Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   91 / 125
(#) cola15 hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Sziasztok,kondenzácios kazánhoz szeretnék termosztátot kötni,mit hova kell kötni,elöre is köszönöm
Képek itt:
(#) VIM válasza cola15 hozzászólására (») Nov 23, 2019 / 1
 
Szia! Gyártó(kat) és/vagy típus megjelölést írjál ha kérni lehetne ilyet .... betűket és számokat, hogy konkrét legyen a mit hová kössek dolog.
(#) cola15 hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Rcool RC3
(#) VIM válasza cola15 hozzászólására (») Nov 23, 2019 / 1
 
A kazán még mindig nem ismeretes.
(#) cola15 hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Ariston Clas One 24
3301021
(#) tibibalogh520 válasza cola15 hozzászólására (») Nov 23, 2019 / 1
 
1-2 kapocsra.
(#) cola15 hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Köszönöm,és akkor ami levan wagozva azt a két kábelt kell rákötnöm vagy a másik kettöt?
(#) VIM válasza cola15 hozzászólására (») Nov 24, 2019 / 1
 
A 14. oldalon van a termosztát bekötése. A kazán alatt ami ki van hozva a fekete csokiba azt nem lehet tudni, hogy melyik "periféria" lehetősége volna de a "wagó" is csak feltételezhető, hogy a szobatermosztát lehetősége volna, mivel az egy rövidzárat képez a kábel végén. Ha le tudnád ellenőrizni a kábel ereinek hovatartozását a kazán panelén és a feltételezett "wago" végű a termosztát (TA1-ben), akkor azt az RC3 1.-2. pontjaira kell kötni.
(#) cola15 hozzászólása Nov 24, 2019 /
 
Az még megnéztem müszerel hogy meilykbe van áram,ami levan wagozva meg a fekete kábel amin csoki van azoknál nem jelzet áramot a műszer,egyedül a barna kábelnál csipogot
(#) VIM válasza cola15 hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Idézet:
„Az még megnéztem müszerel hogy meilykbe van áram ...”
Idézet:
„... azoknál nem jelzet áramot a műszer,egyedül a barna kábelnál csipogot”

Szerintem jobb lenne ha hívnál segítséget, mert az általad leírtak alapján mintha bizonytalan volnál abban, hogy "ki kivel van".
(#) circum hozzászólása Nov 27, 2019 /
 
Sziasztok,

Immergas Victrix 26 KW kazánhoz szeretnék csinálni egy házibarkács vezérlést, amivel az előremenő vízhőmérsékletet tudom a saját igényeim szerint szabályozni (nem atompontosan, csak körülbelül).

Ennek a kazánnak van egy bemenete egy külső hőmérséklet érzékelő számára, ami alapján szabályozza az előremenőt, erre építenék valamit. Ez való hozzá:
https://netkazan.hu/termek/1095/immergas-kulso-homerseklet-erzekelo#adatlap

A kérdésem, hogy van-e ilyenje valakinek, és meg tudná-e mérni / mondani az ellenállását legalább két hőmérsékleti pontban, hogy legyen valami kiindulási alapom?

Vettem egy 2kOhm-os potit, játszottam vele, de nagyon nem viselkedik úgy a kazán, ahogy gondolnám -- valószínűleg tele van mindenféle késleltetéssel meg átlagolással...

Köszi előre is!
(#) csirm87 hozzászólása Nov 27, 2019 /
 
Üdvözletem!

Jó ideje keresem már a problémám megoldását minden felé, de konkrét válaszra még nem bukkantam. Mivel nem vagyok elektronikai műszerész, illetve a gázzal kapcsolatos dolgokat is jobb szeretem hozzáértő személyre bízni, így a fennálló problémámat is eként fogom orvosolni. Ez pedig a következő:

Adott egy gázkazán (FÉG C 21.3) nyitott rendszeren, puffertatrállyal, illetve egy vezeték nélküli digitális szobatermosztát (Computherm Q7RF). A kazán lassan egy éve szakember általi tisztításon, ill. részleges felújításon esett át, mely során a régi szivattyút is egy újra cserélte (Grundfos -> WILO Star 25/6), végül installálva lett a szóban forgó szobatermosztát rendszer. A kazán és a termosztát tökéletesen működik együtt (előremenő 52 °C, termosztát hiszterézis +/- 2 °C), a felállított program szerint. Az egyetlen hiba, hogy miután a szobatermosztát elérte felső hiszterézisét és lekapcsol, majd ezt követően az utókeringetés is 45-90 másodpercen belül leáll, az előremenő vízhőmérséklet alsó határához érve újra bekapcsol a szivattyú és az utókeringetés fordulatszámán (kb. 5-6 fordulat/másodperc) teker. A szakember állítása szerint ez az "utángyártott" áramköri lap javára írható. Emellett megjegyzendő, hogy az előző szivattyúval is ugyan így történt, tehát - ha lehetne is - nem okolható annak cseréje.

Kérdésem az lenne, hogy orvosolható-e a fennálló probléma az utókeringetéssel, és ha igen, miképpen?

Minden választ előre is Köszönök!
(#) Gafly válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Megtisztítottam a "sallangoktól":
Idézet:
„miután a szobatermosztát elérte felső hiszterézisét és lekapcsol, majd ezt követően az utókeringetés is 45-90 másodpercen belül leáll, az előremenő vízhőmérséklet alsó határához érve újra bekapcsol a szivattyú és az utókeringetés fordulatszámán (kb. 5-6 fordulat/másodperc) teker”

Idézet:
„az előző szivattyúval is ugyan így történt”

Idézet:
„installálva lett a szóban forgó szobatermosztát rendszer”


Szerintem be kellene rendesen állítani a rendszert (de nem értek hozzá ).
(#) csirm87 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Bátorkodtam kitérni a részletekre, hogy ne kelljen visszakérdezni.
(#) ronin75 válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Laikusként szerintem úgy kellene működnie, hogy a termosztát kapcsolja a kazánra a hálózatot vagy veszi el tőle. Tehát ha a termosztát elérte a felső határt, akkor feszültségmentesíti a kazánt.
Vagy a kazàntermosztátod van rossz helyre/rosszul bekötve. Az alábbi rajz természetesen csak a kapcsolási metódust ábrázolja helyesen.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019

image.jpeg
    
(#) csirm87 válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Szerintem ha a felső határ elérése után feszültségmentesítené a kazánt, akkor még a szükséges utókeringetés sem lenne. Véleményem szerint itt vezérlési illetve kompatibilitási problémák vannak, melynek szeretnék a végére járni.

Két évvel ezelőttről pont Gafly adott választ egy, az enyémmel megegyező problémára, de a beszélgetést követve sajnos nem derült ki a helyes megoldás:

Idézet:
„(#) Gafly válasza Norbis hozzászólására (») Válasz • Szept 22, 2017 /

Benne maradt az utánkeringetés.
Ha régi fajta,(nagy zöld ellenállással, fekete dobozban), akkor a hiba hamarosan megszűnik magától, mert szét fog égni.

Én, ezt a ZC18-re gondolva írtam, egyben reagálva és igazat is adva uniman mester hozzászólására.”
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) ronin75 válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
"az előremenő vízhőmérséklet alsó határához érve újra bekapcsol a szivattyú és az utókeringetés fordulatszámán (kb. 5-6 fordulat/másodperc) teker."
Az alábbi elvi rajz szerint, ha a kazántermosztátod "kikapcsolt, alsó hőfok (.1)" àllásban van, akkor az utókeringtető elektronika (rajzon MV) nem tudja a szivattyút bekapcsolni.
Tehát lehet, hogy az elektronika hibás/rosszul van bekötve vagy a kazán termosztátod van rosszul bekötve.

Igen az elöbb, rosszul emlékeztem, nem volt még elöttem a rajz.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019

image.jpeg
    
(#) csirm87 válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Így már értem. Köszönöm, ezt a lehetőséget is számításba veszem.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) VIM válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Szia! Szerintem az az elektronika jól működik és a "jobbik" változatát sikerült beszerezned. Az utókeringési idő letelte után ami 45-90 másodperc az a kazánban felhalmozódott hőtehetetlenséget hivatott elszállítani. A 300 fordulat/perc szivattyú fordulat pedig a rendszer lekeringetését hivatott elvégezni és azt addig forgatja amíg a termosztát újra be nem kapcsolja a kazánt így a radiátorokban az egyenletes hőeloszlás hamarabb érvényesül a szobatermosztátos helyiségben (egyenletesen hűti le az egész rendszert).
(#) csirm87 válasza VIM hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Viszont előnyös-e a szivattyúra nézve, hogy üresjáratban is folyton forog? Ha azt nézzük, gyakorlatilag arra a néhányszor pár percre "pihen meg", amíg a kazántermosztát az alsó határt el nem éri a felfűtések alatt. Amíg a lakás "hűl", - ami lehet mondjuk a délelőtti órákban, amikor 19 fokon áll a szobatermosztát, vagy ősszel, átmeneti időszakban - két felfűtés között simán eltelhet több óra is, a szivattyú untalan forgatja a 20 fokos vizet...
(#) VIM válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Nem ismerem a vezérlő változatokat de vannak egyszerűek is amik csak az utókeringésre szorítkoznak. A szivattyú fogyasztása ezzel a töredék feszültséggel nem egy számottevő nagyságrend DE az előremenő 52 fok az lehet, hogy nem tesz jót ennek a kazánnak, mert nem kondenzációs és a visszatérője így harmatpont alá hűl és ilyen elváltozást fog okozni ez az alacsony hőmérséklet.
(#) ronin75 válasza csirm87 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Szerintem nem túl elönyös, a szivattyú szempontjából, hogy állandóan forog. Az utókeringtetést még aláírom, hogy hasznos, bár 52 fokos előremenőnél, nem hiszem, hogy problémàt okozna a hiánya sem.
(Nekem C12 van, szétment benne az utókeringtetés, jópár éve így megy, hasonló előremenő hőmérséklettel, semmi baja.)
Szerintem a keringtetésnek két állapota kéne legyen, amikor megy a főégő, akkor teljes fordulat a szivattyúnak, utánkeringtetés esetén 45-90 mp-ig csökkentett fordulat, utána meg semmi.
(#) Accord hozzászólása Dec 2, 2019 /
 
Sziasztok! Vásároltam egy Bosh kombi kazánt(3000-es), még kellene hozzá egy termosztát.

A mester aki beépíti a Computerm Q7-et ajánlja, de itt nem sok jót olvastam róla, a Bosh pedik kicsit drágának tűnik. Tudna-e valaki segíteni mi legyen a kiválasztás szempontja, vagy javasolni valamilyen konkrét típust. Előre is kösz a segítséget.
(#) VIM válasza Accord hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Szia! Nem írtál konkrét típusszámot de a használati leírások nem utalnak lángmodulációs megoldásra a termosztát oldaláról a 3000-s sorozatnál. Több mint valószínű, hogy a Q7 az megfelel majd erre a feladatra.
(#) elektroton válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Lángmodulációs képessége a Boschhoz való pl. CW100 szobatermosztáttal képes BUS-szos kommunikációval, B-B pontokra kötve. Ehhez tartozik külső hőérzékelő is.
A kontaktos, pl Q7 termosztát a LR-LS kapcsokra köttendő, így csak ki-be vezérlés történik.
(#) VIM válasza elektroton hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Ehhez a háromezreshez nem írnak ilyen modulációs képességet a kérdező pedig nem mondta, hogy kondenzációs a kazánja így következett a Q7 ajánlás. Elég sokan gondolják úgy, hogy a modulációs képességgel megáldott készülékhez drága a hozzávaló termosztát, (mindenféle más típusú szabályzóval megelégszenek és a jelenlévők mindig kivételek ) pedig az a kazán vételár egy tizedébe szokott kerülni.
(#) Stefan 71 hozzászólása Dec 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Bosch kombi gázkazán bekötéshez. Típus: GS4000W 24C23
Egy termosztátot szeretnék rákötni, amiről két vezeték jön. Képeket csatoltam.
Előre is köszönöm a választ!
(#) Stefan 71 válasza Stefan 71 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Még ennyit hozzátennék.
(#) elektroton válasza Stefan 71 hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Ugyan az a válaszom mint amit alább írtam itt:Bosch 3000-nél is. Azokon a LR-LS kapcsokon 230V kapcsolása történik. Ez szerint kell szerelni (230V)
(#) elektroton válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Nekem Bosch Condens 3000W kazánom van. Ennél a CW100 termostátot használom, tehát van moduláció.
Jogosan vetetted föl, hogy a kérdező nem írt pontos típust. Az általad küldött kazánt nem ismerem, nem is tudtam ilyen verzióról. Annál tényleg nincs modulációs lehetőség, nincs BUS-os kapcsolata.
Következő: »»   91 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem