Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor töltésvezérlő javitás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Keresztes Vitéz válasza olika76 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves olika76!

Igen, ez világos. Megfogalmazom máshogy a problémámat: egy kisebb szélben/szellőben a diódahíd DC-kapcsain mérek 3V-ot. Ha így direktbe van kötve az akkuval, akkor mi történik? A két feszültségérték közelíteni fog egymáshoz? Ez esetben az akkut meríti? Vagy ennek semmi jelentősége? Olyan, mintha a generátor terhelés nélkül menne?
(#) olika76 hozzászólása Okt 4, 2017 /
 
Kedves Keresztes Vitéz!

A egyirányú dióda elvileg olyan mint egy gát. Át kell ugrani, ha azt akarjuk, hogy legyen áram. Az alábbi linken olvasgathatsz erről, kifejezetten a nyitó és záró irányokat kell megnézni. A véleményem, hogy az akku nem fog merülni és nem bántja az egyéb pl. generátort sem.

A link:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3da

Üdvözlettel: olika76
(#) Keresztes Vitéz válasza olika76 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves olika76!
A dióda működése világos számomra. Kicsit elviccelve, értem, hogy nem fogja megforgatni az akkumulátor a generátort szélcsendben. A kérdésem nem feltétlenül csak szélgenerátorra vonatkozik. Tegyük fel, van egy feszültségforrás, aminek a feszültsége jóval a tölteni kívánt akkumulátor névleges feszültsége alatt van. Ha ezt rákötöm az akkumulátorra, akkor mi történik?
(#) pucuka válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Ha nincs a visszáram megakadályozva, akkor az akkuból fog folyni az áram a kisebb feszültségű feszültségforrás felé. Az áramot az akku, és a feszültség forrás belső ellenállásainak összege fogja korlátozni. Mivel mindkettő igen kis értékű, a feszültségeik különbségével arányos igen nagy áram fog folyni egész addig, amíg a feszültségek ki nem egyenlítődnek. Ahogy töltésnél is, csak másik irányban. Csak a kérdés az, hogy ki bírja tovább, melyik megy tönkre előbb.
Ha a váltóáramú generátor után egyenirányítót alkalmazol, az önmagában megakadályozza a visszáramot, mert ha az akku feszültsége nagyobb, mint az egyenirányító dióda, diódák másik végén (anódján) levő feszültség, a dióda, diódák zárva maradnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
(#) Keresztes Vitéz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Köszönöm a választ! Kiegészítésnek annyi, hogy a diódák egészen addig maradnak zárva, míg a feszültségük meg nem haladja az akkumulátor kapocsfeszültségének és a dióda nyitófeszültségének összegét.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem