Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szén-monoxid (CO) jelző, CO2 szenzor
Lapozás: OK   3 / 4
(#) janikukac válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Arduino nem egyenlő a PIC-el...
(#) potyo válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Ha analóg kimenete van, akkor komparátor kell neked. Pl. LM358 műveleti erősítő, potméter, egy tranzisztor és egy bázisellenállás segítségével megoldhatónak tűnik a dolog. De ezt ne itt folytassuk.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) kly válasza janikukac hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
"janikukac" gratulálok a HSZ-hez.

Naszóval ez a cucc bármivel használható. Nincs benne Arduino sem PIC, ennek van alanóg és digitális kimenete. Ha simán 5 voltot adsz neki ,amikor gázt érzékel magas lesz a kimenet ,ezt megfejeled egy tranzisztorral és már húza is a relét. Más nem kell.
Ha kicsit komolyabban akarod feldolgozni a kimenetet akkor kell valamilyen microcontroller és AD átalakítással mérheted a pontos értéket ill. huzathatsz meg bizonyos érték felett relét.
(#) vicsys válasza kly hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Nem belevau, csak agymenés: Ha van analóg kimenete, nem csak komparátorral (és uC A/D-vel), hanem akár egy LM3914-gyel is feldolgozható/ lekezelhető a riasztás. Másodsorban látványos lehet a rákötött led csík, amikor átmegy pirosba...
(#) Attilawap hozzászólása Márc 3, 2013 /
 
Ez a komparátoros dolog tetszik. Tudna nekem segíteni valaki egy olyan kapcsolás elkészítésében, ahol 0,5V feszültség felett kapcsolna be mondjuk egy relét és potméterrel lehetne szabályozni ezt a 0,5V-ot? Mert néztem az adatlapját ennek az LM 358-nak, de elég bonyolult kapcsolást láttam és nem hiszem, hogy nekem pont ez kéne.
(#) Directors válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Ez érdekes volt nagyon. köszi
Akkor nem dobom ki az érzékelőt. Csak mert papír forma szerint már nem jó de ahogy olvastam akkor ezt hanggal jelzi,hogyha tényleg használhatatlan már.
(#) vicsys válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Nem olyan bonyesz... Itt egy példa.
(#) _vl_ válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Nézd meg azt, amit vettél. Ott van rajta a komparátor, nem is kell vele erőlködnöd.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
(#) Attilawap válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Igen, csak az a baj, hogy akárhova tekerem a potmétert, látszólag semmi sem változik. Ha gyertyával CO-t állítok elő, akkor 0,44 V-ról 0,5V-ra emelkedik a kimeneti fesz. és nem is emelkedik tovább. A potméternek már minden állását kipróbáltam de nem akar 1V-nál magasabb értékre menni az analóg kimenet. Na erre kéne valami komparátor áramkör.
(#) _vl_ válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Szerintem a potméter egyáltalán nem befolyásolja az analóg kimenetet, az a tippem szerint arra való, hogy a panelon levő LM393 komparálási szintjét beállíthasd. Az LM393 adja a 0/5V-os digitális kimenetet.
(#) vicsys válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Az a 6 század volt elég karcsú. Nincs adatlapod?
(#) Attilawap válasza vicsys hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Sajnos nincs adatlapom. Egyébként már a digitális kimenetét is próbáltam, semmi eredménnyel. Valaki el tudná magyarázni részletesen, hogy ez a komparátor hogy működik? Sajnos nem értek annyira hozzá.
(#) vicsys válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Mivel 2 bemenete van, az egyikre egy fix értéket állítasz be. (A rajzomon a poti) A másik bemenetére érkező fesz hasonlítja össze a beállítottal és ha eltérés/ vagy azonosság van, elbillen a kimenet szintje.
Milyen kimenetek vannak a panelodon?
(#) Attilawap válasza vicsys hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Most nézem, hogy ezen a panelon is komparátor van. Digitális kimenet is van rajta.
(#) Inhouse válasza Directors hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Van fejlemény, a mienk (több éves, lehet, hogy épp 5) hétvégén megadta magát. Pár napja üzemeltem be újra, próba képpen. Arra értünk haza este, hogy pittyeg. Az elem jó, új, de meg is mértem. Eljött a szétszedés ideje. Csináltam képeket is, majd felrakom. Egy műanyag kockában van az érzékelő. Filces és egyéb szűrőkkel kezdődik, majd leszűkül. Újabb filc és egy optokapu, ami között helyezkedik el a 2 reagáló korong. Na ezek foltokban bebarnultak.
Attilawap érzékelője más elven működik.
(#) Attilawap hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Valószínűleg ez a komparátor úgy működhet, ahogy mondjátok, mert digitális kimenetnél ha a potmétert az egyik végállásba tekerem, akkor folyamatosan világít rajta egy led és a kimenetén 2,8V van. Ha nem sokkal eltekerem, akkor nem világít és 0 voltot ad le. Na ezen a ponton kéne kipróbálni, hogy ha érzékel CO-t, akkor lesz-e változás. Szerintetek is?
(#) vicsys válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Igen, általában van 1 billenési küszöb amit egy potival be tudsz állítani...
(#) Attilawap válasza vicsys hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Csak gondolom azt a 0,06 volt különbözetet potival elég nehéz eltalálni igaz? Mert nagyon könnyel túltekerheti az ember. Egyébként az normális, hogy ez a CO érzékelő nyugalmi állapotban 130ma-t vesz fel egy lapos elemnél?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Inhouse válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Azon az adatlapon amit én láttam erről, egy olyan érzékelő van, amit elő kell fűteni. Úgyhogy szerintem igen.
(#) Attilawap válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Ez igaz. Melegszik egy kicsit. De gondolom ez az előfűtés egy idő után lekapcsol nem? Majd periodikusan újra és újra. Létezik másfajta elven működő érzékelő is?
(#) Inhouse válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Igen, létezik, itt írtam róla nemrég. Egy reagens anyagból készített anyag van egy optokapu közé rakva, az összes olcsó elemes cucc így működik szerintem.
(#) Attilawap válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
És ennek mekkora az áramfelvétele?
(#) Inhouse válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Nem mértem, de mivel egy 9V-os elemmel megy több, mint egy évig, valószínűleg jóval kevesebbet 130mA-nél.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Eljutottam oda, hogy felrakjam a képeket egy "olcsó" CO" érzékelő belsejéről.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
És a maradék képek:
(#) attila1 hozzászólása Jún 16, 2013 /
 
Sziasztok.Nekem is volt ilyen elemes szenzor,de ahány volt eddig,1év után mindig bekrepáltak.
Vettem egy Monox 2000-típusút,hát 2év sem volt az élete.Szétszedtem.
Mivel már nem kell fűteni,és nyitott ablaknál is megszólal a co-része,gondolom ennek is annyi.
Ha jól sejtem,ezen az a kék házas vacak figyeli a gáz,és a co összetételt is.A potit megjelöltem,az egyik végállásban a gázra,másikban a co-ra riaszt.Lehet még vele valamit kezdeni,vagy ennyi volt?
Üdv!
(#) jozsi2013 hozzászólása Aug 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Új vagyok ezen az oldalon. Eddig programozással, szoftver- és webfejlesztéssel foglalkoztam. Most szeretnék megismerkedni a PIC-ekkel és az AVR-ekkel, de mielőtt nagy fába vágnám a fejszém szeretném elsajátítani az elektronika alapjait ezért szeretnék egyszerűbb áramköröket készíteni. Az első ötletem amiért ezt a témát is nyitottam az egy szén-monoxid mérő/riasztó lenne. Ez egyszerűnek látszik és mellette még hasznos is lenne mivel nincs ilyenünk.

A készülék külseje mindegy. Panelnek megteszi egy kartonlap is ha ez szerintetek is megfelel. Amit szeretnék, hogy hasznos legyen tehát ha magas a szén-monoxid szint a fürdőszobánkban ahol a vízmelegítő található, akkor jelezzen. Ha túl bonyolult a riasztóhang, akkor elég ha csak egy piros led világít. Az értékét is jó lenne kiírni, de ez gondolom drágább is meg már lehet, hogy programozást is igényel tehát ez nem fontos. Elemmel szeretném működtetni. Lehetőleg minél ritkábban kelljen benne cserélni és minél kisebb legyen.

Kapcsolási rajz(ok)nak is örülnék és örülnék ha minél olcsóbban kijönne ez az első kütyüm.

Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. Forrasztó van itthon. Jó nehéz, jó öreg lehet, de működik mert tavaly forrasztottam vele valamit.

Még egy kérdés felmerült bennem: ha elkészülök hogyan tudom tesztelni a készüléket tehát szén-monoxidot hogyan fogok tudni előállítani. Viccet félre téve, nem tudom és azt sem, hogy ennek előállítása a teszteléshez legális-e.

Fizika és kémia órák nálunk a suliban elméletileg voltak, gyakorlatilag!? Hát, nem tudom.

Remélem, hogy jó témakörbe soroltam a témát.

Köszönöm szépen előre is a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) Inhouse válasza jozsi2013 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Szerintem sürgősen felejtsd el! Egy házilag, ilyen nekikezdéssel barkácsolt CO érzékelő kétes biztonságérzetbe kergetne... Kartonlapra szerelni? Egy fürdőszobában? Ahol gőz és pára van?
Vegyél egy megbízható gyárit!
Építs valami más hasznos dolgot!
(#) rockersrac hozzászólása Okt 2, 2014 /
 
Sziasztok! Olyan lérdésem lenne, hogy a modern tűzjelzőket hogyan tesztelik le?(itt a rendszeres, adott időközönkénti tesztre gondolok, a felhasználás helyén. ) Eddig kétszer láttam ilyet. Emberünk elkapcsol kulccsal egy kapcsolót a falon, makd valami fura alakú vödörhöz hasonlító edényt nyújt fel az érzékelőhöz, ami egy teleszkópos nyélre van szerelve. A kolegájaeg jegyzetelget serényen. Az lenne a kérdésem, hogy ebben a vödörben mi van, és hogy a kulcsos kapcsolóval mit kapcsolnak? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) zolika60 válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 2, 2014 /
 
Nem tudom, csak gondolom, hogy a kulcsos kapcsolóval lekapcsolja a hangjelzést a rendszerről, hogy ne visítson. A vödörben pedig valami indikátor gáz lehet. Ezzel tesztelve az érzékelő működését.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem