Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Soros SLA akkumulátorok kiegyenlítése (sealed lead acid)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Prefector hozzászólása Nov 20, 2022 /
 
Sziasztok!

Adott két darab 12V-os SLA (sealed lead acid) akkumulátor, amelyek sorba vannak kapcsolva. A sorba kapcsolt két 12V-os akkumulátor egy minőségi napelem töltővel van töltve, tökéletesn tölt, ezzel nincs is probléma.
A két darab SLA akkumulátor feszültsége egymástól szép lassan elmászik. Ez természetes, ebben semmi rendellenes nincs. Lítium akkumulátorok sorbakapcsolásakor teljesen szokványos, hogy balancer szükséges, érthető, logikus.
Zárt savar / ólom zselés akkumulátorok esetén viszont az internet egymással teljesen ellentmondó információkkal halmoz el. Vannak akik szerint teljesen felesleges, vannak akik szerint kötelező.

Nem értem, miért lenne felesleges ólom akkumulátorok sorbakapcsolása esetén a kiegyenlítés. Akik azzal érvelnek, hogy teljesen szükségtelen, azok azt mondják, hogy a 12V-os akkumulátoron belül már úgyis sorba vannak kötve a cellák (6 db), olyan két akkut sorbakötni, mint ha további cellák lennének sorbakötve és gyárilag 24V-os lenne az akku. Szerintem ez az érvelés teljesen butaság, hiszen mérhető nálam is, hogy a két 12V-os akkumulátor 1V-nál is nagyobb feszültség különbséget tud felvenni jelenleg, és teljesen jól látszik és mérhető, hogy az egyik akkumulátor már szinte túltöltés állapotába kerül.

A két akkumulátor egyszerre vásárolt, vadonat új, azonos típus, egyszerűen csak idővel mászik el természetesen.

Mi a véleményetek erről? Én mindenképp szükségesnek ítélem a balancer áramkör használatát, hiszen látszik és mérhető a probléma a túltöltéssel.
Miért lenne felesleges SLA esetén a balancer, mikor például LiFePo4, LiIon vagy LiPo esetén kötelező?

Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) pipi válasza Prefector hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Értelme max akkor van, ha cellánként balanszálsz, mint az említett Li* akksik esetén...
De a cellák nem minden esetben vannak kivezetve/hozzáférhetők...
(#) Prefector válasza pipi hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Idézet:
„Értelme max akkor van, ha cellánként balanszálsz”

Ha nincs értelme, akkor a túltöltés problémát hogyan máshogyan oldod meg? Szünetmentes tápokban is nagyon sokszor van sorba kötve 12V-os zselés akkumulátor.
(#) pucuka válasza Prefector hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Idézet:
„Szünetmentes tápokban is nagyon sokszor van sorba kötve 12V-os zselés akkumulátor.”

És még jónéhány helyen, autóbuszban, teherautókban, kamionokban, targoncákban, vasúti járművekben, és egyéb járművekben. Különösebb gond nélkül működnek balanszer nélkül, több éven keresztül.
Idézet:
„ólom zselés akkumulátorok esetén viszont az internet egymással teljesen ellentmondó információkkal halmoz el. Vannak akik szerint teljesen felesleges, vannak akik szerint kötelező.

Nem teljesen felesleges, de nem is kötelező.
Meglehetősen sokféle felépítésű akkumlátor létezik, amelyek eltérő kezelést igényelnek. Ezek közül a legigénytelenebbek a lúgos, és az ólomsavas akkumlátorok, több, mint 100 éve használják őket a leg mostohább körülmények között.
A legújabb fejlesztésű akkumlátorok sokkal kényesebbek, nem megfelelő bánásmód mellett képesek kigyulladni, akár robbanni is. Az ilyen akkumlátoroknál elengedhetetlen biztonsági berendezés a balanszer.
Egyébként létezik már topik ebben a témában, felesleges volt újabbat nyitnod, csak egyszerűen ellett volna beírnod a keresőbe az új topik nyitása előtt.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
(#) vargham hozzászólása Nov 20, 2022 /
 
Soha nem találkoztam cellánkénti figyeléssel. Se járműveknél, se egészségügyi, se szünetmentes alkalmazásnál. (Ettől még lehet, hogy valahol alkalmazzák. Csak éppen általánosan nincs rá szükség.)
A napelemes töltő is egyben, 24 voltos pakként tölt, ugye?
(#) Atis57 válasza Prefector hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Szia!

Természetesen a kinaiak árulnak---de nagyon kevés helyen szokás használni.
---Általában a 110V v nagyobb akkusor esetén.

Nagyon megfelel ,ha a megfelelő töltési végfeszültséget beállitod.Ha jelentősen túllépnéd a 1/10 Ah töltőáramot akkor célszerű kiegyenliteni őket.

12V esetén ;
(#) Ge Lee válasza Prefector hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Idézet:
„a túltöltés problémát hogyan máshogyan oldod meg?”
Ezt úgy szokták megoldani, hogy eleve nem töltik fel őket teljesen, vagyis a feszültségek összege akkor sem okoz túltöltést ha van mondjuk 0,6V a két akku között.
A másik dolog, hogy a sziget üzemet nem éppen gazdaságos úgy használni, hogy az akkuk folyamatos ciklikus töltés/kisütésben vannak, azaz betöltöd a napelemmel az akkuba a töltést, majd onnan kiveszed a fogyasztóknak, hanem a termeléshez kell igazítani a fogyasztást amennyire csak lehet. Nyilván, az éjszakai fogyasztás nem mehet a napelemről mivel nem süt a nap, de azt meg lehet szervezni, hogy a porszívó, az elektromos sütő, a bojler, szóval a nagy fogyasztók csak akkor működjenek amikor napsütés van, és az akkuknak tényleg csak az éjszakai fogyasztókat kelljen áthidalniuk, ami a hűtőket leszámítva mondjuk csak a világítás és a készenléti áramkörök.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Szia!

A felsorolt fogyasztók nem szoktak szigetüzemben működni. Eddig csak 2db olyan szigetüzeműről hallotaam ahol a ház minden fogyasztója ment a 150V, 200Ah akkuról !

Itthon azért a 300 W energia igény miatt ,éppen csak a kisfogyasztók működnek.
A hűtő egy külön eset. Ha vmi drága inverter vezéreltett veszel--az megy 24Vról is csak kell neki 1kWh /nap eltárolt energia.

A sima 230Vról működő ? A min. inverter 1200W csak ehhez általában 2x12V 100Ah akku kell-ene.
(#) Prefector válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Tehát ha jól értem, akkor kellene balanszer, de mivel biztonságilag sokkal kevésbé kockázatos, ezért nem szükséges, mert vagy cellánkénti, vagy sehogy az elv?

Az összes ezzel foglalkozó topikot átolvastam itt és vagy csak a töltéssel vagy egy teljesen másik akkumulátor típus balanszolásáról szól, így nem akartam összevegyíteni, mert azon témákban legutóbb is teljesen másról beszélgettek.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
(#) Prefector válasza vargham hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Igen, egyben 24V-osként tölti (automatikus akku felismerés van), de ezzel nincs is probléma, rendesen teszi a dolgát.
(#) Atis57 válasza Prefector hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
Szia!
Ha van egy voltmérőd + időd nézegetheted. Töltéskor 1V-n belül lessz, kisütéskor meg egyformáig közelit.

Ha ez nagyon eltérő lenne ,akkor; ---a kisebb feszültségűt külső töltővel tölteni.

Esetleg 2-3 év után egy-egy kapacitás mérés.
(#) Bakman válasza Prefector hozzászólására (») Nov 21, 2022 /
 
Itt találsz kapcsolási rajzot is: Bővebben: Link.
(#) jmartin válasza vargham hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Platós targonca akkupakkjában találkoztam már ilyennel. 80V-os akku, 40db cella. A kinézet alapján gyári volt az elektronika. Talán hyundai lehetett, már nem emlékszem öt év távlatából.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem