Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   952 / 1122
(#) villanyipi válasza távoli felhasználó hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Ha addig nem futott meg az alaplap akkor a rövidre zárásod után garantáltan tönkrement aminek kellett, alaplapban dugva nem véletlenül nem mahinálunk a táppal, ha gondot érez az alaplap tiltja a tápot, te ezt kikerülted és ráküldted a delejt, szerintem engedd el ezek után, vagy vidd el olyanhoz aki rendelkezik megfelelő műhellyel és megnézi keletkezett-e valami méregdrága kár.
(#) távoli felhasználó válasza img hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Azt értem alatta, hogy folyamatosan forognak. Eleinte gyorsabban, hangosabban. Később beállak egy kisebb fordulatra.

Amíg nem zártam fixre az alaplapnál egy gemkapoccsal a zöldet, meg a feketét, akkor egy másodpercig forogtak, meg mondjuk 3 másodpercet álltak.

Köszi a reset "receptjét.
(#) KBal76 válasza távoli felhasználó hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
A CMOS elem megmérése volt már? Bátyámnak néhány éve a gépe a CMOS elem elfáradását nem úgy mutatta ahogyan a többség szokta, hanem totál nem indult el. Még "szakihoz" is elvitte (nem ismerem) aki szintén nem jött rá a hibára. A melóhelyén a rendszergazda meg bemondta a tuti receptet, és azóta is megy a gépe.
(#) távoli felhasználó válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Ez volt az első. (nagyjából ennyi a "tudományom")

Nincsen itthon új elem, ezért egy működő gépből vettem ki.
Terheletlenül 3V -ot mértem.

A jövő héten amint tudok, veszek egyet.
(#) gyuszo válasza távoli felhasználó hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Tedd a műszert áram mérésbe 200mA -es méréstartományba és úgy is mérd le. Mennyit mérsz így ?
(#) SzervízMacska válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Nem tudom, mennyire jó ötlet a műszerrel rövidre zárniaz elemet…
(#) gyuszo válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Nyugodtan mérheti, mértem már én is így.
(#) villanyipi válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Azért erre ne biztassunk senkit, komolyabb áramforrásnál szépet villan ám a műszer
(#) gyuszo válasza villanyipi hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Ne viccelj már, egy CR2032 elemtől ? 40 éve így mérem a használt elemeimet, a ceruzától a lapos elemig. A ceruzát a nagyobb méréshatárba persze.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
(#) nagym6 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Attól függ, mekkora a műszer belső ellenállása. Tiéd biztosan elegendően nagyobb. Másnál komolyabb műszernél -kisebb belső ellenállás- villanhat a műszer biztosíték. Ha már így, akkor inkább a 10A vagy 20A állásban, de inkább ne.
(#) gyuszo válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Akkor ennyiben maradunk, az én műszerem, amit erre használok alkalmas erre a mérésre.
Ide írom inkább a pontos típusát : DT830D . A Hestore-n kapható.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
(#) antiktelefon hozzászólása Okt 30, 2021 /
 
Fölösleges vitázni, ha nincs passzív zárlat, mert a táp el tud indulni, de indítás hatására a lap leáll, akkor vag yvan eg yaktív zárlat az alaplapon vagy hibás valami rajta ami rögtön le is lövi. Ez nem olyasmi, amit meg fog oldani. Cmos elem nélkül is simán mennie kéne, illetve a cmos jumpert simán rövidre lehet zárni üzem közben is (nem ajánlott, de soha nem okozott gondot sok száz alkalom után se), ekkor resetel a lap majd elindul, ha az volt a baja. Amúgy makacs videókártya bajok tudnak olyat okozni,hogy cmos reset sem segít, hanem az 5Vsb-t le kell húzni az alaplapról, de itt nem ez a helyzet.
Mivel ez egy régi H81 lap, valószínűleg olcsóbb egy másikat venni, mint hibát keresni rajta.
(#) majkimester válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 30, 2021 / 2
 
Kicsit gondoljuk ezt át. 10 vagy 20 A-os állásban a műszerben egy vastag sönt van, biztosíték is csak a jobbakban, szóval a terhelő ellenállás kicsi lesz. 200 mA-es állásban a mérővezeték ellenállásához hozzáadódik a biztosíték ellenállása, és a sönt is egy nagyságrenddel nagyobb ellenállású. DT830D-m nincs, de hirtelen megmértem a Tecpel DMM8061-emet, aminél 200 mA-t mérve a 200 mA-es állásban 280 mV esik, azaz kb 1,4 Ohm-mal terhelném az elemet, 10 A-es állásban 27 mV esik a műszeren a vezetékkel együtt, azaz 0,135 Ohm-mal terhelném az elemet.

De a CR2032 belső ellenállása egy új elemnél is 10 Ohm körül van (Energizer adatlapból). Ehhez hozzáadva az 1,4 Ohm-ot, 11,4 Ohm 3,2 V esetén a max áram 280 mA lesz.
A CR2032 névleges kapacitása 240mAh @ ~190uA, 3mA-rel terhelve már csak 150mAh alatt. Milyen sokkot jelent, akkor ez a 280mA?

Az új AA elem belső ellenállása 0,15...0,3 Ohm (Energizer alkaline) + 1,4 Ohm (200 mA-es állásban) terhelés az 1,55 ... 1,7 Ohm. Legyen újonnan 1,65V, akkor az áram max értéke kb. 1,1A A 200 mA-es állásban a biztosíték kiégne, ezért méred a nagyobb méréshatárban, ahol a kör teljes ellenállása pedig 0,15...0,3 Ohm + 0,135 Ohm = 0,285 ... 0,435 Ohm. Max áram kb 6A. Ez szintén nem egészséges egy AA cellának. (Adatlap 2A-ig tartalmaz görbét kisütőáramról.)

Konklúzió: A műszer CR2032 - 200mA illetve AA - 10A állásban ki fogja bírni a mérést, max a biztosíték látja kárát, de az elemet a beavatkozás erősen megviseli. Ha addig jó is volt, teszel valamit azért, hogy utána kevésbé legyen jó.
(#) távoli felhasználó válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Végül nem próbáltam, mert néhány hete vettem egy gombelemet és most megtaláltam.
Az új elemmel sem volt változás.
(#) Suba53 válasza távoli felhasználó hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
3V még elég a CMOS memóriának. Ezen az alaplapon az összes elkó szilárd elektrolitú, púposodni nem fog. Ilyen hibákat szokott generálni az alaplapi stabok bizonytalan működése.
Azokat általában a kiszáradt, kiszakadt elkók okozták, és elkó cserével már sok hasonlót tudtam javítani, de itt nem ez a helyzet. Ha elszállt egy félvezető valamelyik áramkörben, azt megtalálni, cserélni nem egyszerű.

A táp tud még hasonló hibát generálni, de azt cserélted. Szerintem ez a lap kuka.
Gondolom nem akarod beküldeni egy gyári szervizbe, ahol van megfelelő tesztkörnyezet az ilyesmihez.
(#) távoli felhasználó válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
A javítás tényleg meghaladja a "képességeimet".

Na meg szakműhelyben sem gondolkodok.
(#) pont hozzászólása Okt 31, 2021 /
 
Sziasztok! Továbbra is kínlódom ezzel Bővebben: Link Azóta a kártya megjárta a szervizt ahol, megállapították, hogy a kártya tökéletesen működik, itthon viszont ugyan azt csinálja. Ha nem a kártya a baj akkor mit lehetne még tenni?
(#) antiktelefon válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Hát mást nem tudsz, mint egy teljesen más konfigban kipróbálod másik kijelzővel...
(#) img válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Új oprendszert telepítesz hozzá.
(#) pont válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Lehet telhetetlennek tűnök, de ebben a konfigban win10 oprendszerrel lenne rá szükségem. Más konfigban működik a szervizben is működött. De egy ugyanilyen alaplap, memória, gépben ugyan ezt csinálja, tehát még az alaplap hibát is kizártuk. És ugye mint írtam ebben a gépben volt nálam két hónapig hiba nélkül, pontosabban és akár még köze is lehet hozzá, alvó állapotból sosem éledt fel a gép, kb ugyan ezt csinálta alvásból, mint most már induláskori driver behúzás után, monitor lekapcs és nincs visza....
(#) Suba53 válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Tiltsd le az alvást, a hibernálást a monitor, és a HDD kikapcsolását.
Ezt a vezérlőpult, energiagazdálkodási részben tudod megtenni.
Csak akkor fog kikapcsolni, ha ezt kezdeményezed, időzítve nem.
(#) KBal76 válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Szia! Van még egy slot az alaplapon amibe bele tudod tenni ezt a kártyát? Esetleg tedd át és indítsd el, biosba lépj be, majd kilépés áramtalanítás, újra vissza a jó slotba. B verzió, vedd ki és tedd be a másik kártyát, és indítsd a gépet. Nem olvastam vissza, de gondolom CMOS reset már megvolt. Miért írom a slot problémát: jártam már nem egyszer úgy (nem videokártyával, hanem párhuzamos/soros bôvítôkkel, jelenség hasonló), hogy adott konfigban nem ment a két kártya, de ha kivettem és elôször kártyák nélkül majd egy kártyával, majd mindkét kártyával elindítottam a gépet, akkor onnantól jó lett.
(#) antiktelefon válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Attól még a hardveres hibákat kizárandó felrakhatsz linuxot vagy win7-et valami teszt hddre...
Lehet a pci-e generációk vagy above 4g decoding vagy valami más összeakad a win10-zel a biosban, ezt nem lesz aki megmondja neked távolról. Biosban rakd fixre a pci-e generációt és autoról rakd elsődlegesre a gput és szórakozz mindenfélével, de nem lesz kész recept.
Amúgy ha már ennyi idő elment vele, lehet gazdaságosabb venni egy másik alaplapot és megnézni hátha az szereti-e, aztán a másikat eladni. ha másik win10 pcben működik akkor ez megoldhatja.
(#) pont válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat! Van bőven slot, próbáltam nemcsak másik slotban, de másik ugyanilyen számítógépben is, az eredmény ugyan az. Neked a történet újból: Volt egy konfig ezzel az AMD Firepro 7100 kártyával, én telepítettem a win10-el kb három hónapja, két hónapig tökéletesen működött, és akkor kipróbáltam egy Nvidia kártyát, az is működött. de miután visszatettem az AMD-t, eltűnt a kép. Én megszoktam az oprendszer telepítést, általában gyorsabb mint a hibakeresés (erre a konfigra kb 15 perc egy win 10) ) szóval c: meghajtó gyalu, particionálástól elkezdve és úgy új win. Szépen fel is megy, de ez a win10 automatikusan telepít egyszer csak drivert önmagától a képnek annyi. Ha internet nélkül telepítek oprendszert, akkor eljutok a gyári AMD driver telepítéshez, de mikor feltelepül a kép elsötétül. Ha nem telepítek drivert és a win-nek se engedek, akkor bármeddig elmegy bármekkora felbontásban. Felmerült a bga hiba elküldtem szervizbe golyózásra, megállapították hogy a kártya tökéletes. A gép is tökéletesen működik másik kártyával, és mint írtam korábban ezzel a kártyával ez a gép is működött. Nem várom, hogy bárki is megtávgyógyítsa csak hátha találkozott már valaki ilyesmivel, vagy hátha van valami ötlete, amit még nem próbáltam....
(#) nedudgi válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
BIOS reszet is megtörtént?
(#) Suba53 válasza pont hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
A Microsoft folyamatosan adogat ki frissítéseket. Az sincs kizárva, hogy valamelyik új frissítés bugos, aminek pont ez a hatása. Ha ezt többen panaszolják, akkor előbb utóbb javítják egy új frissítéssel.
Keresgélj a googliban, hátha már vannak róla infók. ( pl.: Firepro 7100 don't work, vagy Firepro 7100 black screen after driver update, stb )
A cégnél például egyszer csak nem működtek egy server2019-es szerveren megosztott korábban kifogástalanul működő nyomtatók.
Egy nemrég lejött oprendszer frissítést vissza kellett vonni, és ismét jó lett. Azóta elveimmel ellentétben le van tiltva azon a szerveren a frissítés.
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Idézet:
„A cégnél például egyszer csak nem működtek egy server2019-es szerveren megosztott korábban kifogástalanul működő nyomtatók.”

Ez a pnp architektúra sérülékenysége miatt van, én is nem keveset szenvedtem miatta. Januárban adták ki hozzá az első frissítést, amit júliusban aktiváltak, s azóta még pár frissítésben keresztbevágják a működést. Figyelj oda, ugyanis a kliensekre is megy ennek a vacaknak a hatása (nekem ott jelentkezett előbb), s mindenféle kerülőmegoldással lehet csak visszaállítani az eredeti működést. Dióhéjban a lényeg, hogy csakis emelt szintű jogokkal rendelkező felhasználók tudnak kapcsolódni a nyomtatókhoz, a megosztott nyomtatók telepítéséhez is emelt szintű jog kell.
Elvileg, ha a nyomtató telepítőjét beteszed a wsus (sccp, ...) rendszeredbe, s kiajánlod a gépeknek, akkor talán nincs ez a nyűg, de kell még az is, hogy megmondd nekik melyik szerverek megbízhatóak (csoportházirendből), meg még a fene se tudja mi minden.
Még fogok futni pár kört emiatt az biztos
(#) pont válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Köszönöm, úgy látszik nem vagyok egyedül..."When i reinstall the uptodate version of the driver theres a 50% chance my screen will go black and the driver wont install," Annyira jó, hogy a 21.században nem lehet úgy megcsinálni oprendszert, drivereket, hogy működjenek. Nagyjából várjak addig amíg kiadnak egy egy olyan win10-et vagy új drivert amíg méltóztatnak együtt dolgozni.... A bosszantó, hogy a kártya sem egy ócskaság és a gép is egy DELL precision.....
(#) deebo válasza pont hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Egyszerűen hibás az a kártya, nem csak BGA problémája lehet ám.
(#) pont válasza deebo hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
És milyen hibára gondolsz amit csak a saját drivere hoz elő?
Következő: »»   952 / 1122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem