Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 20
(#) pittti válasza notout hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Azt amit leírtál, azt bármelyik márkás 350W-os, vagy afeletti tápegység vidáman elviszi, a 600W teljesen felesleges. Egy tápegység akkor működik a leghatékonyabban, ha a névleges teljesítményének a 75%-án dolgozik (nézd meg a 80+ tápok specifikációját!).

Persze ha később váltani akarsz valami bika játékra való videókártyára, akkor szükség lehet rá.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) Ge Lee válasza notout hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
A táppal egy erősebb konfig esetén mindenképpen tervezz előre, akár éveket is, néhány ezer Ft megspórolása nem ér annyit hogy esetleg 2 év múlva újra meg kelljen venni egy drága tápot.
Nekem asztali gépből kettő van, az egyikben egy AMD 5300 proci van, nincs VGA csak a proci IGP-je, ez a munkagép, és 6 éve megy egy olyan noname táppal ami új korában 5500Ft volt. Nincs nagy teljesítményigény, a táp hideg levegőt fúj ki.
A másik az "erőgép", ebben egy AMD5800 van, egy ideig ez is önmagában ment, de mostanra kevés lett így vettem mellé egy RX550-et. Izmosabb VGA-t akartam de nem mertem a fogyasztás miatt, pedig ebben egy 600W-os Chieftec táp van. És utólag nézve jól is tettem, mert ez a táp azzal a plusz 50W-tal (ennyit eszik a RX) már meleg levegőt fúj ki hátul. Tehát könnyen megeshet hogy 100-125W plusz terheléssel már ez a táp sem tudott volna megbirkózni, vagy ha mégis, jelentősen rövidítette volna az élettartamát. Ebben is 6 éve megy a táp.
Most értem oda hogy mindkét tápot szét kellene szedni, és ESR mérővel átmérni az összes kondit, megelőzendő egy esetleges galibát.
(#) szemu hozzászólása Márc 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Kellene egy Dell L235P-01 tápegység belsejéről fotó, mert szétpukkadt egy 8 lábú jószág benne.
Ez egy fekvő Optiplex 780-as masinában dolgozott.
Előre is köszönöm!
(#) Gafly hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Bugyuta kérdés:
DELL NSW24431 laptop töltő.
Szerintem ilyen, de nem akarom szétszedni: DELL nsw24431 charger schematics
Három pólusú koaxiális csatlakozója van. A kábel is három eres, ebből a belső ér megy a "tüskére", a másik kettő pedig koaxiális sodrott "harisnya". Ez utóbbi kettő "elektromosan egyben" van (azaz rövidzár/össze van kötve a töltőben).
Mivel nem akarom szétszedni, ezért próbálom kitalálni, hogy melyik árnyékolás mire szolgál.
Józan ész szerint a legkülső tényleg csak árnyékolás, és a középső harisnya a fő áramvezető. Vagy van valami "furmány"?
(#) Egri Frédi hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Nem PC táp, de hátha tud valaki segíteni ...
A régi Commodore C64 számítógép "kocka" tápegységét hogyan lehet szétszedni ? Ragasztott, "pattintós" vagy rejtett csavarokkal van összefogatva ?
(#) Inhouse válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Ki van öntve gyantával, nem?
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Pattintós, legalábbis egy idő után. De teljesen ki van öntve, úgyhogy kár vele vesződni.
(#) aviator17 hozzászólása Dec 4, 2018 /
 
Sziasztok!

Nagy meglepetésemre ma nem tudtam bekapcsolni az asztali gépemet, sosem történt még ilyen. Mivel nem világít az alaplapon az a LED ami a táp bekapcsolása után világítani szokott, így megvolt az első gyanúsított.

A táp egy 4 éves Seasonic SSR-550RM, egészen eddig semmi baj nem volt vele. Kiépítettem, látszólag minden rendben van, megpróbáltam bekapcsolni a PWR_ON vezeték földre húzásával, de semmi életjelet nem mutatott.

Kérdésem az lenne, hogy van-e még más egyéb módszer egy halottnak vélt táp tesztelésére, valami trükk a feltámasztására vagy ez elég meggyőző bizonyíték?

Az elmúlt kicsit több mint fél évben a PC egyáltalán nem volt bekapcsolva, a táp viszont igen, és feszültség alatt is volt. Közben volt 1-2 áramszünet, de ez még a nyári viharos időszakban volt. A gépet az elmúlt 1 hónapban gond nélkül használtam majdnem minden nap. Lehet ennek köze a táp halálához?
(#) Inhouse válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Vannak tápok amik érzékenyek a pillanatnyi áramszünetekre. Áramtalanítás után viszont újra üzemelnek. Terhelés nélkül a tápok zöme nem indul. Meg tudod mérni, hogy a StBy 5V meg van-e. Kösd vissza és próbáld meg...hátha!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) Ge Lee válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Nagy rá az esély hogy a segédtápja megadta magát. Le kell választani a tápról, megtáplálni labortápról (ha van) 320V DC-vel és lehet méregetni. A kondikat is átnézném, bár 4 év az még nem olyan hosszú idő hogy kiszáradjanak főleg ha nem sokat ment.
(#) pittti válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Idézet:
„...Mivel nem világít az alaplapon az a LED ami a táp bekapcsolása után világítani szokott”

Az biztos, hogy a készenléti 5V nincsen meg. Ez még lehet akár NTC vagy biztosítékhiba is, vagy az egyenirányító diódahíd valamelyikének a szakadása. Át kell mérni először a primer oldalt - ha ott minden jó akkor a segédtáp puffere, illetve az ott lévő dióda a gyanus.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) aviator17 válasza pittti hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Köszönöm a sok tippet, meg lett vizsgálva a táp és valóban a segédtáp volt a ludas, elszállt benne az IC, magával rántott 1-2 ellenállást is. Mondhatjuk hogy viszonylag olcsón megúsztam.
(#) Maxigáz hozzászólása Feb 8, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Gigabyte GE-G700A-C1 PC tápegységem, csak a harmadik negyedik bekapcsolásra indul el, az első három próbálkozásra lenyomja a fi-relét. (egyébként amikor bekapcsol és működik, nem produkál semilyen hibát) Nem szeretném hogy később magával rántsa konfigot. Valaki találkozott már ilyen tünetekkel?

'remélem ír valaki, eléggé halott a topik'
(#) zolika60 válasza Maxigáz hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Túl "jó" a fi-reléd.
(#) Egri Frédi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Ott valami egészen más baj lehet ...
Egy táp nem húzhat át a védőföld felé - meg semmi sem, ha jó. Viszont ha csak többszöri próbálkozásra indul csak, nézd meg a tápegység panelját, nincs-e valahol megégve. Egy elszenesedett panel már produkálhat ilyesmit ...
(#) Maxigáz válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Szia. Elnézést a félrevezetésért, mint kiderült az említett "fi-relé" valójában kismegszakító automata.
Nagy a valószínűsége hogy ez a kismegszakító van 'kinyúlva'. Már megvettem az utódját.
Egyébként a tápegységet szétszedtem, szivárgás a védőföldfelé nincs, 'amperszag'-ot nem észlelek, nyáklap rendben, feszültségek megvannak.
Ha lessz időm, visszarakom a tápot, és kicserélem a kismegszakítót, remélem jó lessz.
Köszönöm a segítséget.
(#) D_Zsolt hozzászólása Márc 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyenem és szeretnék egy több feszültségű tápegységet mellé, amivel ezt is meg tudom hajtani. E mellett léptetők lennének még a tápon és egy BBB, tehát 5V, 12- maximum 13V és valami nagyobb feszültség 36V-ig kellene. Alakított már valaki ATX tápot ilyesmire?
(#) wincso hozzászólása Márc 16, 2019 /
 
Sziasztok! Tudnátok segíteni?
Atx 24 pólusú táp minden lábán a megfelelő feszültséget mérek, zöld földre kötve ventilátora elindul, de a gép nem csak a hdd lámpa világít amig a zöld - gnd át van hidalva. Alaplap hiba vagy tápegység hiba szerintetek?
(#) testack19 hozzászólása Jún 27, 2019 /
 
Sziasztok,

Elém került egy régi Enermax PC táp, amit szeretnék megjavítani. A tápegység egész konkrétan pont ilyen.

A probléma az vele, hogy a primer körben lévő power mostfet zárlatos lett minden irányban, és eldurrant a fenti linken található képeken az R20 és R21-es ellenállás. A mosfetet és ellenállásokat kicseréltem, de se kép, se hang. Majd elkezdtem méricskélni, hogy valami képet kapjak egyáltalán arról, hogy meddig jut el a feszkó. Erre - bár szerintem nem csináltam rövidzárat - újra felrobban - szó szerint - a fent nevezett 2 ellenállás. A biztosíték 8A-os, de az teljesen épp maradt. Egyenirányító, diódák, ellenállások, tranzisztorok - minden amit meg tudtam mérni - elvileg jók benne. A szintén a linken említett PWM vezérlőn nem tudom leolvasni a feliratot, így nem tudom, hogy az is egy az egyben ugyanaz a típus -e. Minden esetre azon sem tudok mérni rendellenességet.

Úgy gondolom, az R21-es 51Ohmos ellenállás valami current sensor lehet, de nem vagyok benne biztos. Arra tippelek, hogy valahonnan elég nagy túláramot kaphat, de nem értem, a biztosíték miért marad mégis épp.

Van esetleg ennyiből valakinek tippje, hogy merre érdemes tovább menni a hibakereséssel?

Előre is köszi!
(#) pipi válasza testack19 hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Mielőtt ismét eldurrantasz egy szettet, köss a 230V-al sorba vele kb 100W izzót.
Próbálj fet nélkül méricskélni...
(#) testack19 válasza pipi hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Hátőőő.... Erre akár azt is mondhatnám, hogy "nem hülye ötlet"...

Köszi! Megnézem a hétvégén!
(#) Jurasic91 hozzászólása Szept 26, 2019 /
 
Üdv!Egy kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz.Van egy Codegen 400w és egy Lc power tápegységem ,melyiket használhatnám ha egy HD6670 tápcsati nélküli vga kerülne a konfigba.Nagyon kockázatos lenne?
Jelenleg a Codegen hajt egy Asus P8H61,4gb ddr3 ram,i3 2100,2db hdd-t.2db 12cm rendszerhűtőt.Az lc powert fotóztam.
(#) pittti válasza Jurasic91 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1
 
Hello!
Amíg működnek, nagyjából mindegy hogy melyiket használod. A ráírt specifikációkat egyik sem tudja, ráadásul a közvetlen rövidzárvédelmen kívül semmi más védelemmel nem rendelkeznek. Tehát amíg nincsen baj, addig semmi baj. Viszont bármilyen hiba esetén elvihetik akár az egész belsejét a gépnek!
(#) Jurasic91 válasza pittti hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Köszönöm a gyors segítséget.Vettem egy fsp 350 60 apn tápegységet amivel elmegy,viszont nem tudom milyen védelmekkel van ellátva.Valaki tudna írni róla?Mert én nem találok a védelmekről infót.Köszönöm
(#) pittti válasza Jurasic91 hozzászólására (») Szept 29, 2019 / 1
 
Ez egy megbízható, jó tápegység.

Features:

High Efficiency (up to 85%)
Active PFC (>0.9)
ATX 12V v2.3
Low noise (≤30.9dB)
Low ripple & noise
OVP, OCP & SCP protection

Minden szükséges védelem benne van, csúcsban 400W-ot is tud.
Nem lesz vele gondod...
(#) Egri Frédi hozzászólása Szept 29, 2019 /
 
Üdv mindenkinek !
Egy kis segítséget kérnék ... Hozzám került egy - valamilyen - szg. táp. Nem egészen a szokásos a kimeneti oldala, csak alaplapi(?) csatlakozó(k) vannak. Kapcsoló nincs rajta. Bedugva 2 szálon ( a zölden és a lilán ) +5V mérhető, a többin semmi ...
A normál számítógépnél ( ha jól tudom ) a sárga +12V, fekete 0 ( vagy test - kinek hogy tetszik ) a zölddel lehet bekapcsolni, ha testre kötöm, a sötétkék -12V. Van még rajta - a már említett - lila és egy szürke vezeték. Fekete 6 szál, sárga 5.
A kérdésem az lenne, hogyan tudom bekapcsolni - ha valaki ismeri ezt a fajta tápot .
(#) uniman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Hello! Ezzel lehetne kezdeni a kutatást...
(#) Epu2 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Amelyiken pár tizeddel kevesebb Feszültség van, (a zöld), testre kötésével indul a táp.
(#) Egri Frédi hozzászólása Szept 30, 2019 /
 
Köszönet mindazoknak, akik próbáltak segíteni. De a megoldást máshol találtam meg -> a dobozban ...
Miután az ötletek nem váltak be ( nem indult a szerkezet ), lesz ami lesz szétszedtem, hátha okosabbak leszünk. És láss csodát, a panelra rá van írva mi-micsoda. ( Nem nagyon bíztam a dologban, de veszíteni valóm nem volt. )
Megosztanám az így szerzett tudást, hátha másnak is a kezébe kerül egy ilyen szerkezet ...
Nos, a zöld vezetéket a mellette lévő szürkével kell összekötni és teljesen zajmentesen indul is. A ventillátor nem zörög, a tekercsek nem ciripelnek - egyszerűen JÓ !!!

ps. Azért látni, hogy kínai. Nekem úgy tűnik, hogy a fele alkatrészt kispórolták belőle. Vagy csak egy " erősebb " szerkezet " kistestvére " lenne ?
(#) DannyTorrence hozzászólása Nov 8, 2019 /
 
Üdv
Mivel lehet helyettesíteni egy tápegység transzformátorát?
Cserélném a Xepex E140166 SPB-6-ot, de nem igazán kapható és adatot se találok róla.
Vagy ezek eldobható dolgok, ha ilyesmi tönkremegy, maximum egy bontott készülékből lehetne másikat szerezni?
Következő: »»   18 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem