Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   25 / 25
(#) zaza99 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Igazatok volt a táp csinálja. Lehúztam a panelmérőt és szkóppal kimértem az áram jelet. 5mv-ot emelkedik és szípól a táp.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Megszivattam magam, méregettem a fetek G-S feszültségét és rájöttem, hogy csak a min fesz potit kell letekerni.
Bocs mindenkitől, és köszönöm a segítséget.
(#) antiktelefon válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Attól függetlenül valakinek megvan az eredeti SMPS2 cikk, bemérések, rajzok stb? Valamiért az oldalán már nem elérhető és ahova lementettem, onnan nagyon nehéz lenne kikeresni.
(#) zaza99 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Nekem ilyen formában van meg:

SMPS2
(#) antiktelefon válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Köszi, nekem is pont ez van meg és ez kellett. Valamelyik régi HDD-men megvan szépen formázva lementve, csak most kicsit pánikoltam, hogy felmerült, de ez is teljesen jó tartalmilag Sok éve működik már a tápom, jó kis kapcsolás, már csak egyszer át kéne dobozolnom a nagyobb trafós dobozba mindkettőt...


Amúgy voltak kommentek a kimeneti feszültség növeléséről, ha jól emlékszem a kondik, az 555 tápja és a FET meg a diódák cseréje kellett csak hozzá.
Ami érdekesebb, az az, hogyha két ilyen módosított kapcsolást sikerül rövidre zárni, akkor mi fogja meghatározni azt, hogy mit visel még el a kacsolás (pl +-85V rövidre zárása, mivel most 2db 64V-os trafóm van, így az még simán ki is jöhetne belőle.
Van valahol egy plusz táp panelem, amin tudnék kísérletezni, de azért a "hát ez valószínűleg kibirná"-nál pontosabb adatokat szeretnék a tervezéshez.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) Skori válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Alaphelyzetben nem bírná ki ha ±85V-ot rövidre zárnál, sőt az IRF540-el sima 85V/10A rövidre zárása is necces, hogy felrobban. Ha kettős kimeneti feszültséget használsz két táppal, akkor a tápok kimenetére érdemes bekötni egy-egy nagyáramú diódát záróirányban, hogy ±zárlat esetén egyik táp kimenete se forduljon át ellentétes polaritásúra.

Persze lehet a táp határait feszegetni, TGabor barátommal két év alatt 120V 15A-ig jutottunk vele, és a végére gyakorlatilag az összes alkatrész le lett cserélve, és a kapcsolás is annyira átalakult, hogy ez már egy másik táp, ami sokkal több és sokkal drágább alkatrészekből áll.
A labortápos témába tettem fel képet róla: Bővebben: Link

Abban a formában, ahogy Attila weblapján fent volt, reálisan kb. 50...60V 10A ameddig üzembiztos tud lenni, alkatrész csereberével kicsit még lehet feljebb menni, de minél nagyobb a kimenetre vonatkozó maxU * maxI szorzat annál nehezebb olyanra megcsinálni, hogy bírja a strapát, és ne nyiffanjon ki egy intenzívebb használat során.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) Skori válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Ajánlom még figyelmedbe az alábbi hozzászólásokat is:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Travolta válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 2
 
Egy ilyennel tudok szolgálni én is.
(#) Attila86 hozzászólása Máj 11, 2022 / 7
 
A weboldalam újra működni fog majd, amint eljutok végre oda hogy az új tárhelyen az adatbázist beállítsam...
(#) antiktelefon válasza Skori hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Igen, néztem azt a topicot is, elég szépen átdolgoztátok. Nyilván más fet meg dióda kéne, kondik feszültségét növelni kéne meg az 555 táplálását változtatni (esetleg különvenni?)
A fejlesztéseteik alapján mit mondasz, mire lenne szükség a 85V 10A-hez? Pl konkrét félvezető ajánlások, mi mást kéne még módosítani stb. Azért IRL540-nél már egy nagyságrenddel jobb feteket is kapni. A kimeneti diódára gondoltam én is, de végül csak kétirányú TVS-t kapott, mert nem mindig jön jól, ha a kimeneten dióda van. A nagyobb feszültség leginkább végfokok élesztésére lenne hazsnálva, de nyilván úgy kéne tervezni, hogy a maximális teljesítményt is le tudja adni. Nyilván az sem mindegy, milyen gyorsan szabályoz az előfok, mivel tranziens kimeneti zárlatnál amíg nem szabályoz az előfok, addig a disszipatív fokozat baromi nagy terhelést kap.
(#) Skori válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Valóban eléggé át lett dolgozva, annyira, hogy pl. már nem 555 van az előszabályozóban, és a jobb FET-eken kívül legalább 2x annyi alkatrészből áll.

85V / 10A-hez már komoly átalakítás kellene, nem biztos, hogy elegendő pár alkatrészt erősebbre cserélni. Az előszabályozó kimeneti kondenzátora 50V esetén 2,75 Joule energiát tárol, 85V-nél ugyanez majdnem 8 Joule.
50V / 10A esetén 11msec alatt tud kisülni, 85V / 10A esetén ugyanez 18,7ms

Amikor a kimenetet 85V/10A-nál rövidre zárjuk, akkor ez az energia hővé alakul az áteresztő szabályozó fetjén. Az IRL540 az adatlapja szerint 0,44Joule energiát tud elnyelni, és a SOA görbén a 10msec-hez tartozó görbe éppen 50V-nál éppen metszi a 10A-t. Tehát a SOA tartományba éppen belefér a táp, (85V esetén már nem). A "Single Pulse Avalanche Energy"-t meg sokszorosan túllépi a táp 50V/10A esetén is.

Olyan FET-et nem könnyű találni, ami 8Joule energiát el tud nyelni, vagy legalább a SOA tartományába belefér a 85V / 10A / 18,7msec (jó ennek kb. a fele is elegendő lehet, mert menet közben csökken a kondi töltése). Ezért ilyen mértékű tuningolása a tápnak már a működési elven való kisebb-nagyobb változtatást is megkövetelhet.

Ha nem akarod nagyon átdolgozni a tápot, akkor "fordítva is lehet méretezni", magyarul utána nézel milyen jobb FET-et tudsz beszerezni, és megnézed az mire lehet elég (vagy kipróbálod).

Az előszabályozó kimeneti kapacitása kicsit csökkenthető a kevesebb tárolt energia érdekében, de ez csak korlátozottan tehető meg, mert a kondinak el kell bírnia a 10A-es terheléshez tartozó áram hullámosságot, az előszabályozó legalacsonyabb működési frekvenciája esetén is, ezen kívül az előszabályozó instabillá válhat ha túlságosan kicsi a kimeneti kapacitása. Ez gyakorlatilag mindenképpen kompromisszumot jelent, mert az eredeti méretezés egy elég jó optimum sok tekintetben. Ami ezen túl jön, az ennek a konstrukciónak az esetében már a határok feszegetése.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2022
(#) Skori válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Konkrétumok:
- Ahol szükséges, ott kondikat nagyobb feszültségtűrésűre kell cserélni.
- Ahol nagyobb feszültség kerül pl. egy-egy ellenállásra, ott ellenőrizni kell, hogy belefér-e az ellenállás teljesítményébe, vagy nagyobbra kell cserélni.
- Az előszabályzó segédtápja is jobban melegedhet a nagyobb fesz miatt, jobb hűtés kellhet, vagy más táp megoldás.
- A főszabályozóba sokkal erősebb FET kell.
- Az előszabályozó kimeneti kondiját le lehet csökkenteni kb. a felére, és azt célszerű több kisebb low-ESR kondiból összerakni, esetleg feszültségtűrésre is jelentősen túlméretezni..
- A feszültséget meghatározó ellenállásokat a kívánalmaknak megfelelően módosítani kell.
- Az erősebb FEt-nek lehet, hogy nem lesz elég az 5V segédtáp, azt esetleg növelni kell, de pl. a -5V-ot előállító ICL7660 számára továbbra is szükséges lehet az 5V-os táp.

Most ennyi jutott eszembe.. nem kizárt, hogy még kifelejtettem valamit.
(#) mtomihun hozzászólása Okt 31, 2022 /
 
Sziasztok

Már régóta terveztem megépíteni Attila86 féle SMPS2 labortápot, és most jutottam el oda, hogy kész az áramkör, működik is szépen (még teljesen nem állítgattam be) és azon gondolkozom , hogyan dobozoljam. Akinek már kész van, szívesen látnék képeket, ki hogy oldotta meg.
Igen, tudom a lomex-nél van doboz, amibe pont passzol,de sajnálom az a 10eft-ot rá. Aztán lehet,hogy a végén az lesz, de első körben nem szeretnék pénzt kiadni rá.
(#) erzsé válasza mtomihun hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Szia.
https://merlmatyasmuszerdoboz.ewk.hu/elerhetoseg/
Itt olcsóbb. Matyi bácsi gyártja.
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem