Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányító javítás
 
Témaindító: Sosi, idő: Aug 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 9
(#) gyuszo válasza jdani hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Tudja valaki annak a képeken látható kondenzátornak az értékét ?
A sárga kockára gondolok.
Közben sikerült feltenni saját képet is. Valószínűleg leeshetett. Az elemtartó van hozzá közel, leeséskor ütést kaphatott az a kondi, érezhetően egy picit laza a lába.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2020
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Visszaolvasva szerepe lehet abban, hogy nem kommunikál a hozzá tartozó beltéri egységgel.
Remélhetőleg egy újra forrasztás megoldja, de ha hibás cserélni kell.
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Az nem kondenzátor, hanem kerámia rezonátor. erős ütéstől tönkremegy, és akkor a távirányító sem működik.
Elvileg van rajta felirat, ami a frekvenciára utal. Csak azonos frekvenciájúra tudod cserélni.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2020
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Akkor ez lehet az. CSB455E Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2020

Y3NiY3Ni.jpg
    
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2020 1 /
 
Az szokott lenni, egy 455 kHz -es kerámia rezonátor, Mással is helyettesítheted, ha nincs pont az a típus, de a frekvenciájának azonosnak kell lennie az eredetivel. Többféle frekvenciára készülnek, kívülről egyformák a 450 - 470 kHz sávban.
(#) Bmw5 hozzászólása Nov 19, 2020 /
 
A távirányítóra véletlenül ráömlött egy kicsi víz, és 2sor gomb nem működik.
Mit lehetne vele tenni?
(#) Inhouse válasza Bmw5 hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Kitakarítani, kiszárítani?
(#) Bmw5 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Megvolt, de még most sem működik.
(#) nagym6 válasza Bmw5 hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Nics jól kiszárítva, a chip alatt is lehet víz lábakat összezárva. Hajszárítóval melegítve a chipnél.
(#) Sipi68 hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Sziasztok!

RAK sa301E távirányító (kitakarítva) nem kezeli a technics sa gx 100L erősítőt.Másik távval (RAK sa011xh)működik,másik erősítő néhány funkcióját kezeli.Mi lehet a probléma?

IMG_2486.JPG
    
(#) proba válasza Sipi68 hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 1
 
Első kérdés, ami az előző hozzászólások után felmerült bennem, kitakarítva, de hogyan. Néha elég a végleges tönkretevéshez a gumipogácsák erőteljes dörzsölése.
A második ehhez kapcsolódva, a gumipogácsáknak mekkora az ellenállása hozzávetőlegesen?
Mekkora feszültséget mérsz a kvarcon ( ha van benne) ?
Villog e a táv, ha fényképezőbe villogtatsz vele? ( nem infraszűrős fényképezőt keress, amelyikben a másik táv látszik, az jó lehet.)
Nincs benne kitörve a led?
Biztos hozzávaló a táv? Elem csere után nincs valami protokoll, mint a régi videoton távoknál?
A gombokon mérsz feszültséget alaphelyzetben ?
(#) Sipi68 válasza proba hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Villog a táv, ha fényképezőbe villogtatok,nincs benne kitörve a led.Elem csere utáni protokollról nem tudok. A mérésekhez nem értek.
(#) proba válasza Sipi68 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Ha a táv villog, további dolgokhoz én már nem értek. Néha még előfordult, hogy javítás után rossz
paraméterű led vagy kvarc került bele, de az itt nem játszik. Amit esetleg megnézhetnél, szemre ugyan úgy villog a rossz táv, mint a jó? Tovább nem terjed a tudományom.
(#) Laja1 hozzászólása Aug 24, 2023 /
 
Sziasztok! Kérném a segítségeteket az alábbi távirányítóval kapcsolatban. Ez egy Acer vetítőhöz való távirányító. Egyik gomb se működik, mondjuk 100-ból egyszer mégis. Megtisztították, de nem javult. Sejtettem, mert mindegyik gombbal probléma van. Ha a kondit és a rezonatort kicserelem, akkor megoldódik a probléma? Lehet ez az oka?
Köszönöm!!
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Én első körben alaposan megnézném a forrasztásokat, és legalább a huzalosokat átforrasztanám (különös tekintettel a LED-re és a elem érintkezőkre).
(#) VIM válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Szia! Ha anyyira ritka távirányyító, hogy nincs tanítható változat hozzá akkor próbáld ki a javítás valamelyik formáját. Bővebben: Link A nyákon látni lehet, hogy a "szigetek" felületei kopottak és a nyomógombokról nem is mutattál képeket, hogy azok milyen állapotban vannak. Mindkét hiányosságra van megoldás vagy próbálj meg ezek közül választani.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2023
(#) proba válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
Első körben ohm mérővel megmérném a gombok ellenállását, mondjuk a két széle között ( vagy 1-2mm távolságban) ha ez az érték több mint 10-20 kohm akkor gombjavítás metódus. Ha ezen átment, a következő a rezonátoron benyomott gomb esetén feszültségmérés a testhez mérve, ha ez nem kb féltáp, hanem egyik oldal sokkal több, rezonátor csere. Szemre vételezéssel a led, és a hozzávezető forrasztások ellenőrzése, javítása. A gombokon alap esetben van e feszültség? ha nincs elem/csatlakozó/fólia/ic sorrendben ellenőrzés.....
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Aug 24, 2023 /
 
@ proba és VIM, az eredeti kérdésben ez volt:
Idézet:
„Egyik gomb se működik, mondjuk 100-ból egyszer mégis.”


A rezonátoron a feszültség mérése jó ötlet, úgyis arra gyanakszik a kolléga.
(#) Laja1 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget. A gombokon 0,2kohmot mértem. A rezinátornál az egyik oldalon 1,6 V-t, a másik oldalon 0,9 V-t. Az alaplapon megvan a 3,2 V táp. Akkor ezek rendben vannak?
A kondenzatornál 0 ellenállást mértem és a két oldala összecsipogott. De ezt beépített állapotban mértem. Lehet hogy ez semmit nem jelent?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2023
(#) rascal válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Szia! A kondenzátornál egy pár pillanatig csipoghat a műszer amíg a kondi feltöltődik, de utána szakadásként kellene viselkednie. Ha felcseréled ezután a mérőtüskéket, akkor megint sípolhat egy rövid ideig. Az a kondi az elemmel van párhuzamosan, ha ott bármi 0 ohmot mutatna tartósan, akkor az rövidre zárná az elemeket is. Ott tulajdonképpen szakadást kéne mérned mindig, amikor egy gomb sincs lenyomva a távirányítón, mert csak olyankor kellene áramot felvennie a távirányítónak, amikor éppen használod. Csak a körülmények tisztázása végett, mert nem ismerem a jártasságodat: amikor ellenállást mértél, akkor ugye nem volt rákötve semmilyen táp, vagy elem a távirányítóra? Ha korábban volt, akkor utána lemerítetted a kondenzátort? Ha mindent jól csináltál, akkor ott valami zárlatos lehet. Vagy egy alkatrész ment tönkre, pl. kondi, vagy valami szennyeződés okozza. A kondi lábai között kicsit kapirgálhatnál egy késsel, vagy csavarhúzóval. Ha ez nem segít és marad a 0 ohm, akkor forraszd ki a kondenzátort és mérj rá a kondira is és a távirányítóra is a kondi helyén.
(#) Laja1 válasza rascal hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Ajaj. A kondi ellenállást úgy mértem hogy az elem benne volt. Megismétlem úgy ahogy leírtad.
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Nem vagyok egy távirányító guru(sem), de szerintem:
Ameddig nem nyomsz gombot, addig alszik a távirányító.
Ha bármit megnyomsz, akkor éled fel, és jelenik meg a feszültség.
Ha gombnyomásra megjelenik a feszültség, akkor az a gomb jó, felesleges piszkálni.
Az oszcillátor tipikusan ilyen szokott lenni mint a csatolmányban (ami csak szemléltetés!), amiből a piros és sok esetben a kék alkatrészeket is ki szokták hagyni. Rbias pedig az IC-be bele van integrálva (egyszerűbb így mint kívülről pluszban beforrasztani még egy alkatrészt).
Rbias felel azért, hogy a nagyjából féltápfeszültség meglegyen, ami az oszcilláció egyik alapfeltétele. De ez akkor is megjelenik, ha semmi más nincs ott.
Az hogy az egyik oldalon 1,6 V-ot, a másik oldalon 0,9 V-ot mértél, a rezonátorról csak annyit árul el, hogy nem zárlatos.
Nem tudjuk, hogy rezeg-e? Tudom, oszcilloszkóp...
Ha rezeg, akkor másik oldal is kérdéses, a LED. Neuralgius pont szokott lenni, mert huzallábú alkatész, kivezetései a panelba (amit állandóan nyomkodnak) beforrasztva, a tokja pedig a dobozba bedugva. A kettő külön életet él, és meglehetősen gyakra kinyírja a LED kivezetések forrasztását. Javasolt "ész nélkül" átforrasztani. De az elemek érintkezőit is. A képeden eléggé gyanúsak, különösen a LED...
Szokták javasolni a fényképezőgéppel, mobillal megnézni a LED-et, hogy világít-e? Jó ötlet, de kamera függő (van-e és milyen IR szűrő benne) hogy látja-e. Ha minden más távirányítót lát, csak ezt nem, akkor tényleg nem jó a távirányítód.
Ha a forrasztások rendben vannak, akkor gyaníthatóan tényleg a rezonátor makkant meg, ami úgy nem ritka...
(#) Laja1 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget. Valóban a kondit elem nélkül mérve szakadást mutatott. Átforrasztottam a LED-t és az elem csatlakozóit. És jó lett! Pedig nagyító alatt és mozgatásra jónak tűnt.
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
(#) Laja1 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2023 /
 
Nem értem mi történik. Délután az átforrasztás után minden gomb tökéletesen működött. Ma este egyik sem, ugyanolyan rossz. Mi lehet a baj?
(#) rascal válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
Hőtágulás/hőterjedés lehetett a ludas. Egyik ponton forrasztottál, a hője átterjedt máshova, ami ettől egy ideig jó lett. Aztán kihűlt, és most megint rossz. Volt olyan TV-m, aminek a főkapcsolója nem volt beforrasztva. Több mint 10 év után derült ki, addig tökéletesen működött. Nézegesd mit lehet még forrasztani, az smd alkatrészekkel vigyázz, mert könnyű ledózerolni őket a pákával. Arra is vigyázz, hogy ilyen vékony vezetősávoknál nagyon hamar elválik a rézcsík a nyáklaptól, nem kell hozzá sokáig melegíteni, és nincs túl sok hely utána valamivel kipótolni. Peches estben valamelyik alkatrész belül érzékeny a hőre, és az egy időre megjavítja. Esetleg köss rá tápot, rögzíts valahogy az egyik gombot, hogy mindig működni akarjon, és úgy méricskélj, illetve mozgasd, nyomkodd az alkatrészeket. Az is lehet, hogy a oszcillátor frekvenciája mászott el valami miatt és úgy tűnik működik (led világít), de a vevő már nem ért egy kukkot sem az üzenetből.
El ne felejtsem: ha úgy mérsz ellenállást, hogy feszültség alatt van a mérendő alkatrész, akkor a kisebbik baj, hogy hülyeséget mérsz. A nagyobb baj, hogy tönkreteheti a műszered. Érdemes lenne rákeresned, hogy mire kell vigyázni amikor műszerrel mérsz (talán a tied leírásában is benne van), hogy nehogy hazavágd valamivel.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2023
(#) proba válasza Laja1 hozzászólására (») Aug 27, 2023 /
 
Átforrasztásnál gyakori hiba rosszabb minőségű paneleknél, a panel pötty az alkatrész lábnál eltörik. Bár maga a forrasztás jó, a pötty már nem vezet sehova. ( a ledek tipikusan így törnek ki.) az elemtartó rugója sem a legjobban forrasztható anyagú.( bár ha a kondenzátoron, kristályon nem működés esetén is feszültséget mérsz, leggyanusabb a kitört led.)
(#) laszlo63 hozzászólása Aug 29, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy Orion T-20 D/Led Tv.A TV- lévő gombok működnek, de ez kényelmetlen. Az eredeti távirányitója nincsen meg. Próbáltam taníthatóval, de nem sikerült. Az Orion cég küldött hozzá távirányítót, de erre sem reagál a TV. Lehet hogy a TV nem veszi a jelet? A kérdésem: hogyan győződhetek meg arról hogy a TV nem veszi a jelet, ami táv ir-tól jön. Még annyit hogy a tv-t táv ir nélkül vettem. Köszönöm a válaszokat.
(#) Inhouse válasza laszlo63 hozzászólására (») Aug 30, 2023 /
 
A TV-ben van egy IR vevő (a maiakban ez egy apró 3 lábú alkatrész), ennek meg kell kapnia a tápfeszültséget (3,3..5V), testet és a harmadik lábán egy jelsorozatnak kell érkeznie, ha látja az infra távirányító jelét, ezt küldi a processzornak, ami feldolgozza.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2023
(#) laszlo63 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Köszönöm a tanácsot. Akkor Tv bontás lesz. Ezt akartam elkerülni, de ez van....
Következő: »»   8 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem