Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1174 / 1176
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Idézet:
„Win 10 alatt viszont a programok egy részének ettől az olvahatóság határáig elmosódtak a feliratai, ronda, életlen, és nehezen olvasható betűket kaptam.”

Keresőbe beírod, hogy Clear type, és az Adjust ClearType text-re kattintva elindul a Clear Type Text Tuner. Ez lenne a windowssal szállított megoldás a problámádra, nem kell mindjárt 3. fél programja.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

"Na meg pendrive-ot is kell vennem, mert amik vannak azokon mindegyiken van már egy bootolható valami amit szintén nem szeretnék széttúrni."

Mert nem ilyen olyan toolal kell bootolható pendriveot készíteni. Mert azok törölnek - feleslegesen.
Egyszerűen az iso tartalmát filekezelővel rámásolod a pendrivera. Hogy több telepítő legyen egy pendriveon a többit átmozgatod egy alkönyvtárba. Így akár 10 bootolható telepítő is lehet egyetlen pendriveon. Persze használat előtt mindig ki kell mozgatni az alkönytárából azt ami épp kell. De a mozgatás még egy lassú pendriveon is csak 1-2 másodperc.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
(#) Gombszem válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Vagy csak a Ventoy-t nem tudod jól használni. Erre gondoltál?
1. Nem lehet szóköz a fájlnévben.
2. Csak az angol ABC betűi használhatók a fájlnévben.
3. A második Boot lépésben a megfelelő opciót kell választani.
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Ventoy-al az a gond hogy
-uefi secureboothoz mokolni kell vele először
-a képernyőfelbontása a bebootolt iso-n van amikor szánalmasan gyenge, míg filefezelővel másolt iso tartalmon hozza a fullHD-t..
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

"munkahelyi PC-n nemrég mentem végig azokon a beállításokon a Chrome-ban (egy YT video alapján) ami lehetővé teszi továbbra is az uBlock Origin (és nem a lite verzió) használatát."

Feltéve, ha nem olyan helyen dolgozol, ahol elméletileg nem szabad, csak egy listán jóváhagyott szotvereket és kiegészítőket telepíteni. : -) Ami persze leginkább kivitelezhetetlen.
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Nem hát... Teljesen analfabéta fájlnevek vannak neki megadva, mégsem látja az összes iso-t. Meg amelyiket látja, arról sem mindegyikről tud telepítést indítani. Ez nem user hiba, hanem egy kalap *** a szoftver...
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2025
Moderátor által szerkesztve
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Próbáltam, a gyakorlatban semmit sem ér ilyen esetben.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Hm, nem csoda, mert annak semmi köze a DPI-beállításokhoz és az egyszerű nagyításból fakadó homályossághoz, beavatkozásának mértéke ehhez a problémához képest sokkal kisebb, finomabb.

A Clear Type-tuning a betűk körvonalait teszi élesebbé úgy, hogy kihasználja, hogy a képpontok három színből állnak. Ezekkel anti-aliasingot valósít meg, vagyis úgy módosítja a karakterek megjelenítését, hogy a vonalakat környező R-G-B képpontok használatával kicsit simábbna tűnjenek a kontúrok, mivel a szem messzebbről nehezen választja szét az egyes pixeleket, ha egyáltalán szét tudja, és így az összhatás számít. Kicsit színesebbek a betűk, de távolabbról simábbnak, akár tömörebbnek és vastagabbnak is tűnnek. Ezt lehet finomhangolni a jelzett beépített eszközzel. Például azért lehet szükség rá, mert a különféle kijelzőkön többféle módon is elhelyezkedhetnek az R-G-B képpontok egymás mellett és akkor változtatni kell az anti-aliasing értékein.

Mindez a Windows GDI / DirectWrite-beli betűrajzolásra van hatással - ezen keresztül pedig a programokban és böngészőkben megjelenő betűkre is. Mivel a böngészőkben JavaScript kódból több módon is lehet rajzolni, ez nem mindig igaz, a WebGL saját megoldásokat használ a karakterek renderelésére, raszterizálására.
(#) Lacika válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Melyik verziót használod? Remélem nem valami kétes helyről letöltöttet, hetvenhétszer módosítottat....

A fejlesztői oldal forráskóddal, dokumentációval, fórummal:
https://github.com/ventoy/Ventoy

Innét töltheted le a legújabb verziót:
https://sourceforge.net/projects/ventoy/files/v1.1.07/
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

És mi volt az a kicsi app ami segített?
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Windows10_DPI_FIX.exe
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2025 / 1

A trükk egyik fele a fájlnevekben van mert egy bizonyos séma szerint kell őket elnevezni (kitalálhatod magadtól is ha megnézed a többi image nevét, vagy a leírásából is kiderül), illetve a csomagolásukban.
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Nem tudok egyszerre mindkét hozzászólásodra válaszolni.
• Akármennyire nincs ismeretséged Win10-zel, az a nagy előnye van a 7-hez képest, hogy rendesen támogatott minden ismert program által, míg a 7-et pl. már a Steam se támogatja és idővel egyre kevesebb program fogja. | Ha egyszer át kellene térnem Win11-re akkor inkább keresnék egy nem hivatalos verziót, amiből már ki van szedve az a sok szemét, amivel az MS telepakolta.
• Ha már a "felület mahináló segédprogramokat" említed: nálam csak a "Classic Shell Start Menu" van telepítve, testre szabható start gombot és Win7-ből ismert start menü felépítést tud nyújtani, ami szerintem jobb, mint a 10 vagy 11 start menüje.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Ami a Win11 látható részeit illeti, segédprogramok nélkül is ennyire hir- és webtalálat-mentessé, tisztává lehet tenni őket, pl. a saját keresőt - igaz, hogy MS-módra továbbra is igen gyatra, ahogy részszövegeket képtelen megtalálni és hasonlók (és nem az indexelés kikapcsolása miatt, az más kérdés):
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Nekem nekiállt a win10 a biost frissíteni. Le lehet ezt tiltani valahol, hogy ehhez a részhez ne nyúlkáljon engedély nélkül?
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2025 / 1

Üzemeltetésben nem vagyok jó, de azt tudom, hogy az update csatornán a device-frissítésekkel lejöhet BIOS-frissítés is. Az automatikus update-et le lehet letiltani, de nem tudom, milyen következményei lesznek (a nyilvánvalókon kívül...):

Control Panel → System → Advanced system settings → Hardware tab → Device Installation Settings.

Majd lefordítod magyarra. : -) Megkeresem magamnál is.
(#) Ge Lee válasza Lacika hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Egyiket sem, mert nekem nincs rá szükségem amióta van win10. Ez még egyszer sem borult meg egyik gépemen sem. Az arra kellett volna, hogy el tudjak vinni több telepítőt egyetlen pendrive-on. De ha elfér egy pendrive a zsebemben akkor elfér 3 vagy 4 is, szóval nem érdekel a ventoy.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2025 / 1

A BIOS-ban elvileg szokott rá lenni opció.

Akkor gondolom nálam ez lenne az:

drv.png

(#) Skori válasza img hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Megnézem...
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Igen, az egyezőség, az biztos.
(#) Doky586 válasza tki hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

de csak félig
(#) tki válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Persze, újabban kevesebb opció van, láttam. : -)

Régi munkahelyemen az automatikus driver letöltés is gondot okozott, pl. a CP2102 szépen működött a telepített driverével, de windows állandóan egy újabb, de nem működőre cserélte (tudom az okát), akkor ezt ki lehetett kapcsolni, akár arra az egy eszközre vonatkozóan is, (már nem emlékszem, hogyan, mert több éve volt). Nem tudom, hogy most van-e egyáltalán ilyen lehetőség, vagy csak globálisan lehet ki/be kapcsolni?
(#) Gombszem válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Idézet:
„Ha egyszer át kellene térnem Win11-re akkor inkább keresnék egy nem hivatalos verziót, amiből már ki van szedve az a sok szemét, amivel az MS telepakolta.”

Van ilyen hivatalos verzió: Win11_Enterprise_IoT_LTSC
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2025 / 1

Van olyan az Eszközkezelőben, hogy Rollback egy adott driverre, miután egy régebbi drivert letöltöttél, aztán ugyanott le lehet tiltani az update-et az adott driverre - nem tudom, ez segít-e (kép).

A Group Policy-ben is lehet ilyet csinálni, de az pl. a Windows Home-on nem elérhető.

És van az MS-nek egy saját, letölthető szoftvere, a wushowhide.diagcab, ami el tudja rejteni a frissítéseket egy adott driverre, de azt sosem láttam ezelőtt.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Pé, 2:20 / 1

Egyébként van még egy rém hasznos beállítás az Eszközkezelőhöz, a mai napig fejből tudom - de ettől még lehet, hogy neked nem újdonság.

Láthatóvá lehet tenni az olyan device-okat, amik valaha a gépedben jártak, telepítve lett hozzájuk driver, de éppen nem aktívak, pl. nincsenek bedugva USB-n.

Be kell írni a globálisan érvényes környezeti változók közé, hogy DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES, az értéke pedig legyen 1. Reboot nem kell.

Ezután amikor nyitva az Eszközkezelő, akkor a menüjében be kell kapcsolni, hogy a rejtett device-ok is látsszanak (View / Show hidden devices), amit természetesen nem jegyez meg (30+ éve - írjál magadnak jobb Registry editort, különben van is) és akkor egy csomóval több bejegyzést fogsz látni szürkében, bár kicsit nehezen látni a különbséget.

Ezeket úgy is meg lehet szemlélni, akár letelepíteni vagy módosítani, ha éppen nincs az adott eszköz bedugva, nem kap tápot stb. (Mivel ez tulajdonképpen mind Registry-bejegyzés, csak szépen elrendezve, amúgy itt vannak; HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services.)
A hozzászólás módosítva: Pé, 2:22
(#) img válasza tki hozzászólására (») Pé, 6:12 / 1

Esetleg a registry módosítása nélkül is működik (ahogy nekem): az eszközkezelőben csak szimplán a "nézet / rejtett eszközök megjelenítése" használatával.
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Pé, 9:11 /

Nekem akkor se tetszik, többek között az sem, hogy 11-ben elvileg már nem helyezhető át a tálca a képernyők bármely másik oldalára és rejtetté se állítható ‒ ezek a 10-ben mind elérhetőek, rémes, hogy mennyi beállítást vettek ki a 11-ből. És természetesen az se vet rá jó fényt, amiket a 11 biztonsági frissítéseiről lehet hallani...
[másik hozzászólásodra válasz] Ami a driver frissítéseket illeti: nálam egy laptopon egy olcsó USB mikroszkóp driverével szórakozott a Win10 (mindig rendszerindításkor egy vacakabb drivert rakott vissza); a fő gépemen pedig a Kensington trackball driver frissítését kellett letiltanom, mert belepiszkált és problémákat okozott; ezeken kívül más bajom még nem volt vele.
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Pé, 9:24 / 2

Erről még 14-ben írtam...
A lényeg, hogy a rejtett eszközök között nem (nem mindig) jelennek meg a már leválasztott eszközök, ezért kell ez a trükk hozzá. Windows 7-nél is így volt, s azóta se változtatták meg ezt, s ahogy az írásomból láthatod, nekem ez soros portos dolgoknál okozott problémát, amit így lehetett orvosolni.
Következő: »»   1174 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem