Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STM32 - Blue Pill
 
Témaindító: Skori, idő: Dec 19, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 12
(#) benjami válasza benjami hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Az a 128kB az nem ram, hanem FLASH rom, csak már nem tudom javítani.
(#) Skori válasza usane hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
A hardver felépítésén kívül, az egyik szempont amiért megtetszett az ára. 500Ft-ba került. Hestore-ban, jelen pillanatban 1331Ft+ÁFA -> 1690Ft, azaz kb. 3x annyi mint amennyiért én vettem.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2019
(#) Skori válasza kiborg hozzászólására (») Dec 20, 2019 /
 
Ez is felmerült már bennem. 1..2db-ot fejlesztői verziónak megcsinálok eredeti chippel. Aztán amikor kell, akkor a kész programot ki kell próbálni az olcsó verzión, ha azon is megy akkor örülök, mert készült egy olcsó eszköz. Ma próbálgattam amúgy a hardveres pwm-et, az A/D konvertert, és LCD kijelzőt használni. Működik, és egyelőre úgy tűnik, hogy jól. Szóval nem teljesen kuka lehet, hogy csak az USB em megy rajta (vagy valami olyasmi még, amit eddig nem próbáltam)
Tetszett, hogy a PWM-et akár 4MHz-re is fel tudtam csavarni (feljebb nem próbáltam), igaz, úgy már csak 18 lépésben állítható, kisebb frekvencián meg ki lehet használni a 16 bites felbontást (kb 1,1kHz-en, vagy lejjebb)
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2019
(#) kiborg válasza Skori hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Arduinoval és soros feltöltéssel?
(#) Skori válasza kiborg hozzászólására (») Dec 21, 2019 /
 
Igen. Rendeltem ST-Linket is, de az ki tudja mikorra jön meg, az USB nem megy, így maradt a soros port...
(#) kiborg válasza Skori hozzászólására (») Dec 22, 2019 /
 
Légy oly kedves megpróbálni valamit:
Tedd fel a bootloadert a chipre, majd a maple drivert tedd fel.
Zip-t töltsd le és csomagold ki, járj el a útmutatónak megfelelően.

Hátha megoldást hoz.
(#) Skori válasza kiborg hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Ezen már túl vagyok, próbálam maple drivert, és eredeti ST drivert is (a zip-ben levőket is, és amit az ST-től is töltöttem le). Sajnos már ott elakad a dolog, hogy minden USB-s eszköznek van egy PID és egy VID azonosítója, ezt meg lehet nézni az eszközkezelőben is. Azonban ezeknek az STM32 chipeknek nincs ilyen, uilletve nulla értékűek. (lásd a csatolt képen) A bootloader sem úgy működik rajta, ahogy a korábban leírtátok. Gondolom a VID és PID értékeket a szoftvernek (itt a bootloadernek) kellene beállítania megfelelő értékre, de ez nem történik meg, kompatibilitási, és/vagy szoftver/hardver hiba miatt, és emiatt a PC oprendszere sem fogja felismerni az eszközt. Továbbá ezek után feltételezhető, hogy ha ez a része nem működik a dolognak, akkor esetleg más sem. Ettől függetlenül, ha van olyan ötlet amit még nem próbáltam, akkor mindenképpen kipróbálom!
(#) Skori hozzászólása Dec 23, 2019 /
 
Van egy másik elérhető bootloader, ami újabb, sokkal kisebb méretű, és elvileg driver sem kell hozzá a windowsba. Sajnos nekem ezzel sem működik az USB. Viszont esetleg valaki ki tudná próbálni, hátha ez ügyesebb:
STM32_HID_bootloader
(#) ronin75 válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2019 /
 
Lehet, hogy nagy butaság, de én úgy tudom, hogy VID és PID nélkül nem is fog menni az USB. Szerintem hamis a chip, vagy csak hiányzik belőle a soros-usb kommunikációs rész. Nem tudom a modul felépítését, de lehet megpróbálnám, ha a soros rész megy, egy soros-usb átalakítóval mit csinál.
(#) zsjkuki hozzászólása Jan 2, 2020 /
 
Tiszteletem
B.U.E.K.
Nem a Blue Pill-el van gond.Nekem van egy Super Blue Pill ,ez:
https://medium.com/swlh/super-blue-pill-like-stm32-blue-pill-but-be...9347da
meg egy SMT32 SMART,ez:
https://stm32-base.org/boards/STM32F103C8T6-STM32-Smart-V2.0
egyik sem megy Win 7-en USB-n.Felismeri megfelelo driverekkel mint Maple de az Arduino IDE-vel nem akar menni.Viszont Win 10-en felismeri mint ComX es megy USB-n .
Napokat probaltam mindenfele bootloadereket meg drivereket es nem jutottam tovabb.
Szerintem a lapoknak semmi bajuk.Valoszinu nincsenek meg a jo driverek Win7-re.
(#) Skori válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Nekem ilyen ebay-es blue pill paneljeim vannak. Az USB nem megy se Linux alatt, se Win10 alatt. De legalább olcsó volt Sorosan lehet programozni, USB-USART-al. ST-Link-et is rendeltem, de az még nem jött meg, majd kipróbálom, hogy azzal működik-e.
(#) Ragathol válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
Nekem is 2 db van, pont ilyenek, jól müködnek.
(#) kiborg válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 1
 
Kipróbáltam, nem tudtam életre kelteni.
Ő a HID Bootloader 2.1(vagy újabbat) javasolja, de az arduino csak 2.0-t tud. Nem jött össze a kommunikáció.

Kiegészítés:
Másrészt szórakoztam a bootloaderekkel amit linkeltem és annak több verziójával, van amelyik villog 1Hz-en és van amelyik nem.Sajnos ez sem segít neked, csak megemlítem,mint infót.
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2020 / 1
 
Ezt a HID bootloadert megnéztem. Az stm32_binaries.zip -ből a stm32_binaries\F103\low_and_medium_density\hid_generic_pc13.bin fájlt stlink-el feltöltöttem a bluepill-re. A PC13-as led nagyon gyors ütemben villog, az eszközkezelőben (Win10) a HID eszközök között megjelent egy "HID-kompatibilis, gyártó által definiált eszköz" (HID\VID_1209&PID_BEBA&REV_0300) és egy újabb "USB beviteli eszköz". A hid-flash.exe-vel nem szórakoztam, mert nem találtam leírást a parancssoros használatához (igaz túl sokat nem is kerestem), az arduino program meg nincs feltelepítve (és nem is szándékozom használni őkelmét).
(#) Skori válasza Ragathol hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
És mostanában vetted ebay-ről, vagy régebben?
(#) Skori válasza kiborg hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Köszi a próbát! Ha lesz eredeti STM32-vel is ilyen panelem, akkor újra megpróbálom én is.
(#) Skori válasza benjami hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Köszönöm neked is a tesztet.Reménykedtem, hogy esetleg ezzel sima soros portként is feljön a windowsban, azt ügyesen lehetne használni a későbbiekben.
(#) Ragathol válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
2019.11.11. -én vettem AliExpressen, de azóta annál az eladónál nincs már ilyen.
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Én utoljára 2016. év végén vettem aliéktól. Szerintem vegyél különböző eladóktól 1-1 darabot, csak lesz közte jó is. Esetleg a véleményeket is olvasd el előtte. Azt is megteheted, hogy veszel meztelen 128kB-os stm32f103cb chip-et és kicseréled azokra a mostani panelokon levőket. St-link-et is vehetsz 1.7$-ért, azon jó eséllyel USB képes változat van, mert másképp nem működne (persze kicsit macerás levadászni róla és a másik panelra felforrasztani).
(#) vargham válasza benjami hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Nem, azon nem USB képes változat van. Sajnos. STM32F100-at raknak az olcsó ST-Link klónokra. Abban pedig nincs USB a specifikáció szerint. Gyakorlatilag van. Valószínűleg nem ment át a gyári teszten, így lett belőle F100 az F103 helyett. Gyakran meg is halnak ezek az olcsó ST-Link klónok. Egyszercsak nem látja többé a számítógép az USB eszközt.
(#) vargham válasza vargham hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Na, ez adott egy ötletet. Próbáld meg alkohollal megdörzsölni az IC tetejét. Simán lehet, hogy eredeti STM32, csak az USB nélküli változatot átszitázta a kínai...
(#) benjami válasza vargham hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Akkor lehet hogy nekem szerencsém van velük, de még egyetlen példányom sem ment tönkre. Szétszedtem most egy példányt amibe bele is hekkeltem az swo lábat, abban a felirat szerint f103cbu6 van. Hoztak hozzám egy állítólag megdöglött példányt. Abba egy másik st-link-el újraraktam a firmware-t, azóta is használom. A chip tokozása más, nem tudnám átrakni a bluepill-be. Ami még gondot tud okozni az st-link-ben az a fémtokja, ami adott esetben hozzá tud érni az alkatrészekhez rövidzárat okozva.
(#) vargham válasza benjami hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Ez érdekes. Eddig kb 50 db fémházas ST-Linket vettem Kínából 5-5 darabonként más-más eladótól. Mindben STM32F101 van. A tokozása pedig ugyanaz, mint a BluePillen.
(#) vargham válasza benjami hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Idézet:
„bele is hekkeltem az swo lábat”

A resetet nem vezetted ki?
(#) vargham hozzászólása Jan 7, 2020 / 1
 
Elkezdtem én is nyomozni.
Három, különböző időpontban vásárolt BluePillre töltöttem fel a bootloadert. Az ST-Link mindet látta, és mindre fel is ment.
1. STM32F103C8T6 jól kinéző IC
2. STM32F103C8T6 elcsúszott feliratos IC
3. CS32F103C8T6 klón IC

Az 1. és a 3. bejelentkezik COM portként (Windows 10), a 2. nem (device descriptor request failed).
A 2. IC-t megdörzsöltem alkohollal, de nem festett.
(#) benjami válasza vargham hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
A reset valahogy még sosem hiányzott. Ha jól látom a PB0 a reset. Melyik programban mire lehet használni a resetet amúgy?
A tokozásról: Az összes bluepill modulom LQFP48 tokozású, az st-link-ben meg a láb nélküli UFQFPN48 verziók vannak.
(#) Skori válasza vargham hozzászólására (») Jan 7, 2020 /
 
Win10 esetében nálam is "device descriptor request failed"-van.
ST-linket rendeltem én is, de még nem érkezett meg.
A hekkelés (swo ill. reset kivezetése) milyen előnnyel jár, miért érdemes hekkelni?
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2020 / 1
 
Az SWO-val kapcsolatosan a legegyszerűbb ha megnézel róla egy videót. A reset láb kivezetésével kapcsolatosan bele is lett ültetve a bogár a fülembe, kicsit belegondolva annyi előnye van, hogy gyorsabban lehet a debuggolást elölről kezdeni, azaz nem kell mindig kilépni a debug funkcióból és újra elkezdeni.
(#) vargham hozzászólása Jan 7, 2020 /
 
Low power targetre nem tudsz feltölteni, se debuggolni, ha nincs reset. Az MCU bizonyos sleep módokban lekapcsolja az SWD-t is.
(#) Skori hozzászólása Jan 12, 2020 /
 
Megérkezett az STlink, szépen lehet vele programozni a kínai bluepill paneleket (arduinoval próbáltam). Ilyen Stlinket vettem: Bővebben: Link Ezen, ha minden igaz ki van vezetve a reset is.

Az egyik bluepill panelen ki lett cserélve a a proci egy TME-ből vásárolt példányra. Azon teljesen jól működik az USB, ahogy kell. Tehát most már 100%-ig egyértelmű, hogy hamis procival kaptam a paneleket.

Az STlinkkel hogyan, milyen szoftverrel lehet a legegyszerűbben .bin fájlt feltölteni a bluepill.re? Az USB bootloadert most sima soros programozóval töltöttem fel.
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem