Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógépes áramkörszimuláló programok
Lapozás: OK   16 / 16
(#) kameleon2 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Tegnap meg is építettem és már működik a leszimulált hardver és a szoftver is! Döbbenetesen jó. A mellékelt képen nyilván egy egyszerűbb áramkör van, ehhez már volt teszthardverem. Pont emiatt kezdtem egyre mélyebbre ásni. Persze egyszerű után nekiugrottam az USB > Arduino >Paralel 8 bit > DAC > hangszóró kombónak és az döbbentett le, hogy amit megépítettem mennyire hozta a szimulációt.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024

wokwi_1.png
    
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Ez a pic hibája . Kellett annyifélét csinálni belőle... De nem tart vissza semmi, hogy megírd... Én örülök annak ami van. Az Arduino annyira faék egyszerűségű és nekem most ez kapóra jön, mert gyerekeknek kell felkelteni az érdeklődését, demókat készíteni. Így ők maguk egyetlen fillér befektetés nélkül is kipróbálhatják a mintapéldákat, módosítgathatják. Tetszik na.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Idézet:
„De nem tart vissza semmi, hogy megírd”
De igen ! Az összerakott hardveren élőben próbálok, nem használok szimulátort . És igen ez tényleg a pic hibája hogy ezerféle van belőle .
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Idézet:
„Az összerakott hardveren élőben próbálok, nem használok szimulátort .”
Akkor csak egy kérdésem van. Mit keresel ebben a topicban?
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Nézegetem , nézegetem hátha találok egy olyan programot ami jó és még tetszik is .
(#) compozit válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A hobbi szinten bármelyik program jó. Tetszeni meg akkor fog, ha megtanultad a használatát.
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Proteus, PIC-re, egyéb analog és digit áramkörökhöz nekem bevált.
Minden azért nem úgy van takk-ra analog áramköröknél ahogy az életben, de 97%-ban igaz.
PIC szimuláció 99.5% . jó.
(#) kaqkk válasza compozit hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Idézet:
„bármelyik program jó”
Ez így kicsit általános , konkrétabbat nem tudsz mondani ?
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A proteust próbáltam de nekem pilótavizsgásnak tűnik .
(#) compozit válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2024 / 1
 
Egy szimulátor nagyon pontosan számol, ezt az összes tudja. Vagy be is állíthatod. Azt is tudni kell, hogy a szimulátor könyvtárában az egyes alkatrészek tulajdonságai matematikai formában vannak leírva. Ha ez a leírás nem elég pontos, vagy nem elég részletes, akkor a szimulátor nem fog pontos eredményt adni. Pl: egy FET gate-source feszültsége biztosan nem lesz egyforma, ha veszel belőlük a boltban egy tucattal. Nem egyformák. És még az sem valószínű, hogy a szimulátor könyvtárában ez van megadva. Tehát, vannak olyan dolgok, amik igazából csak a gyakorlatban derülnek ki. Emiatt, analóg áramköröknél a szimulátor sem lesz elég pontos. Ilyen esetben a szimulátor leginkább arra való, hogy azért legnagyobb részt megmutassa, hogy az áramkör mennyire működőképes. ( persze, ehhez a szimulátort, mint programot tökéletesen kell ismerni, legalábbis azt a részét, amit használsz belőle )
Az analógot mindegyik tudja, ha éppen nincs benne mondjuk egy Yageo ellenállás, hanem csak ideális, akkor a rajzon kiegészíted olyan alkatrészekkel, ami az adatlapján szerepel, akkor valószínűbb, hogy pontosabb eredményt kapsz. ( de anélkül is nagyon jól használható, még ha nem is tűpontos eredményt ad. Ha tudod, hogy minek kellene lennie, akkor ellenőrizheted és ez már nagyon sokat jelent, persze ehhez már nagyon komoly áramköri ismeretekre is szükség van, de pont a szimulátor az, ami rákényszerít az ezirányú tudás megszerzésére )

A PIC, meg egyebeket is nagyon jól kezelik ezek a programok, feltéve, ha van egyáltalán a könyvtárában az az alkatrész, amit használni akarsz. Ha nincs, akkor Google a barátunk... Szóval, célszerű megnézni, hogy egyáltalán van e a könyvtári alkatrésznek tartalma, vagy üres. Mert van ilyen is...

Én Multisim-et használok, elsősorban analóg célokra. Nézd meg Karesz50 eredményeit ( Circuits Maker ), vagy az enyémeket mondjuk a Hawksford Error Korrection topicban és fogod látni a szimulátor képességeit.
(#) compozit válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ezek használatát 10 perc alatt nem lehet megtanulni.
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Nem tudom melyik részére gondolsz ami pilótavizsgás.
Szimulátor, kapcsolási rajz szerkesztője nem tűnik bonyolultnak.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
A szimulátor része , nekem bonya .
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
A tanulás részét nem úszod meg. Ami nem pilótavizsgás, azokat említettem. Circuit és WOKWI. Ezeknek is van mélysége, de csak később, amikor már belejöttél, akkor fogod felfedezni. Tinát is használtam, de az nem pilótavizsgás, hanem borzasztó a user interfész része, Nekem a többivel is inkább ez a bajom. Asztal mögött ücsörgő mérnököknek való, akik ráérnek ezzel szöszölni...
(#) compozit válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Valóban? Csak az asztal mögött szöszölő mérnököknek az a feladata, hogy olyan terveket csináljanak, amit te meg tudsz valósítani... szóval vegyél vissza a lendületből!
(#) kameleon2 válasza compozit hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Ezt a vitát kár elkezdeni, Egyébként a smiley pont az önérzetes mérnökök miatt került a végére. Napi szinten emberek ezrei próbálják helyrehozni terepen, az íróasztal mögött kiszöszölt dolgokat, amit a terep 100%-os ismerete nélkül készítettek, hatalmas meggyőződéssel, hogy az megvalósítható. Aztán kiderül, hogy nem. Ilyenkor születnek azok a válogatott káromkodások is, amikre minden mérnök méltán büszke lehet.
(#) kissi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Szia!

Használom én is időnként, a logikai analizátor része is egész jó !
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2024
Következő: »»   16 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem