Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   929 / 1121
(#) img válasza blasz hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Jó lenne ismerni a pontos konfigot, mert anélkül szerintem felesleges időpazarlás bármin is agyalni. Hogy konstruktív is legyek, két lehetőség (ha nem csak Win Update alatt csinálja): ha 3D cache nélküli SSD vagy SSHD van benne, akkor az le tud lassulni egy átlag HDD szintjére és olyankor simán megakasztja egy Win Update. A másik, ha HDD van benne, akkor viszont nagy valószínűséggel egy haldokló HDD van benne (Seagate és WD típusbetegség). Amikor érezhetően elkezdenek lassulni az a végüket jelenti, mert a motorháztető alatt már csak a rágógumi tartja össze őket: tele vannak rossz szektorokkal, csak a firmware még ki tudja pótolni őket a tartalék területről. Ilyenkor (otthoni módszerekkel) általában már egy teljes adatterület mentést sem bírnak ki. Abban az esetben, ha még nem állt meg teljesen a HDD, akkor adatmentésre fejlesztett, speciális szoftverrel az írás/olvasási hibákat gyártó rossz feje(ke)t átmenetileg le lehet tiltani és kikapcsolni a hibakorrigáló háttérfolyamatokat, így a sebessége visszagyorsul, ekkor a többi fejjel normál sebességgel megcsinálható az azok által fedett szektorokról a lemezkép másolatot, majd a hibás fejet visszakapcsolva megkísérelhető annak a szektorainak is a lementése. Így, a lehető legkevesebbet stresszelve a meghajtót még lehet minimális esély arra, hogy a megbontása és fejblokk csere nélkül megúszható legyen az adatmentés (mert az ugye jelentősen drágítaná - sajnos sokszor már annyira előrehaladottan degradálódtak a fejek, hogy nem úszható meg a csere). Szóval, ha nem csak fájl intenzív felhasználásnál csinálja, akkor érdemes a lemez minél kisebb stresszelése mellett menteni róla ami még menthető, mielőtt teljesen meghal (nem konzumer adatmentő programokkal, amik össze-vissza seekelik a lemezt, hanem mondjuk DDrescue vagy HDDSuperClone segítségével, szekvenciálisan olvasva, lemezképet készítve).
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2021
(#) nedudgi válasza blasz hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Pár dolgot nem tudunk. Mennyi idős a gép, mikor lett (újra) telepítve (és teljesen frissítve), melyik Windows kiadás? Ha pár hónapos, akkor merev alapra helyezve, vagy a nagypárnán szokott üzemelni? Ha korosabb, akkor ki lett takarítva (legalább levegőbefújással? Automatikus frissítés be van kapcsolva? Ha valaha elkezdett frissíteni, be tudta fejezni?
(#) villanyipi válasza bbb hozzászólására (») Jún 20, 2021 /
 
Kicsit beleolvasva az írásomba kiszűrhető hogy épp a haldokló hdd-t szeretném kivizsgáltatni egy másik független gépben akár egy sentinel-t lefuttatva, de mivel igen terjedelmes a lista hogy mi található meg a gépben addig csak tippelni lehet, ha az egy hdd mellett m.2esen fut a rendszer és a terás tárhelyen csak adatok vannak akkor lassíthat ugyan menet közben de az indulást nem fogja ennyire belassítani. és ha nincs csak sata hdd annak ilyen fokú lassulásnál hallható jelei vannak, egy fontos dolgot is beírtam mégpedig ha garanciás akkor vissza kell vinni és kérni a javítást.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2021
(#) img válasza villanyipi hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
A tapasztalatok alapján a bootolást is le tudja lassítani ill. teljesen meg tudja akasztani egy hibás meghajtó - amint az előbb is írtam: tipikus WD és Seagate betegség az akár a teljes elérhetetlenségig fokozódó lassulás (általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk halmozódó, instabil / rossz szektoroknak az eredménye, amiket szorgosan gyűjtöget a firmware és ez lassítja a meghajtót - vagyis prioritással megállítja a firmware az írás / olvasási műveleteket, amíg a szektor lista adatokat frissíti). Hallható jeleként nem feltétlenül léptet hangosan: lehet csak nagyon finom és halk percegés is.

Ha garanciális akkor cserélik, viszont adatot nem mentenek róla (max. ajánlanak egy céget, amelyik jó pénzért megteszi).
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) blasz válasza img hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Köszönöm, a bootolás is már vagy 20p.Felrakni bármit meg már képtelenség szinte olyan lassú.
Nem garanciális már sajnos. Az adatok mentése nem számít semmi olyan nincs a gépen amiért kár lenne.Kap egy új hdd és próba. De lehet valahogy fel kínzom a sentinelt.
Még annyi hogy minden második inditást követően fut a scandisc,igy gondolom valóban meghalt a hdd.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) mateatek válasza blasz hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Elindítod a gépet egy live-Linuxról és az alatt lefuttatod a Linuxos Hard Disk Sentinelt.
(#) blasz válasza mateatek hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Köszi megpróbálom majd.
(#) Doky586 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Allítólag a Linuxos Hard Disk Sentinel nagyon gyenge és frissítetlen a windowsoshoz képest...
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) Epu2 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Attól még a régebbi vasakat jól elemzi.
(#) mateatek válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Nincsen grafikus felülete. Csak a lényegre szorítkozik.

hds.png
    
(#) img válasza mateatek hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Ha mentesz riportot vele, abban érdemes megnézni az adatátviteli hibákat, az áthelyezett szektorok számát, az instabil szektorok számát. Bár a HDS sem tévedhetetlen, mert a S.M.A.R.T. adatokból dolgozik: kb. minden gyártótól láttam már e program által hibátlannak mondott lemezt meghalni, akár 1 már pár napos korukban is.
(#) antiktelefon válasza blasz hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Attól függetlenül ha kiderül HDD probléma volt, mindenképpen SSDt rakj bele, ma már egy 1TB-os SSD is bőven megfizethető. De több hely is van ebben a gépben, tudsz mondjuk egy 250GB-os pár tíz órás m.2 SSD-t venni hardveraprón 10 alatt kis hirdetés figyeléssel és mellé egy HDD-t. De laptopba a hordozás és rezgések miatt már csak SSD-t rakok.
De ha lassan indul a gép másik meghajtóról is és a bios idő sok esetleg (post előtti idő), akkor lehet valami smbusz eszköz vagy a smc firmware be van akadva.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) Epu2 hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Üdv! SSD-n hogyan viseli az 50 C°-ot? M.2 es van benne, de 10 C°-al melegebb, mint a proci.
(#) eyess válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Jobban melegednek alapból , de lehet rá tenni hűtőbordát , ha zavar.
(#) Epu2 válasza eyess hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Ezt kipróbálom. Köszi! De még nem tudom, hogyan viseli a meleget.
(#) Epu2 hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Megint keresgéltem az SSD és hőmérséklet összefüggési között. Tucatnyi oldalon hangzik a nagy semmi. Az-az nem, mert azt írják, hogy melegszik, káros de egy árva szellentésnyi nem hangzik el arra a valószínűsíthető hőmérsékletről amitől számíthatunk károsodásra.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
A legtöbb gyártó 70 Celsius fokban határozza meg az SSD által kapható maximumot, ha azt túllépi, akkor azonnal ugrik a garancia.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Én ebből nagyon messzemenő következtetéseket nem vonnék le...
Vagy most őszintén, mire számitottál?
(#) Doky586 válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 21, 2021 / 1
 
Benne van mindegyiknek a specifikációjában a működési hőmérséklet tartomány: max 70°C
De lehet venni rá hűtőbordát.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) blasz válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Meglett a hiba.Az 1Terrás HDD volt a ludas ugyan 97% van de valószinü hogy a hibás 3% alatt lehetett a Windowshoz müködéséhez tartozó fontos fájlok.De ezt csak gondolom.Ma reggel sokadjára előjött a scandisc dolgozott kb 2 órát és utána a gép átment villámba.De vettem bele M.2 -est feltelepitettem rá a Win10 home 64b és azóta repül a gép.A régi HDD maradt benne és lassú formázáson esett át.Most az is müködik.Ha megint rosszalkodik akkor kidobom belőle,és kap ssd-t helyette.
Sajnos a bios jelszavas és nem tudjuk a jelszót,uefi biosa van,ha jól irom,de reggel felajánlotta a frissitést és azt is ráengedtem.Hogy volt e köze a bios frissítésnek a javuláshoz nem tudom.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
A jól szellőző házamban lévő M.2 950 Pro-k (igaz hűtőbordával) max. 35 fokosak. Az 50 egy hűtőborda nélküli átlag hőmérséklet, párszáz GB szekvenciális másolásánál mennyi?
(#) antiktelefon válasza blasz hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Meg kell nézni, hol tárolja a jelszót a gép, ha biosban, akkor egy programozóval megoldható, ha KBCben, akkor is legtöbbször egy javító bios megoldhatja. Az biztos, hogy először mentsd le az eredeti biost, ha piszkálod.
A HDD miért 97%, mi az oka HDS szerint? Ha érezhetően lassult tőle a gép, akkor az valószínűleg kukaérett, nem éri meg a nem fontos adatok pótlását sem, le kell cserélni, hacsak nem olyan a hibaok (pl bizonytalan kapcsolat).
(#) antiktelefon válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 22, 2021 / 1
 
Az SSD-nek a magasabb üzemi hőmérséklet kedvezőbb is, mint a hűvös, nem szabad túlhűteni, 50 fokon pont optimálisan működik a nand flash.
Az SSD-n lévő vezérlő és DRAM már más, az szereti a hűvösebbet.
"Only the controller needs cooling. Flash memory likes higher temperatures when it's in operation. Running it cooler will reduce its endurance, provide 0 performance benefit, and kill the storage faster (potentially significantly faster, depending on how cold it is during use)."
Gamers Nexustól, aki eléggé megbízható szakmai kérdésekben is.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2021
(#) img válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 22, 2021 1 /
 
Ez meglepő, mert amennyire tudom, a modern SSD-ken ugyanolyan NAND modul a DRAM cache (ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy SLC üzemmódban működik a nagyobb sebesség miatt) mint a sima adattároló, csak a vezérlő firmware programozásával állítják be, hogy milyen módban (SLC / MLC / TLC / QLC) működjenek a különböző modulok. Ez a gyártóknak olcsóbb, mert csak egyféle NAND-ot kell készíteniük, a többi pedig csak szoftveres (firmware-es) ráolvasás (akarom mondani: írás ).
(#) Epu2 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Köszi! Ez az első értelmes info. A neten nem találtam ilyesmit. Köszi! Teszek rá hűtést és figyelem.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2021
(#) antiktelefon válasza img hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
M.2 formában a kevés hely miatt és érdekes kínai SSDken mindenfélét láttam már cache megoldásnak. Nyilván ha a NAND egy részét használják annak, akkor a magasabb hőmérséklet ugyanúgy optimálisabb neki. De direkt ezért emeltem ki, hogy DRAM-ról van szó, nem simán csak cache-t írtam. Mondjuk amiket utoljára néztem Samsung SSDk, azokon biztos hogy külön cache chip volt volt. De ha akarsz statisztikát vezetni róla, van itt vagy 40 hibás SSD
Azt nem néztem meg, de PCI-e SSD-k esetén az SLC módban üzemelő NAND nem is tudom elég gyors-e, de firmwareben sok mindent meg lehet oldani.
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Jún 25, 2021 /
 
Kedves kollegák egy kis segítségre szorulnék , felraktam a STELLÁRIUM progt és több verzióját is, de nem adja az ikonokat az alsó sórba, sem oldalt , probáltam a változtatást , vagy menüt , de nem lelem a lehetőséget , ha valaki ismerné a progit , kérem segítsen , régebbi verziókkal is probálkoztam, 32 és 64 formákkal , w10, 64 bit, a gépem ,előre is köszönöm
(#) veroka válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Bár nekem linuxon fut, de ezen az ikonok csak akkor jönnek elő, ha ráviszed az egeret. A windowsos verziót nem ismerem, de talán hasonlóan működik.
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza veroka hozzászólására (») Jún 28, 2021 /
 
Köszi a választ . Ha az egeret oda viszem ,akkor kiírja az ikon helyén a megfelelő funkcit , de pl. a " "beállitások" nem működik. sem a nézet. én az ikont szeretném látni , ez volt a vágyam . Köszönöm a választ .
(#) veroka válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Jún 29, 2021 /
 
Esetleg megpróbálhatod OpenGL módban (vagy épp nem abban - nem tudom nálad hogyan fut) indítani. Úgy tűnik, hogy az ikon ott van, csak átlátszó.
Következő: »»   929 / 1121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem