Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   107 / 125
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Szépen mutatja azt, amiről már beszéltünk itt... Nekem egy valami azért szemet szúrt. Ha ugyanazt a rendszert mutatja más és más termosztáttal üzemelni (másképpen értelmetlen lenne összehasonlítani a grafikonokat), akkor hogyan lehetséges az, hogy ugyanúgy max 8x°C-ra felfűtött vízzel a csodatermosztát vezérlete mellett rövidebb idő alatt felfűti elsőre a helységet a beállított hőmérsékletre?
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Hello! Ha a csodatermosztáttal 40% energia megtakarítás lenne, holnap kapnának Nobel díjat..
(#) dn1 hozzászólása Nov 14, 2021 /
 
Sziasztok!
A Danfoss RMT 230-as szobatermosztát helyes működését próbálom megerősíteni. Tudnátok segíteni?
A termosztát feltekerésekor ugyan hallani a kis kattanó hangot huszoniksz foknál, mégis szeretném biztosan látni, hogy valóban kapcsol is ez valamit, nem csak a termosztát kattog.
Ha jól látom a kapcsolási rajzot, a fázist a termosztát a 3-asról a 2-esre húzza be, mikor feltekerem a fűtést.
Ezt félig ki is tudom mérni: a termosztátot letekerve (10 fok), a 4-es és 3-as között hálózati feszültséget mérek. Feltekerve (30 fok), 0V van itt. De a 4-es és a 2-es között feltekert állapotban, nem látom a 230V-ot. Vagy rosszul értek valamit? Előre is köszi a segítséget!
UI: Fűtés az nincs, azért szórakozok ezzel
(#) proli007 válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Hello! Vagy nem jó a termosztát kontaktus záró érintkezője, vagy a számozás más mint a rajzon van. De mivel ez egy mechanikus termosztát (én annak látom), feszültség nélkül ellenállás méréssel is megállapítható, hogy le és fel tekerve a termosztátot, ki kihez záródik.
(#) Hutty válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
A termosztát kapcsolója:

1. com - közös, ide jön a fázis.
3. zárva a beállított hőfok alatt, felette bontva. -> fázis a vezérlés felé, ha fűteni kell.
2. zárva a beállított hőfok felett, alatta bontva.

4. hiszterézis növelő fűtőellenállás-> fix nulla.

A másik lehetőség: 1-3 kazánkör engedélyezés, ekkor nincs az ellenállás bekötve.

Az 1-3 közé lehet visszajelzést kötni pl. glimmlámpa + soros ellenállás, ha a vezérlés belsőellenállása elég alacsony a glimmlámpa begyújtásához.
-->Remélem jól értelmeztem a kapcsoló működését, nem fordítva.
(#) dn1 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Helló! Köszi, az ellenállás mérés jó ötlet, kimérem, amint tudok áramtalanítani!
(#) dn1 válasza Hutty hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Helló! Köszi a magyarázatot, azt az "RP"-t nem tudtam azonosítani! Szerintem a kazánkört az 1-es a 2-essel zárja, az a kis síp szerű jel szerintem a szivattyú/kazán akar lenni. A csatolt kis ábrát is erre a működésre utal nekem, de mindegy, vegülis nem is ez a lényeg, hanem hogy kapcsol-e vagy nem. Sajnos se glimmlámpám, se ellenállásom :/
(#) Inhouse válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Az az RP egy ellenállás, ami akkor kerül feszültség alá, amikor az 1-2 érintkező záródik és a kazán is kapja az áramot. Ahogy feszültség kerül rá, áram is folyik és melegedni kezd. A hő éri a termosztát pogácsáját, így hamarabb fog kikapcsolni, mint ha nem lenne fűtve, kisebb lesz a hiszterézis, komfortosabb lesz a házban a hőmérséklet. Egyébként képesek 4-5 fok különbséggel kapcsolni ki és be.
(#) Gafly válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Idézet:
„a termosztátot letekerve (10 fok), a 4-es és 3-as között hálózati feszültséget mérek. Feltekerve (30 fok), 0V van itt. De a 4-es és a 2-es között feltekert állapotban, nem látom a 230V-ot.”

Ha ez igaz, akkor pont úgy működik ahogyan kell.
A 4-es és a 2-es között letekert állapotban látnod kell a 230 V-ot.
Ha nincsen fűtés, akkor az szerintem nem a termosztát miatt van...
(#) dn1 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Helló!
Köszi a hozzászólást! Sajnos a 4-es és 2-es között soha nem látok háózati feszültséget. Se fel-, se letekert állapotában a termosztátnak. De lassan már tudok áramszünetet csinálni és kimérem azt a fránya kapcsolót.
(#) dn1 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Helló! Köszi, nagyon hasznos akkor az RP megléte!
(#) Hutty válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Esetleg elárulnád milyen készülékre van kötve ez a termosztát? Lehet nem a bekötés a hiba...
(#) dn1 hozzászólása Nov 14, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget, sajnos a kapcsoló elpusztult a termosztátban.
Az 1-3-as között szépen mérhető szakadás/rövidzár, annak megfelelően, ahogy tekerem a kapcsolót.
De az 1-2 között csak szakadás mérhető, akármilyen állásban van a termosztát kapcsolója.
(UI: Hogy mi van a termosztát mögött, nem tudom, valamilyen ház központi fűtés)
(#) VIM válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Szia! Szerintem addig szorongattad vagy leheltél rá a gőztenziós szelencére amíg az nem kapcsolt. Vidd ki egy kicsit levegőzni vagy várd meg míg lehűlik. Szerintem az 1 és 2 pontokra kell kötni a kazánt működtető szálakat ha azok is potenciál mentesek és csak egy záró kontaktusra van szükség a működéshez. Ekkor nem lehet az éjszakai hőfokcsökkentést bekötni.
(#) dokidoki válasza dn1 hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Előfordul, hogy úgy telemegy porral... e-miatt nem kapcsol még a kattanás ellenére sem. Többnyire menthető a helyzet, mert nem nagy áramot kapcsol.
(#) rcrajmund hozzászólása Nov 17, 2021 /
 
Üdv. mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni tőletek! VAn egy régi c18-as fég kazánom. és hozzá egy mmg pt102-es szobatermosztát. a vezérlődobozban van egy folyadékérzékelős kazántermosztát. Ez elég pontatlan, ezért beszereztem egy noname kínai digitális hőfokszabályzót. Ez 0.1 pontossággal állítható 5v-os táp, és 230v-ot is tud nyitni vagy zárni. ezzel szeretném kiváltani a kazántermosztátot, hogy pontosabban tudjam szabályozni a vízhőfokot a rendszerben. leginkább a csökkentett fordulatú keringetés miatt. A lényeg, hogy a szobatermosztáton beállított hőmérséklet (pl. 20C) ha nem éri el a kazántermosztát lekapcsol ha azon a beállított hőfok van megadva és csökkentett fordulaton cirkuláltatja a vizet a rendszerben. Ez most így megy!!! viszont ez a folyadékérzékelős termosztát (nincs rajta skála), mint már említettem pontatlan, és ezzel a digitálissal pontosabban tudnám szabályozni. a léghőmérséklet nem arányos a vízhőmérséklettel!
mmg pt102 termosztátban vezérlődobozban
1.kék 7.kék
2.fekete 8.zöld/sárga
4.zöld/sárga 9.fekete
Összegezve: a szobatermosztát max. fokon van, megy a keringető(max.fordulaton) és a főégő is. a digitális kazántermosztáton egy max. hőfokot elér, lekapcsol a főégő, majd lassú fordulaton keringet tovább addig még egy minimum(beállított) értéket elér. utána a szobatermosztát érintkezője zárva van megy tovább előröl a folyamat addig még a termosztát le nem kapcsol. fordítva, ha a szobatermosztát nem kapcsol (nyitva az érintkező) akkor nem menjen csökkentett fordulaton se, egészen addig még az mmg pt102 érintkezője újra zár és bekapcsol a kazán.
Szerintem nem megoldható így mert a panelról 3vezeték jön le, ezen a digitális ter.mon. csak 2lehet. Jól sejtem??? Nem vagyok benne biztos ezért kérdezem?!!?
(#) proba válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
ha a szobatermosztát nem kapcsol (nyitva az érintkező) akkor nem menjen csökkentett fordulaton se
Ezt azért csinálja, hogy a kazán ne károsodjon. Ezt kikerülni felelőtlenség...
(#) Gafly válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Szerintem teljesen feleslegesen vetted meg, mert a rendszer nem ezen a logika mentén működik. Kicsit olvass vissza, hosszan ki lett tárgyalva pár napja.
(#) rcrajmund válasza proba hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Nem akarom kikerülni. Csupán arról van szó, hogy a kazántermosztáton nincs skála és így nehéz belőni azt a hőmérséklettartományt ami között menne a lassú cirkuláltatás. De az egészet felülvezérli a mmgpt102
(#) rcrajmund válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
a mechanikus vízhőfokmutatónál azért jobb és pontosabb.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) Inhouse válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Ha jól értem neked az a bajod, hogy állandóan megy csökkentett fordulaton a keringtető, amikor a szobatermosztát ki állásban van, akkor is? Ez ennek a nagyon egyszerű kondenzátoros panelnek a velejárója, valamilyen fordulaton mindig megy a szivattyú. Kell bele egy elektronikus panel, ami csak fél percig utánkeringtet fél fordulaton.
(#) VIM válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Szia! Ezzel a kondenzátoros panellal a hosszú idejű bármelyik termosztát (kazán vagy szoba) kikapcsolása csökkentett fordulaton járatja a szivattyút. A kazán termosztát esetében ez az idő rövidebb kell legyen, mert az intervalluma 12 fok és ezt hamar eléri a visszahűléssel a csökkentett fordulaton járó szivattyúval. Ha időzített utánkeringetésre gondotál azt egy SZMV2 panel oldaná meg. Ehhez is beköthető az új termosztátod kettő szállal.
(#) rcrajmund hozzászólása Nov 17, 2021 /
 
Erre gondoltam. Köszönöm a választ! mind2.-öknek
Még egy kérdés? az mmg pt102-es termosztát glimm lámpája folyamatosan világít. Jó ez így, mert a régi mmg-nél nem így volt!!!???
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) Elektro.on válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Szia!
Rosszul van bekötve. A glimm lámpa vezetékét kösd át a kapcsoló másik oldalára.
(#) proba válasza rcrajmund hozzászólására (») Nov 17, 2021 / 1
 
Nálunk is ilyesmi kazán (c24) van, de szerintem olyan jól, és faék egyszerűséggel van kitalálva, hogy kár piszkálni.
Az utókeringetés azért van benne, hogy az előírt vízhőfok túllépése esetén (égett a láng, de a szobatermosztát leállította a szivattyút) a folyamatos vízáramlás biztosítva legyen az égőfej vezérlése nélkül. Ha ezt a szobatermosztáttal felülírod, akkor magadra vess. (egyébként a bejövő 230V-al sorba kötöd, akkor ő az úr ) A vízhőfok ha nem pontos mi van? 50-80-ig szinte bárhol jó. A láng erősségével beállítottam hogy nagyon hideg, és jobb idő esetén is nagyjából folyamatosan menjen a kazán (amíg a termosztát kéri) , a vízhőfokot meg 50 fölé annyival, hogy a kazán alapesetben ne tudja túlmelegíteni, így az utókeringetés szinte csak a szobatermosztát lekapcsolása!! után működött, míg kihűtötte a kazánt ( Mondjuk volt hozzá víztömeg, mert régi radiátorok vannak) Csak csodálkozom mikor a takarékosság fényében mindenféle elektronikákat akarnak rám beszélni. Ezzel a beállítással a kazánban nem nagyon marad meleg.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Kondenzátoros panel esetén az utókeringetés csak addig megy, míg a vizet le nem hűti. Persze ha másképp van bekötve....
(#) Elektro.on válasza proba hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Valójában a kazán test hőtehetetlenségéből fakadó, utólagos víz forralást kell elkerülnie az utó keringetéssel. Van ott jelentős fémtömeg, és ha megáll a víz keringés megszűnik a folyamatos hűtése az égéstérnek.
Egy ismerősöm régebben nem hitt nekem. Felfűtötte a rendszert rendesen ahogy üzem közben van , és nem kikapcsolta a termosztátot hanem csak kihúzta a kazánt a konnektorból.
Némi sistergés után megrepedt a hőcserélőnél. (Zárt rendszere volt, nem nyílt tágulási tartályos)
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) rcrajmund válasza Elektro.on hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
szerintem rosszul van bekötve!??
A vezérlőnél 7 kék
8 zöld/sárga
9 fekete

mmg pt 102 1 kék (itt N van feltüntetve)
2 fekete ( itt L feltüntetve)
4 zöld/sárga
a glimm folyamatosan világít. ha nem megy a kazán akkor is.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
Idézet:
„Kondenzátoros panel esetén az utókeringetés csak addig megy, míg a vizet le nem hűti. Persze ha másképp van bekötve....”

Ezt hogy oldja meg ez a panel? Minek van az elektronikus panelen időzítő, ha egy kondenzátor is elég?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) rcrajmund válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 17, 2021 /
 
a hőmérsékletszabályzóval oldja meg. ha elér egy adott értéket. átkapcsolja másik körre amin a szivattyú egy csökkentett tápellátást kap. 110vkörülit. ezen a panelon nincs potenciométer.
Következő: »»   107 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem