Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   80 / 125
(#) VIM válasza suranyicsaba hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Hát a szobatermosztátot (S20), az átkötés helyett (X40) a 40-41 pontokra kell kötni.
(#) Tomi111 válasza suranyicsaba hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
VIM jól írja, közben néztem én is a kazán leírását. A kazánt a NO-COM csatlakozókba kösd! Az Lx-Nx-be semmiképp! Ott fázis-nullát ad a termosztát. Tönkremehet( ha még nem ment tönkre) a kazán panelja!!!
Vagy még ami lehet: nem tudjuk, mi van a termosztát és a kazán között? Most van két zónád? Csak a szerelő nem a termosztátból vitte a nullát, hanem utána egy elosztódobozból? Vannak közben relék? Azok kapcsolhatják a kazánt egy záróérintkezőn? Vagy a termosztát és a kazán között nincs semmi, csak az a kábel, ami a képen is látszik?
(#) Dibatti hozzászólása Dec 29, 2018 /
 
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni: egy régi gázkazánt szeretnék vezérelni, ami egy BHT-002-GCLW programozható termosztáttal. A mostani termosztát, gyakorlatilag a kazán konektor aljzatában lévő 220V-ot kapcsolja a benne lévő hőbimetállal (ez normális szerintetek? ) A BHT-002-GCLW vezérlőnek a vezérlő kapcsolóra azt írja a használati, hogy "Dry Contact" Ez pontossan mit jelent? Gondolom kellene valami gyengeáramú relévezérlés csinálni, vagy milyen megoldást javasoltok? Köszönöm szépen a segítséget: Attila
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
(#) elektroton válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
"Dry Contact"- ezzel ugyan még így nem találkoztam, de a rajzból ítélve ezt a potenciál mentes érintkezőt jelentheti. Azaz az érintkező teljesen független a készüléktől, Azaz bármi ráköthető az érintkező adatainak megfelelő értékeken belül.
Az írás nem ad meg feszültség határ értékeket, csak áramokat. Tehát induktív max 3A, ohmos (fűtőbetét) max 16A.
A kazán gondolom nem tartalmaz keringető szivattyút, csak egy gázt vezérlő mágnesszelepet, tehát elbírja azt, de még ezzel együtt egy keringető szivattyút is.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
(#) Tomi111 válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Hát vagy inkább gondolom tartalmaz szivattyút és a termosztát azt indítja. A régi kazánoknál ez nem ritka. Fotózd le a mostani bekötést úgy egyszerűbb lesz elmagyarázni, hogy kösd az újat. Remélhetőleg három vezetéked van a mostaninál. Ha igen, akkor egyszerű lesz, ha csak kettő, akkor gond van. Az új termosztátnak kell egy fázis+nulla+egy szál a kazánt kapcsolni.
(#) uniman válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Az ÉTI gázkazánoknál a gázszelepet kapcsolja a termosztát..
(#) suranyicsaba válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Egyben válaszolnék VIM és Tomi111 felvetéseire. Szóval van két zónám és a kazán és a termosztát között van egy doboz két biztosítékkal és (feltételezem) relékkel. Mellékelem a fotót. Elnézést, hogy félinformációkat adtam, a tudatlanságomból fakad a dolog.
A kép jobb oldalán látható kapcsoló az időjárás érzékelőt kapcsolja ki/be. Illetve a biztosíték doboz alatt egy DIM modulba fut bele egy vezeték.
Üdv és mindenkinek nagyon kösz!
Csaba
(#) VIM válasza suranyicsaba hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Most aztán igazán nem érteni, hogy ki kivel van, ugyanis mi értelme van a relés kapcsoló táblának ha a Q8 tudja kezelni a zónaszelepeket. Talán a villanyszerelő megrendelésre csinált egy kétzónás vezérlőt csak azt nem gondolta, hogy a termosztát ezt alapból tudja kezelni. Azt kell kideríteni, hogy az a barna és zöld-sárga vezetékek hová vannak bekötve, az az mit kellene kapcsolnia a Q8-nak ha azok jó helyre lennének bekötve. A zónaszelepeket akkor mi kapcsolja ki-be ha nem a Q8?
Idézet:
„Ellenben most egy olyan jelenség vált mindennapossá, hogy a vevő veszi a jelet (hiszen a LED-ek ki-/bekapcsolnak), de a kazán nem reagál.”
Talán a villanyszerelő a relés kapcsolótáblába kötötte be a zónaszelepeket és nem a Q8-ba. Az "időjárás érzékelőt" avagy a külső hőmérséklet érzékelőt azt miért kell kapcsolóval kapcsolgatni? Sok a megválaszolatlan kérdés amire jobb híján Neked kellene megválaszolni, mert innen nézve semmi látszik egyértelműnek.
(#) Dibatti válasza uniman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Annak idején 1982-ben, úgy kötötték be a kazánt, hogy a kazán konnektor aljzatban szakítja meg az áramot a termosztát direktben, nincs túlbonyolítva. Van a kazánban keringtető szivattyú, és ahogy írtad, a gázszelepet kapcsolja, és a szivattyú, onnét van rákötve. Nem tudom, hogy ez normális, hogy a termosztát a 220v-ot direktben kapcsolja? Tehát 2 szál vezeték van a termosztátnál. Azt értem, hogy az új termosztátnak kell a 220v külön a működéséhez, csak azt nem tudom, hogy, bekössem e az új termosztátba, így direktbe, hogy a 220v-ot kapcsolgassa, vagy külön relével, kellene megoldani. A mostani termosztát is olyat szikrázik, mikor összeér a két érintkező.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Gondolom a Q8 két kimenete a két relét kapcsolja az elosztódobozban. A DIM modulban van külön vezérlőpanel, és gondolom két szivattyú a két körre, ha az egyik padlófűtés, akkor keverőszelep is. De ezeket vezérli a beépített panel. Nekem úgy tűnik logikusnak, hogy a két relé egy-egy záró érintkezője a DIM modul két termosztátbemenetét kapcsolja( eddig oké). A DIM modul összekötve a kazánnal a gyári bekötés alapján, ennek működnie kellene. Nem tudom, mi hova van kötve, látni kellene a bekötéseket levett doboztetőkkel( az elosztót, a DIM vezérlőjét is). A kazánba gondolom nincs termosztát bekötve. Hogy a külső érzékelő miért kapcsolható, azt nem tudom? Látni kellene a bekötéseket.
Esetleg az az ötletem, hogy mikor fűt a kazán, de a termosztát nem jelez, akkor a reléket kihúzni a foglalatuból egyesével és ha egyiknél leáll a kazán, akkor ott a hibás kötés. Ne hiszem, hogy a Q8 rossz.
(#) Tomi111 válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Ha a kazán eddig így üzemelt '82 óta, akkor ezután is jó lesz( bár így gondolom nincs utókeringetés). A termosztátnak a 3-as és 4-es pontjára adsz direkt 230V-ot, ez a tápja. Az 1-es és 2-es pontra mehet a két vezeték, ami eddig a régi termosztátra ment. Bár én tennék közé egy relét, ki tudja a beépített kis relé meddig bírja...
(#) proli007 válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Hello! Felesleges plusz relét tenni, a termosztátban is ez van. Hogy a kazán hálózati feszültségét kapcsolgatja annak az a következménye, hogy nincs utókeringtetés. Ha ez eddig nem zavarta a rendszert (vagy is a kazán kikapcsolás után nem melegedett túl) akkor ez után sem fogja zavarni.
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Talán az feltételezhető, hogy van egy Amico V2 szobatermosztát csatlakoztatva, mert csak úgy van értelme a külső hőmérséklet érzékelő kikapcsolásának illetve lennie kell egy zónavezérlő kártyának is a kazánban ami szintén opcionális. Akkor van értelme a két relének de hogyan van ez megoldva azt csak a tulaj tudná megmondani. Valami relés többfunkciós relépanel-t lehet hozzá csatlakoztatni ...
A lényeg, hogy ügyelni kell a fázishelyes és polaritás helyes csatlakoztatásokra.
(#) Dibatti válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Ilyesmire gondoltam én is, hogy egy kis relé lehet benne, de nem fogja sokáig húzni, a külön relézés "levenné a terhet" a beépítettről. A külön relézésben tudnátok segíteni, milyet, és ponossan hogyan kell megoldani.
(#) VIM válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Most irta "proli007", hogy nincs értelme, mert a kapcsolást szintén relé végzi és annak érintkezőinek az áramterhelhetősége 3A, a szivattyú maximumon pedig csak 0.5A-t fogyaszt. A szikrázások a motor induktív jellegéből adódnak kikapcsoláskor de nem kell miatta aggódnod.
(#) Dibatti válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Szétszedtem a termosztátot, egy HF46F/012-HS1 tipusú relé van benne. A kazán mágesszelep, és a szivattyút elbírja ez a kis beépitett relé?
(#) Bakman válasza Dibatti hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Elbírja, nincs 1 A összterhelés.
(#) Dibatti válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget Bocsánat hogy ennyit értetlenkedtem! Boldog új évet kívánok mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
(#) Sodó hozzászólása Dec 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Q8RF termosztát helyett raknék be REV24 öntanuló termosztátot.
Mit kell hozzá modositan? Hogyan jut el a jel a kazànig ill. ott mi fogadja a jelet?
A Q8RF indit egy computerm dugaljat is ami nyit egy zonaszelepet és inditja a keringető szivattyút is. Ezt a REV 24 tudja-e majd vezerelni? Computherm Q1RX
Köszi előre is
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
A használati utasítás alapján neked kelleni fog egy relé és egy két eres kábel a mostani vevő és az új termosztát közé. Ha nincs gázkazán, akkor csak a kábelezést kell megoldani.
(#) Sodó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
A kazánt szeretném vezérelni ami 1 szinttel feljebb van, de megy oda egy 3 eres kábel csak nincs használva, egyelőre. A dugalj viszont lent van a földszinten, oda nem megy kábelezés. Viszont ezt is kapcsolnom kéne-kell.
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Ha a kettő ennyire távol van egymástól és nincsenek összekábelezve akkor most hogyan működik a rendszer?
(#) Sodó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Rádiójellel vagy nem tudom, de biztos, hogy nem vezetékkel.
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Ezt értem. Azt viszont nem, hogy a két-három (még ez sem tiszta) dolog hogyan működik egyszerre: zónaszelep, keringető szivattyú, gázkazán.
(#) Sodó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Küld jelet a kazánnál levő vevőnek. Illetve küld jelet a dugaljnak is, amiben van egy elosztó. Onnan a zónaszelep és a szivattyú
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
A leendő termosztáttól kell egy kábel (két eres) oda, ahol a mostani vevőegység van. A vevőegység két pontot zár össze. Ezt a két pontot kell a leendő termosztát L és L1 pontjához vezetni.
(#) Sodó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Köszönöm!
És a dugalj indítására valami ötlet? Oda nem tudok kábelt vinni Van a Siemenshez társítható dugalj vagy lehet, hogy tudja kezelni a Computherm dugaljat?
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Mivel a leendő termosztát csak vezetékes üzemmódot tud, az alábbi lehetőségeid vannak:
1: Kábelezel.
2: Egyedi modulokkal (RF modul, mikrokontroller és ami ehhez kell) megoldod a rádiós átvitelt.
3: Mindent hagysz úgy, ahogy van.
(#) Sodó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Találtam rádiófrekvenciás kivitelt is. Annak van vevője, azt kell a kazánra kötni és csak a vevőnek kell 230as betáp. 433mhz kommunikálnak és találtam 433mhz-s dugaljt. Akkor igy öyszehozható?
(#) Bakman válasza Sodó hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Ha a 433 MHz-es dugalj és a termosztát ismerik egymást, akkor igen. Az, hogy mindkettő azonos frekvencián dolgozik, még nem jelent szinte semmit, közös nyelvet is kell beszélniük.
Következő: »»   80 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem