Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélessávú lambda szonda
Lapozás: OK   8 / 12
(#) Djatis hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne:

Megépítettem az alábbi áramkört ez egy lamdaszonda szegényítő áramkör konyhanyelven.
Ezt most nem fejteném ki miért szükséges az ott van a pdf ben.
Annyi a lényeg hogy az áramkör tesztelésére a bemeneten 0,5 voltot írnak és a bemeneti érzékenységre szolgáló potit kell addig tekerni míg a led elkezd vílágítani.
Csak nálem ebben a formában nem jó teljesen jól és így lett megépítve de nálam csak akkor indul el ha 1,5 voltot emlérem a bemenetem és ez nem annyira jó mert a lambdaszond az kb 0 és 0,9 volt környékén dolgozik így nem sok értelme van mert nem indul az áramkör vagy netán valamit nem, jól gondolok az áramkörrel kapcsolatban vagy a fordító hibádzik de az biztos hogy a tesztfesznek 0,5 voltot ír.
Előre is köszönöm segítségeteket.

HHO hoz.pdf
    
(#) dinokal válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia! Én elég régóta görcsölök ezzel a kapcsolással, de nem jutottam semmi jóra, belefáradtam. Az istennek sem akar működni. Valakinek sikerült?
(#) Djatis válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Neked mi a bajod vele ? kb ugyanez mint nekem vagy más ?
Ahogy a tesztet leírják a pin 10 fele mutató állásban 1.5 volton kapcsol az ic ha pont az ellenkező tehát a pin 15 re kapcsolom át a választó kapcsolót na akkor világít a led lissebb fesznél de akkor sem 0,5 voltnál hanem kb 0,7 volt körüli bemenőjelnél.
esetleg épített már valaki más áramkört ami működik is vagy ezt kellene módosítani csak esetleg jó lenne írni a tervezőnek aki csinálta csak nem tudom hol az elérhetősége mert a doksiban nincs benne.
(#) fongab válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Szia
Nem csináltam meg, az áramkört.
Az ICt elnézve (LM3914) a 4 és a 6 lábon ha feszültséget mérsz akkor azt ossza el 10 felé. A kapcsolásba az első bekötött jelző a 5. szint. Ha a 4 és 6 között 1V feszültséget mérsz akkor az első kijelezhető érték a LM3914 IC 15 lábán 0,5V a 14 láb 0,6V a 13 láb pedig 0,7V stb. Ezek az értékek a 2 es és a 5 láb között kell mérned.
Ha kevesled a bemenő feszültséget akkor elején van két darab 1M ohmos ellenállás. ezen az osztón változtass. Természetesen a From Sensor és a test közötti feszültséget csak erősítővel tudod nővelni.
De ha ott nagyobb a feszültség mondjuk 0,7V ot mérsz, akkor tudsz csinálni LM3914 es IC 5láb 0,5 V ot. Jelen pillanatba 0,7V /(1M ohm +1M ohm)= 0,00000035A Ez sorozzuk 1 M ohm al akkor kiderül hogy a IC felé 0,35V megy neked 0,5 V kell. 0,5/ A 0,00000035A=1,428571M ohm ~1,5M ohm Hogy meglegyen a 2M ohm os terhelés, kell 500K ohm os ellenállás . Igy a 0,7V bemenő az IC felé lesz 0,5V os.
Esetleg még a IC re kötött kapcsolót tedd másik lábakra. A 16 lábnál 0,4V a 17 lábnál 0,3V a 18 lábnál, 0,2V Az 1lábat kihagynám.
Én most látatlanba ezeket tudom ajánlani.
üdv.
(#) Djatis válasza fongab hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Köszi próbálkozom vele de nem keveslem a bemenőfeszt hanem sokallom legalábbis a pdf ben leírtak alapján ahogy tesztelni kell tehát a válsztó kapcsoló az IC pin 10 -en áljon és a bemenetre pedig 0,5 voltot kell belőni egy külön tápról.
utána a bemeneti potival wr1 -el adig csavarni amíg világít folyamatosan a led.
na csakhogy 0,5 volton a pin 10 állásában nem lehet világításra bírni csak1,5 volton.
Viszont a pin 15 -ön áll az sw 1 akkor már elég 0,7 volt is hogy elinduljon a led viszont még az sem 0,5 volt.
vagy rosszul van leírva vagy rosszul értelmeztem .
(#) fongab válasza Djatis hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Szia
A bemenetén található 2db 1M ohm os ellenállást változtasd azzal tudod a bemenetet növelni, csökkenteni. Úgy, mint a műszereknél a bemeneti feszültség osztó. Ha a test felé lévő 1M ohm os ellenállás növeled akkor nagyobb lesz a LM felé menő feszültség, ha csökkented akkor kisebb.
Ha megadod, hogy érzékelőtől milyen feszültség megy ki, és mi kell az LM nek, akkor számolok.
Így csak találgatok.
Mint írtam az „Az ICt elnézve (LM3914) a 4 és a 6 lábon ha feszültséget mérsz akkor azt ossza el 10 felé.”
Mérhetnél ott feszültséget. ( 4 es 6 láb között )
Üdv.
(#) Djatis válasza fongab hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Köszi cserélgettem és működik csak az áremkör lényegét nem értettem mert a lambda minnél több felesleges oxigént érzékel annál kissebb feszt ad le a lambda 0-0,1 és 0,8 max 1 voltig állít elő itt ugye azt kell akkor elérni hogy a magasabb feszeket tartsa szem előtt az alacsonyra meg ne küldjön jelet vagy többet mint amit a szonda állít elő pl ha a szonda többlet oxigént észlel előállít mondjuk 200 mv ot akkor ennek az áramkörnek magasabb feszt kellene produkálni az ecu fele ha pedig nagyon msagas feszt ad mert tökéletes égés van azt nem kell csökkentenie sem növelnie hanem tartania.
Szerintem ez lenne a helyes rálátás ismerve a lambda működését.
Csak ennél az áramkörnél az nem tiszta hogy itt nem minden esetben ad le feszt az áramkör bizonyos sw1 állásokban hanem ha egy bizonyos feszt elért mert akkor a tranzisztor sem nyit ezzel ilyen formában csak azt érem el hogy torpanhat az autó mert ha nem kap az ecu jelet akkor átvált kényszer üzemmódba és beállít egy kb 400 500 mv os feszt magának de váltáskor torpanhat. Lehet hogy az alábbi áramkört is ki kellene próbálnom ?

hhoefie.gif
    
(#) fongab válasza Djatis hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
szia
A szondához én se értek. Én csak a LM3914 re írtam, amit írtam.
Amit most írtál, abból azt veszem ki, hogy neked olyan szerkezet kell, hogy a bemenet növekszik, a kimenet is növekedjen. Ez a szerkezet csak 1 lépés ad hozzá. Neked, több kellene?
Vagy mit akarsz elérni.
üdv.
(#) Djatis válasza fongab hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Vízbontó készülék lessz az autóban és a vízbontáskor keletkezett többlet vegytiszta többlet oxigén fog megjelenni a kipufogóban és a szonda erre alacsonyabb fesszel reagál miután az ECU dúsabbá teszi a keveréket.
Ezt kell elkerülni hogy ne tudjon alacsonyabb fesz keletkezni csak egy bizonyos mértékig pl az ecu fele 300-400 milivolt körüli értéknél lejjebb ne menjen az ecu fele feszültség .
PL alapban 0,1 és 0,9 volt között mozog az ütemek hatására a szonda fesz ezt kell módosítani hogy pl: 0,4 és akár 1, 1,2 volt között mozogjon. legalábbis elgondolásom szerint.
(#) fongab válasza Djatis hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Szia
Sima műveleti erősítő összeadó alapkapcsolás?
Beállítasz egy alapértéket, és a szonda jelét hozzáadód. Megcsinálhatod, hogy egy érték alatt levonja, a érték felett, hozzáadja. stb. Ennek a megoldásnak hátránya sok beállító elem.
üdv.
(#) Djatis válasza barany165 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Üdv!

Megépítetted az áramkört és működik ezt mindenféle alap áramkör módosítás nélkül sikerült vagy el kellett e térni mert nekem 0,5 voltos tesztfeszen meg sem mukkan az áramkör amit leírnak a tesztnél. Fel kell mennem 1,5 volt fölé hogy a 10 es lábon ahová a kapcsoló állását írja és annál a fesznél kapcsol be a led.
Írták nekem már hogy módosítsam a bemenőnél az 1 megás ellenállásokat neked nem kellett módosítani ?
(#) Djatis válasza fongab hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Üdv!

Köszönöm a rálátásod!

Találtam is egyet és sokan írják hogy egyszerűbb és biztosan működik.
betettem képben de nem találtam hozzá a neten panelrajzot esetleg valaki összedobna nekem egyet erről a rajzról?
Csak egyszerűbb annak akinek van hozzá progija és ért is hozzá.
Előre is köszönöm.

O2sensor.jpg
    
(#) Djatis hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Megvan a panel is éás meg is építettem .
El kell mondjam kellemesen csalódtam az áramkörben.
Teljesen megfelel a szabályzásnak Nekem a lényeg az volt hogy ha a szonda éppen kb 300 mV alatt küld jelet azt fel kell vinnem 400 ra ha pedig dús keveréket jelez azt meg kell hogy tartsa vagy az sem baj hogy kicsit több feszt ad a kimeneten de ezt ennél az áramkörnél szépen be lehet lőni két fotival a felső és az alsó határt is.
Az LM 3914 el készült áramkör csakis ledes szondafigyelőnek tökéletes de szonda jelmódosításra nem, már csak azért sem mert ott csakis kizárólag feszültség határoknál kapcsol és csak egy féle feszt ad a kimeneten ennél az LM324-el készült áramkörnél amellett hogy egyszerűbb is megmarad a folyamatos szabályozás lényege is.
Köszönöm a segítségeteket ezt bátran ajánlom mindenkinek aki akár szélessávú lamdaszondát akar csinálni vagy annak is mint pl nekem vízbontó készülék által termelt oxigén töblet szabályozására használja majd.
(#) suleo hozzászólása Máj 13, 2011 /
 
Sziasztok egy 2002-es skoda benzines oktáviám van amibe lambdaszomda lett cserélve de nem jo valami mert világit a katalizátoros lámpám még mindig s üzemanyag problémát ir ki a számitogép.Azt szeretném tudni hogy mi egy jol müködö lambdaszomda értéke?Köszi
(#) kareszka1984 hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
mit tudtok arrol, hogy 2 szondás rendszernél, ha a második (katalizátor utáni) szonda rossz, a kocsi számítógépe nem áll vészüzembe, szóval megmarad a fogyasztás, meg minden, csak a "check engine" lámpa jelzi a hibát...?
(#) zolika60 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Szerintem autó típusonként változik ez a dolog. De van ahol igen.
(#) kareszka1984 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
2001-es 147-es Alfa a dolog "főszereplője"
(#) david666 válasza suleo hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
szia!

Ha nem szélessávú szonda,akkor 0-1v között pulzál.
(#) david666 hozzászólása Jún 15, 2011 /
 
Abban kérnék segítséget,hogy egy olyan stabil tápra lenne szükségem,ami 12V-ról 0,6V stabil feszt csinál.Én sajnos nem értek ehhez.

Köszönöm
(#) qvasz2 válasza david666 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Fogsz egy ellenállást, olyan 1 k ohm-és 2 k ohm között bármilyet és sorba kötöd egy közönséges diódával (pl 1N4148). A diódán éppen a kívánt feszültség lesz. Persze csak ha nem akarod terhelni, csak jelzésre kell ez a 0,6V.
(#) david666 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a választ.
A hátsó lambdaszonda jelét szeretném kiváltani vele.
(#) kareszka1984 válasza david666 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
s hogyan?
(#) david666 hozzászólása Júl 1, 2011 /
 
Igen, ez a kérdés
(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Sziasztok!
5 vezetékes, hibás fűtésű lambdát lehet még használni valahogy, vagy kuka?
(#) ujfalusi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Az sajnos kuka.
(#) kuter válasza Djatis hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Hello.Én arra lenék kiváncsi hogy ha csökkent szeretném a fogyasztást akkor ez amit te csináltál kapcsolást akkor jó ,mert most igy a hidegben vagy 10 litert eszik az autó,és mire kell állitanom hogy csökkenjen ,már mint az értékeket.
Köszi.
Üdv: Kuter
(#) farkast hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
Mi a különbség a szélessávú,és a nem szélessávú szonda között?Sajnos épp most halt be az enyém is..
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Helló.

Én is megépítettem az alábbi áramkört:

Bővebben: Link

Remekül működik, de a beállítással van némi gondom. Ha a felső mV határértékekre állítom, akkor nagyon pontosan 100mV-onként vált a LED. Ha viszont az alsó mV értékhatárhoz próbálom állítani, akkor már igen pontatlan lesz. (A második piros led aminek 100mV-nál kéne kigyulladni, kb 180mV-nál teszi. Ahogy haladok fölfelé, egyre jobban közelít a jó érték felé. A felső piros LED már egész pontosan 900mV-nál vált.

Mi van olyankor, ha én az első LED-et 100mV-ra, a másodikat 200-ra, s így tovább állítom? (Tehát a felső határérték A legalsó piros 100mV-nál kapcsol be, a legfelső piros pedig 1000mV-nál. Közte pedig 100mV-onként járkál a LED kijelzés.)

Vagy: Beállítom a kapcsolásban szereplő értéket (270R - 680R) Ekkor értékhatárok között vált, de nem lineárisan, hanem ahogy az előbb írtam, az alján majdnem a felső határnál, az utolsó LED-nél meg az alsó határnál. Középen kb fél értéknél.

Aki megépítette, azon emberek tapasztalatát szívesen venném!

Köszönöm.
(#) VIM válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szervusz!
Idézet:
„a felső mV határértékekre állítom, akkor nagyon pontosan 100mV-onként vált a LED.”
....és ezt így kell beállítani. A "műszereket" a végkitérésre kalibrálják, mert így mutatja a pontos értéket a skála végén. A közbenső értékekhez pedig tartozik egy bizonyos hibaszázalék, ami meghatározza az osztálypontosságot. Ez a műszer tájékoztató jellegű.
(#) konop válasza farkast hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
A szélessávú 5 vezetékes, és arányos áram jelet ad a lambda értékkel. A keskenysávú (az általánosan elterjedt) feszültség jelet ad (0-1V), és a lambda=1 értéknél átbillen mint egy komparátor, 0-0,2V és 0,7V-1V közötti értéke szokott lenni. Van 2-3-4 vezetékes kivitele, a 3 és 4 vezetékesben fűtés is van.
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem