Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK4048 erősítő
 
Témaindító: kmil, idő: Jan 31, 2006
Lapozás: OK   1 / 9
(#) kmil hozzászólása Jan 31, 2006 /
 
Sziasztok!

Erősítőt építek, és a végfokot STK4048-ból szeretném készíteni.
Azért írok, mert eddig csak TDA ic-ket használtam, és nem igazán ismerem az STK-kat. Szívesen venném, ha írna valaki, akinek vannak tapasztalatai az STK ic-vel kapcsolatban, mert nem szeretnék rosszul járni.
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Mire vagy kíváncsi?
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Leginkább az érdekelne, hogy mennyire stabil, a katalógusa írja, hogy van benne hőmegfutás elleni védelem, az érdekelne, hogy ez mennyire válik be, vagy érdemes a védelmet erre is kiterjeszteni?
Van-e benne rövidzár védelem, mit csinál, ha a kettős tápfszből elmegy az egyik, és egyéb üzemeltetési tapasztalatok érdekelnének.
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Huhh ezek érdekes kérdések !
Az STK-t nem úgy kell felfogni mint egy ic hanem jól összeválogatott tranzisztorok egybeintegrálva egy ic-s meghajtással.
A kimeneti rövidzárvédelem 2S-ig működik utánna ic-pápá.
Hőmegfutási védelmet még nem sikerült működésre bírnom (mindig túlméretezem a hűtést).
A táp eggyoldalúságára nemtudok mit mondani de ugyanazt csinálja mint atöbbi végfok.
Amugy iszonyatosan jó hangja van de STK-nál el kell felejteni a tda-s beidegződést , ez teljesen másképp működik.Minőségileg a Quad-al is felveszi a versenyt.
Bár én a sztereó STK-kat nem ismerem de nem is szeretem a sztereó ic-ket azok inkább hídkapcsolásokhoz lett gyárilag is legyártva(szerintem).
Én azt ajánlanám hogy inkább két ic-ből valósítsd meg az erősítőt mert ha az eggyik csatorna elszáll cserélheted az egész ic-t , ahhoz meg drága cucc.

De várom a kérdéseidet !
Csak ha kérhetem konkrét kérdést tegyél föl ne álltalánosat.
De a tda-val nem szabad összehasonlítani.
(#) reinhard válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Szia Dióda!
Én szintén érdekelt vagyok STK 4048XI IC -s erősítő
építésben. Gitárerősítőt építek, az előerősítő ECC83-as csövekkel , a végerősítő meg IC-vel. Először a TDA 7294V
volt a terv, mint a Marshalléknál pl.,de az STK 4048XI nekem is jobban tetszene. Van rajzom is ldb IC 150Watt 8 ohmon. Meg panelrajz is. Csak nem merek hozzáfogni, mert nincs tapasztalatom, és eddig még senkit nem találtam aki ilyet épített volna. Nekem nem HIFI-re kell,
hanem szólógitár erősítőhöz, rock-metal koncertezéshez. Ami azt jelenti, hogy a végfoknak bírni kell a nyúzást, kihajtást órákon át mindennenű fuldoklás és instabilitás nélkül. Kérdésem, hogy megfelel-e ez az IC erre a célra? Építettél már ezzel az IC-vel végfokot? Mennyire stabil? Mire kell nagyon vigyázni az építésnél? Mekkora tápot igényel? Milyen elkók kellenek a tápba? Én egy 4X12" -os gitárláda
/Eminence 240 Watt 8ohm / tetejére szeretném erősítőfejként építeni. Kérem a tanácsaidat. Köszi.
(#) Dióda válasza reinhard hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Erre a célra nem lessz jó eggyik sem:no: .
Oda inkább tranzisztoros végfok kellene!
Az ic-k nem szeretik a négyszögesített jeleket ami esetleg egy torzítón keresztül kialakul.Eszementül tudnak tőle tüzesedni (tapasztaltam).
Mindjárt túrok valami neked valót!

Ha viszont öngyilkos akarsz lenni használj nyugodtan csöves előfokot.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Hali!

Konkrét kérdésként már csak egy jut eszembe, mégpedig az, hogy a katalógusa a terhelést 8Ohm-nak írja, de mások azt mondják, hogy 4Ohm-al is lehet terhelni. Ebből mi igaz? Nem lesz baja?

Egyébként a sztereó ic-ket én sem kedvelem, hasonló okokból, így esett a választásom a szimpla STK4048-ra.
Mit értesz TDA-s beidegződés alatt?
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Hát a beidegződésre én úgy dondolok mint elég akkora hűtés ez a táp is elég neki meg hasonlók.
Nem szabad a két ic-t egy kategóriába sorolni.
Létezik olyan STK ami bírja a 4ómot de azok más tápról járnak mint a 8ómosak . Annak idején sok STK ment el ez miatt az örök p/n átmeneti mezőkre.
Az stk az hifi a tda az álltalános hangosításra való.
Zenekarilag a nagyteljesítményű tranzisztoros cuccok az igaziak.Mondjuk ha valaki otthon egy 20centis hangszórón akar gyakorolgatni annak jó egy tda vagy stk is de kihangosításra mondjuk egy koncerten vagy egy nagyobb terembe lófütty.
Oda igazi teljesítménycucc kell amit szerintem csak tranyóval lehet megvalósítani hogy órákon keresztül is stabilan nyomja a cuccot.
Mondjuk én valami hasonlóra gondolok :

120w.jpg
    
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
De itt a gyüjteményben is találsz egy jófajta 200W-ost ami erre megfelel.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Nekem többnyire arra kell, hogy legyen egy olyan erősítőm, amit tudok vinni ide-oda, ha gyorsan kell egy kis zene, vagy házibulira, akkor ne a hi-fi-től kelljen ellvenni.
A tranzisztoros cuccokkal az az egy ellenvetésem van, hogy oda sok párba válogatott tranzisztor kell. A boltban meg nem állhatok neki méregetni az erősítését. Így maradok az ic-s megoldásnál.
Ezek tudatában mit javasolsz, STK vagy TDA?
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Mégis konkrétan mekkora teljesítmény kellene?

Megtudnád mutatni mire akarod rákötni?
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Megmutatni nem tudom, mert nem mindíg az én hangfalaimat használnám, de az enyém Orion HS500-as. A teljesítménye kb 100-120W. Most TDA7294-el hajtom, de a hanfal jobban bírja. 200W-os erősítőt szeretnék, mert azzal lehet kicsit is és nagyot is hajtani.
(#) Rendszer válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Hello Dióda!
Köszi a válaszodat!.Mire gondoltál a csöves előfokkal kapcsolatban? Mit gyilkol meg? Mi a véleményed aról, hogy a Marshall cég a legújabb, 400 wattos gitárerősítőjét csöves előfokkal és 4 db TDA 7294 IC-vel oldja meg? Én azt hiszem mégis tranzisztoros végfokot építek akkor, de a csöves előfokról nem akarok lemondani, annál is inkább mert már készen van, csak a kimeneti impedanciáját kell beállítani a választott végfokhoz. Na meg a kimenőjel nagyságát. Konkrétan erre az esetre melyik tranyós végfokot ajánlod?
(#) Dióda válasza (») Feb 1, 2006 /
 
Nakérem ez hosszú lessz!

A csöves cuccról annyit hogy téged fog meggyilkolni a gitáron keresztül ha valami nem oké a testeléssel vagy a tápjával.Dobtam el csöves szinestévét úgy hogy csak fordítva volt bedugva és a testhez hozzáértem és úgy megbXXXXtt hogy az csak na.
Amugy meg nem láttál még technikailag egy nagy koncertet ahol a koncert után a csöves erősítőkből dobálják kifelé az előerősítő csöveket mert mind kifárad pont a gyönyörű négyszögjelektől.
Az remélem jól gondolom te ezt nem fogod tudni finanszírozni magadnak.Hidd el hangosítottam hajdanában koncertet tudom mit beszélek.
A tranzisztorosnál ilyen gondok nincsenek.
Másik az hogy nem kell agyonra válogatni a tranyókat, azt csak a hifibuzi szőrszálhasogatók csinálják , neked nem az a célod hogy a torzítása a végfoknak ne 0,1%-hanem 0,01legyen.
Itt most az a cél hogy bírja a hajtást nagyot szóljon és ne fűtse szét az agyát (no a csövek azok tudnak ám fűteni).
Nézegettem a hangfalakat megtaláltam amit írtál is és hát mit nemondjak én olyan 100-150W-nál többet nem küldenék neki.A hs-nek meg inkább hagyjuk mert én nekiküldtem normális 100W-ot és repült mint a győzelmizászló.De ha te szereted a csöves cucc hangját akkor ajánlhatom az Urbán féle 300W-os végfokot az fet-es annak közelít a hangja a csöveshez , egy gyengébb táppal kijön belőle olyan 150W . Szerintem ez elegendő lenne.
Hidd el nekem nincs az az ic ami neked a gitárt rendesen kibírná és stabil is lenne.
A Marshalt meg hagyjuk mert tudnak ők is nemjót csinálni találkoztam egy-két balulsikerült dolgukkal.
(#) reinhard válasza Dióda hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Ok köszi a tanácsot. Mellesleg egy kicsit összekeveredtünk itt hárman az írogatásba. Én a reinhard vagyok a gitárerősítőépítgető, nekem nem HS500-om van hanem 412-es Gitárládám 240 Watt 8 ohm. A hifis társunk a HS-el a kmil. Nem baj azért kihámoztuk a nekünk szóló tanácsot! köszi!
(#) Dióda válasza reinhard hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Kezdem észrevenni .
Na mindegy kihámozza mindenki a magáét belőle remélem.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Kedves Dióda!

Találtam egy-két tranyós erősítő rajzot, megnéznéd, hogy melyiket lenne érdemesebb megcsinálni?
Én az uPC-re gondoltam, de, ha a másikat is fel lehetne bővíteni egy kicsit, az is jó.
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
A 100W-os az kamuha úgy megcsinálod és arra a tápra ráteszed repül mint a sóhajtás.
Át lehet alkítani , megduplázod a végtragyókat, +/-40V-ról , illetve a visszacsatoló kondi nem 4,7 hanem 47mikró illetve a bemeneti kondi nem 1mikró hanem 4,7.Akkor megfelelő hangja lessz és olyan 150W-ot kiperkel.Nekem meg van építve használom is tűrhető teljesítménye van a hangja meg drasztikus erőteljes.
A másikat nem ismerem de trnyóval megpatkolt hibrid hááááááááát nem valami főnyeremény.
De nézd csak itt egy másik fajta :

120w.jpg
    
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Egy kicsit számolgattam:
Ha a hibrid és tranyós erősítőt választom, akkor a végösszeg 3800Ft/csatorna
Az STK esetében az ic 3900Ft, és ehhez jön hozzá az egyéb alkatrészek (kb 500Ft), a vége 4400Ft.

Én nem zárom ki a kombinált erősítő működését sem, mert egy beültetési rajzot is találtam hozzá és némi magyarázatot + gyári leírást.
De úgy érzem, hogy átestem a ló másik oldalára. Mennél több kapcsolási rajzom van, annál jobban nem tudom, melyiket kellene megépítenem, szemelőtt tartva a költség/szolgáltatás arányát.
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Erre csak annyit tudok mondani hogy te tudod.
Én a helyedben biztos tranyósat csinálnék ilyen felhasználásra.Másik meg az hogy a 100W-os végfoknál nemtudom láttad-e hogy marha nagy meghajtás kell neki ergo nem egy érzékeny végfok ez azt is hozza magával hogy nem gerjedékeny.Ha amit leírtam az alapján csinálnád meg akkor nem egy kifeszített erősítőd lenne ami ha kap egy jóképű gerjedést és elrepül.Ezt csak halkan mondom én például haragszom a QUAD-ra az is +/-50V-ról jár és havernak (neki QUAD mániája van) kicsit meggerjedt és repült a végtranyó már egy jópárszor.Utánna megelégelte és neki is csináltunk egy 100W-ost azóta is azt hajkurássza pedig ennek már igen csak 4-éve , persze ő diszkózik vele na meg néha lagzizik.
Tehét nem egy két órákat megy maxon hanem egész éjszakákat.Én csak sajnálnám ha olyanra dobnál ki pénzt amit utánna nem úgy tudsz használni mint ahogy szeretnéd.
(#) Maffiozo válasza Dióda hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
100Wattos erőlködővel lehet diszkót csinálni? nem kicsi az egy picikét? Mert most nekem is egy 2*10W-os van, de nemtodom hogy a 250W-os hangfalakkal mit produkálna és ezért mindig egy nagyobbon töröm a fejem!
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
A Horváth Péter- féle tranzisztorosra gondoltál, vagy az ic-tranyó párosításra?
Nem mondom igazad lehet, el fogok gondolkodni rajta. Csak én félek attól, hogy megveszem a drága tranyókat, megcsinálom a panelt, összerakom, és nem működik, mert valami munkapont nincs meg.
Mennyire lehetséges ez?
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Én csak összelapátoltam , próbatápon kimeneti 0-át beállítottam a trimert meg középállásba tettem kapásból működött.A tranyósra gondolok!utánna áttettem a rendes tápra beállítottama gyugalmi áramot ujra a kimeneti 0-át mert a rendes táp nagyobb volt , és kész.Azóta is úgy megy.

Maffiózónak mondom : 2X100W-al művelődési házat hangosítottam be.Nemcsak erősítőtől függ a dolog hanem hangfaltól is .Annó volt két Rucse (nem biztos hogy így kell a nevét írni) ládám.Utánna exponenciális ládikáim voltak.Persze a magasakat külön erősítőről hajtottam de hidd el nagyot tud szólni.Persze ez annak is a függvénye hogy mekkora hangszórókat hajtassz mert egy 20centis 150W-os sokkal kevesebbet szól mint egy 40centis , ugyanakkora erősítőn.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Találtam itthon egy pár darab tranyót hozzá, így csak egy keveset kell venni. Lehet, hogy ki fogom próbálni. Említetted, hogy bővíthatő. Ha teszek bele még egy pár tranyót, azok bázisa az előző bázisához simán csaltlakozhat?
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Ha jól emlékszem akkor kell ellenálás a bázisokba.
Én még nem próbáltam bővíteni.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Kedves Dióda!
Nagyon úgy néz ki, hogy tranzisztoros erősítő lesz belőle kivéve, ha kapok ilyen ic-t. (melléklet)
Gondolom ismered a reflex rx-500-ast. Az érdekelne, hogy miért nincs benne egy poti sem a beállításhoz, vagy olyan egyszerű lenne, hogy csak összerakja az ember, és működik?
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
No ember erről az ic-ről tegyél le.
Ennek odalöksz egy gitárral oszt repül mint a sóhaj.
Azt meg ne akarja nekem senki bemesélni hogy egy ilyen kicsi s**r jobban szól mint egy 200W-os marshal ami tranzisztoros és egy tranyó nagyobb kétszer mint ez az ic mert beleharapok a pákámba.
Ez már szinte elktronikai vicc mert azokona lábakon amin az az ic áll ha átmegy 200W akkor el is ég.
Másik meg az nézd meg a tápját elég vicces lenne ekkora tápról ilyen teljesítmény még ha hídkapcsolás is.Vagy ha meg belső transzverteres a tok akkor meg szétfűti az agyát.Bár azt nemtudom hogy az hogy fért volna bele a másik meg az hogy 200W-os erősítőt egy körömnyi hűtőfelületen csatlakoztatni a bordához ez durva lenne mert az ic hamarabb leégne mint ahogy felmelegítené a hűtőbordát végig.
Akkor inkább a reflex bár az is tud ám fűteni.
(#) kmil válasza Dióda hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Jól van, nem kell megenni!
Csak úgy találtam ezt, és mivel gyári katalógus, gondoltam miért kamuznánaki. Egyébként a táp része nekem is zavart okozott, de szerintem +-24V-ról ki lehet hozni 200w-ot. Nem zárkózom el attól, hogy a technika ne fejlődött volna ekkorát. Egy másik oldalon találtam leírást és fényképet a megépített erősítőről.
De lényegtelen, mert nem lehet kapni.
/a gitáros srác nem én vagyok/
(#) Dióda válasza kmil hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Bocsánlat de az ilyenek láttán kicsit be tudok rágni!
Amugy nézegesd meg fizikai képtelenség bárhogyis.
(#) edgar válasza Dióda hozzászólására (») Feb 19, 2006 /
 
Magyarazd meg, hogy miert?

Amugy meg nem láttál még technikailag egy nagy koncertet ahol a koncert után a csöves erősítőkből dobálják kifelé az előerősítő csöveket mert mind kifárad pont a gyönyörű négyszögjelektől.

En mat regen hasznalok csoves erositot es soha sem volt baj vele (50W /2xEL34/ ECC 83).
Pedig nagyon meredek felfutasu negyszog jel van a torzitom kimeneten.
Evek ota mukodik.
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem