Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sokcsatornás RF távirányító
 
Témaindító: Artur, idő: Jan 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Artur hozzászólása Jan 22, 2007 /
 
Üdv!
Egy elég nagyvolumenű dologra adtam a fejem, konkrétan az inteligens ház... Mivel most kezdtem bele a lakásfelújításba (lényegében teljes átépítés), lévén szó családiházról van padlás ahol a vezetékelés megoldható. A gondom az hogy nem találok sehol olyan távirányítót ami mondjuk a koplett ház vezérlésére alkalmas lenne. Az infrával az a gond hogyha éppen a kádban ülök és úgy akarok bekapcsolni valami zenét akkor nemszivesen szálnék ki és mennék ki mondjuk a hálóba ahol az erősítő van. Tehát fontos lenne hogy rádiós legyen. A másik pedig hogy az ablakokon motoros redőny plusz hang plusz kép kapcsolgatása rengeteg gombot igényel. Hogy lehetne ezt valahogy összehozni ugy hogy a későbbiekben telefon és számítógép vagy internet és számítógép segítségével akár távolról is leereszthessem a redőnyöket ha éppen vihar jön és nem tudok hazaugrani. A kérdés tehát a vevő és adó rész...
(#) mokus válasza Artur hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Wifi-s megoldásban (PDA - AP) gondolkodj szerintem. Lakáson belül bárhonnan bármit irányíthatsz, bármilyen meglévő IR-es készüléshez minden szobába elég egy adó.

Kivitelezéshez sok sikert, nem lesz egyszerű építeni egy olyan etherneten keresztül vezérelhető dolgot ami ezt mind tudja! Bár ha a neten keresgélsz asszem AVR-es webszervert találhatsz ami képes reléket kapcsolgatni, tehát a redőny megoldva, szerintem ahhoz a kapcsoláshoz tudsz illeszteni valamit amivel az IR adókat is tudod vezérelni. Aztán már csak a webszerverre kell egy megfelelő oldalt építened amit a PDA-ról vagy akár távolról is elérhetsz. (fix ip, vagy dinamikus DNS kellenei fog.)
(#) mokus hozzászólása Jan 22, 2007 /
 
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=51

itt a 25. pont környékén olvashatsz róla.
(#) Inhouse válasza Artur hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Ilyesmit akartam regélni az intelligens-otthon cikkhez, mint amit mokus írt. Szerintem megérné gyártani ilyen rendszert. Ami infrás, azt lehetne távvezérelni, csak meg kell tanítani a rendszernek a távezzérlő kódokat. Amiket a 230V-al lehet kapcsolni, oda jó a relé, pl. kávéfőző. Ami még jó lenne bele:
- telefon, ami külső vonal és belső telefon/kaputelefon
- riasztórendszer, világítás programozás
- néhány adat a házról
- fűtés vezérlése (termosztát helyett)
stb...
A kijelző program szerint adná a távvezérelendő cucc vezérléséhez szükséges gombokat a kijelzőre és érintőképernyővel lehetne "nyomkodni".
Ami gond, hogy a másik szobából távezérelendő cuccnak nem látod a visszajelzéseit, de legtöbbször ennek úgysincs jelentősége/értelme.
Minden helységbe kell hálózati kábel és egy doboz, ami az infrarepeatert tudja hajtani.
Nem akarok konkurenciát csinálni, de ezt érdemes megnézni:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=21861&sid=8195a09624aa7e8c...38f325

Üdv
Inhouse
(#) Artur válasza mokus hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Üdv!
Az 5let jó csak egy problémám van vele ami az első irományombó rögtön ki is ugrik indoklásképp. Nem szivesen ülnék be egy 70-80 ezres pda-val a kádba. Hátha kiesik a kezemből, utánna tutira felkötöm magam... A másik pedig hogy hogy illesztem a wifi routerhez pl a redőny elektronikáját??? Nem kifejeztten szeretném magam csak egy számítógépre bízni hátha egyszercsak megáll és gondok lesznek...
(#) Inhouse válasza Artur hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
A kád eléggé elrugaszkodott példa, ezt valóban problémának érzed?
A számítógép nem megkerülhető ebben a problémában. Az adatokat fel kell dolgozni, kimeneteket és bemeneteket kell vezérelni. Minél bonyolultabb dolgokat akarsz, annál komolyabb számítógép kell. Alap dolgokat akár PIC-el, de jól jöhet egy régi Z80, vagy C64 is. A következő lépcső a PC, azzal pedig bármit meg tudsz csinálni.

Üdv
Inhouse
(#) Artur válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
(#) mokus válasza Artur hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Ha olvastad volna a linket amit adtam az AVR-es webszerverhez, akkor rögtön tudnád rá a választ, ugyanis van ennek a webszervernek egy
A panelen meglévő I2C csatlakozás számos periféria illesztésére ad módot.
Tehát csak fejlesztés kérdése... (ott pl LCD, hőmérő, relék, külső egység...)

De ha a PDA alkalmazása gondot okoz akkor fejleszthetsz magadnak egy hangfelismerő szoftvert is, így meg kell tolni az egész rendszert helyiségenként egy mikrofonnal ami egy központi számítógéphez vezet, az felismeri a szöveged és teszi amit kell...

Szerintem számítógép nélkül még az én elrugaszkodott fantáziámban is csak az jöhet szóba, hogy importálsz valamelyik keleti fejlődő országból egy kisgyereket, beülteted az asztal alá 80 nyomógombbal, betanítod neki melyik szóra melyik gombot kell megnyomnia menyni ideig és napi 3 tál rizzsel megúszod. Minden más esetben számítógép, programozás. Amúgy a megbízhatósága a rendszernek csak a rajta futtatott program megbízhatóságától függ. Tehát az egész nem mástól függ mint a jól megírt programtól.
(#) novarobot válasza Artur hozzászólására (») Máj 26, 2007 / 4
 
szerintem már az ötlet hibés, mert mindent közvetlenűl a számítógépbe kéne bekötnöd és a számítógépel kéne irányitanod. persze lehet távirányító a számítógép és pl.: a redőny közöt de ot már nemszámit hogy "hány gombal" lehetne megoldani, és én a számítógépet sms-sel vezéreld onan ahonan akarod (van rá progim ha érdekel), és az smsbe irhatsz ijet hogy pl.: "redőny fe" vagy "ablak ki" működik tényleg kipróbáltam.

nekem otthon van már egy mőködő modelem, melyel egy ventilátort, egy pumpát vezérelgetek.
a modelel 8 dolgot tudok pc-vel vezérelni de 250 ezközig bővithető + 400 érzékelöig mivel pc-t használok programozható is.

ha érdekel akor megvanak a komplet kapcs rajzok, nyák tervek stb... minden hogy öszeközsd a házadat a pc-del bár a szoftverek elég kezdetlegesek most porgramozok ujakat.

novarobot
(#) Gabriell1 válasza novarobot hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Szia.

Olvasgatom a vezélést és engem érdekelne az egész dokumentáció meg ha sikerült friss programot irni rá. Köszönöm.
(#) Artur válasza novarobot hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nagyon megköszönném ha elküldenéd. Programozásban otthon vagyok ha tudok rá valami modern felületet csinálni akkor szólok...

(#) Pipiracing hozzászólása Nov 5, 2014 /
 
Sziasztok a segìtségeteket szeretném kérni.
A munkahelyemen szeretnék készìteni egy pòtkocsi világìtòberendezéseinek ellenőrzésére alkalmas világìtástesztert.
Az alapelgondolás megvan már csak a vezérléssel akad gondom ugyanis 10 funkciòt szükséges kapcsonlni amit távirányìtòval szeretnék megoldani, a probléma csak az , hogy az a távvezérlésű elektronika amit találtam az ugyanazon a frekvencián működik mint a hìddaru 433mhz ami nem szerencsés.
Valamint még az lenne kritérium , hogy olyan 6A áramfelvételű világìtòberendezéseket tudjak vezérelni vele.
Megköszönnék minden ötletet.
(#) abcdabcd válasza Pipiracing hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Valami ilyesmi? Bővebben: Link
Viszont ez 315Mhz-es, az lehet itthon nem "ISM" sáv, szóval lehet, hogy nem szabályos a használata, ezt nem tudom, de ha pl a másik készülék 433-as, akkor pl ha keresel egy 866MHz-est hasonlóból az pl simán jó lehet...

Kérdés milyen "funkciók" azok amiket kapcsolni kell, ki meg be kell tudnod kapcsolni valamilyen készülékeket? Vagy milyen módon kell tesztelned azokat a "funkciókat"?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
(#) Pipiracing válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Igen ilyet találtam Én is de az csak 433 mhz n ment.
Ez egy olyan szerkezet lesz ami a 24 v ot kapcsolgatja a reléken keresztül, pl. Az egyik relé kapcsolja a pòtkocsin a bal oldali helyzetjelzőt, a mási relé a pòtkocsi féklámpáját...
Igazábòl egy egyszerű dologròl van szò csak ez a távirányìtòs dolog kérdéses.
Köszönöm , hogy válaszoltál.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem