Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 20
(#) elektroncso hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Számítógép tápegységet kellene vennem sajnos.
Eddig a gépben egy 350W-os LPK9-4 táp volt, nem volt vele bajom évekig működött, most viszont egyre többször van, hogy kifagy a számítógép. Biztos, hogy táphiba, mert hallani ahogy a HDD-k kattannak. Volt ilyen már korábban is, akkor a tápcsatlakozók érintkezőinek összenyomása (jobb kontakt) segített. De most amikor már két nap alatt háromszor történt elegem lett. Féltem az adataimat meg az öregecske gépemet. Nézegetem, hogy én itt milyen tápot tudnék venni. Nincs nagy anyagi keret rá, de semmiképp nem akarom, hogy a spórolás a minőség rovására menjen. Egy fapados műhelygépről van szó, semmi extra nem kell, a szín, forma, stb. lényegtelen. Csak a tartósság a fontos. Az sem fontos, hogy passzoljon a házba, flex, fúró van otthon.
A tápok minőségében nem vagyok otthon, ezért kérdezlek titeket. Melyik az a márka ami ár-érték arányban megfizethető?
Én ezt az EVOLVEO Pulse 400W tápot láttam meg, árban jó is volna, de nem tudom, hogy milyen minőség.
A másik gondom, hogy a gépemben négy olyan eszköz van (1db CD író-olvasó és 3db. HDD) aminek MOLEX tápcsatlakozója van. Viszont ennek a tápnak (és amiket láttam eddig mindnek) csak kettő. Persze a problémát egy Y elosztó megoldaná, de félek, hogy plusz kontakt hibát vinnék a rendszerbe vele. SATA tápcsatlakozóra viszont egyre sincs szükségem. A floppy tápcsatlakozóra is szükségem van.
Előre is köszönöm.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Esetleg jobban járnék egy drágább COOLER MASTER táppal (B400 VER.2)? Nem sokkal drágább kb. 10€-val (nagyjából 11 000Ft volna a táp posta nélkül).
Nézegettem még egy EVGA 430W-osat is, az egy-két euróval drágább mint a COOLER MASTER. Melyik volna a jobb?
Maga a gép nem nagy tápigényű, egy PENTIUM 3-as processzor van benne, három HDD, egy CD, egy kis floppy, RAGE 128pro videokártya meg egy CT4810-es hangkártya. Maga az alaplap egy ASUS CUSL2-C. Nagyon régi gép, 500Mb RAM XP operációs rendszer, de az én igényeimet kielégíti.
Amiért nem egy használt tápot nézek:
1. Mint írtam féltem az adataimat.
2. Lehet, hogy egy-két éven belül komolyabb gépet rakok össze akkor az új tápot fel tudom használni.
Holnap még bemegyek a helyi üzletbe, hogy ők mit ajánlanak illetve mi van nekik 30-40€-ért.
(#) vision61 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szia!
Ha mindenképpen új tápot veszel, arra (is) figyelj, hogy az alaplapi 24 pólusú csatlakozóról le lehessen csúsztatni 4 pólust, mert a jelenlegi géped csak 20 tűs.
Nem érdemes a mostanit felújítani? Általában csak az elektrolit kondenzátorokat kell cserélni, mert kiszáradnak, csökken a kapacitásuk, megnő az ESR értékük.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ha az a régi táp sok évet elment azzal a géppel, akkor megérdemli hogy át legyen kondizva, és használva legyen továbbra is. Új tápot pedig majd az új géphez kell venni, az már szinte biztos hogy nem fog elmenni annyit.
(#) elektroncso válasza vision61 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Lehet, hogy igazatok lesz. Őszintén megmondva félek belenyúlni a PC tápba. LCD monitort, plazma tévét kondiztam már át sikerrel, sőt még PC alaplapot is. Megpróbálom.
Egy ilyen tápról van szó: sajnos jobb képet nem találtam.
Amúgy belenéztem, de nincsenek kivirágozva a kondenzátorok benne.
Viszont fogok rá venni új csatlakozókat is mert a régiek nagyon kontakthibásak, ez is okozhatja amúgy szerintem a hibát (leesik a HDD-k feszültsége), mivel ha "megroppantom" a csatlakozókat akkor egy pár napig/hétig jó lesz.
Tudok venni ilyen csatlakozókat, de nincs hozzá fogóm. Arra gondoltam, hogy egyszerűen beleforrasztom a drótot. Illetve az alaplapiba és veszek újat: Bővebben: Link.
Ha találok megfelelő méretű ventilátort akkor azt is kicserélem mert a mostani már nagyon hangos. A processzorhűtőről nem is beszélve, aminek letörött egy lapátja, úgy van pillanatragasztóval visszaragasztva.
Utána mindenképp terheléses teszt.
A pénzből meg veszek inkább egy HDD-t biztonsági mentésre fióklakosnak.
(#) vision61 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Ez sem veszélyesebb, mint a monitor, plazma tápja.
Attól hogy nem látsz a kondenzátoron "hibát", még lehet rossz.
A csatlakozók cseréjét úgy is megoldhatod, PC bontóból, e-hulladék udvarból kérsz 1-2 tápot, amin jók a csatlakozók, és vezetékkel együtt cserélheted. (Ha nálatok is van ilyen lehetőség.)
(#) elektroncso válasza vision61 hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Magától a tápegységtől nem félek. Nem jelent számomra gondot, hogy nagyfeszültséggel kell dolgozni. Nem is olyan régen építettem is kapcsolóüzemű tápot, meg tévé sorvégfokozatot is, ahol a maximum feszültség 27kV volt. Inkább attól tartok, hogy ha meghibásodik akkor "viszi" a gépet is. De megpróbálok szerezni bele túlfeszültségvédőt.
PC bontó nincs a közelben, a hulladék udvarban meg szemét a tulaj. Nem tétel a csatlakozó, úgy is kell mást is rendelnem, veszek ezt is, meg kondikat is. Van ESR mérős kapacitásmérőm, de ha már cserélem akkor kicserélem mindet (primerköri illetve a szekunder köri puffereket). Ha valamelyik mégis jó volna akkor azt fel tudom használni máshol.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Arra is van esélyed, az alaplapi kondenzátorok hibásak, azokat is körbe nézném.
Az ATX-es tápok újabb generációi már nem gépgyilkosok, lehet őket büntetlenül javítani szerintem. Talán csak a legelső szériások voltak jók a mindent pusztításban.
(#) teglascs hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható helyekre M3-as csavar kell? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
(#) vargaf válasza teglascs hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
A tápegység a Te kezedben van, Te tudod megnézni. Mi a fénykép alapján legfeljebb találgatni tudunk.
(#) teglascs válasza vargaf hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Azt hittem, hogy ezekben csak egyfajta csavar lehet, és azt az ehhez érték fejből tudják (mint pl. régen minden Trabantos, aki a kocsiját magának szerelte, hogy a kerékcsapágy mérete 6206).
De ezek szerint ez lehet többféle is. Értem, köszönöm.
(#) Medve válasza teglascs hozzászólására (») Okt 5, 2017 / 1
 
Szia, igen, nálam M3-as megy bele.
(#) erbe válasza teglascs hozzászólására (») Okt 5, 2017 / 1
 
M3-as süllyesztett fejű vagy 3-as lemezcsavarral talákoztam ezen a helyeken. Míg a táp felfogó csavarjai Withworth menetűek.
(#) notout hozzászólása Dec 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy nagyon különös hibajelenség a szobámban, amit idáig senki nem tudott megoldani.
Egyszerűen a nagyobb teljesítményű számítógépek esetében a tápegység egy ideig működik (pár hét, esetleg egy hónap), majd "tönkremegy". Onnantól semmi áron nem kapcsol be. Gép indításnál felpörögnek a ventilátorok, majd le is áll 1 mp után. Viszont ha megfogom az adott gépet, ami nálam nem indult el, és elviszem máshova, akkor ott tökéletesen működik. Még arra jöttem rá, ha pl kiveszem a videokártyát, akkor elindul nálam is a gép.

Ez úgy 2 éve volt, akkor meguntam és inkább laptopra váltottam.

Leírom hogy mi mindennel próbálkoztam:
- kábelek cseréje
- összes létező konnektorban (földelt mindegyik)
- reggel, délben, este próbálkoztam elindítani
- ha elviszem máshova, ott hibátlan, ha visszahozom újra rossz
- cseréltem tápot többször is, mindig csak egy ideig működtek
- mindig minőségi új tápokat próbáltam (corsair, chieftec) 430-500 W közöttieket

Tehát mindig a táppal történhetett valami, aminek köszönhetően érzékelte az itteni hálózat esetleges másságát.
Tudtok segíteni, hogy ez milyen hibára utalhat? Egyáltalán van a hálózatnak olyan paramétere aminek hatására ilyen hiba fordulhat elő? Vagy itt több dolog szerencsétlen együttállása lehetett?

Jelenleg szeretnék összerakni egy erősebb gépet, viszont nem szeretnék megint így járni.
(#) pittti válasza notout hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Nagyon egyszerű, mérd meg a hálózati feszültséget.

Volt régebben egy ilyen esetem, vagy ötször elhoztak egy gépet javításra - nálam mindig jó volt, visszavive 5 esetből 4-szer nem indult. Tápcsere sem segített, ugyanaz volt. Mikor meguntam és én is elmentem a helyszínre - kimérni a hálózatot (mondjuk először a védőföldre gyanakodtam), meglepődtem - egy öreg háznak a teljes első emeletén csak 180 - 185V feszültséget mértem! Persze - az ezer éves jó alumíniumból készült kábelezés, meg a sok leosztás megtette a magáét. És érdekes, a mosógép, TV szó nélkül ment róla, csak a számítógép nem.
(#) notout válasza pittti hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Ó igen, ezt kifelejtettem. 218-220v között volt amikor mértem.
Viszont fixen ennyi szokott lenni mindig, és néhány hétig működik, utána pedig soha többé.
(#) Ge Lee válasza notout hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Normál tápoknál semmi köze nem kellene hogy legyen hozzá, mert eleve úgy van a trafó áttétele és ezzel a kitöltés méretezve hogy akár 180V-ról is működni kellene neki. Nekem van valahol valamelyik fiók mélyén egy régi tápom alaplappal, az még 170V-ról is gond nélkül működött.
Csak hát a PC piacra is betörtek új előírások, aktív PFC nélkül már nem lehet tápot forgalomba hozni, az meg lehet hogy eleve olyan hogy el sem indul ha mondjuk 5%-kal kevesebb a hálózat.
Pár éve még lehetett kapni az olcsó árkategóriában "passzív PFC"-s tápot, ami tulajdonképpen egy soros vasmagos fojtó a táp bemenetén, na azokkal sincs ilyen gond. Utólag már nagyon bánom hogy nem vettem belőle többet.
Ha valóban annyi a hálózat amennyit mértél, és valóban ez a gond (egyáltalán nem biztos), akkor annyit tudsz csinálni hogy készítesz egy olyan hálózati trafót ami a hálózathoz képest emel 5-10V-ot a szekunderén.
(#) pittti válasza notout hozzászólására (») Dec 19, 2017 / 1
 
A konnektor feszültségét hogyan mérted? Kihúzott dugóval, vagy be volt dugva a számítógép? (egy kicsit is meglazult csavar bárhol a bekötésben az átmeneti ellenállás megnövekedését jelenti, ezen pedig vastagon eshet a feszültség - ezért mindig terhelés alatt mérünk!)
(#) pittti válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Idézet:
„Pár éve még lehetett kapni az olcsó árkategóriában "passzív PFC"-s tápot”

Lehetett venni azokból nagyon jó márkás darabokat is (itthon dolgozik két Enermax és egy Chieftec), le nem cserélném őket semmi pénzért. Aktív PFC-s tápot be sem engednék a lakásba - már csak a hálózati zaj miatt sem. (a névleges terhelés 70%-án OK, azalatt és afelett kegyetlenül szórnak)

u.i. Magyarországon a hálózat feszültsége az új szabvány szerint 230V, a 220V az kevés.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
PFC-s tápok között akad, amire ráírták, hogy 165-270V között működőképesek. Eleve a PFC-s működési tartománya nagyobb, mint a hagyományosoké. Ha mégse, akkor nem kínai, hanem hamisítvány.
(#) Epu2 válasza erbe hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Üdv! Akkor a 110 - 240V -on működés, csak parasztvakítás?
(#) erbe válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Egyáltalán nem parasztvakítás, van ami 85-270 V között is működik.
(#) SzervízMacska válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Ez többnyire a hátlapon, átkapcsolással valósítható meg...
(#) pittti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Az aktív PFC-s tápoknál már általában nem, itt az elektronika oldja meg.
(#) notout válasza pittti hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
A feszültséget úgy mértem, hogy bekapcsolás közben, és nem esett lejjebb sosem, mint 210V.
Egy corsair cx430, és egy Chieftec iArena 500W táppal jártam így, mindkettőnek bírnia kéne még a 200V-ot is papíron.

Viszont ami jobban érdekelne az az, hogy mitől lehet hogy pár hétig működik, majd utána nem? Valaminek akkor fizikailag változnia kell a tápban, nem?
(#) pittti válasza notout hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Mondjuk ezek a tápok pont nem a megbízhatóságukról híresek, de akkor is - bírniuk kellene. Hiszen azt írtad nem, hogyha jól értettem - máshová elviszed a gépet, semmi probléma. Vagy ezek után már másutt sem jó?
(mert akkor azért egy hozzáértőnek illene megtalálni a hibát, egy tápegységen minden kimérhető műszerrel is)

Illetve még egy kérdés - mi a videókártya pontos típusa, amit kivéve újra elindul a gép?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) notout válasza pittti hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Pontosan, máshol működik a gép, csak itthon nem.

Leírok mindent, amit tudok. A processzor egy AMD phenom2 x4 955 BE volt, ami 125w-ot fogyasztott, a videokártya pedig egy sapphire hd4670, ez nagyjából 60w-ot evett.
Egy 8 pines csatlakozó táplálta az alaplapot, ez szolgálta ki a memóriát, videokártyát és processzort is. Nem tudom, hogy egy bekapcsolásnál mennyit fogyaszthattak, de talán ez lehetett sok neki így egyszerre? Erre abból következtetek, hogyha itthon kivettem a videokártyát, akkor beindult a gép. Tehát csak egy adott fogyasztás felett volt problémája a tápnak.

Sajnos mivel már 1-2 éve nincs meg a gép, nem tudom mérni, jelenleg azért próbálok kutakodni a probléma után, mert szükségem volna egy erősebb PC-re, de nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy hónapokig csak álljon a sok drága alkatrész.
Jelenleg az a terv, hogy egy újabb fajta i5-öt választanék processzornak, ami 65w-tal elmegy, illetve egy olyan 60-70w-os videokártyát, ami nem az alaplapról kéri a tápot.

Ellenben van egy régebbi, gyengébb netezős konfig is itthon, ami 3 éve vígan teszi a dolgát. Egy 400w-os 10 éves codegen táplálja, azzal nincs semmi baj. Ezen kívül mindenféle elektronikus eszköz is működik a házban, semminek nem volt idáig gondja.
(#) proba válasza notout hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Szerintem dugj be a konnektorba egy vasalót, vagy kettőt, ha bírja az automata, és nézd meg úgy mennyit esik a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) pittti válasza notout hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
OK, értem. Egy valamire tudok gondolni. A CX430 az egy baby táp, a sorozatának a legalsó darabja egykörös 12V-os ággal, a géped terhelése pont a leadott teljesítmény határán volt ezen az ágon.
Az iArena már jobb konstrukció (bár nem eredeti Chieftec - egy kicsit feljavított CVT belsőt tartalmaz, annak idején az Enermax néhány sorozatát is ezzel szerelték), 2 körös 12 Voltos ága van (két szeparált kivezetés) - viszont ezzel ugyanaz a probléma. Nálad mind a proci, mind a videókártya az első (alaplapi) 12V-os kört terhelte, amíg a másik ág kihasználatlan volt. És ennél is az alaplapi 12V-os ág a kevésbé terhelhető. Ráadásul önmagában a processzorod is meglehetősen jó étvágyú darab volt!

Lehet, sőt valószínű hogy akkor nem lett volna gond, ha olyan videókártyát használsz aminek saját (6 pines) tápcsatlakozója van. (legalábbis az iAréna így 100%, hogy elvitte volna)

Az új géped összerakásánál erre már oda tudsz figyelni! Külön ágon legyen a proci és a VGA.
(#) notout válasza pittti hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Nagyon köszönöm a segítséged, így már nyugodtabb vagyok.
Ezúttal mindenképp külön tápcsatlakozós videókártyát veszek.
Véleményed szerint ez esetben jobban járnék ha a biztonság kedvéért egy minőségi 600w-os tápot vennék, aminek biztosan meg se kottyanna ez?
Következő: »»   17 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem