Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sokol-403 rádió
 
Témaindító: forma3, idő: Márc 9, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Ktulu hozzászólása Máj 25, 2021 /
 
Sziasztok!
Hangolási (gyári) leírást keresek a Sokol 403 rádióhoz.
Az sem baj ha orosz, esetleg más nyelven van. Csak jól olvasható legyen.
Elég érdekes a kialakítása a KF fokozatoknak. Eltér a szokásos kisrádiókétól.
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Nem valószínű, hogy találsz ilyet. A KF szűrőben a jó szelektivitás érdekében egy három, felső kapacitív csatolt rezgőkörös szűrő (L10 C10, L12 C12, L13 C13) van, aminek a pontos behangolása nem egyszerű, leginkább wobblerrel lehetséges. Lehet szignál generátorral, egyenfeszültség mérővel (R14 hangerő poti tetején) mérve, csak babrás.
Úgyahogy be lehet hangolni fülre is, de úgy jó (érzékeny) nem lesz.
(#) fecameca válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
A kérdésed hatására elkezdtem keresgélni az interneten. El is olvastam végül ezt a cikket: Bővebben: Link "szétszedtem". Nagyon tanulságos, a sok kapcsolási rajzon kívül van benne a hangolóelemek elhelyezkedéséről is "térkép". Ha nem a helyükön jönnek az adók, akkor az oszcillátortekercs hangolásával lehet korrigálni. Az összes többit én csak simán hangerő maximumra szoktam beállítani, kivéve ha szemmel láthatóan azt durván szét nem hangolta valaki, vagy valamelyik tekercs hangolómagja ki nem pottyant a ragasztásból, és azt természetesen kitekerve újra nem kellett ragasztani. Durva elhangolás gyanúja esetén elő lehet venni a 455 kHz -re hangolt szignálgenerátort, és a KF -eket rendbe tenni. Oszci tekercs, már írtam, ha a Kossuth nincs a helyén, akkor hangolandó. Sáv felső szélén a trimmerek tekerésével lehet érzékenyebbé tenni. A ferritrúdon levő tekercset egy másik üres ferritrúd, illetve réz, vagy alumínium korong közelítésével ellenőrzöm, ha jól van hangolva, mindenre csak halkul. Ha nem, addig tologatom műanyag pálcával, amíg merőlegesen elfordítva is jól szól a Kossuth adó. Méhviasszal rögzítem utána a dolgokat. Ja és ha a gyári festék alapján még láthatóan nem bántotta senki, akkor inkább ne tekerd el, ahogy pucuka írta. Csak ha biztos a gyanú, hogy hangolni muszáj.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
(#) Ktulu hozzászólása Máj 25, 2021 /
 
Az egyik rajz alatt azt írta, hogy T3 bázisára kell a KF jelet akasztani, és visszafelé haladva hangolni a tekercseket.
Nekem csak függvény generátorom van, modulálási lehetőség nélkül. Ezért szkópon figyelem a detektor dióda anódját.
Sajnos ennél a rádiónál csekély sikerrel. Ellentétben más szokásos felépítésű KF-nél (hangolt szűrő-KF erősítő...)
(próbáltam az oszcillátort is leállítani, AGC-t is kiiktatni, hogy ne szóljanak bele)
Kicsit kísérletezni szerettem volna, és kihozni belőle a maximumot. Látszik, hogy volt bele piszkálva. Érzékeny, jól működik, habár a szelektivitása nincs épp a toppon.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021

sokol-403.pdf
    
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
A T3 bázisára adott jellel a demodulátor rezgőkörét tudod helyre tenni. Azonban ennek nincs túl nagy jelentősége, mert ez a rezgőkör terhelve van, ezért a jósága nem túl nagy, ezzel együtt a sávszélessége is elég nagy.
A szkóp általában nem a legalkalmasabb műszer, sokkal többet ér egy érzékeny multiméter. És ne a diódára akaszd, hanem az utána következő szűrőtag kimenetére (potméter, AGC).
A függvénygenerátor nem a legjobb megoldás, modulálni a KF jelet akkor kell, ha az indikációt fülre szeretnéd intézni, de pontosabb a műszer. Jobb lenne ha egy KF tekercsből összeraknál akár ideiglenesen is egy oszcillátort frekimérővel pontos frekire hangolva, vagy egy másik jól működő rádió KF -jére hangolva, hasonlóan a behangolási procedúrához, csak ezesetben az oszcillátort hangolva.
Az AGC -t célszerű leállítani, bár kis szinteknél nem annyira szól bele.
Ennél a rádiónál a gond a három csatolt rezgőkör beállítása, ha mind a hármat pontosan a KF frekire húzod, biztos nem lesz jó. Azért van három rezgőkör, hogy az áteresztő csillapítása kicsi legyen, és az oldalmeredekség viszont nagy.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
(#) Ktulu hozzászólása Máj 26, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Ezek szerint wobbler nélkül nincs igazán lehetőség a három csatolt rezgőkört normálisan beállítani.
A függvénygenerátor egy Toellner TOE7404. Van egy 20, illetve 40 dB csillapító a kimenetén, és freki mérője is.
Építhetek is egy oszcillátort, ha az alkalmasabb lenne? Van pontos multiméterem is.
Valóban sokkal pontosabb, ha az RC szűrő után mérném.
(#) fecameca válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Ez azért nem egy televízió (Hangpad meg sávszélesség, oldalmeredekség, stb). 3 rezgőkör laza csatolásban talán még 2 púpú sem tud lenni. Annak az 1 Kossuth rádiónak meg felesleges túlragozni. Esti órákban még a felső végén bejön a MERA (Magyar Evangéliumi Rádió ki tudja melyik egyháznak az adója?) Plusz még a románok vagy 4-5 helyen, de mindegyiken ugyanaz szól.
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Jó lesz a függvénygenerátor + multiméter, legfeljebb kicsit tornázol a három körös szűrőn.
(#) Directors hozzászólása Jan 6, 2022 /
 
Sziasztok!

Van egy 403-as sokol rádióm. Működőképes, viszont elég halkan szól. Szerintetek mi lehet a probléma ? Merre kellene elindulni a hibakereséssel ?
Kezdjem a 4db végtranzisztor kimérésével ? (Érdekes meg 3db МП40 és 1db МП41 tranzisztor van benne. Viszont a kapcsolási rajzon 4db МП40 tranzisztor van feltüntetve.)
(#) CHZ válasza Directors hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Ha nem torz, csatolo elkok csereje.
(#) Directors válasza CHZ hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Nem torz egyáltalán.
Melyek lennének ezek az elkók ? C30 és C31 ?

sokol.jpg
    
(#) VJ72 válasza Directors hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Szia.
C23,C24 10µF ezeket cseréld.
(#) CHZ válasza Directors hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Es a C28 is
(#) Directors hozzászólása Jan 8, 2022 /
 
Köszönöm szépen a segítséget! Sikerült a javítás! Viszont kicseréltem inkább az összes elkót, nem csak azt a hármat amit írtatok. Méregettem őket és még a közelükbe sok voltak az értékek az előírtakhoz.

Annyi még hogy C23 és C24 nem 10µF hanem 1µF.
(#) szs válasza Directors hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Nem, nem 10. De úgy is írták (rajzolták) a rajzodon, hogy 1,0
-de van, ahol 0,5
-és van, ahol 3.
Menjünk el rajta...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) Directors válasza szs hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Érdekeshogy egyik helyen ennyit, másik helyen annyit adtak meg.
(#) Imi65 válasza Directors hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Eltérő szériák. A töltőrendszer nem is kerülhetett hazánkban forgalomba, a Medicor gyártott transzformátoros töltőt hozzá.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Ápr 28, 2023 /
 
Sziasztok! Kaptam egy Sokol 403-as kisrádiót. Tünetei a következőek voltak. Nagyon halkan szólt, és egy idő után el is hallgatott. Kicseréltem a csatoló elkókat (C23, C24 10µF/50V) Most már nagyon szépen beindul, szól hangosan, de ugyanúgy járatás után 1-2 perc és kissé halkul. Látom van a visszacsatolásban is egy C28 10µF/10V ? Egy 3db.-os tömbösített, emeletbe zsúfolt elko.. csak remélem hogy a felső az. Gyanítom hogy az lesz ott még a ludas. Bár mindegyik rossz lehet. 1977 októberi példányok, de nem mennék annyira bele, a nyák minősége szörnyű, az alkatrészek lábai oxidosak. Zsúfolt az egész. Rémálom matatni benne. Minden amihez hozzányúlok kis túlzással a kezembe is marad, elválik, felválik.. stb.. Valaki nem emlékszik hogy a 3 elko közül ,melyik a C28?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2023
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Lehet, hogy azokat az 1µF-os kondenzátorokat (C23, C24) nem kellett volna 10µF-osra cserélni, jobb lehet közel eredetit betenni.
A C28 ott lehet, ahol sejted. Képet nem teszek fel, mert nem beszéltem meg az oldal tulajdonosával, de csatolom az oldalt, azért írta, hogy olvassák (kicsit csapongó írásmód, de szeretem. És: erről nagyon sokat összegyűjtött)
Van benne még beültetési rajz is, elég jól felfedezhető, mi hol van.

SOKOL403
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023 / 1
 
Ezt már nem biztos hogy kondenzátor okozza.
Érdemes lenne munkapontokat (elég a feszültség is, ahhoz nem kell megbontani semmit) mérni amikor rendesen szól, meg amikor nem.
Illetve külső jellel meghajtani a hangfrekis részt, hogy akkor is jelentkezik-e az elhalkulás? Ehhez sem kell nagyon belenyúlni.
(#) küzmös Gergely válasza szs hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Szia! Mindjárt kiderül, itt van egy halom 1µF is. Átteszem bele, és meglátjuk. Elvitt az ezen való beszélgetés. De most visszaolvasva látom hogy te állítottad hogy az bizony 1uF, s nem 10.
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 

Mégcsak nem is én állítottam -úgy van a rajzon.
(Bár van olyan rajz is, ahol 0,5, olyan is ahol 3 -de a 10 akkor is soknak tűnik)
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Szia Gafly! Nekiülök majd megméregetem, megvizsgálom. Egész komoly kis rajz van hozzá a "szétszedtem Béka" oldalán. Átcseréltem most amúgy gyorsan 1µF 50V-okra ,s a helyzet ugyanaz, kb 2 perc és teljesen elhallgat, a feszültségek értékét még nem néztem, de a tendencia az hogy csökken a feszültség a T7 tranzisztor lábain.. pl. 3,6V.. 2,8V.. 2,35V.-nál elhallgat, amit észleltem még ,hogy ekkorra a T7 langyos. Ezért mértem ezt. Mert tegnap is egy leheletnyit langyosnak éreztem azt. Míg a többi hideg marad. S pont ennek a lábához csatlakozik a 3 emeletes elko legalsó példányának + fele is. Majd csak este, vagy holnap lesz több időm nekiülni komolyabban bogarászni vele. A pici elektrolit kondenzátorok gyártása jó szétszórt benne, 1977 szeptember, és december közt minden fellelhető.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2023
(#) StMiklos válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Szevasz!

A T6-T7 bázisfeszültségének időbeli változása a beépített NTK termisztor ellenállásnak változása miatt következhet be.
Ez a nagy zöld korong (gondolom), amelynek melegedése csökkenti a bázisfeszültséget, ez aztán viszi az összes többit ami a végfokban van.

Üdv: StMiklos
(#) küzmös Gergely válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Szia! No annyi pillanatnyi időm van ma is hogy ezt pl. megnézzem. Bekapcsoltam, vártam kicsit, mikor elkezdett halkulni, a második képemen látszó két tranzisztor melegedik (T6-T7). Rácseppentettem egy picuri alkoholt, T7 jobban melegszik, mint a T6, de mind a kettő melegszik, terhelődik. A többi hozzájuk képest hideg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2023
(#) CHZ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
C-B között lévő 10n szerintem átvezet, ez okozhatja a nyug. áram növekedését.
Érdemes cserélni...
(#) küzmös Gergely válasza CHZ hozzászólására (») Máj 9, 2023 /
 
Sajnos ez a projekt nem sikerült. Azt a két 10n-t még kicseréltem, semmi nem változott, aztán még mérések előtt teljesen elnémult a masina, semmi hang. nézegettem egy órát hogy nem-e vált el valahol valami, mert csak a szentlélek fogja össze itt-ott ezt a jó minőségű cuccot, de nem találtam lópikulát se. A tranyók ugyanúgy melegednek, az új elemet is leszívta, már csak 7V volt benne.. félretettem.. A Ge tranyók az életbe sehol fel nem lelhetők, helyettesítői se. Legjárhatóbb útnak tekintem hogy az aukciós oldalakon szétnézve pár ezresért begyűjtök pár darabot belőle, hátha még használható eszközök is akadnak.
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 9, 2023 / 1
 
Sokunknak van hozzá tranzisztor (is).
Én nem adnám fel...
(#) granpa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 9, 2023 /
 
Ilyen Sokol-ba való tranyók tán nálam is akadnak. Talán valaki, nagyon hozzáértő jelentkezik, aki rakott Si tranyókat helyettük és jobb lett. (hallottam ilyet)
(#) Atis57 válasza granpa hozzászólására (») Máj 12, 2023 /
 
Szia!

Még a '70 s évek végén a Gelka szervizben játszottunk ilyet .az MP40-41 helyett BC212.
Azt a NTK kell cserélni Si diódára(néha ez sem kellett)
Ill. az első Hangfrekis fokazat munkapontját kellett állitani.

Nekem is vannak itthon ilyen régi tranyóim--sajna a gyártás technológia miatt---annyira degradálódtak , hogy diódának sem jók! Meg amelyik álltában "egész vezető" lessz?
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem