Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   3 / 53
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Erre a ketyerére gondoltam csak elfelejtettem belinkelni.Bővebben: Link
(#) vladcepes hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Találtam most egy másikat ha valakit érdekelne.

Bővebben: Link

A BF245 ösre rákötött R-nek milyen értéke lehet?
(#) whalaky válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Ott van az is.
"Az R ellenállás 10 - 68k közötti érték, ez határozza meg a VCO középfrekvenciáját."

Valaki megépítette már?
Nekem két héten belül kéne valami nagyon hatékony ketyere, mert mennék egy hétre horgászni, de mindenki azt mondja hogy idén rettenetes mennyiségű szúnyog van, és a kencék nem érnek semmit.
(#) whalaky válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Belinkelnéd ezt a csodát?
(#) vladcepes válasza whalaky hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Hát igen nagyon jó lenne valami hatékony cucc.
A lakásba is egyre több van.
Még van a tavalyi elektromos (nem utántöltős cuccbol) de lassan elfogy úgyhogy én is valami hatékony ultrahangos ketyerére gondoltam (persze amit megépítettem az is ultrahangos -csak az mellett nem lehet megmaradni,most vagy a hangszórója nem jó amit adtak hozzá vagy nem tudom) de nagyon zavaró az emberi fülnek.
(#) FREDDI válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Roppantul érdekelne, hogy milyen kapcsolást építettél, ami működik. De leginkább a sugárzó érdekelne, amit használsz. Szerintem az az egyik kulcsa a működő riasztónak. Tegyél fel róla képeket légyszíves, ha megkérhetlek

Én is építettem régebben jó pár változatot ultrahangos riasztóra, de egyik sem hozott eredményt. Tegnap rákerestem a témára, és találtam egy alapműnek tekinthető leírást az ultrahangos sugárzásról, és a sugárzó felépítésröl, és a levegőhöz illeszkedés problémájáról. Csatoltam, hogy meglegyen. Ajánlom mindenkinek tanulmányozásra.

Nos ebből a tanulmányból kiderül, hogy az ultrahangos sugárzó nagyon nehezen illeszthető a levegőhöz, igen rossz hatásfokkal veszi át az ultrahangos rezgést. Legelőször is kéne találni egy olcsó, megfelelően hatásos sugárzót, amit lehetne használni. Aminek nincs sugárzási adatlapja az már szerintem nem is nagyon játszik, megpróbálni azért meg lehet. Viszont csak szkópos beméréssel ellenőrizhető, hogy leadja-e egyáltalán azon a frekin a levegőnek a rezgést. Ennek ellenőrzésére én valami kondenzátor mikrofonból eszkábált vevőt javaslok. A másik ami szerintem lényeges, szerintem is a hallható tartományon felüli, 30-60kHz-el kéne kísérletezni. A legjobb talán egy swepelő generátor lenne, folyamatos frekvenciaváltozással. Aki nem értené: a frekvencia folyamatosan emelkedik 30-ról 60kHz-ig, majd csökken30-ra, és ez így megy folyamatosan, pld. 1 másodpercenkénti ütemmel. Én a színuszos meghajtásra szavaznák a négyszögjeles helyett. (Még ilyen kapcsolást nem is láttam, viszont hatástalan négyszögjelessel dunát lehet rekeszteni ! ) Egy színuszos meghajtás viszont gazdaságtalanabb (hatásfoka roszabb, fűt, a levegőhöz és sugárzóhoz az illeszkedése viszont szerintem nagyságrendekkel jobb lehet). Aminek hallható tartománya is van, az szerintem csak emberek idegesítésére jó, másra nem. Sajnos én szkóphiány miatt nem tudok részt venni a fejlesztésben. Várom azt is, ha valaki garantáltan jó sugárzót tud ajánlani. A teljesítmény is számít, szerintem is kb. 1 W-ot rá kéne nyomni, hogy hatásos legyen. Ha ebből leszámítjuk az illeszkedés miatt elvesző teljesítményt, nem is sok marad, még egy jó sugárzó esetén sem. Végül egy link az ultrahag felhasználási területeitről

Egy kis figyelmeztetés az ultrahangról. Egyik külföldi oldalon láttam, hogy figyelmeztetnek az ultrahang káros hatásairól. Nem kell megijedni, csak a nagy teljesítményekkel kell vigyázni, talán 10-20W felett. Annak ellenére, hogy nem hallható, halláskárosodást lehet szerezni nagy teljesítményü ultrahangtól (ők ezt állították, piros nagybetüs bekeretezett figyelmeztetés volt, és 70W körüli a cucc). A másik oldala a természet védelem. A hazai denevérek is ultrahangot használnak, 30-110kHz a denevérek által használt frekvencia tartomány. A nagy teljesítmény bizonyára nem szimpatikus nekik, mindamellett lehet, hogy a környék összes kutája folyamatosan fog vonítani, amíg be van kapcsolva.

Most jut eszembe ! Jó sugárzókat be lehet szerezni denevérek formájában. Azok garantáltan hatásosak lennének !, nincs lesugárzási probléma !
(#) gaben62 válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
A kapcsolás,itt már belinkelt 556Ic,és 2x4017 Ic-vel megy ,kissé módosítva.
A kimeneten darlington helyett,komlementer van Bd139,Bd140,igy nagyobb a Pki.
A táp.4,8V/2200mA akkuból,és feszültség kétszerezőből áll.
Kisebb fesz.g,ről,vagy sima 9v-os elemről nem lehet,teljesítményt elérni.
Az pedig fontos,mivel a levegő rosszul vezeti az uh-kat.
Valamint a jel,amlitudójának,és frekvenciájának gyors változása,is igen fontos.
Szószerint idegesíteni kell a szunyogokat.
(#) dB_Thunder hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Nekem az jutott az eszembe, hogy egy Atiny45-el is meg lehetne csinálni ezt a állandóan változó hangot. Csak nem tudok programot írni..
(#) FREDDI válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Kissé szűkszavura sikerült a válasz, és jó néhány kérdésre elfelejtettél válaszolni. Talán majd egyszer.
(#) FREDDI hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Felteszek még egy linket egy olyan oldalról, ahol ultrahangos cuccokat árulnak, és komolyan veszik a dolgokat. Aki nem tudja, hogy néz ki egy sugárzó, vagy netán egy mikrofon frekvencia menete, az itt megnézheti. Ezen lehet megnézni, hogy az adott sugárzó tud-e a kívánt frekvenciával sugározni.

Ultrasonic Dynamic Speaker Vifa

Végfoknak lehet nézni dip vagy so tokozásu komplementer kimenetü teljesítmény müveleti erősítőt. Ha ebből pld. 4,8V-on kettőt használunk, ellenütemben járatjuk, és így kötjük a két kimenet közé a sugárzót, azzal már azt a teljesítményt tudjuk a sugárzóra juttatni, mintha egy komplementer kimenettel hajtanánk dupla tápfeszről. Ezzel a megoldással szinuszos jellel is hajthatjuk a sugárzót, és kevés alkatrészt is igényel a megoldás.
(#) gaben62 válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Nemtudok feltenni most semmit,mert dolgozom szombatig.
Nem vagyok otthon.
A hangszóró nem különleges tipus,pont akkora mint,Orion Hs 280,dom sugárzója.
A membrán kb.2,5cm.átmérőjű,fém kupra hasonlit.
Azt nem tudom,hogy lehet e ilyent kapni,de az Ic.k,R-sok 3-400ft.ból +vehetők.
A panelterv nem okozhat gondot,én kézzel tervezek,nyákfilcel rajzolom meg,maratom H/Oxidban,és kész.
Bemérés élesztés frekimérős multiméterrel,8ez.ft,ért rendelhető.Szkóp nem szükséges,a megépítéshez.
(#) gaben62 válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ez tényleg jónak tűnik,kár hogy itthon nem kapni,csak kis piezo kütyüket.
Vennék 2db.ot belőle.
(#) teddysnow hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Sziasztok.

Én is csináltam egyszer ilyen piezós szúnyog riasztót és hallhatóan sípolt, de nem ért semmit. Szerintem mindig hallhatóan sípolni fog mindegyik, mert a felharmónikusok hallhatóak lesznek. Bővebben: Link Ilyenem vagy és semmit nem ér nálam, de anyáméknál viszont nagyon hatásos. Nem értem mitől.
(#) gaben62 válasza teddysnow hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Azért nem ért semmit,mert 1frekin adott,hallható tartományban.
A jó szúnyog/rovarriasztót nem hallod meg,mert 27KHz-50KHz,és60Khz-ig dolgozik.
Nemárt ha tudod,16-17KHz-nél magasabb frekvenciájú hangot ember nem hall meg.
A felharmonikusokról,ne is beszéljünk,ez az előállított alapjel,frekijének 2-3-4szerese,amit csak a jobb hangszórók sugároznak le.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Ezt megépítettem Bővebben: Link

de ugye sípol mint állat.Még engem is kizavar a szobából és marad a szúnyog.
Aztán lehet hogy a kis hangjelző kb ilyen Bővebben: Link lehet hogy ez se jó hozzá.
Kipróbálnám valami mással csak mivel?
(#) FREDDI válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ha sípol már gáz van vele, mivel ez elvileg 30kHz felett megy, amit te nem hallasz. Ha igen, az szenzáció lesz. A másik: mint ahogy gaben62 írta, egy komplementer végfokkal kéne talán hajtani. Tőle kérd a rajzot, ő ezt a megoldást módosította. Hogy leközli-e, azt nem tudom. De én is írtam, kereshetsz hozzá félkész végfokot, pld teljesítmény ME dip tokban (adatlapot sasolni előtte ! ) :google: Nem ártott volna rákeresni a sugárzóra, legalább arra, amit belinkeltél. Én megnéztem, és kikerestem a gyártónál. BMT0903H5 5 Ezzel legfeljebb kutyát vagy macskát lehetne dobálni ! ...asztó) Szunyogra nem jó, és a kapcsolásodhoz sem, világosan látszik a frekvenciamenetéből (erről írtam nemrég, és nem azért, hogy az ujjam kopjon). Keress hozzá valami piezzost, vagy valami nagyon jó magas sugárzót (hangfal magas sugárzó). Meg kutasd az adatlapját, és nézd meg, hogy tudja-e azt a freki tartományt. Ha meg találsz valami használhatót, ne felejts el beírni, belinkelni ide sem. Hoztam doksit a sugárzó számításához, esetleges építéshez, számítási adatok is vannak benne. Önállóbbnak se ártana lenni. Keresgélj, aki keres, az talál is.
(#) vladcepes válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 30, 2010 / 1
 
Köszi a választ.
Úgy akartam írni hogy valami hasonló sugárzót adtak,pontosan nem tudom mert semmi nincs ráírva.
A rajzon KSN1135 van -ilyet nem találtak nekem boltba.
Amit adtak helyette(sítőnek) az meg kb hasonló mint amit belinkeltem,csak mondom nem tudom pontosan mert nem ír rajta semmit.
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Kicsit más nagyságrend lehet, bár ezt a típust a :google: sem ismeri.
hasonló
Kishazánkban még nem leltem nyomát . . .
(#) gaben62 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Én ezt használtam,2-3m.ig hatásos.
(#) vladcepes válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Mi ennek a pontos típusa?
Elméletileg a rajzon amit csináltam ott 40-60 kHz-s kellene. De folyamatosan keresem de nem találok.
(#) gaben62 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Nincs rajta,csak annyi 87 05,szerintem ekkor gyártották.
Egyszerű dinamikus hangszóró,4ohmos.
Én tekertem át,mert +volt pörkölődve.
Nem a típus a lényeg,hanem az hogy lehessen kapni,vagy rendelni.
Legalább hasonlót,ami ezt a frekit tudja,de én még a neten sem találok,pedig google kidobná akár külföldi oldalakat is.
(#) qvasz2 válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Ott azért akad néhány.
Bővebben: Link
De közben az is eszembe jutott, hogy autohifi magas sugárzóra láttam már komoly értékeket írva: 30-40 sőt 80 kHz-et is. Mondjuk az több 10 000 Ft volt.
(#) FREDDI válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Az nagyon szép amit linkeltél, de nincs rá semmi garancia, hogy 30kHz felett nem esik drasztikusan a lesugárzás, ugyan is egy árva adatlap, diagram sincs a neten róla. Több 10 ezret semmiképp nem adok (szerintem más sem) egy ilyen sugárzóért, ami ráadásul még bizonytalan is. Az ugyan is nem sokat számít, hogy melyik weblap mekkorát tud hazudni. Láttam már én is ezer hordozható zenegépet (cd-s vagy magnós), amire szemrebbenés nélkül ráírnak több száz wattot, de alig tud többet egy zsebrádiónál ! :eek2: Aminek legalább egy frekvenciamenet grafikonja van (bár lehet azt is kézzel hasra rajzolni !, a több száz watt után ez sem lenne meglepő !), azt még megnézem. Pár ezer forintos áron még elgondolkodnék, hogy megvegyem, többért semmiképp.

Lehet egy neve sincs sugárzóval is próbálkozni. kell hozzá egy oszcilloszkóp (ami nekem most nincs), egy generátor (négyszög, vagy szinusz, egy wien hidast szinuszost sem nehéz összerakni, egy dupla potival állítható is), és egy kondenzátor mikrofonos (előerősítőnek egy ME közvetlenül (minimál, pár mmvezeték) a bementere kötve (nincs zavar, zaj)) vevő, amivel figyeljük a lesugárzást. Ha valakinek van rá lehetősége, jó lenne néhány sugárzó teszt, olyanoké, amit lehet is kapni olcsón. Egy összeállított tesztelővel igen sok sugárzó megmérhető rövid idő alatt.

Elég nehéz a neten ultrahangos sugárzót keresni (de nem lehetetlen), a következő okok miatt: mindenki "ultrasonic távolságmérőt", víz alatti radarfejet (levegőhöz nem jó ! ), robot érzékelőt, orvosi ultrahang fejet, mosó meghajtót, műanyaghegesztő fejet, meg ilyeneket gyárt, mert ezekre van a legnagyobb piac. A többi találaton meg sokszor audio sugárzók vannak, mert szerinte már a 20kHz is "ultrasonic". Persze egy nyomorék adatlap már nincs hozzá, arra már nem futja ! Ha valakinek van ideje azért keresgéljen, biztosan gyártanak és árulnak is, csak nehéz megtalálni a sok gagyi áru miatt.

Ha lesz időm felteszek egy szabadalmi leirást ultrahangos sugárzóról (roppant jó kis leírás). Az amerikai szabadalmi adatbázis 273000 ! ! ! találatot adott "ultrasonic" kifejezésre. Ez már a vég ! Persze a 99,9%-a nekünk semmire se jó.
(#) gaben62 válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Vallszeg igazad lehet,Mo-n nem lehet kapni valamire való ultrahang sugárzót.
Amik vannak kis piezok,10-15KHz et ha tudnak,ráadásul csekély teljesítményűek,hatásfokuk igencsak gyenge.
A régi távírányítókhoz,uh.adó/vevőhőz gyártott kondenzátor hangszórók,tudnak 40-50KHz-et,de ezek irányítottan,fókuszáltan sugároznak.
Ezek ugyancsak,kis teljesítményűek.
A lesugárzott jel,beméréséhez,uh.mikrofont kell használni,ezt + lehet kapni,majd felerősíteni 2db.tranzisztorral,rákapcsolni szkóp bemenére és kész.
A szkóp nagy előnye,hogy a freki átvitelen túl,a hangszóró karakterisztikáját is meg lehet határozni.Persze szinuszgenerátor kell hozzá.
(#) FREDDI hozzászólása Júl 3, 2010 /
 
Felteszem az ultrahangos sugárzó elektrosztatikus kivitelelezésének a leírását.
(#) vladcepes hozzászólása Júl 3, 2010 /
 
Ez a rajz Bővebben: Link 40...60kHz közötti piezo hangszórót igényel, eddig én is csak ilyet találtam ami a legnagyobb.

http://www.adelcom.net/MOTOROLA_ksn1016a.htm

Létezik egyáltalán 40...60 kHz es?
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Na még egyszer.

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Na és ez?

Bővebben: Link

Gondolom ez is jó lenne bele.
(#) vladcepes hozzászólása Júl 3, 2010 /
 
Szerintem ez jó lenne:

Bővebben: Link

Szerintetek? és kb 1000 ft.
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Ez jónak tűnik, ügyes vagy ! Az ára azért jóval több: 1500 felett van + a szállítás, ami még jóval több is lehet!
Következő: »»   3 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem