Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység lézer dióda meghajtására
Lapozás: OK   1 / 2
(#) papus51 hozzászólása Máj 24, 2013 1 /
 
Szükségem lenne egy olyan tápegységre, ami 2V - 2,2V között 150A leadására képes, impulzus üzemben. Az ismétlődési frekvencia 0 - 1000 Hz között állítható és változtatható a kitöltési tényező 10% - 50% között. A tápegység egy 100W-os lézer dióda meghajtását látná el.
Kérem azokat a fórumtársakat, akik esetleg már foglalkoztak hasonló témával, vagy csak ötletük van, osszák meg tapasztalataikat vagy elgondolásukat a téma iránt érdeklődőkkel.
(#) szucsip válasza papus51 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Üdv!

Nem akarok túl bunkó lenni, de: azt a 0-1000Hz -et át kéne gondolni. Ha kellően nagy a lézerdióda RθJC -je, akkor végtelen nagy hűtőborda mellett is túl fog hevülni a P-N átmenet. Mert például 1Hz frekvenciánál ha (csak!) 10% -os kitöltési tényezőt is nézünk, akkor az 0,1sec bekapcsolási idő periódusonként. Tehát 2V*150A=300[j/s]....
....*0,1sec = 30j energia.

Egyébiránt: Szerintem 2 úton lehetne megközelíteni a dolgot: Az egyik az, hogy fix feszültséget kapcsolgatnál MOSFET-tel (4db IRFZ44 -es is MÁR elég lenne) ÉS relatív nagy ellenállást teszel sorba velük, de a source körbe. (Ekkor nagy lesz a veszteséged)

Vagy egy kicsi ellenállást teszel a drain és föld közé, és visszacsatolással; áramgenerátoros impulzusgenerátort csinálsz. (Izgalmasan hangzik, csak legyen hozzá FET meghajtó is, ami nem csak 2 féle (diszkrét) feszültség értéket képes a GATE -re adni) Ebben az esetben jóval kisebb feszültségről lehet táplálni, de így a FET-eken lesz több disszipáció.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) zenetom válasza papus51 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Szia!
Esetleg az IGBT is szóba jöhet.
(#) kadarist válasza zenetom hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Az IGBT több száz voltos feszültségen jöhet szóba.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) zenetom válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Tényleg, most nézem a feszültséget... 2V.
Ez már annak a jele, hogy menni kéne aludnom
(#) papus51 válasza szucsip hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Nem vettem bunkóságnak.
Viszont csatolom a lézer dióda adatait. Ez talán közelebb visz a megoldáshoz.
A 0 Hz-et nem én találtam ki, hanem az adatlapon szerepel.
Abban persze igazad van, hogy 0 Hz-en nincs sok értelme a kitöltési tényező változtathatóságának.
(#) szucsip válasza papus51 hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Ennyit lehet róla tudni kizárólag? Nincs teljesebb adatlap? Mert itt 110A alattinak jelöli a működési áramot, a max Duty circle pedig 25%.
Ráadásul a Typical pulse width= 50-500us.

Tehát nagyon súlyosan félreértelmezi az adatlapot valaki (kettőnk közül).
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) papus51 válasza szucsip hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Természetesen én is látom az összefüggéseket, hogy például 1000 Hz esetén az 500 us az már 50% kitöltési tényezőt jelent nem 25-öt.
Ettől még a tervezendő táp lehet kissé felül tervezett, hiszen szabályozhatónak készül.
Engem inkább az érdekelne, milyen legegyszerűbb áramkörrel lehetne stabilan és lehetőleg alacsony teljesítmény veszteséggel előállítani a meghajtáshoz szükséges tápot.
(#) szucsip válasza papus51 hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Egy kis adatot még prezentálhatnál arról a diódáról...

Szerintem rosszul közelíted meg a "hozzá való" tápegység fogalmát. Már a 110A is bődületesen sok. Te ízlés szerint 150A -es tápot akarsz építeni (szabályozhatót ugyan), aminek csak annyi a többlethozadéka, hogy ha túlcsavarod a pot.métert, akkor tönkremegy a dióda

Legegyszerűbb szerintem a feszültséggenerátoros táplálás. Megköveztetésem előtt elmondom, hogy ezt én sem szoktam javasolni, de ez egy kivételes eset. A hőmegfutást a dióda karakterisztikáinak ismeretében ki lehet védeni a réteghőmérséklet "virtuális" mérésével. Így a fesz. generátor kimenetét az aktuális réteghőmérséklet függvényében lehetne szabályozni.De ez inkább SCI-FI.

Viszont járható út lenne, ha a fesz. generátor kimeneti feszültségét úgy állíod be, hogy akármilyen körülmények között se eredményezzen túláramot a diódán.
Természetesen PWM tápegységre gondoltam, mint fesz.generátor.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) papus51 válasza szucsip hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Kedves szucsip!
Végig olvastam a PWM táppal kapcsolatban indított topikodat. Reménykedem, hogy a szakmai hozzáértésed nagyobb az önbizalmadnál és így semmi akadálya nincs annak, hogy előrukkolj egy konkrét áramköri megoldással.
Úgy gondolom azonban, hogy a feszültség generátoros javaslat nem lesz nyerő, mivel a lézer dióda a LED-ekhez hasonlóan áram generátoros táplálást kedvel.
(#) szucsip válasza papus51 hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Kedves papus51!
Az általam nyitott PWM tápos topik 2008-as. Azóta szakmunkás bizonyítványt szereztem. Jelenleg egyetemi hallgató vagyok. (Tehát fejlődöm ) Kérlek, hogy ne vedd személyeskedésnek, ha intelmet írok.
Tisztában vagyok azzal, hogy egy meredek U-I karakterisztikájú áramköri elemet illetlenség konstans feszültséggel kínálgatni, de sajnos (egyszerűbb ÉS jobb) ötletem nincs.
Remélem, hogy lesznek magasan kvalifikált fórumtársak, akik igazolják vagy megtámadják az elképzelésemet, mert én sem szeretném, hogy rajtam múljon a lézerdióda halála.
(#) papus51 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2013 / 1
 
Nem tudom miből egyértelmű, hogy hobbi-e vagy sem, de részemről sem támogatott a témát előbbre nem vivő eszmecsere. Ezért is nem válaszoltam az utolsó bejegyzésre.
(#) Gafly válasza papus51 hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Számomra nagy élvezetet okoznak az olyan kérdések amelyek "feszegetik" a "hobbi" határát.
Tőlem nyugodtan maradhat, sőt örülök is neki.
Egyébként mihez kell ekkora bazi nagy lézer. Gravírozás?
Mert akkor modulálni is kell, nem?
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 26, 2013 1 /
 
Most komolyan, egy diódának kellett új topikot nyitni? A szóban forgó darabot nem ismerem, de gondolom ugyanúgy hajtandó mint bármelyik LED. Áramgenerátor egy 555-el meg 2db IRFZ48 és kész.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
A helyzet azért nem ennyire egyszerű. A probléma ott kezdődik, hogy ~100A -es áramgenerátort hogy építesz, ami 1kHz -en megy? Soros ellenálláson eső feszültség alapján következtetni az áram pillanatértékére... ....lehet, csak nem érdemes ~100A -nál. Kéne egy nagyon gyors, lineáris FET meghajtó, ami képes szabályozni a FET-eket, (nem pedig CSAK vezérelni) megfelelő sebességgel úgy, hogy kellően gyors legyen, de azért ne is gerjedjen be
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) papus51 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 26, 2013 / 1
 
Akkor most a Te kérdésedre válaszolom azt, hogy hobbiból.
Mindig is érdekeltek a lézerek. Vettem egy 1W-ost korábban és most sikerült megcsípnem az ebay-en ezt a 100W-ost megfizethető áron. Van egy fóliakivágó plotterem. Felmerült egy barkács gravírozó építésének lehetősége is bennem, de amúgy csak érdekesség.
Egyébként úgy gondolom, hogy ha belefér az itteni keretekbe CNC gépek építése 100 - 200 eFt-okért, akkor az én lézerem a maga húszezer forintjával miért lenne az a kategória ami átlépi a kereteket?
A moduláció jó felvetés.
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
A helyzet az, hogy 150A-es áramgenerátort is építettem már, hegesztőnek hívják. Az meg hogy hány kHz-en megy teljesen mindegy, kivéve ha annyira lassú a dióda (ezt kétlem), hogy mondjuk nem tud 40kHz-en működni. Egyetlen dolgot kell szabályozni, a rajta átfolyó áramot, erre pedig bármelyik árammódú pwm vezérlő (kb. 80-600Ft között) képes. Az UC3843-al hajtottam már 100W-os LED-et, a különbség csupán annyi, hogy annak nem kell akkora áram, mert abban a LED-ek sorba vannak kötve, ez meg szegény egyedül van. Abban is szinte biztos vagyok hogy 50A bőven elég neki, 2V-on az már 100W.
(#) papus51 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Nekem egyelőre a következő ötletem van.

Alapból, ugye két fontos paramétert kell biztosítani: a feszültség ne menjen 2,2V fölé, az áram pedig 100A fölé. Nos ezt megteszi egy Skori féle kapcsoló üzemű tápegység egy kis átalakítással. A kimenő feszültséget beállítva 2 - 2,3V közé és az áramkorlátot beállítva 100A-re.
Ha ez megvan, akkor jöhetne egy alacsony Rdson FET-es kapcsoló fokozat amelyiknél szabályozható az impulzus szélesség és az ismétlődési frekvencia.
FET-nek szerintem megtenné az IRFB 3306 Pow. MOSFET (60V 160A 230W Rdson:3,9mOhm)
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) szucsip válasza papus51 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Üdv mindenki!

Szerintem elég lenne az áram korlátozása is, mert feszültség-áram kéz a kézben járnak (az adott Uak-Ia karakterisztika alapján). A Skori -féle kapcsoló üzemű tápok közül melyikre gondoltál?

Gee Le-nek: Gratulálok a hegesztőhöz! Nem tudom, hogy a hegesztő amit építettél; hogyan működik, van-e pufferkondenzátor a szekunder oldalon. Ívhegesztésnél egy nagyobb „cuppanás” (gondolom) nem számít az elején, de lehet hogy a diódát egy hevesebb tranziens tönkreteszi.
Ezért mondtam, hogy nem egyszerű megcsinálni a kívánt tápegységet
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 27, 2013 1 /
 
Akkor még egyszer leírom, mielőtt valami olyat írnék ami miatt moderálni kellene a Zolinak. Egy áramgenerátort kell csinálni, ennyi. Ha ez (vagy a dióda működésének megértése) gondot okoz, akkor olvasgatni kell még a témá(k)ban.
- A feszültség nem fog a dióda nyitófeszültsége fölé menni, majd csak akkor, ha az a túláram miatt tönkrement.
- Az áramgenerátor lényege benne van az elnevezésében is, az áramot igyekszik a beállított értéken tartani, "cuppanás" nélkül.
De mutatok egy gyári laser drivert, íme. Mondjuk ez nem csak egy egyszerű áramgenerátor, hanem precíziós, komolyabb igényeket is kielégítő áramkör, 60A-el, 250W-os lézerdiódához.
(#) jozsojo hozzászólása Szept 1, 2014 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne egy 100Mw os zöld és egy 200Mw os piros lézerhez való elektronikára. Azaz egy áramgenerátorra! Mert amit kaptam hozzá gyárilag, enyhén szólva is melegszik... Jó lenne egy jól bevált kapcsolási rajz, alkatrészlista... stb... Jó lenne ha 5 voltról vagy 12 voltról menne... Mert jelenleg ilyen egységem van vezérléssel... Legalábbis jó lenne stabilabb hűtött masszívabb vezérlés a két diódának!

laser.JPG
    
(#) jozsojo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Valóban....Gépelési hiba... Sorry..
(#) Melphi hozzászólása Márc 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna pár szót mondani egyik és másik alkalmazásról, mindkettőt megépítettem, az első nem a leg tökéletesebben működött, de a második hibátlanul ment, melyik miért jó?
Köszönöm
(#) tibibalogh520 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szia!
Egyik sem labortáp!!!
(#) kameleon2 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szia! Az egyik pnp a másik párhuzamosított npn tranzisztorokkal tud nagyobb áramot, mint maga a stabkocka 1 Ampere. De valóban nem labortáp egyik sem, ráadásul a 78xx stabkockának jelentős felesleget kell elfűtenie. Elvileg 35V a felső feszültséghatár, de gondolj csak bele: Ha 1 A-el terheled folyamatosan, akkor 30V-os betápnál a maradék 18V-on is 1A folyik, azaz 18W-ot kell eldisszipálnia - szebb szóval elfűtenie! Nagyobb áram esetén ugyanez történik a tranzisztorokon is, azaz bazi nagy hűtőborda is kell és a hatásfok is igen alacsony lesz. Mi a feladat? Mit szeretnél táplálni? Arról nem is beszélve, hogy van külön tápegység topik és DC-DC konverter topik is. Talán célszerűbb lenne ott folytatni.
(#) Melphi válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Sziasztok!
Tudom hogy nem labortáp, egy nagy áramú lézer elé kellene analóg sabiltáp, csak nem tudtam eldönteni melyik legyen, ami az első képen látható az tényleg egy fűtés temető, de akkor minek alkották meg, a második képen lévőt 1 tranyóval meghajtottam 5A-al gyönyörűen bírta, ráadásul itt a stabot nem is kell hűteni, de ha ez a kapcsolás annyira jó akkor a másiknak lehet valami előnye ezzel szemben?
(#) kameleon2 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Ha lézerhez kellene, akkor mindenképpen valamilyen áramgenerátoros táplálás lenne célszerű szerintem.
(#) Melphi válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Ez nem áramgenerátornak kell, ez a transzformátor feszültségét lenne hivatott stabilizálni az áramgenerátornak.
(#) latyakosa válasza Melphi hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Arra egy DC-DC konverter is elég lehet..
(#) ktamas66 válasza papus51 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
Szia! Nem tudom született-e valami megoldás, de valami hasonlót kellene csinálnom. Én valami multifázisú szinkron buck konverterben gondolkodom, esetleg PSM szabályozással. 2V/50A kellene.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem