Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1068 / 1180
(#) Régi motoros válasza earbash hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Igen épp mondani is akartam, van még ott pár DIP8-as tok, nézd át jobban...
De ezek szerint akkor a műanyag fedelű tokban van, ha jól értem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) earbash válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Biosban turkálás után Save and Exit, majd soha többé nem jött vissza. Se kép se hang se csipogás semmi. Tök süket.

Így van
Ilyen szinten nem vagyok (még) túl jártas, inkább lelkes amatőrnek mondanám magam.
(#) Régi motoros válasza earbash hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Mondanám, hogy CMOS RESET, de ha nincs pinout akkor nehéz megtalálni.
Esetleg elem kivételt lehet próbálni ha nem volt még.

Ui.: Ezt nézd mit találtam.

Ilyenek meg voltak már, sajnos. Köszi a leírást! Biost is találtam hozzá csak eddig nem volt mire felírni. Épp íródik, kíváncsi leszek vajon rendbe jön-e.
(#) earbash válasza earbash hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Elindult!
Nagyon köszönöm mindenkinek!
(#) antiktelefon válasza earbash hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Na akkor jó, még jó hogy át nem írtad vagy törölted a másikat!
Na arra dumpot sosem találtál volna.
(Mondjuk más ipari alaplaphoz még biost sem adnak, csak viszonteladóknak, ami baromi nagy parasztság...)
Ezeknél gyakori a foglalatos bios a könnyű cseréhez.
(#) earbash válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Egyébként durva és igazad is lenne, mert ezt én is így gondoltam egészen addig amíg nem találtam hozzá bios updatet. Ipari cucc egyébként valóban, és az is igaz hogy nagyon kis %-ban találni hozzájuk bármit is. Most szerencsém volt. Simán kibontottam és ott volt benne a .bin. Az lett most a rosszra felírva, a donorhoz ma nem is nyúltam. Én még ilyen foglalatost nem is láttam csak a nagyon régi 2000-es évekbeli alaplapoknál.
(#) img válasza earbash hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /

Az az EPROM viszont akár 1.8 voltos is lehet, amit a programozóddal szintillesztés nélkül csak kinyírni lehet, ezért javasolt ellenőrizni, hogy milyen mielőtt baj történik.
(#) earbash válasza img hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Igen, megnéztem előtte, a programozóra is rámértem 3v3 van rajta.
(#) antiktelefon válasza earbash hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /

Ha nem modoltad, akkor a data és clock is 5V rajta. Neten le van írva mit kell átkötni.
(#) Régi motoros hozzászólása Ápr 23, 2023 /

Üdv! Közben felmerült nekem is egy kis BIOS problémám az ABIT GD8 lapon.

De engem most egy kis hardverügyi megvalósítás érdekelne arról, hogy a CMOS CLEAR jumper valójában mit is idéz elő ha át van téve? Azt persze tudom, hogy alaphelyzetbe állítja a biost, és az adatokat törli. Mert ugye a bios csip elvileg egy EEprom, és annak kell programozó feszültség, ha törölni vagy átírni akarunk benne valamit. A CMOS elem szolgáltatja ezt a feszültséget? Ha nincs benne CMOS elem, akkor nem lehet törölni? Na de attól, hogy a programozó feszültség megvan, az adatvonalra honnan jönnek az FF -ek, hogy felülírják a megfelelő területet?

Esetleg a CMOS adat egy külön RAM típusu IC -ben van, aminek a tápfesz lábait zárja rövidre a clear jumper? Szóval a technológiai megvalósítás érdekelne.

Az említett alaplap Cmos cheksum error - default loaded hibát dob minden indításnál, és nem lehet kiverni belőle. Olyannyira, hogy amíg bármilyen feszültség jelen van az alaplapon, addig CSAK egy indítást képes produkálni, restartra már nem ad képet sem. Teljesen mindegy, hogy biosba lépek, ott mentek, és újraindítom, vagy be se lépek biosba, csak hagyom a boot folyamatot, miután keresi a rendszermeghajtót, de az még nincs beletéve, tehát vagy hard vagy soft reszet után sem képes újraindulni. A biosba belépve egyébként dátumot beállítva még azt sem jegyzi meg.

Kikapcsolás után szintén nem ad képet. Egyetlen opció az újraéledésre, ha szakítom a tápfeszültséget,
ÉS kiveszem a CMOS elemet, ami jelenleg új, 3.2V-os. Tehát ha CSAK az AC csatlakozót szakítom, de a CMOS elem bent van, szintén nem ad képet.

Ami érdekes, mert ezt a lapot úgy jegeltem, hogy működött, azaz csak fejlesztés miatt lett kivéve az aktuális gépből. Igaz az elem benne merült le, már vagy 5 éve itt állt a polcon. Nem gondoltam, hogy ez így megdögleszti.

Ui.: A vasra csak a tápegység, egy PS2 billentyűzet, és egy RAM modul van téve.
RAM nélkül el sem indul. Mindegy melyík slotban van, a hiba mindenhol ugyan az,
két modullal is próbálva külön külön. Két tápegységgel is próbáltam.
CPU 60°C -os, BIOS ba, vagy BOOT után órákig működik, de újraindításra nem ad képet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2023
(#) Doky586 válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 23, 2023 /

A cmosban a bios beállítások vannak tárolva, nem maga a bios firmware.
tehát amit te beállítasz az törlődik a cmos törléskor (dátum, idő, bootsorrend, ilyenek)
Vegyél új elemet bele és beállítgatod újból. De ha újra elteszed a gépet a szekrénybe akkor 1 év alatt újra le fog merülni az elem. Ha 230-ra van dugva akkor nem merül az elem.
(#) pipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 23, 2023 /

Hali!
Nem mindegy ki mit ért "bios" alatt. A gép bekapcsolásakor valóban a BIOS indul el mint program (Basic Input Output System rövidítése), ami flash-ban (hasonló mint az eeprom) van tárolva...
A bios beolvassa a rednszer paramétereket (és a rendszer órát) a cmos elemmel táplált RAM+óra ic-ből, ha ennek megszünik a tápja, akkor a ram elfelejti a "bios" beállításokat. A cmos jumper levétele megszünteti az elemről a ram tápot, de mivel a ram igen kis fogyasztású, "táp nélkül" is el van még egy darabig, azonnal nem sül ki, ha a jumper 3 pin-es, akkor a másik oldalra dugva, a ram tápját rövidre zárja (vagy zárhatja alaplap válogatja), így "azonnali felejtés" okozható.
Szóval nem a bios-t törli, hanem a bios által használt paramétereket a RAM+óra IC-ből.
Azért azt nézd meg a régi elem ha esetleg kifolyt, elmarta a fóliát, akkor hiába cserélsz elemet...
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Ápr 24, 2023 /

Igen így gondoltam én is, de úgy látom akkor félreérthetően fogalmaztam. Semmi nem folyt ki, a lap is tökéletes, gyári állapotú. A BIOS IC-t is ki vettem már és visszaraktam, nem kontakt hibás e.

Windond W39V040FAP
Úgy látom utolsó lehetőségem a BIOS flash, feltéve ha találok még valahol kallódóban egy működő FDD lemezt, mert azon keresi a BIOS rom fájlt, ha elindítom a BIOS frissítés programot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2023
(#) Skori hozzászólása Ápr 26, 2023 /

Vettem egy 4 portos USB3 hub-ot. Bővebben: Link
Ezt szerettem volna windows7 alatt használni. Az egyik PC-n működik, a másikon, amin használni szeretném, a csatolt kép szerint jelenik meg. Valószínűleg valamelyik windows frissítés nincs rajta a PC-n, de nem tudom melyik. Ez egy elég régen feltelepített windows7, a másik PC-n viszont egy frissítésekkel integrált win7 verzió van telepítve. A chipset és a feltelepített driver mindkét PC-n ugyanaz (bár az egyik HP, a másik Dell PC). Próbáltam a drivert újra telepíteni, ill. verziókat is cserélgetni, de a helyzet ugyanaz. Az alalplapi USB3 portok minden esetben jól működnek. Linux alatt jól működik a hub mindkét PC-n.
Tud valaki segíteni?

USB3_hub.png

(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 26, 2023 / 1

Futtasd le többször a win updatet.
Link
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Köszönöm! Közben meglett a hiba oka - más, mint amire először gondoltam. Nemrég feltelepítettem egy AOC monitort kezelő programot - és bár ebben a monitorban nincs USB hub, ezzel a programmal települt egy USB hub driver is. A PC pedig valamiért megpróbálta mindkét drivert betölteni ehhez a hub-hoz (ez a hub is Genesys chipre épül, mint némelyik monitorban levő hub is - csak éppen nem kompatibilisek). Látszólag az iusb3hub.sys fájlt töltötte be (mint a másik PC-n is), de mellé betöltötte egy glusbflt.sys fájlt is. Ez utóbbit kiírtva már működik a cucc!
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Az a baj, hogy én egyáltalán nem értek a számgéphez. Telepíteni tudok dolgokat, de már a belső dolgaikat egyáltalán nem ismerem. A gépet úgy vettem, hogy csak egy partíció van rajta, meg win10, ez jó volt nekem, elég volt, de most kellene a 64 bit és jó lenne, ha nem kellene mindent újratelepíteni. Inkább csak adatok vannak, a programokból kevés van. Csak nagyon sok kis fájl van és még válogatni is kellene, szóval nagyon időtrabló lementeni őket.
(#) Skori válasza compozit hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Az adatokat le lehetne menteni egy külső, pl. USB-s winchesterre (vagy külső SSD-re). Ha az oprendszert lecseréled, az többnyire azzal jár, hogy a telepített programokat is fel kell tenni újra. Talán ha a régi rendszerből indítod a telepítést akkor megmaradnak a telepített programok, de fel kell készülni rá, hogy esetleg mégsem...
Esetleg nem lehetne egy második háttértárat is (SSD, HDD) betenni abba a PC-be?
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Ez egy laptop. Gondolom, valami külső tároló kellene. Pendrive-ra kimentem a lényeges dolgokat, valahogy csak nekiállok.
(#) antiktelefon válasza compozit hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Partíciót zsugorítod, csinálsz újat, oda átmásolod az adatokat, c formázás, új win rá, aztán visszamásolod, partíció töröl és kiterjeszt.
Win7 és 10 lemezkezelője tudja ezeket alapból.
Persze a teljes törlés és újrarakás a legjobb és közte lemezt is lehet ellenőrizni.
(#) compozit válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Amikor kérdeztem tőled, hogy megcsinálod e, te kihátráltál a feladat elöl.

Mi???
Egyrészt nem csinálok ilyesmit, mert ingyen nem csinálom, pénzt meg nem kérek érte, másrészt nem kérdezted.
(#) compozit válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Néhány hete volt, nem most. De lényegtelen.
(#) Doky586 válasza compozit hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Ezeket elfelejtetted leírni:
- most milyen az a gép
- mit akarsz csinálni
- és miért
(#) compozit válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Egy Lenovo laptop, i5-4300M, win10, csak C van, 32bites, így vettem. ( Azt azért tudom, hogy kellett volna rá még egy partíció, de a használatomban nem volt rá szükség. Maradt, ahogy volt.)
Most kellene egy program miatt 64 bitre való átállás. Ezeket leírtam a Felajánlom... topicban, te biztos nem olvastad, de ezzel nincs semmi baj, ha azt a topicot nem nézegeted.
(#) villanyipi válasza compozit hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Továbbra is a legegyszerűbb, mindent kimentesz pendrive-ra kiírsz egy telepítő médiát(dvd pendrive szomszéd kisgyerek) teljesen mindegy, van rá kismillió leírás programmal, lényeg 64 bites legyen, esélyes hogy marad is eredeti ha a te emailedre van regisztrálva a dolog, ez már mellékes feltelepíted.
Telepítéskor bármennyi particiót létrehozhatsz, törölhetsz, onnan már szájbarágós a folyamat szinte elronthatatlanul.
Még annyi hogy ha elég nagy a tárhely, a windows-t célszerű egy 30 GB particióra telepíteni és esetleges újratelepítéskor már nem vesznek el adatok ha a windows particiójára nem mentel el semmit!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2023
(#) compozit válasza villanyipi hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Idézet:
„mindent kimentesz pendrive-ra”

Na, ezt akarnám elkerülni.

Ha hdd akkor akár ki is dobhatod. SSD filléres és jobb, nem picivel. Programot úgyis mindent újraraksz, adatokat meg könnyű másolni.
Következő: »»   1068 / 1180
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem