre, hogy ezek egymásnak teljesen ellentmondó feltételek? Ezért van, hogy az ilyen problémákat megoldó (megkerülő) eszközt nagyon kevesen készítenek, emiatt iszonyat drága. Ha egy cég beszerez ilyet, a vele végzett mentés is az lesz. Ráadásul profi szakember kell a kezeléséhez, akinek a mérnöki óradíja sem két fillér.
(Magyarországon csak páran vannak, akik ilyen berendezést a megfelelő szinten használni tudnak).

Nem kis probléma amit meg akarsz oldani, és ez szerintem tisztán szoftveresen nem megy.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2020
(#) Szasza9668 hozzászólása Feb 10, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy noti hdd érdekeset produkál. Annak idején le pottyant picit és shoa többet nem tudtam rá windows telepíteni meg indítani. Gondoltam kár el dobni, kissebb partíciót csináltsm rá aztán be dugtam a samu tv-be. Mese filmet tároltam rajta a gyerekeknek. Pár év használat után az egyik műsör tár frissítés alkalmával azt dobta ki a hdd sentinel, hogy 100/70. Le is cseréltem egy frissebb darabra. Ezek után ment a nas-ba torrentezésre. Majd pár hónap után ki is cseréltem. Amikor rá dugtam a gépere akkor a hdd sentinel meg azt írta ki, hogy 100/100.

Létezik, hogy megjavul?¿

Köszi!
(#) szsrobert válasza Szasza9668 hozzászólására (») Feb 10, 2020 /
 
Kondiszaradas, hardverhiba, virus. Szamgep nem latja, settopbox neha igen.Erdekes jelensegek.
(#) Szasza9668 hozzászólása Feb 18, 2020 /
 
Sziasztok!

Kaptam 2 db 2TB 3,5" wd green hdd-t. Win server volt rajta.
Másik gép felismeri de a win 10 boot pendrive nem hajlandó particionálni. menthető ez valahogy?

Köszönöm!
(#) pittti válasza Szasza9668 hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Valószínűleg maradt rajta valami, amit a telepítő nem tud törölni.
(a WD DlgDiag törlési funciója mindent letöröl!)
(#) antikzsolt válasza Szasza9668 hozzászólására (») Feb 19, 2020 1 /
 
Asztali gép elindít és amikor felállt az oprendszer máris rá lehet dugni a törölni kívánt ssd meghatókat.
(#) pittti válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
...???
(elolvastad egyáltalán mi volt a kérdés?)
(#) bitboy95 hozzászólása Feb 20, 2020 /
 
Sziasztok! Kaptam nem régiben két db Seagate 1TB-s vinyót, valami set top box szerüségből lettek ki operálva de sima asztali vinyók gépbe valók nem spéci példányok, de gépbe beletéve nem látom a tartalmát sem mintha valami kódolás lenne rajtuk vagy nem tudom. A Windows nem ismeri fel de a HDAT2 igen, próbáltam abban is leszedni a kódolást de frozen állapotot írt ki azaz nem engedélyezte. Mi a teendő ilyenkor? Próbáltam hot pluggal is, mivel olvastam egy másik fórumon hogy boot után HDAT2 betölt majd vinyót rádugom és jónak kéne lennie, de úgy is frozen-be van.
(#) mikrodigit válasza pittti hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Én ezzel próbálnám, ingyen letölthető:
Minitool Partition Wizard
https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html
(#) pittti válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Volt már nálam ilyen helyről származó merevlemez, sajnos „ATA Password” van rajtuk. Ezt semmilyen szoftveres megoldással nem lehet eltávolítani, csak az eredeti jelszóval, vagy egy PC3000 kártyával.

Ilyen merevlemezt nem szabad megvenni, mert garantáltan bukta!
(#) pittti válasza mikrodigit hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Lehet hogy boldogul vele, de egyáltalán nem biztos.

A DlgDiag-ot viszont pont ilyen céllal készítette a WD, tesztelni is tud, valamint zerofill van benne ami garantáltan letöröl mindent és gyári állapotba állítja vissza a merevlemezt.
(#) pittti válasza bitboy95 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
„...Próbáltam hot pluggal is, mivel olvastam egy másik fórumon hogy boot után HDAT2 betölt”

Nem jól olvastad - bootcode módban kell indítani a merevlemezt, ez kikerüli a „BSY” hibát, és így lehet javítani. Viszont itt nem erről van szó, az ATA Password - ot semmilyen módon nem lehet megkerülni - csak feloldani, eltávolítani megfelelő módon.
(#) A-hole hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Sziasztok,

Cooler master silencio 550 ház belső dokkolóját használtam, bekapcsolt gépen, egy ST1000dm003, és egy ST2000dl003 merevlemezzel. Mindkét hdd meghalt, füst nem volt, se bármi más rendellenes jelenség. Lehet a két hdd-t javítani?
(#) pittti válasza A-hole hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Reggel még kifogástalanul ment az autóm. Most meg nem indul - mi lehet a baja?
Nagyjából ez a helyzet a HDD-iddel...

(amúgy én elvinném oda ahol értenek hozzá, majd ott megmondják)

Otthon ami lehetséges - áramfelvétel mérése (egyáltalán él e az elektronika).
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
(#) antiktelefon válasza A-hole hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Ha semelyik HDD sem mutat életjelet, és tudod mit csinálsz, a TVS diódákat és a biztosítékait nézd meg. (Ellenállás módban biztosíték zárlat, dióda mindkét irányban nagy érték vagy szakadás. Vagy ilyet nem illik ajánlani, de bekapcsolva lehet feszültséget ellenőrizni a diódákon.)
(#) A-hole válasza pittti hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Egy külföldi oldalon itt találtam ugyanilyen problémát, hozzám hasonlóan többen belefutottak az adott házzal hdd tönkremenetelbe. Így elképzelhetőnek tartottam, hogy talán nem egyedül jártam így országon belül sem, de lehet hogy tévedtem. Egy alkalommal próbáltam plugnplay hdd-t cserélni (előtte mindig kikapcsoltam a gépet), és valami történt, ami ha a gépet csere közben kikapcsoltam, nem történt meg. Az eset nem most történt, annyira jutottam, hogy az 1 tb-os esetében sikerült vennem egy ugyanolyan pcb kóddal rendelkező donort, de kicserélve az elektronikát, a beteg hdd nem pörög fel, ilyen esetben így kell viselkednie, vagy legalább annyi történik, hogy felpörög? Vagy a motor is tönkrement? Az elektronikát a donorra visszatéve, az gond nélkül működött. Kicseréltem a biost a donor elektronikán, azzal próbáltam a beteg lelkére hatni, de semmi változás. Milyen hiba történhet a dokkolóban, ami miatt minden bele tett lemez elhalálozik? A tápcsatlakozója rendesen a helyén volt, nem volt fordítva (molex, nálam adapterrel, mert a tápnak csak sata tápcsatija van). A dokkolóban műanyag sínek vannak, így a hdd nem érintkezik fémesen a házzal, a sínek a hdd-t nagyon precízen vezetik helyre. Ha kimarad a föld, vagy valamelyik feszültség, az okozhat ilyen gondot? Elgondolkodtató, hogy az említett oldalon volt olyan, aki megreklamálta a ház gyártójánál, és kapott új dokkolót, amivel a probléma megszűnt. Amúgy tetszett ez a belső dokkoló, de ettől a ponttól nem tennék kockára még egy lemezt, már nincs benne a házban. Ez a kibővített sztori, bosszant a történés, de a hdd-kről lényegében már lemondtam, bár mindkettő alig használt állapotban volt.
(#) pittti válasza A-hole hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Egészen véletlenül nem hallottál olyan halk szakaszosan ciripelö, zizegő hangot amikor a donor elektronikával próbáltad?

(Egyébként ezt az elektronikacserés módszert senkinek sem javaslom - sokkal nagyobb kárt lehet vele okozni, mint amekkora már van! A mai merevlemezek teljesen mások, mint anno a 80 Gigás Maxtorok korában voltak - akkor még símán működött a csere.)
(#) Szasza9668 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Megoldottam.

WinXP mindent visz
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
(#) A-hole válasza pittti hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Abszolút semmi hangot nem adott ki.
(#) pittti válasza A-hole hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Akkor pedig két eset lehetséges:

1, A rárakott idegen elektronikával igen rövid időre felpörgött a motor és kilendült a fej - majd mikor a vezérlőchip észlelte az eltérést, leállított mindent. Viszont ilyen esetben a fej nem tud visszatérni a parkolóhelyzetbe, kint marad az adatterületen és letapad. Ezután természetesen már az átforrasztott elektronikával sem fog működni - ergo tönkrement a merevlemez.

2, Valami olyan eltérés van a két elektronika között, ami lehetetlenné teszi a mechanika beindulását - az, hogy egy azonos modellszámú merevlemezről való, ebben az esetben abszolut semmit nem jelent.

Nekem az a filozófiám, hogy ilyenkor bármi áron az eredeti elektronikát kell megjavítani - ez tuti megoldás, a gyártó ezzel szállította, tehát ha hibátlan akkor garantáltan működni fog vele. Nálam már többszáz esetben bevált.

(Mit gondolsz, minek koptatom a számat - hogy bármi machináció előtt a panel áramfelvételének a mérésével kellene kezdeni? Nem érdekel hogy elhiszed-e amiket írok - de jobban teszed ha elhiszed!)
(#) zsoloo999 hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Sziasztok!
Menthető ez a hdd? l(d. mellékelt fájlt)
csak mozog a fej két végállás között, de nem látja a rendszer a meghajtót.
A fedlapját már nem akarom visszatenni rá, csak adatot mentenék róla. (maga a Hdd már kuka)
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) Epu2 válasza zombee hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Így használok két HDD -is. A 7-es és 10-es is lemezként ismeri fel, mint a beépítettet, csak lassabb az adatátvitel.
(#) Epu2 válasza zsoloo999 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Maximum a Kürt, de mivel kibelezted, az sem biztos.
Következő: »»   64 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem