Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   26 / 26
(#) dB_Thunder válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Idézet:
„gyári labortápok nagyon drágák,”

Milyen nézőpontból??
Szerintem pont hogy olcsók! Gyakorlatilag nem lehet megcsinálni annyiból, mint amennyiért adják a boltban! Legalábbis a kisebbek biztos nem!

Ez a 50V 10A táp kb, 100eFt kategória a boltban is...csak a toroid minimum 30, ha venni kell...és hol van még ez összerakva!
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Azért 30-ért az egy elég drága toroid, és persze nem kötelező toroidot használni, lehet bármilyen sima trafó, vagy akár kapcsolóüzemű táp (modul) is az áramforrás. Arról nem beszélve, hogy nem kötelező mindent botban venni, ha toroidot akarnék venni, azt pl. keresnék apróhirdetésben.

Amennyit az alkatrészek drágultak, kb. közel annyit drágultak szerintem a műszerek (pl. labortápok) is. Mivel ez egy hobbi fórum, nem csak az a fő szempont, hogy mennyibe kerül, mert lehet, hogy pl. otthon a fiókban van hozzá pár dolog. Aki építi a labortápot esetleg azért (is) teszi, mert szeret ilyesmivel foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
(#) dB_Thunder válasza Skori hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Idézet:
„Azért 30-ért az egy elég drága toroid”

Hivatalos forrásból sose volt olcsó!! De a lemezes trafók új árra is elég rémisztő!

Az, hogy mit kell megvenni, meg hogy mit fújt össze a szél, és mennyiért, az más kérdés!
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Rákerestem mennyibe kerül egy olyan labortáp ami 50V és 10A-t tud. A batronix-nál egyetlen tipusra tudtam leszűkíteni a választékból (a többi vagy kisebb áram mellett tud nagyobb feszültséget, vagy fordítva) Bővebben: Link
Egyszerre még ez sem tudja az 50V/10A-t, mert 180W teljesítmény korlát is van. Az árát pedig ha átszámítom forintba... kiderül hogy még a 30eFt-os toroiddal sem drága építeni. Igaz, hogy ez egy "hobbi/házi táp" lenne, de ez viszont tudja egyszerre is az 50V/10A-t, tehát 500W körüli kimenő teljesítményt.
Ugyanakkor nem akarok senkit építésre biztatni, de elvenni sem akarom a kedvét senkinek. Amit "tottechnika2" barátommal fejlesztettünk/építettünk annak is horror költsége volt, de nem csak annyi az eredmény, hogy van olyan labortápunk ami ér legalább annyit, mint ami rá lett fordítva. Hanem rengeteget tanultunk belőle miközben készült, hobbinak sem volt utolsó, és tulajdonképpen mondhatom, hogy valamennyi büszkeség is van a dologban, hogy: igen, tudtunk olyat csinálni, amit senki más nem - sőt sok gyár sem. Jólesik ránézni a polcom hogy uigen ott van, bármikor tudom használni - és ez az érzés bárkinek adott lehet ha elkészít egy saját műszert.
Bővebben: Link
(#) exabit válasza Skori hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
A kínai webshopokban lévő Riden táp tud 60V12A-t (meg van olyan is ami 60V18A-t). Az kb 120e körül van mindennel (DC-DC modul+táp+ház) együtt. Persze házat lehet készíteni, meg tápot is bontani (vagy venni használtan) és akkor még egész jó áron megúszható.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
(#) Sanyesz5 válasza Travolta hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Szia Hestore, ugyanazt a kosarat importáltam bele mint akkor .xls fájl.
(#) Monster02 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Hát akkor ne csodálkozz hogy ennyire drága.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Máj 25, 2023 /
 
Másik kérdés, Attila86 féle pic panelmérő II-hez PIC18F25K80-ra nincs meg valakinek elmentve a .hex fájl? A cikkben ami van csak régiek letölthetőek, a weboldala nem működik. Azt hiszem 2.30-as verziónál járt a dolog talán....
(#) Monster02 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Máj 25, 2023 / 1
 
Tessék!
(#) Sanyesz5 válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Köszi szépen!!
(#) Sanyesz5 válasza Monster02 hozzászólására (») Kedd, 19:44 /
 
Annyi kérdés a config word-el kell valamit csinálni? Vagy .hex beolvas, ír, kész ennyi?
(#) Monster02 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Sze, 12:15 /
 
Beolvas, ír , ellenőrizd, és kész.
(#) Attila86 válasza rockersrac hozzászólására (») 12:56 / 1
 
Igen, a legújabb motor került alá és minden cikk, minden melléklet de még minden komment meg beállítás is átmentésre került egy kedves ismerősöm által. Elméletileg működik is minden, gyakorlatilag viszont nincs stílusa az oldalnak, a régebbi verziójú Joomlához anno készített stílus nem működik az új motorral. Így pedig nem jelenik meg normálisan az oldal. Próbálok keresni egy olyan ember aki jártas Joomla stílus készítésben, de egyenlőre nem sikerült találnom sajnos.
(#) Sanyesz5 hozzászólása 18:31 /
 
"Idézet:
„• A panelmérő kis jelnél nem lineáris ha a labortápról van táplálva.

Erre páran felhívták a figyelmemet és utánajártam a dolognak, sajnos valóban így van. Ha a PIC-es panelmérő II-t az öt pólusú csatlakozón keresztül tápláljuk meg az SMPSII-ről akkor az áram-mérés sajnos az alsó mérési tartományban (nulla közelében) pontatlan lesz. A hiba okára egyenlőre nem volt időm rájönni és jó darabig nem is tudok ezzel foglalkozni. Annyira mindenesetre sikerült rájönnöm hogy hogyan lehet kiküszöbölni ezt a hibát: ne az öt pólusú csatin tápláljuk a panelmérőt hanem egy külön szekunder-tekercsről (vagy külön trafóról) közvetlen adjunk neki váltakozófeszültséget!”


Felélesztettem végre a panelmérőt, a kettes verziót, a fenti idézetet azért írtam be mert nekem külső tápról megy de így is csal az árammérés. Először multiméterrel próbáltam, de inkább elővettem egy bazi nagy ellenállást (50 ohm műterhelés) olyan 150mA alatt 20-30 mA-t csal minuszba, másnak mennyire pontos? Bár lehet ezzel együtt tudok élni csak fura
(#) Sanyesz5 hozzászólása 21:17 /
 
Jut eszembe, aki 400voltos és 40 amperes módban használja, hány tizedesig jelzi ki az értékeket?
Következő: »»   26 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem