Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Shunt (Sönt) ellenállás készítése
Lapozás: OK   6 / 6
(#) cimopata válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Idézet:
„De honnan tudom a pontos hőfokfüggését az SMD söntnek? Ebayről venném, 100-as csomagban, adatlap nincs hozzá.”


Pofon egyszerű.
Veszel TME-n 0805 ellenállást. akármilyen karakterisztikájút pl 3900K-t.
Lehet akár 5%-os is mindegy. Hőfokonként interpolálsz az adatlap szerinti hőmérsékletekből (0C-ként an megadva miden adallapban -40 és 150C közt) és a programban feltöltesz egy töböt az értékekkel fokonként pl 0C-100C közt. Ez 100érték. Amikor mérsz akkor egyszerű összehasonltással kiolvasod a tömbből a megfelelő értéket és kész már tudod is a nemlineáris ellenállás hőmérsékletét. Egy NTC kb 40Ft. De vehetsz akár I2C-s hőmérőt is ha az jobban tetszik csak az nagyobb és nem tudod olyan közel pakolni. 0805 a sönt padja mellet azért elég jól megméri a sönt ellenállását. Olyan söntöd legyen aminek nagy a forrasz felülete és viszonlag keskeny az ellenállás réteg. Ezek Áltlaában 2-3W.os 2518-ös méret vagy valami ilyesmi.

A kezdeti 5% szórását vagy legyen bármennyi azt pedig adott hőfokon felprogramozásnál kalibrálod ha nagyon kell vagy vehetsz 1%-osat is.
A söntök szórása és a 4 vezetékes mérés hiánya miatti pontatlanságot is egy kezdő kalibráló árammal pl 1A-es áramgenerátorral a labortápodról krokicsipesszel ráteszed a söntre és valami speckó gombkombinációval a mérődön automatán elmented a prociba és utána mindig azzal korrigálsz Így még a sönterőstő kezdeti offsetjét is belemérve az egész áramérő hurkod 1 csapásra kalibrálva lesz.

Igazából nem kellenek profi dárga alkatrészek csak kicsit matekolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
(#) Kovidivi válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Az áramnak fixnek kell lennie, ez igaz.
Viszont én szabályzok, és ha a sönt ellenállása a melegedés hatására változik, akkor ugyanakkora áram átfolyása mellett kisebb vagy nagyobb feszültség fog esni rajta, tehát hibás áram értéket fogok kikalkulálni.
Ezért elsődleges fontosságú, hogy a sönt ellenállás értéke a hőmérséklettől a lehető legjobban független legyen.

Azt nem teljesen értem, hogyan tudnád a sönt ellenállás változását kikompenzálni egy FET-tel. Honnan tudod, mennyi áram folyik pontosan, ha a sönt elmászik, azon nem mérhetsz áramot. Akkor két söntöd van? Valami nem tiszta. Szerintem két, teljesen különböző dologról írunk.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatodat.
(#) Kovidivi válasza cimopata hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Azért valljuk be, egyszerűbb a konstantán, mint egy 100 elemű tömböt interpolálni. Jelenleg a 7db 0.1Ohm 2W-os sönttel (párhuzanosan kapcsolva) is elég jó eredményt érek el, 12A fölött visz be kis hibát, de éppen ezt akarom most kiküszöbölni. Egyébként 12A fölött már a biztosíték foglalat is rendesen melegszik
Éppen ezért jó kihívás 20A-re méretezni, úgy gondolom az még menni fog az árakat is figyelembe véve. Persze lehetne speciális, alig beszerezhető söntöt használni méregdrágán, de nekem nem ez a célom, ha a sima, 0.27$-os sönt is kielégítő (esetleg szuper) eredményt hoz.
"még a sönterőstő kezdeti offsetjét is belemérve az egész áramérő hurkod 1 csapásra kalibrálva lesz." - ez már a kezdetek óta így van, két ponton kalibrálok és LM358-at használok, az alsó 100-250mA-t tabunak tekintem emiatt. De arra gondoltam, jobb lenne az offszetet pozitív irányba eltolni, és akkor még a -3mV-os bemeneti offszetű IC sem okozna gondot, tudnék 0mA-től mérni. Hogy miért nem hamarabb jutott ez eszembe?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
(#) cimopata válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2019 / 1
 
Idézet:
„De arra gondoltam, jobb lenne az offszetet pozitív irányba eltolni, és akkor még a -3mV-os bemeneti offszetű IC sem okozna gondot”


El is kell tolni mivel a 0V kimenet nem garantált ez a műveleti nem Rail-to rail outputos.
Diferenciálerősítő kapcsolásban kell mérni és neminvertáló bemenetet megemeled mondjuk 100mV-ra.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
(#) szbalogh hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
Sziasztok!

Hegesztőgépet építek és csináltam hozzá söntöt, hogy mérni tudjam az áramot.
20cm-es M8-as menetes száron van kb 0,75mOhm. Az ellenállást 5V-on 0.69A-el és 20V-on 1,4A-el is meghatároztam. Sajnos a multiméterem csak 0,1mV felbontással tud mérni és rendre nagyobb ellenállás jött ki nagyobb áramnál de ez lehet a multiméter pontatlansága is.
Jól értem, hogy 100A-en is maradni fog a 0,75mOhm ellenállás?
(#) ferci válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Szia!
Nem ártna egy pontos rajz és fotó erről a söntről, mert akkora áramoknál semmi nem mindegy.
Hogy néz ki az árambevezetés és a feszültség levétele pozíciók.
Aztán az áramforrást és áramkorlátozó részt is rajzold be.
Továbbá azért ne 1-2 amperrel tesztelj egy majdani 50-100 amperes söntöt.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) ferci válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Azt még hozzátenném, arra is figyelj, hogy a multin a 200 mV legyen 200 amper - ha nem akarsz átszámítgatni - ez ugye 1 mohm-os sönt.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) Inhouse válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Csak én nem értem a kérdést? Hol volt az 5 és a 20V, meg a 0,69 és 1,4A? A söntön biztosan nem eshetett ekkora feszültség.
A 0,75mΩ-nak is biztosan van hőfokfüggése, de gondolom nem számottevő. Igazából ilyen nagy áramoknál, ahol ilyen kicsi érték jön ki, már a csatlakozások ellenállása, sőt még a vezetékeké is nagyságrendileg azonos sávba esik. Próbáld meg a sönt nélkül a kivezető kábelen mérni a feszültség esést 2 csatlakozási pont között. Bár nem lesz egy szabvány érték, de kalibrálható, így megkaphatod az átfolyó áramot. Még a LM2596-os panelnél sincs mindegyiken sönt, magát a NYÁK testfóliáját használják erre.
(#) ferci válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Ezért kértem a kapcsrajzot a mérésről és fotót - biztos nagy tévedés van ott is.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) szbalogh válasza ferci hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Köszönöm!
Kb úgy, mint a képen. Ez M6-os mentes szár de ennek így túl nagy ellenállása volt ezért váltottam M8-ra. Azért kell 100A-en 75mV-os, mert ilyen analóg kijelzőt vettem hozzá
Az alátétek közé megy majd rendes sarukkal a hegesztőáram, ami max 100A. A feszültségesést a két belső csavar melletti első menetekhez érintve mértem.
Nem kell ám nagyon pontosnak lennie, csak nehogy kifelejtsek valami faktort, ami mondjuk 10%-nál nagyobb tévedét okoz nagy áram esetén.
10A felett nem tudom az ellenállást mérni, mert a multiméterem max ennyit bír.
(#) ferci válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Úgy saccold meg a hosszat, hogy a mérési pontok legalább 1 cm-rel beljebb legyenek az árambevezetésnél.
A menetes szárad kezdetben lehet másfélszer akkora is, a lényeg a feszmérési pontoknál van, legyen csúsztatható rész bőven..
Ha már rendben van a teszt, a felesleges hosszt rövidítheted.
A multid tud 9 ampert is pár másodpercig, nem kell folyamatosan meneszteni.
Inkább a tápod és az előtét legyen erre alkalmas.

A pontosság meg egy másik dolog majd hegesztésnél: milyen az áram alakja és milyen most a tesztnél.
Biztos csalni fog az is, ha nincs valami hivatalosabb összehasonlító műszer.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) szbalogh válasza ferci hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Jó ötlet, köszönöm, ráhagyok mindkét végén.
Na erre nem is gondoltam. Arra az izzóra kapcsoltam 5, illetve 20V-ot de az 5V PC tápról jött, a 20 V pedig egy orosz aksitöltő trafóról, egy egyenirányító híd után, amin 4400µF kondenzátorok vannak. Nem mértem szkóppal de biztosan nem tökéletesen sima DC.
A hegesztőből egész sima áram jön (az ív mint a gyertyaláng, hangtalan) de mióta az is kapott kondenzátorokat nem szkópoztam.
(#) ferci válasza szbalogh hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 1
 
Elvileg az pc 5 volt tud 9 ampert, csak olyan izzó-csoport is kell, amiken át is tud menni..
Ilyen szitukban már egy fél-1 ohmos műterhelés is sokszor jó lenne, kellene.. ( megfelelő méretű acéldrót, vasdrót ). Így vágok hungarocellt..

Oké, csak azért írtam, hogy totál pontos ezekért úgyse lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem