Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » T-amp végfokok
 
Témaindító: patrik1995, idő: Jún 1, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) patrik1995 hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Ezt a témát azért nyitottam, hogy a fent említett végfokról mindent megtudhassunk mi és akik venni szeretnének.
Nagyon jó ár érték arányú erősítő és gondolom sok ember találkozhatott már vele.
A témanyitással párhuzamosan fel is vetném az első kérdéseimet.

Jelenleg egy Tamp Ta-1050 mkx tulaja lettem és egy beyma 18g550 hangszóróé.
Szerintetek ez az erősítő hidalva 800W-ot tud, elég a hangszórónak, vagy ajánlatosabb inkább más márkában, típusban gondolkozni?

A másik kérdés...
Az említett végfokkal akadt egy kis bibim, megvétel után tesztelgettem és egy érdekes jelenségre bukkantam amit még eddig végfokoknál nem láttam.
250hz fölötti hangokat szépen leadja úgy ahogy kell neki, ám az ez alattiakhoz a meglévő hangkép mellé hozzáad egy zavaró hangot.
Mégpedig a mellék hang olyan mint amikor egy hangszórónak a tekercse beleér a mágnesbe ergó megégett... de itt ez nem fordult elő.
A végfok adja ezt a zavaró jelet a hangszórónak, így mondanom sem kell használhatatlan, hisz mély meghajtására használnám.
Mellékelek egy linket ahol levideóztam a jelenséget.
www.kishangya.hu/20110530209.avi
Gondolkoztam, a torroid biztos jó, a kondik nem puffadtak és tartják is a feszültséget, végfok ic tuti jó különben nem szólna... meghajtó ic vagy valami szűrőre gyanakodtam, kontakt hibát már kiszűrtem és a fellazult forrasztásokat is.

Előre is köszönöm a válaszokat és örömmel látnám ha beindulna ez a téma a márka többi típusával is.
(#) patrik1995 válasza (») Jún 1, 2011 /
 
http://www.thomann.de/gb/tamp_ta1050ii_endstufe.htm
egyébként nem csak a német oldalon vehető meg, hanem sok magyar cég foglalkozik már vele.
Ennek nincs topikja kerestem, nem találtam...
(#) andras1 válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 1, 2011 1 /
 
Néhány megjegyzés, bár lehet hogy semmi közöm hozzá...

***

Visszatérve az eredeti felvetésre, hogy milyen ez a végfok? Hát nem jó. Bővebben nagyon nem jó.( Mondjuk ennyi pénzért mit vár az ember). Most javítok ( restaurálok) egy ugyan ekkora teljesítményű régi crest audio végfokot. Abban 18! db végtranzisztor van oldalanként. Ebben 8. A szűrése 8x22.000uF, a trafó pedig 1,8kW-os. Ebben ha jól tudom 0,8. Hogy milyen a hangja? Ványadt, gyenge, rogyik a táp, egyszóval nem használható arra a célra amire kellene hogy használható legyen. Ha már olcsó cucc, akkor sokkal jobban jársz egy használt sivával, ami amellett hogy magyar, azért ennél nagyságrendekkel jobb( A PPA 2400-as pedig egy nagyon jól sikerült darab, sokat használunk, használtunk belőle simán megállta a helyét a nyugatiak mellett.). Ha kicsit többet szánsz rá, akkor vegyél qsc rmx-et, ha pedig igazán jó analóg végfokot szeretnél akkor crown macro tech széria. Használtan már nagyon is megfizethető. Ha pedig jó digitet - na olyan nincs.

Ja és olyan nincs hogy egy erősítő dampingos. Vannak ilyen meg olyan nagyságú damping faktorral rendelkező végfokok.

Szerkesztve.
(#) lorylaci válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Az erősítőnek semmi baja, egyszerűen elérted az xmax-ot (többféle definíció van rá: az egyik az az hogy amikor a tekercs kiér a mágnesből, a másik def a lineáris kitérés határa stb...). A hangszóró jól láthatóan túlzottan kileng. Az xmax elérése után a tekercs kitérés vs rákapcsolt feszültség függvénye már nem lineáris (addig még annak tekinthető), ergó torzít. Hasonlóan "clippel" mint egy lágy clippelésű végfok.
Magasabb frekin azért nem jelentkezik ez, mert a kilengés kb a frevencia reciprokának köbével arányos, ha a hangszóró nincs dobozban.
Amúgy meg ezek az erősítők nem olyan ROSSZAK. A 8 tranyó is elég, 18-tól nem lesz arányosan jobb. Egy 0,8kW-os trafó is elég, hisz az erősítő átlagos teljesítméynfelvétele zenei jelnél sokkal kisebb, nagyobb trafótól szintén nem lesz arányosan jobb. Én inkább mért paramétereket néznék, mint a márka és ár alapján következtetett előítéletek.

Szerkesztve.
(#) andras1 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Idézet:
„Egy 0,8kW-os trafó is elég, hisz az erősítő átlagos teljesítméynfelvétele zenei jelnél sokkal kisebb, nagyobb trafótól szintén nem lesz arányosan jobb. Én inkább mért paramétereket néznék, mint a márka és ár alapján következtetett előítéletek.”


Egy szóval nem mondtam hogy ez következtetett előítélet. Nem tudom honnan vetted. Láttam, szétszedtem, javítottam, műterheléssel mértem, és meghallgattam. Az hogy a hangszóró túlzottan kileng, az a végfok hibája is lehet( általában azé, kiindulva abból hogy a hangdoboz jól méretezett) , főleg a klipp közeli tartományban. Az meg hogy recseg tipikusan az alul méretezett táppal rendelkező erősítők jellemzője. ( Ilyen még pl a yamaha 5000-es powermixere. Úgy jelzi hogy klippel, hogy lereccsen.) Mérjük csak meg a táp feszt műterheléssel? Lehet hogy mégsem elég a 800W-os trafó? Egyébként nem elég. Főleg ennyi pufferrel nem. Egy kitartott orgonahangon úgy omlik össze minta kártyavár.
(#) andras1 válasza andras1 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
A videót most láttam csak, olyan jól elrejtőzött a szövegben. Az ilyen "free air speaker" teszt nem mutat messzire,nem bizonyit semmit, - műterhelés, szkóp, jelgenerátor.
(#) lorylaci válasza andras1 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Műterhelésnél, szinuszos, névleges jellel hajtva igen, rögtön kijön az alulmérezett táp hibája. Szóval ebben igazad van.
De átlagos zenei jelnél, amíg nem hajtja nagyobb torzításba, addig nem jelent jelentős problémát.
Trafót nem raknék bele nagyobbat, de mondjuk pufferkondit azt igen.
Itt inkább a hangszóró xmax-ját éri el, a kimeneti teljesítmény és a kimeneti impedancia biztos nem ingadozik ennyit a frekvenciától. A videón ugyanis a hangszórót láda nélkül hajta, ekkor bármely hangszóró könnyen eléri az xmax-át. Persze ezen túl a hangszóró impedanciája csinál rögtön érdekes dolgokat, amire a végfoknak adott válasza megint eltérő lehet.
De természetesen az általad említett végfokok sokkal üzembiztosabbak (ebben számít a 18 vs 8 tranyó), és sokkal keményebb igénybevételekre vannak tervezve. (pl azt is kibírja ha 4 ohmos névleges terheléső hangfalnak van egy 2,5 ohmos impedanciaminimuma, ami mondjuk pont a nagydob alapfrekije és az megy maxon végig egy éjszakán át...)
Szóval ha olcsón kell valami nem túl kemény igénybevételre, akkor ezek a T-ampok jól jönnek. Persze turnéra, bérbeadásra stb... kizárt az alkalmazásuk.
(#) patrik1995 válasza andras1 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Eltaláltad, több darab és a 3 közül egy rendelkezik az adott hibával.
Dampingost arra értettem, hogy papírforma szerint a ártársaihoz képest sokkal részleggazdagabb és nem kell felvilágosítani a damping factor lényegéről.
A forum meg nem arra való szerint, hogy egyvalakit megpróbáljunk lejáratni, hanem ha valaki ide téved hasznos infót láthasson.
Elnézést ha félre értetted a nyitott témám jelentőségét.
(#) patrik1995 válasza andras1 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Jelgenerátor volt rákötve és nem volt nagyon meghajtva, az xmax-ot nem érte el. Sokkal többet elvisel ez a hangszóró a hiba nem a kilengéssel van hanem a mellék hanggal ami kíséri. Ugyon azt csinálja a másik hangszóróval is ami ládában van.
Nem véletlen írtam le h az alsó frekiknél csinálja.
Másik ugyon ilyen erősítővel fura módon tökéletes... ergó végfok hiba és nem gyári hiba
(#) bekeipeter válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Ha olcsó és jó kell, akkor Peavey 4 vagy 6C, amit meg lehet fizetni, de a CS800 vagy CS1200 sem rossz alternatíva, csak harckocsiszállító kell hozzájuk Ha egyedül próbálkozol velük akkor pár emelés után a gerincsérv garantált!
(#) patrik1995 válasza bekeipeter hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Igen jó erősítők ezek de maradjunk a témánál.
Az erősítőmmel jelenleg sem tudok mit kezdeni, valószínűleg az előfok táp részénél lesz valami mert a zavaró jelenség is erősített és nem csak monó módban hallatszik hanem mind két csatornán.
(#) andras1 válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Tehát dual monó módban is csinálja mind a két csatorna? Ha igen akkor a táppal van gond, ugyanis semmi más közös nincs a két oldalban.
(#) patrik1995 válasza andras1 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
:Épp most berhelgettem, készült egy uj videó zene melett milyen...

Videó
Belülről így néz ki:
Kép

Crossal levágtam a 180hz alatti részeket neki és hallhatóan érdekesen zizeg tompa, egyszóval kegyetlen rossz, itt most nem hidalva volt hanem csak az egyik monó végfok ment. Ha nem adok semilyen bemeneti jelet neki akkor max hangerőre tekerve is csend van, szóval a meglévő hangképből erősít rosszul.
Én is tápra gondoltam elősször de már teljesen halknál is észrevehető szinte 1/10ed hangerőnél.
Ha táp gondja van v puffer itt még nem kéne kijönnie az áram hiányának szerintem.
(#) ozpecs válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Nekem csak azE800-as változat van meg annak találtam csak meg eddig a kapcsirajzát is. Ezek H osztályu végfokozatok, ezért kevesebb tranyó is elég ugyanakkora teljesítményre. Az emlegetett Peavey meg sok egyéb végfok is még sokszor sima AB osztályuak, ott nagyobb a disszipáció meg az SOA miatt is több tranyó kell a biztonságos müködéshez. A neten is többfelé irják, hogy érdemes és persze ez látszik is megerősíteni a puffereket persze ésszel meg ha van hely akkor bele lehet tenni azért plussz vagy ahol érdemes nagyobb tranyókat.
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Ha valakinek meglenne a nagyobb t-amp végfokok rajza annak nagyon örülnék én is.
(#) EcoPityu válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Szia!
Így, hogy már mindenki elmondta, hogy mit kellett volna venned helyette...
Térjünk vissza a már MEGLÉVŐ végfokodhoz!
A táphibára nem is tudom, hogy miért gyanakodnak a kollégák, mert szerény meglátásom szerint (kép alapján) mindkét oldalnak külön egyenirányítása, plusz pufferelése van, ami innen felfele közös, az a táptrafó, abból meg nem jönnek ilyen hangok...
És mivel mindkét oldal adja ezt a hangot, valami más bajt kell keresni, főleg, ha, mint írtad, letekert hangerőnél kussban van minden...
Kérdés?
Teljesen passzív bemeneti hangerőszabályzója van?
Értsd alatta, hogy jönni bemenet-, menni potira, potiról menni be nagy végfokba? (kicci olcó)
Mert, ha igen, akkor én valamilyen összegerjedésre, földhurokra gondolnék /Bár ez egy megbolygatatlan gyári végfoknál nem kéne, hogy előforduljon, de, hát mi biztos ebben a világban?/.
Egyszerű kipróbálni!
Egyik oldalt iktasd ki! (vedd ki a biztosítékait)
És nézzük mi lesz!
Hátul a bemeneti panelen csak a csatik vannak?
(amúgy tényleg eléggé alulméretezettnek néz ki a táp, azok a kondik is...) Az is igaz, hogy a CASTONE 100V-os rendszerűje sem volt jobban túlméretezve...

Pityu
(#) EcoPityu válasza ozpecs hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Szia!
Én is , így Patrik kedvéért, jól meggugliztam, de a semminél is semmibb eredmény!
Egyenlőre ezek még nagy titkok!
10 év műlva már mindennapos lesz, hogy ilyet építünk KIT-ből...
Azért a H-osztály (mint átmenet az "AB" és a "D" között a teljesítmény hangosításban) még nem mindennapi élmény, még szerintem fejlődik is sokat, mire a tápszabályzás üti a 99%-os hatásfokot!

Most esik le.. (De mindkét oldalnál?)
MI VAN, HA A TÁPSZABÁLYZÁS HANGJA?
Akkor tényleg puffer baj lesz, de azok szerintem már a panelon vannak!

Patrik! Nem volt ez egy kicsit meleg helyen, vagy nem voltak beállva a ventik?
Mert a nagy hő kiszáríthatta a hűtőborda menti elkókat!

Pityu
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 2, 2011 /
 
Amúgy nem tudom, hogy mit tranzisztor darabszámoztok, ezek, ha jól látom /Toshiba/ 200W-os tranzisztorok!
Akkor miért is kéne több?
(#) patrik1995 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Igen jól látod, toshiba tranyók made in japán meg is lepődtem hisz ez a végfok elvileg német lenne. Amcsi dizájn alapján.
Nemtudom milyen környezetben volt régen nemrég jutottam hozzá.
A ventik szépen mennek szinte érintetlennek tűnik minden.
Földhurok v gerjedés nem hiszem mert ennek tök más a hangja mint egy bugásnak, ráadásul a földhurok megvan akkor ha a lejátszón leveszem a hangot de rá van kötve itt ilyen nem tapasztalható. A pufferkondi amit még furának tartok, amikor bekapcsolom a hálózatot leszopja hirtelen egyszer még a biztit is leverte a szobában (15A)
és mikor kikapcsolom az erősítőt 2 piros led van ami szép lassan alszik ki... kb 10 mp alatt kialszik, na most ha a led a fogyasztó a kondikon elég szégyen hogy 10mp alatt lemeríti a kondikat

A bemeneti jel eléggé érdekes, hátul az xlr csatlakozótól megy a jel egyenesen az egyik ill másik végfok panelre, onnét megy ki a hangerő szabályzókhoz egy sorkábel ami végén a potik és a kontrol ledek.

Hnap délután még megpróbálom ha az egyik oldali biztit kiszedem mi lesz. Addigis várom még az ötleteket.
Köszönöm szépen az eddigieket is.
(#) ozpecs válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Azért egy fokkal ennél bonyolultabb a helyzet, mert a H osztály lényege az, hogy amikor nagyobb amplitudó kell, akkor a végfokot nagyobb tápfeszre köti egy tranyós, vagy fetes kapcsoló. gyakorlatilag figyeli a kimeneti feszültség nagyságát. Épp ezért ehhez az üzemmódhoz tartozik a hálózati trafón minimum 4 tekercs, 4 pufferkondi és két egyenirányító híd, tehát ebben az esetben is a táp az közös! Azért meg csak nézzünk utána hiába 200Wosak a tranyók, az SOA is fontos ebben az esetben 4 práhuzamosan kötöttnél ez kb 10 A 60-80 V esetében ha fejböl jól tudom. ehhez vegyünk még figyelembe egy kicsit ócskább hangváltót és máris eléggé határon vagyunk. Nézzetek utána egy pár ilyen tranyóra ajánlott kb 100w os kimenő teljesítmény Szóval olyan nagy tulméretezést ne lássunk benne
(#) ozpecs válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Amugy ha jobban megnézed a mai nagyobb végfokok szinte mindegyike H osztályú, sokszor még a kapcsolóüzemü táposok is, de legalább azok könyebbek mert nincs nagy hálózati trafó benne. Ennél még ujabbak a D osztályuak kezdenek azok is szépen terjedni.
(#) krasznai válasza ozpecs hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok 6 évig voltam a fejes hangszer szervizvezetője ,rengeteg ilyen végfokot javitottam,általában az ólommentes forrasztás miatt televannak kontakthibával.Táp kondi és környéke a végtranyók és minden nehéz alkatrész.Egyébként Chinában gyártják Német ellenőrzéssel.Kapcsolási rajzot pedig nem ad hozzá a gyártó.
(#) ozpecs válasza krasznai hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Köszi a tapasztalatokat, ha van több is azt is megoszthatnád velünk, engem érdekelne Sajnos én is ugy tapasztaltam, hogy általános hiba mióta bejött az ólomentes technika azóta ilyen probléma sokkal gyakoribb mindenfelé. Érdekes az E-800-as rajzát megtaláltam az elektrotanyán. Sajnos a többit tényleg nem, pedig kiváncsi lettem volna nagyon főleg a 2400-asra, és a pro sorozatra. Annál is sok probléma volt? Gondolom amugy az általam leirtakkal egyetértesz (H osztály stb)
(#) andras1 válasza ozpecs hozzászólására (») Jún 3, 2011 / 4
 
A 800-asét azért találtad meg mert valaki visszarajzolta. Ha megnézed a rajzot még a mail cime is rajta van. Amiről beszélsz a táppal kapcsolatban azt step drivernek hívják egyébként. Én is a tápot mondtam hibaforrásnak, de le lettem hurrogva. Gondolja már át mindenki hogy mi a közös a végfokban a tápon kívül? A nagy semmi. Tehát táp gond. A leggyengébb láncszem egyébként is az a rendszerben 4x4700uF+800VA trafó....
(#) EcoPityu válasza andras1 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia!
Én egy YAMAHA keverőerősítőben láttam először ilyen megoldást, utána tudtam meg, hogy ez a "H" osztály. Ott sem külön kivezetést váltogatott a trafón (pláne mert egy IR2153-on alapuló fixkitöltésű kapcsüzemű táp táplálta), hanem P ill N csatornás MOSFET-ekkel kapcsüzemben szabályozta a plusz-mínusz tápfeszültséget...
Persze azért a hallható tartományon kívüleső frekvencián...
Ha meg azt mondod (én nem néztem meg annyira, nem is tudom, hogy látszik-e a képen) , hogy oldalanként csak 4700µF van, az még újonnan is karcsú ide... Annó egy "vacak" QUAD-hoz a 100W-hoz 2x 10000µF-ot tettünk, már csak "játszásiból" is...

Patrik! Első lépés a kondi növelés! (táppuffer minimum 10000µF-ra)
Viszont akkor már illene bele egy legalább olyan primitív lágyindítás, mint ami az RX500-asokban van...
(#) EcoPityu válasza krasznai hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Üdvözletem kedves "rokon"!
Szívesen vennénk további segítő jellegű hozzászólásaidat is!

Pityu
(#) patrik1995 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Hát tény lágyindítás nem ártana neki mert kattan le fel kapcsolásnál koppanásgátló noku gondolom.
Am eléggé érdekesnek tartom ha alapból kicsi a kondi benne a gyár h adhatta ki, főleg ha ilyen hangja van, ez valamikor biztos nem így szólt...
Most készíthetek oda egy másik panelt nagyobb kondikkal de mi a garancia rá, hogy az említett jelenség megszűnik? Mert ha a hiba abból ered, hogy a kondik kimúltak akkor érthető.
Miként tudom leellenőrizni a kondik teljesítményét?
Meghatározott teljesítményű ellenálláson keresztül süssem ki és számítsam ki meddig bírta vagy miként?
Kívülről semmi puffadás nem látszik rajta, mintha új lenne.
Elnézést ha kicsit értetlen vagyok de szájbarágós megoldások kellenek.

Az egyik oldali fokból kiszedtem a biztiket a még működő oldal ugyszint csinálta a torz jeleket és a kerepelést...
(#) andras1 válasza patrik1995 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Külső labortápról kéne indítani.
(#) patrik1995 válasza andras1 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Hát igen, sajnos eléggé korlátozott az itthoni készletem.
Azt meg tudnátok mondani, hogy ha táp probléma, miért nem csak nagy hangerőnél jelenik meg?
Én mindig ugy tudtam, ha a táp nem elégséges akkor protect vagy torzít vagy elhallgat.
Az adott szituban már a hangerő 1/8adánál jelentkezik a hiba.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem