Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   2 / 23
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Az első verziót.
(#) Attila86 válasza Tardief hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Mit értesz az alatt hogy a táp működött is szépen? Azt hogy tekergetted a feszültség-állító potmétert és változott a kimeneten a feszültség? Az előszabályozó működését leellenőrizted a táp meghibásodása előtt?
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Igen. A feszültségszabályozás és az áramkorlát is működött.
Nem elelnőriztem le.
(#) Attila86 válasza Tardief hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Az előszabályozó helyes működésének leellenőrzése előtt nem szabad leterhelni a tápegységet! Terhelés nélkül vagy kis értékű terheléssel rövid ideig tud működni mert a főszabályozó az előszabályozó nélkül is tud üzemelni, de ha ekkor leterheljük akkor hamar elfüstölhet az áteresztő FET.

Ki kellene mérni hogy az áteresztő FET zárlatos-e (igen nagy eséllyel az lesz), ha igen akkor ki kell cserélni. Utána meg kell mérni hogy az 555-nek van-e tápfesze, az előszabályozó szabályoz-e stb. Szkópod van?
(#) sny válasza Tardief hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
"Nem elelnőriztem le." - Ezzel kellett volna kezdeni. Valószínűleg nem működik - zárlatos- az előszabályozás. Így minden disszipációt a főszabályozó vitt a hátán. Most az is megnyúvadt.

(1 perccel megelőzött a májsztró )
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
(#) Tardief válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Sajnos elég gyér a felszerelésem. Ha tudom kicserélem a FET-et aztán pótolom az elmulasztott ellenőrzést.
(#) Melphi hozzászólása Jan 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Attila, érdeklődnék hogy a tápegységnek nem kellene a kimenetére egy VDR-es lépcső, vagy egy Szupressor dióda, már csak azért mert van benn egy tekercs amire FET-ek kapcsolgatnak, és ezeket a FET-eket nem kellene védeni, meg ha kimenetre valami nagyobb tekercs vagy villanymotor kerül, az tud produkálni kemény túlfeszt ami kiütheti az egységet?
Szeretném meghallgatni ez irányú véleményedet.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Szia!
De igen, lehet a kimenetre tenni. Az áramkör tervezésekor fel is merült ez a lehetőség de végül direkt nem tettem az áramkörbe szupresszor diódát. Azért nem, mert az ilyen diódákat a gyári tápegységekben is közvetlen a kimenetre, a banánhüvelyek hátuljára szokták forrasztani és nem a nyákra.
(#) Melphi hozzászólása Jan 24, 2014 /
 
Szuper ez is kiderült, tudnál valami konkrét típust ajánlani, nagyon megköszönném
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Valami kis feszültségű unidirekcionális példányt tegyél oda.
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Már meg ne haragudj, de nem lehetne magyarul nem nagyon ismerem ezt a kifejezést.
Én úgy ismerem őket hogy egy, vagy kettő irányú szupresszor dióda.
(#) Attila86 válasza Melphi hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Unidirekcionális, unipoláris, egyirányú.
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
De ha jol sejtem az uni 1 et akar jelenteni.
(#) Melphi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Igen, így már érthetö.
(#) every hozzászólása Jan 25, 2014 /
 
Valaki tud e arra ötletett, hogy mitől van az, hogy az SMPS2 csak akkor indul el ha izzót érintek a kimenethez. Köszi!
(#) Attila86 válasza every hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Néha, nagyon ritkán ez nálam is előfordul és másoktól is volt ilyen visszajelzés. Valami reteszelődik benne valószínűleg, de még nem jutottam el oda hogy az okát kiderítsem.
(#) every válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
De nekem állandóan így indul el sajna.
(#) kaqkk válasza every hozzászólására (») Jan 25, 2014 /
 
Tegyél a kimenetére egy kondit az bekapcsoláskor rövidzárként (terhelés) működik és berugja a tápodat ....
(#) every válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Köszi! Ez jó ötlet mert műkődik, de csak akkor ha az áram durva poti bekapcsoláskor nem minimumon van.
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Csak sajnos ez megváltoztatja (lerontja) a táp dinamikus viselkedését.
(#) every válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Na ugye! akkor nem jó ötlet ez. És ha pár kilós ellenállásból 5W-os?
(#) Attila86 válasza every hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Az meg disszipál, fogyaszt, rontja a hatásfokot és a panelmérő terhelés nélkül is áramot fog mutatni. Bár be lehet tenni úgy ellenállást hogy a panelmérő ne lássa, de akkor sem túl elegáns megoldás. Meg kellene találni hogy mi reteszelődik pontosan és kiiktatni a hibát.
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Viszont elindul , és ha egy kapcsolóval megtoldva építi be akkor bekapcsolás után lekerülhet a kimenetről , addig is működik amíg meglesz a hiba ...
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
De ha már kapcsolni kell akkor mindegy hogy egy kapcsolóhoz nyúl-e az ember vagy a tápból kilógó két vezetéket érinti-e össze egy pillanatra.
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
A kapcsolót csak akkor bizergálja ha fontos a dinamika ...
(#) every hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Na jó, de ugyan hol keressem a hibát, mert amúgy tökéletesen műkődik a táp. Vagy az alkatrészek nem szeretik egymást talán? Más gyártó által gyártott alkatrészek kellenének?
(#) Attila86 válasza every hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Nem tudom, ha lenne időm foglalkozni vele akkor tudnám. Remélem. Először is meg kellene nézni hogy a reteszelődéskor a két szabályozó OPA kimenetein mekkora feszültségek vannak.
(#) Alkotó válasza every hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Nálam is pontosan nullával indul minden esetben, ha több óra után kapcsolom be. Elég neki egy egészen kicsi "lökés", és szépen beindul.
A hiba nem olyan súlyos, legalábbis engem szinte egyáltalán nem zavar. Úgy fogom fel, mintha a DC-off kapcsolót be kéne indítani.
Viszont ha beindult, akkor órákon keresztül lehet ki-be kapcsolgatni, hibátlanul elindul a táp.
(#) every válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Azt én is észre vettem, hogy ha bekapcsolom és nulla, aztán rövidre zárom akkor persze be indul. Ezek után ha elzárom és kb. két órán belül kapcsolom be újra akkor nem kell a rövidzár mert nem nullával indul. Akkor lehet addig még valamelyik kondi tárol feszt? Mert ha viszont a táp kábelt ki húzom és utánna indítom akkor viszont akár két perc múlva is nullával indul.
(#) Attila86 válasza every hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Én most nem vagyok a saját példányom közelében hogy megnézzem; amikor ez a hiba előjön akkor melyik üzemmód-jelző LED világít?
Következő: »»   2 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu