Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   863 / 1121
(#) Skori válasza zsa hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Csak kíváncsiságból kérdezném: mi értelme van egy ilyen régi PC-vel küzdeni?
Ha csak a retro jelleg miatt vagy érdekességként kell, (mint pl. autóknál az oldtimer-ek), akkor meg eredeti PATA winyó kellene bele nem?
Vagy valami más (pl. spec. hardver) indokolja a dolgot?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020
(#) villanyipi válasza Skori hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Sokszor kapok olyan gépet amit a házba se szívesen engedek be, de akinek épp van annyi pénze hogy ilyent vegyen mellé esetleg nyomtatót nem fog 3 évig gyűjtögetni megveszik, és aztán megpróbálják üzemelni.
Tény hogy lassúcska öreg de ha az origót eltudja olvasni és kinyomtatni pár oldalt és soha semmi komolyabbra nem használja, előbb épít valami szépet a portán mint jobb gépet vegyen.
Persze olykor előfordul a mazochista ember is aki inkább küzd egy 20 éves technikával mint hogy vegyen valami modern dolgot, mert azt meg kell szokni netalán tanulni .
(#) Skori válasza villanyipi hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
De hát ingyen is jobb/modernebb gépeket osztogatnak néha, pl. itt is. Régebben, én is feltettem egy P4-es PC-t, ingyen. Nem kellett senkinek. Aztán meg látom, hogy mások P3-al küzdenek, hogy életre keltsék, és esetleg drágább alkatrészt vásárolnak hozzá, mint amennyit az egész PC ér..
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Én is tudok olyan festményt készíteni ami 1 napnál nem öregebb.

Mégis az 500 éves Michelangelo festményért 5 nagyságrenddel több pénzt adnak (vajon miért?), pedig az én képem sokkal sokkal fiatalabb
...

Remélem érted mire céloztam.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020
(#) villanyipi válasza Skori hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Igaz, bár aki erre vetemedik lehet átélte már azt a felemelő érzést, hogy kifizette a fuvart az ingyen ajándék gépért majd közölték vele a hozzáértők hogy ez nem kevés pénz után indul be újra.
Így inkább vesznek egy rosszabb gépet de házhoz megy és kipróbálva adja oda a pénzt, majd haza megy nyúzza amíg bírja, és megpróbálja feljavíttatni.Személy szerint igyekszem nem kizsákmányolni a kuncsaftot ezért is mutatok előbb árakat javításról esetleg cseréről, és döntsenek mi éri meg nekik jobban.

No de én nem is offolok tovább mert nem jól néz ki a bünti ikon a nevem mellett
(#) zsa válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Scsi t próbáltam. De hát ha valaki alaplap leírásból többet tud mondani. Csatolom
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2020

vh6.pdf
    
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Igen, de nem fogsz az 500 éves festmény egy részébe belenyomtatni színes lézernyomtatóval, hogy javítgasd... Vagy ha mégis, akkor máris nem lesz olyan értékes.

Mint pl. SATA meghajtót, esetleg SSD-t hozzáépíteni egy P3-as alaplaphoz...

Vagy ha mondjuk felújítunk egy öreg Pannónia motort, az akkor lesz igazán értékes, ha eredeti formájába hozzuk. Ha rászerelünk mondjuk egy Yamaha tárcsaféket, az valószínűleg jobban fékezne, de ugrott a dolog értelme, és az értéke is.

Érted már, hogy mit nem értek ezen a P3-as dolgon?
(#) pittti válasza Skori hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
„...Csak kíváncsiságból kérdezném: mi értelme van egy ilyen régi PC-vel küzdeni?”

Nézd - ha amire használni akarja elég a teljesítménye, akkor miért ne? Én is egy régi, ezer éves p3-at használok megszokásból - most is erről írok (az előző oldalon megtalálod a lapját), igaz hogy XP-vel egy perc alatt tud elindulni, de utána már jó. Netezni, levelezni, esetleg letölteni tökéletesen elegendő - a fogyasztása pedig 30W - mint egy laptopé.

Persze ha igényesebb munkát csinálok akkor elindítom a 3,3Ghz-es 6 magos Xeont 32 giga rammal - mondjuk ha egy régi VHS-ről digitalizált filmet akarok feljavítani. És ez a csúcsgép 3dnr zajszűrés + képkockánkénti élesítés és színkorrekció esetén úgy meghasal mint egy terhes anyacsiga. Este elindítom, és reggelre végez egy alig több mint egy órás videóval.
Pedig ez a gép amúgy csillagfelszín realtime modellezésére is képes!

Tehát nem mindig az anyagiak dominálnak - mindig azt a gépet kell (érdemes) használni, ami az adott feladathoz elég...
(#) Skori válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Ok. biztos bennem van a hiba, hogy ilyen értetlen vagyok.

De egy ilyen P3-ba vennél mondjuk SSD-t, vagy egy SATA winyót + átlalakítót hozzá, ha az eredeti winyó meghal benne?

Ha a fogyasztást nézem, letöltésre mostanában egy kicsi PC-t használok. Szinte fillérekbe került, mert régi vas, kétmagos AMD procival (AMD G-T56N), mondjuk egy sima P4-nél sokkal erősebb, de beéri 15W-al, vagy ha agyon van terhelve, akkor 20W-al. Ezt a részét még értem is a dolognak.

Amit nem értek az az, amikor egy ilyen régi gépbe annyi energiát ölnek, ami több mint amennyiből egy jobb PC is kijönne.

De ha tényleg mondjuk muzeális dologról van szó, vagy valami más miatt (akár érzelmi) értéket képvisel az a masina akkor értem.

Jelen esetben viszont nem tudom mi indokolja a dolgot, ezért kérdeztem rá.
(#) villanyipi válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Fogyasztás ügyileg azért egy fejlett modern táppal szerelt a feladathoz szükséges erőforrás 4-5*-ével felépített masina ami, mondjuk egy film javításánál éppen hogy 1% erőforrást használ el, semmi nem melegszik nem kell hűteni nem pörög teljes gőzzel, az valószínűleg gazdaságosabb marad egy letöltögetős videó nézegetős gépnél aminél már maga a régi hdd fogyasztása is duplája egy modern ssd-nek szerintem, bár őszintén megvallva nem mértem még össze a laptopom fogyasztását mikor már épp lángot fúj, ugyanazon feladattal az i5ös gépemen, de meg merném kockáztatni hogy utóbbi nyerne.
(#) pittti válasza zsa hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Nálam így van a Bios beállítva, ahogy a képen.
De ezeknek az Add-On kártyáknak fontos, hogy a drivere már a boot során elérhető legyen. A CD-jén van egy drivers nevű könyvtár, ennek a tartalmát egy floppy lemezre kell kimásolni. Mikor indul a Windows telepítő, kitesz egy feliratot „más gyártótól való driver telepítése”. Ha jól emlékszem, ekkor F6-ot kell nyomni és betenni a floppy lemezt. Az XP fel fogja ismerni a hardvert, telepíti a drivert és folytatja a rendszer telepítését.

Ez a helyes mód, ha így csinálod normálisan újra kell indulnia a rendszernek.

Bios.jpg
    
(#) pittti válasza villanyipi hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
„...egy film javításánál éppen hogy 1% erőforrást használ el,”

Akkor én valamit nagyon rosszul csinálok, mert nálam a hat mag mindegyike 100%-on megy ilyenkor. Gondolom, elolvastad hogy nálam miből áll a videó javítása.

(bár lehet, hogy jobban járnék ha beállnék tanulni hozzád!)
(#) KTobi válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Ha be van téve kártya, akkor annak is van BIOSa, abba is bele kell mászni.
(#) pittti válasza KTobi hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Igazad van, bár ebben csak a boot sorrendet lehet állítani több merevlemez esetén.
Vagy ha RAID képes a kártya, akkor itt kell a tömböt létrehozni, beállítani.

Egy merevlemez csatlakoztatása esetén alapból jó szokott lenni...
(#) zsa válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Fentébb írtam xp felismeri. Bootnál scsi módban sem kezeli a vinyót. Pci sata kártya via + silicon image el is ugyan ez a helyzett. Fentébb alaplap bios leírását csatoltam csak angolból 0 vagyok.
(#) pittti válasza zsa hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Nem tudok mást írni, akkor annak a kártyának valami baja van. Az én gépemben van egy HPT370-es és egy Adaptec SCSI kártya, a képen látható beállítással mindkettőről bootol (sőt, ha a standard IDE portra teszek egy rendszerwinyót, akkor arról is!).

Úgy telepítetted ahogy leírtam?
(#) bbb válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Szia!

Ezt a 3dnr + élesítés + színkorrekció összesítést mivel végzed?
Én a hetekben fogom kipróbálni, hogy milyen minőséget érek el akkor, ha a digitalizálást nem a BT878-as kártyámmal csinálom (mert megdöglött az alaplapom, amelyikkel használtam, s win10 már egyáltalán nem szereti), hanem egy Panasonic NV-DS30 kamerára bízom. A képminőség valószínűleg jó lesz, a hangban csak reménykedek (most egy SoundBlaster X-fi gaming rögzítette).
Viszont nekem az analóg jelforrás az, ami a 3D zajcsökkentést elvégzi, illetve az időalap korrekciót (Panasonic NV-HS950 SVHS videó). Na persze ezt is meg kellene javítanom, mert kiállt F04 hibára (mechanikát szét kell szedni, kicserélni a gumit és megkenni a fogaskerekeket), meg a másik SVHS-emet is meg kellene javítanom, biztos, ami biztos alapon (szintén szíjcsere meg kenés)

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a kínaiak igazán ráállhatnának erre a retro vonalra is, ahogy a magnókazival is tették... Ugyanis lehet kapni fillérekért olyan "walkman" méretű eszközt, ami kapásból tudja digitalizálni is a kazettát. Igazán "megvehetnék" hát a Panasonic valamelyik SVHS licencét, amiben van TBC + 3DNR és rátehetnének egy normális digitalizálót, amiből csak le kell tölteni az eredményt. Ha valaki itt a DVD rögzítős kütyüket említi, vagy a merevlemezes rögzítőket, na azt megmosolygom, ha minőségről van szó (volt a kezemben LG gyártmányú kütyü, hogy mentesem le belőle a családi filmeket, háááát…)
(#) pittti válasza bbb hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Egy Virtualdub Mod nevű programot használok, a megfelelő beépülő plugin - okkal.
Nem itt van a fő gond, hanem a megfelelő forrásanyag biztosításával. Pedig a szakma szerint elég jók a berendezéseim - Panasonic AG7510 SVHS videomagnó, ForA FA-330P AS-IS digitális TBC, Miro DC30+ capture kártya, és egy Maudio Delta40 hangkártya.
Viszont egy 30 éves videokazettához amire már majdnem csomót is kötöttek, harmadára gyengült színsegédvivő jellel, néha még ez a berendezés is kevés...

Egyébként a nem annyira lestrapált kazettákat a videómagnóról a TBC közbeiktatásával egy merevlemezes (Panasonic DMR EH65) DVD felvevővel rögzítem DVD RAM lemezre (erről be lehet vinni számítógépre az utómunkálatokhoz), és az eredmény meglepően jó. Persze nem HD minőség, de sokkal jobb mint az eredeti felvétel. (a képremegést, sortörést, lebegést a TBC gyönyörűen eltávolítja, a DVD felvevő zajszűrője pedig ide elég jó)
(#) bbb válasza pittti hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
A virtualdub egy kiváló program. Melyik pluginokkal használod, hogy ennyire megfogja a géped? Mondjuk én áttértem az avisynth használatára az utómunkához, viszont rögzítéshez a virtualdub volt eddig a nyerő. Ha pedig sikerül kipróbálni a korábban említett variációt, hogy egy videokamerán keresztül küldöm át az anyagot, akkor meglátom küzdök-e a mostani alaplapom újraélesztésével.
A TBC áramkör elengedhetetlen, ezt meg kellett tapasztalnom, s nem is gondoltam volna mire képes (pl. hang elcsúszást is kikorrigálta nekem!). Arról sok vitát olvastam, hogy a beépített, vagy a külső a jobb. Egy biztos, én nem bántam meg, hogy szereztem olyan videót, amiben benne van
(#) pittti válasza bbb hozzászólására (») Márc 1, 2020 /
 
Körülbelül 100 plugin van hozzá telepítve, igyekszem mindig csak azt használni ami okvetlenül szükséges (3-4-nél már szinte elviselhetetlenül lelassul - bár ezek nagyon bonyolult, számításigényes műveleteket végeznek).

A külső TBC-k általában jobbak - a videómagnókba az ár miatt általában csak half-frame, tehát egy félképet kezelni képes frame buffert építenek be. A pontos szinkronizációhoz pedig elengedhetetlen, hogy minimum két félképet, tehát egy teljes képkockát kell a memóriájában tároljon (a genlock-ról nem is beszélve, ami a hibátlan szinkronjelért felelős).
(#) Inhouse válasza pittti hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Én egy asztali DVD író/VHS kombóval (LG RCT599H) csináltam ugyanezt és meglepetésre nem kellett felvenni és úgy lementeni a gépre. Simán átengedve (online) a felvevőn a jel szépen megjavult, közvetlenül lehetett digitalizálni. Külön TBC-m sem volt, minden javítást ez a cucc végzett és jó lett! Próbáld meg te is, lehet, hogy kihagyhatod a DVD lemezt.
(#) pittti válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Egy időben én is csináltam így (csak én egy JVC miniDV kamerán vezettem át a jelet, volt benne TBC), de akkor digitalizálás után még vágni és tömöríteni is kellett. A Panasonic DVD felvevőnél az a jó, hogy a DVD Ram-ra már mpeg2-be tömörítve kerül a felvétel (mint írtam, meglepően jó minőségben!), ezt PC-re vinni csak egy sima másolás. A szoftver amit ebben az esetben használok képes az mpg2-t editálni, vágni, effektezni, feliratozni, menüt készíteni - és végül VideoTS formátumba elmenteni, mindezt újratömörítés nélkül! Ezt pedig a NERO gyönyörűen kiírja DVD video formátumban, amit minden asztali DVD (a régiek is) le tud játszani.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
(#) Inhouse válasza pittti hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Egy olyan külső eszközzel digitalizáltam, ami hardveresen csinál Mpeg2-őt (DVD szabvány, újra tömörítés nélkül mehet akár DVD lemezre is, csak menüt kell mellé biggyeszteni), ezt is csak másolni kell(ene), ha nem lenne túl nagy a mai igényeknek a mérete. Ki ír már manapság DVD-t?
(#) pittti válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Nevetni fogsz, én még írok! Ugyanis még mindig elég gyakran kapok öreg, régi VHS kazettákat különféle rendezvények (ballagás, esküvő) felvételeivel amit meg akarnak menteni mielőtt végleg tönkremegy. Persze korántsem annyit mint a 2000 évek elején (akkor egy külön BT-t kellett erre alapítsak), akkor volt ennek a nagy szezonja - sokszor hetente 30-50 kazettát digitalizáltunk. De mint írtam, manapság is kerül elő ilyen a szekrény mélyéről, örökségből, stb - aki hozza sokszor azt sem tudja mi van rajta (lejátszója már régen nincs), csak írjam ki neki nézhető formában. Nahát erre jó a DVD írós módszer - aránylag jó a minősége, vágva szerkesztve, menüzve van (sokkal profibb mint az átlag asztali DVD írók direkt felvétele), és aránylag hamar megvan - nem kell vele túl sokat dolgozni.
(#) Doky586 hozzászólása Márc 2, 2020 /
 
Mire használtok még DVD (mpeg2) formátumot?

Szerintem manapság már minden kezeli az mpeg4 xvid formátumot avi-ban mp3 hangal.
Így 4x annyi fér rá ugyanarra a lemezre.
(#) Inhouse válasza pittti hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
De a lemez írása nem szükséges, mint utolsó lépés. Hacsak nem a menü annyira fontos. Lassan senki nem használ otthon DVD lemezt. A laposTV-k tudják az Mpeg2-őt is, ha nincs átkonvertálva Mpeg4-be az sem gond, olcsó a tárhely. A minőség ugyanaz, amiről beszéltem ott is, csak a hordozó más a végén.
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
A régi videókat abban hagyom, az volt az eredeti digitalizálás formátuma, illetve az utána vásárolt kamera SD kártyára is így rögzített. Ezeket sokkal több energia átkonvertálni, mint tárolni, és így a minőség is megmarad. Persze lemezre már nem írom ki.
(#) vladcepes válasza KTobi hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Szia! Kiszedtem az alaplapot átforrasztottam működik!
(#) Moderátor hozzászólása Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2020
 
Kérjük, hogy ezt a szálat a megfelelő témában szíveskedjetek folytatni! Ez már nem a számítógép javítása, hanem digitalizálás.
(#) zsa hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Csak kilódom még ezzel az abit vh6t alaplappal, volt benne egy via usb2.0 pci kártya amin a wifis net jött. Most az a problémám hogy a usb kártyát nem ismeri fel az xp. Eszközkezelőben nem jelenik meg , hibás driver sincs felkiáltó jellel jelölve. Xp telepitésnél benne volt az usb kártya az alaplapban. Pci slotokat végigpróbáltam, biost nuláztam de nem vezetett eredményre. Pci slot biztos jó mert megy másfajta kártyával. Másik gépbe téve a kátyát a gép el sem indúl, igaz biosát nem nuláztam de szerintem az nem lényeg. Usb kártya ment tönkre? Vagy mit lehetne kipróbálni még?
Következő: »»   863 / 1121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem