Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TAS5630 vélemények
 
Témaindító: nrgie, idő: Feb 9, 2010
Lapozás: OK   12 / 12
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Szia, köszi! Átnéztem a kapcsolási rajzokat a javaslatod alapján.
A MODE pin-ek egyértelműek.

A PVDD tápágban a BTL+SE-nél 4x1000µF helyett 2x1000µF van
Eddig is csak 2x1000µF használtam, akkor az marad úgy.

C_STARTUP 4,7 helyett 10nF, gondolom nincs nagy jelentősége, akkor lesz 10nF..

Egyéb különbség a rajzon jelölt 1 / 2 kimeneti ponthoz kapcsolódó rész:
BTL-hez képest az általad említett kondenzátorok jönnek be.

- A tekercs induktivitását megduplázták. Akkor a T106-2 vasmagra 32 helyett 64 menetet kell tekernem? Vagy használhatom ugyanazon 7µH értéket?

- A kimeneti szűrőkondik 680 helyett 470nF, de 250V-ost javasolnak. A képen a meglévő erősítőimnél látható, hogy "1J63" feliratú fogalmam nincs, milyen értékű és hány voltos kondik vannak. Kérdésem, hogy mi a jelentősége, hogy 250V-os legyen. A minta áramkörben "jó nagy" kondikat használtak. A hangminőségre hogyan van mindez hatással? Ha a méret és a pénz nem számít, akkor érdemes ilyen nagyobb kondikat betenni, vagy az "1J63" is megteszi? Ha egy picit is javít a hangon, mindenképp olyat használnék, de fogalmam sincs mit kell nézni, mkt, mkp, annyi féle van, hogy nem igazodom ki.

- Pluszban be kell tenni 100nF/100V kondikat is. Ezek milyenek legyenek?

- A 470µF/50V kondiknak LOW ESR-t tennék, még ha nem kell akkor is.

- Az ezekkel párhuzamos ellenállások mindenhol elegendő a 1206-os SMD, nem kell nagyobb teljesítményű gondolom. R_COMP mekkora legyen, egy helyen utaltak rá, a tápfesz kb 40-42V lenne.

Köszönöm előre is, ha rápillantasz a mellékelt rajzra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
A tekercs értéke leginkább a csatolt impedanciától függ. A 7uH az az adatlap szerinti legalcsonyabb impedanciaákra ideális (BTL esetén 4 Ohm, SE eset 2 Ohm, PBTL esetén 2 Ohm). Amennyiben az impedancia nő, úgy érdemes a szűrőt átméretezni, ami nagyobb induktivitást és kisebb kapacitást jelent. Ha az impedanciát nvöeled de a szűrőt nem méretezed át, akkor meg fog nőni a vivőfrekvencia maradéka, ami amúgy nem vészes probléma, jobban fog az IC melegedni, és hosszú hangszórókábel esetén több lesz a sugárzott zaj.

1J63 az 1µF J tűrésű 63V-os MKT kondenzátor. MKT kondenzátor nem javasolt ilyen cérla MKP vagy FKP-t használjál, sőt érdemes ellenőrizni az adatlapot, hogy a veszteségeket el fogja -e viselni (a vívőfrekvenciából maradt feszültség a kondenzátoron a fegyverzetein egyfolytában ide-oda folyó áramokat eredményez, ami meleg, sőt a dielektrikum is melegedik). Magasabb feszültségű kondenzátorok vesztesége általában kisebb, így ha bizonytalan vagy, nagyobb feszültségű (akár MKT) kondenzátor is használható.

A szűrőt nem érdemes túl alacsony frekvenciára (értsd 20kHz környékére vagy alá) méretezni, hacsak nem mélynyomót hajtasz vele és eleve kisebb frekvenciát hajtasz, mert a visszacsatolás tekercs előtti az IC-ben, így a szűrő küszöbfrekvenciájának közelében kiemelések/csillapítások vannak az impedanciától függően (hangszóró impedanciája nem konstans).

A plusz kondenzátorok és RC elemek un Zobel-hálozatot alkotnak, aminek célja elsősorban a hosszú hangszórókábel esetén előfordulható berezgések csillapítása. Nem kötelező, esetfüggő mikor kell, ha utólag tudod ellenőrizni, utólag is beépítheted.

A "fólia" kondenzátorok hacsak lehet MKP anyagúak legyenek, MKT esetén méretezd túl a feszültséget a fentiek szerint.

A tápkondenzátorok esetén ha közel van az IC-hez, akkor célszerű LOW-ESR-t használni, különben nagy kivezérlések esetén melegedni fog (és a tápfesz ingadozni...). Ha távol van, akkor a LOW-ESR nem használ (mert a nyákpálya induktivitása lesz meghatározó, ami 10nH hüvelykenként).

R_COMP értéke adatlap alapján 191kOhm, disszipációja elenyésző, ebből is elég 1206 méret.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 16, 2021 /
 
Szia! Köszi!

Ez alapján egyforma tekercseket készítenék (Mert a BTL-t 4Ω, az SE-t 2Ω impedanciás hangszórókkal fogom használni). Jelenleg a T106-2 vasmagra 32 menet van tekerve kb 1mm-es huzalból. Számomra ennek ismeretlen az induktivitása, mert nincs mérőm (Te javasoltad ezt a menetszámot, ha jól emlékszem). És ehhez van az 1J63 1µF. Ami nem túl szerencsés. Ennek ellenére 8 éve használom gond nélkül, de kicserélném, hogy biztosabb, jobb legyen.
Majd szerzek műszert, és akkor tekercselés után rá tudok mérni az induktivitásokra is.

A szűrő, amit említettél a 7µH-680nF páros, gondolom megfelelő lehet (BTL és SE-hez is). A számításba nem ástam bele magam, nem értek hozzá.

A kapcsolási rajzon a 680nF kondiknak illetve SE-nél a 470nF kodik helyett a következőt választanám: Bővebben: Link
Ez méretben beférne a régi NYÁK-okra is.

A BTL és SE kapcsolás esetén is látom a kimenet és GND közé kötött sorba kapcsolt 10nF - 3,3R párosokat. Akkor ez a Zobel-hálozatot tulajdonképpen. (Nem hagynám el, mert sokszor hosszabb hangszórókábelt használok). Ezek gondolom sima 1206 alkatrészek lesznek.

Ami még nem világos, hogy BTL esetén C72,C73 1nF szerepel (ez jelenleg SMD kondi),
SE-nél ezeket nem látom, de százszoros értékű 100nF/100V kondikat viszont igen, az már bizonyára MKP fólia kondi legyen.
(gondolom a BTL-nél az 1nF a Zobel része és SE-nél a 100nF más célt szolgál, oda nem kéne szintén a 2db 1nF?)

Egyébként hajtok subwoofert is a meglévő erősítővel és még az 5Hz is gyönyörűen átjön. Ezek szerint nincs lekorlátozva az alsó határfreki?

Üdv,
zoka
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Ápr 18, 2021 /
 
Nagy katasztrófa egyébként nem lesz a szűrő értékekből. Elvileg ki tudod mérni a kiemeléseket, amit okozhat, de valószínűleg észre sem veszed (vagy egy hangszynszabályzón kis tekeréssel kijavítod).
Az MKT kondikról is annyit, hogy idővel tönkre fognak menni. Egy darabig elmuzsikálni, aztán változni fog az értékük (ahogy mennek tönkre).
Az 1nF kondik feladata az, hogy a nagyobb kondik "hibáját" javítsák. Minden kondenzátor csak papíron egy kondenzátor, van nem elhanyagolható induktivitása és persze ellenállása. Ezt akarták valahogyan kompenzálni, hacsak nem mérsz rá wobblerrel nem fogod észrevenni a különbséget.

Az alsó határfrekit a bemeneti kondenzátorok határozzák meg, az IC-ben nem tudom van -e építve bármilyen védelem erre. Arra figyelj, hogy a "bus pumping" miatt reaktív terhelés (mint pl subwoofer) ide-oda áramlik az energia, és ez a frevkencai csökkennésével jelentőssé válik. Habár BTL-ben nincs tápfesznövekedés, de egyik kondenzátorból a másikba pumpálja a hangszórón keresztül az energiát a két csatorna.
Amennyiben van oszcilloszkópod érdemes rámérni a tápfeszt szűrő X7R kerámia kondikra meg az elkókra, esetleg az IC lábaira (már amennyire tudod a hűtőbordától). Ha nagyok a tüskék, akkor az IC élettartama csökkeni fog.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Köszi! Ezek alapján már át tudom rajzolni a korábbi tervet, véleményem szerint, ha az adatlapi értékekhez tartom magam, nagy gond nem lehet. Komolyabb mérések elvégzéséhez nem is értek és felszerelésem sincs. Legegyszerűbben megvenném az egészet készen, de nem bízom ezekben az ebay-es kapcsolásokban. Meg azért mégis jobb érzés, ha a sajátot hallgatom.
Készítek nyáktervet, aztán, ha lesz belőle valami, itt közzéteszem.

Üdv,
zoka.
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
Nem tudom hány darab IC-d van, de létezik egy újabb változat TPA3255 néven, ami kicsit nagyobb tápfeszt is megenged (pláne amennyiben nem a minimum impedanciával terheled, hanem nagyobbal akkor 56,5V az ajánlott maximum). Nem láb-láb kompatibilis (de ha úgyis új nyákot tervezel..), és a TI ennek direkt levitte, a TAS5630-nak meg felvitte az árát, hogy bátorítsa az áttérést az újra.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Meg is néztem az adatlapját, és alapvetően nem is a teljesítménykülönbség meggyőző, hanem az SNR DNR és THD értékek. Hangminőségben bizonyára sokkal jobb, mint a TAS5630.
Nekem még 3 TAS-om van, a PHD bontatlan gyári védő zacsiban. Mivel most az kevesebb módosítással jár, így megtervezem azzal. Viszont a későbbiek során szívesen kipróbálnám a TPA-t.
Ha esetleg kipróbálnád és tervezel hozzá NYÁK-ot, akkor engem is érdekelne. Még akár egy 8 csatornás erősítőt is építenék vele a jövőben.
Köszi!
(#) gabor1566 hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
Sziasztok! Láttam sok lelkes építő van aki ezzel az ic-vel foglalkozik. Volna egy ilyen 2.1 modulom ami sajna chip hibás! A panelen TAS5630B chip található. Az A kimeneten kint van a 9V DC és így le is állítja az egész ict a védelem, a panel adatlap szerint van elkészítve. Szóval szerintem egy chip csere megoldja a problémát, adtam neki a bemenetre jelet és az IC négy bemeneti lábán ott a jel. A másik három kimenet DC szintje 60mV alatt van. Ha valakit érdekel a panel így chip hibásan írjon privát üzenetet és az árba megállapodunk, van hozzá egy 600w 48V tápegység is. Ha lehet egybe szeretnék megválni tőlük. Admin remélem maradhat a hozzászólás!
(#) zoka hozzászólása Júl 11, 2022 /
 
Sziasztok! Ezek az IC-k olyan laposak, hogy kb alacsonyabbak, mint a környező alkatrészek. Csatoltam két fotót, annó így oldottam meg a problémát 10 éve, de látom ezeken a gyári ebay panelokon is csak van hűtés, ott biztosan nem szórakoznak ilyen hőátvezető lapocskával. A másik megoldás lemarni a bordából 1-2 mm-t. Na de házilag?! Mi a véleményetek, esetleg a másik oldalra vigyük át egyből az alkatrészeket az IC környékéről? Ott vannak kényes részek, amit nem lehet messze vinni az IC pinektől. (A képen a forrasztás csúnya, de működik!)
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem