Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1175 / 1176
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Pé, 9:39 / 1

Még a NirSoft USBDeview-t szoktam használni mert azzal kigyomlálható bármi korábbról: még az olyan eszközök is, amiket "Device Descriptor Request Failed" hibával nem ismer fel.
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Pé, 13:25 / 2

Az a különbség, hogy volt egyszer, ill. ma is él a régi driver model a Windows-ban, ami nem volt plug-and-play, vagyis a telepítéskor egy meghatározott mennyiségű device-a megjelent a rendszerben és működött, foglalkozott a hardware-ekkel - ezek közt akadtak rejtettek és nem rejtettek. A "driver" elnevezés a kódot jelenti, pl. valami.sys, egy "device" pedig annak egy-egy futtatott példánya, mint egy program, amit elindítottunk egy vagy több példányban. Ezek a memóriában ülnek és lehet velük kommunikálni. A leíró adatbázisuk itt található: ..\ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Services. (A szóközök szándékosan lettek beszúrva.)

Aztán jött a nagy változtatás, mikor behozták a PnP driver model-t, ami sokkal bonyolultabb belül (szétvált a "bus driver" és a "function driver", PDO/FDO) és jellemző módon csak egy-két programmal lehetett megnézni, áttekinteni az egyébként gyönyörűen következetes fát, a busz- és eszközmeghajtók hierarchiáját - jellemző, hogy azokat sem a Microsoft írta. Na, ezeket a PnP device-okat nem látni sima Hidden device-okként, amikor nincsenek bedugva a hozzájuk tartozó eszközök.

Úgy működik ez az egész Plug and Play-dolog, hogy például telepítve van egy buszdriver az USB-hez, annak van egy device-a az egyik Root Hubhoz. Ez a működő kód, a device figyeli, hogy rádugtak-e egy újabb eszközt a buszra (hubra), és ha a rádugott eszközhöz (mindennek van egy VIP/PID azonosítója) talál egy telepített drivert a rendszerben, akkor ahhoz dinamikusan hozzáad egy új device-t, kvázi futtat belőle egy példányt. Ami csak addig létezik, amíg be van dugva az eszköz - ha kihúzod, akkor leáll, eltűnik a listából. De a regisztrációja bizonyos mértékig megmarad a Windows-ban. Ezeket az "absent" eszközöket alapból nem kérdezi le a Device Manager. Ennyi a története, ha érdekel bárkit is rajtam kívül. : -)

A bejegyzések így tárolódnak felsorolásként, és ezeket törölhetjük ki a Device Manager segítségével:
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\<BusType>\<DeviceID>\<InstanceID>\

Szinte az összes modern hardware és az azokhoz telepített driver-ek device-a így működik, vagyis PnP, de a régiek is fontosak bizonyos helyeken. Ilyen például a Tcpip protokoll driver vagy a Beep driver. : -)

Kerestem ezeket a segédprogramokat, pl. a DevView.exe-t vagy az OSR DeviceTree-t, és már el sem lehet érni őket, csak a régi könyvekben látni még. Mivé lett a világ... Nem csoda, mert ezek futtatásához kellett a saját Kernel driverük, azt meg sok pénz aláíratni - szerintem nem mondok hülyeséget. Így nem tudom a saját gépemen megmutatni, mint annak idején ment volna, screenshotból is csak kettőt találtam sok kereséssel, az sem azt mutatja, amit szeretnék, mert a hagyományos device-oknak lapos a fájuk (az eszközsorban a "P" betű kellene, hogy benyomva legyen), mindenesetre az egyik program így nézett ki:
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:27
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Pé, 13:30 /

A többitől eltekintve a Tálca még mindig el tudja magát rejteni automatikusan, ha egyre gondolunk. Azt azért nem szedték ki. Ott van, hogy "ótomatikli hájd taszkbár". Angoloknál "taszkbá". : -)
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:31
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:08 /

Megint előjött a korábbi PcaSvc.dll hibaüzenet. Az a vicces, hogy a neten mindenhol azt mutatják hogy ki kell venni a feladatütemezőből és ennyi. Hát én kivettem, most meg valamitől visszakerült?! és megint kezdi, megint töröltem, és meglátjuk mi lesz.

Előjött egy másik probléma is amivel egyelőre nem tudom mit kezdjek:
Ezt akarja telepíteni a win utpdate:
Összesítő frissítés Windows 10 Version 21H2 x64-alapú rendszerekhez (KB5063709)
Lefut majd kiírja, hogy valami nem sikerült (bőbeszédű hibaüzenet mi?) és visszaállítás.
Ujraindult vagy ötször.

Aztán tegnap megint letöltötte ezt a frissítést és megint eljátszotta ugyanzet. Többször ujraindult, majd "valami nem sikerült" és visszaállítás.

Most megint ott tartok, hogy újraindítást szeretne... megpróbálom, sok választásom úgysincs...
De ettől csak erősödik a véleményem, hogy ez a win10 egy hulladék tákolmány. A saját maguk által kiadott frissítés, nem tud települni a saját rendszerükre, és semmiféle normális hibakezelés nincs...

A PcaSvc.dll hibára visszatérve azt látom, hogy másoknál win11 alatt jön elő ugyanez... szóval úgy tűnik az se különb...
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:09
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:24 /

(KB5063709) hiba
Szerintem a szokásos win10 hiba: a winRE partíció mérete nem éri el a 800MB-ot..
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:26
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 20:28 /

Ok, egyszerű halandó meg tudja oldani, ha már a microsoftnak nem sikerül?
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:34 /

Persze. De ez már évek óta alap lenne. Niubi vagy Minitool partition wizardal átméretezed az alapból ~500MB partíciót 800MB vagy 1GB-ra. (az MS leírása ezen műveletről túl bonyolult mert ők nem ajánhatnak erre 3. féltől származó progit)
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 20:42 /

Ok, hogyan tovább?
Mondjuk a C elejét arrébb viszem (mennyivel?), de mi az a 16Mb-os part?
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:46

part.png

(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:51 /

Légyszi futtass le egy parancssorban egy "reagentc /info"-t.. és mutasd
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 20:53 /

c:\>reagentc /info
Windows Recovery Environment (Windows RE) and system reset configuration
Information:

Windows RE status: Enabled
Windows RE location: \\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition3\Recovery\WindowsRE
Boot Configuration Data (BCD) identifier: fd6d97a2-7d34-11f0-8229-aba8a11dede3
Recovery image location:
Recovery image index: 0
Custom image location:
Custom image index: 0

REAGENTC.EXE: Operation Successful.
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Szo, 0:07 /

OK, akkor a C: meghajtón van, nincs külön winRE partíció, így tárgytalan..
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Szo, 0:18 / 1

A 16 MB-os partíció ártalmatlan és békén is kell hagyni, minden GPT lemez elejére odateszi a Windows (régen nagyobb volt) és a lemezzel kapcsolatos adatoknak tartja fenn, abból használ helyet, pl. BitLocker-adatokhoz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 0:18
(#) Doky586 válasza tki hozzászólására (») Szo, 0:54 /

A 16 MB-os partíció semmire sincs használva, ha útban van simán törölhető, nálam sincs.

disk1.png

(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Szo, 1:50 /

Az első particiót megnöveltem 2Gb-ra. A helyzet változatlan. Telepíti a frissítést, majd 5x ujraindul, hiba, és keződik ujra az egész... Hát ez tényleg egy összelapátolt szoftverhulladék...
Tiltsam le valahogy a frissítéseket, hogy legalább használható maradjon ez a ***?

Tényleg nem lehet káromkodás nékül?
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:41
Moderátor által szerkesztve
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Szo, 2:00 /

Nálad nincs REcovery partition (mint nálam), ezért nemis lehet megnövelni..
Én ilyet (partíció hiány) csak w10 iot kiadásnál láttam. Home/pro esetén nincs is ilyen hiba..
A hozzászólás módosítva: Szo, 2:06
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Szo, 2:20 /

Igen, w10 iot ltsc. Abban bíztam, hogy talán kevesebb a sallang benne... Meg az ltsc elvileg támogatott még egy ideig - mondjuk ha nem tudom frissíteni, akkor ugyanúgy megette a fene...
A hozzászólás módosítva: Szo, 2:20
(#) tki válasza Doky586 hozzászólására (») Szo, 3:00 /

Futni fut a rendszer, csak majd ha recovery lesz vagy változtatás és kellene Windows-nak a partíció, ahová írni tud, akkor ki tudja, mi történik. Legalábbis papírforma szerint ez van.
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Szo, 7:28 /

Nálam van helyreállítási partíció. Az Op rendszer ugyanaz. De én nem friss telepítést csináltam, hanem a meglévőre raktam rá, így átvett mindent, ami ott volt.

1. Rakd újra, de előtte egy fusi: telepíts egy Win10 Pro-t, majd arra az IoT LTSC-t. Így biztos, hogy lesz helyreállítási partíció.

vagy

2. Win10 Prof telepítő USB > „Javítás” opció, ez automatikusan vissza tudja állítani a WinRE-t. Ez csak ötlet, mert ha látja, hogy nem ugyanaz a Win verzió, nem fog működni.

vagy (ChatGPT javaslat)

Új helyreállítási partíció létrehozása
1. Szabadíts fel helyet a lemez végén (legalább 800 MB). Zsugorítsd a C: meghajtót.
2. Hozz létre egy Új partíciót, ne adj neki meghajtóbetűjelet. Formázd NTFS-re.
3. Adj neki Recovery címkét.
4. Hozz létre ezen a partíción egy Recovery\WindowsRE mappát.
4. Másold bele a WinRE.wim fájlt. Ez általában itt található:
C:\Windows\System32\Recovery\Winre.wim
5. Regisztráld újra a WinRE-t:
Powershell (rendszergazda joggal):
reagentc /setreimage /path R:\Recovery\WindowsRE
reagentc /enable

(Itt az R: az új partíció betűjele, amit átmenetileg hozzárendelhetsz a Lemezkezelésben, majd később eltávolíthatod.)
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Szo, 11:20 /

@tki ‒ Elvileg áthelyezni már nem lehet a tálcát és pontosan ez lenne az egyik, ami fontos lenne nekem.
Gyanítom, ha feloldod a tálca zárolását, akkor már nem tudod átrakni a tálcát egérrel húzva, ugye?
@Skori ‒ Ha azt vesszük, hogy mennyi beállítás már nem érhető el és miket lehet hallani a biztonsági frissítésekről, akkor a 11 az még "hulladékabb tákolmány", mint a 10, az biztos.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szo, 11:53 /

Nem, persze, én is oldalt használtam korábban. A monitorok vízszintes méretei nagyobbak. De ez a legkevesebb.

Amúgy nincs értelme a "tákolmány" szónak. Ezekben a cuccokban jól vagy rosszul, mérnökórák százezrei vagy milliói vannak, ezek végtelenségét csak a szakemberek látják igazán. Valamint nagyon sokszor széles körben megvizsgált use case-ek állnak egy-egy (rossz) döntés mögött, a piaci kényszer is, és a vállalatok sokszor kiábrándító belső élete. Bájos, mikor végül egy-egy programozón múlik leginkább egy szoftver használhatósága, és legfeljebb szidást kap érte, hogy miért dolgozott ki egy funkciót a szükségesnél jobban. : -)

Leginkább a többi embert kell szidni, hogy a maguk bárdolatlanságában és tudatlanságában nem akarnak jobb rendszert, hanem például mindig azért nyávognak, hogy minden túl bonyolult nekik. Mindig a tömeg a probléma, az határoz meg mindent. Szóval ha valami rossz a Windows-ban (és sok minden az), azokat kiművelt emberek követték el életük legszebb éveit áldozva rá... Ennek megfelelően sokkal árnyaltabb és kidolgozottabb sértésekkel kellene megtisztelni a döntéshozókat. : -)
(#) Skori válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 14:44 /

Kerestem, de nincs Winre.wim fájl a gépemen.

Ha ezt lefuttatom, de utána leveszem a betűjelet, akkor nem lesz belőle anomália?
reagentc /setreimage /path R:\Recovery\WindowsRE
reagentc /enable

Amúgy az R fogalalt - egy ramdiszk-nek, de bármilyen betűjel esetén okozhat gondot ha utána a betűjel megszűnik nem?
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Szo, 15:14 /

A ChatGPT adta az R: nevet, én csak idemásoltam amit írt. Hogy őszinte legyek, ha így meg tudod csinálni, gratula.

Adott egy tanácsot, hogy lehet kiszedni a winre.wim-et a telepítő ISO-ból, hát nem egyszerű. Ha rákérdezel, leírja. Ha ezeket a tökölődéseket együtt nézem, talán egyszerűbb egy Win10 Prof telepítés 10 perc alatt, és arra rá az Iot LTSC.

Nekem az volt a csoda, hogy nem kellett újra telepítenem a Win-t, mert mindent megtartott, és lett egy egyszerű, 7 évig támogatott Op rendszerem.

De próbáld meg a ChatGPT tanácsot.
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:17
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Szo, 15:27 /

Én helyedben felfüggeszteném ~32 napra a frissítéseket, aztán majd kiderül mi van. A lemezkartantartóval is törölj mindent admin módban.
(#) Skori válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 15:50 /

Az oprend.hu-n van olyan win10 iot ltsc amibe elvileg integrálták a frissítéseket, mennyire veszélyes ezzel próbálkozni, használható?
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Szo, 21:01 /

Minek, amikor van egy eredeti MS telepítő? Az első futtatásnál letölti amit kell, és kész. Ezek a beleintegrált verziók lehetnek hibásak is, arról nem beszélve, hogy rosszndulatú belenyúlás is lehet, amit észre sem veszel.
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 22:38 /

Gondolom mert nincs hivatalos magyar iso, és az utólagos nyelv váltás nehézkes.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:39
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Vas, 8:03 /

Csináltam egy új telepítést a Win10 IoT LTSC-vel. Nálam települt a Helyreállítási partíció 510 MB mérettel a C:végére. Így még módosítani is könnyű.
A 16 MB-os kis negyedik partíció már nincs ennél a Win-nél, három maradt.

Nem értem mi van nálad, mert ugyanazt a telepítő ISO-t használtad, amit én.
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Vas, 8:33 /

A 16MB kis partíciót a win lemezkezelő nem mutatja, legfeljebb a diskpart list disk.
(#) Skori válasza Gombszem hozzászólására (») Vas, 10:06 /

Feltettem egy sima win10 pro verziót. 16Mb-os particiót ez sem csinált, de Helyreállítási partíciót igen, 800MB körülit.

Ha később kap egy újabb esélyt az iot ltsc verzió, akkor ahhoz egy másik SSD-t rakok majd be kísérletezni...

Az oprend-ről töltött iot ltsc verzióban, nálam a start menü nem működik, van gomb, de nem csinál semmit. Próbáltam feltenni a hiányzó rendszerkomponenseket, de sikertelen volt. Nem tudom hogy azért-e mert a korábbi rendszerre tettem fel, vagy ez eleve ilyen.

Nálad frissül az iot ltsc verzió hibátlanul?
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Vas, 11:12 /

A start menü még könnyen orvosolható, a "Classic Shell Start Menu" programot lehet telepíteni, Win7 felépítésű start menüt tud nyújtani teljes funkcionalitással.
Következő: »»   1175 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem