Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távirányító, távkapcsoló
Lapozás: OK   3 / 5
(#) adamisbalint hozzászólása Nov 1, 2009 /
 
sziasztok
Kellene nekem egy egyszerű 2 gombos távirányító és hozzá vevő.
Mind a két gomb csak arra kéne, hogy ha nyomva tartom működik amit hozzákötök, ha elengedem nem működik.
(#) csumi82 hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!Én sajnos nem vagyok az elektronikában jártas csak egy egyszerü szerelő vagyok és jelenleg a saját motoromat épitem,de elakadtam ugyanis távirányítású inditást és leállitás szeretnék, próbáltam keresni ilyesmit de borzasztó drága.A ti segitségeteket kérném h. miből lehet ezt összehozni bármi érdekel ami olcsó vagy tippek miből lehet kiszedni kapcsolókat 12v-hoz ami tával müködtethetö.

002.jpg
    
(#) szabolcsmate válasza csumi82 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
ha még nincs meg, akkor javasolnék vezeték nélküli csengőt, vagy esetleg egy távirányítós autót, ha csak néhány méterről kellene távirányítani.
vannak ilyen kis autók is, ha a méretek miatt aggódnál.

mini_car.jpg
    
(#) Melphi hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok valaki épített valami fajta kapcsolást a ht12 e-d ic-k el ,mert szeretnék egy kis segítséget kérni?
Köszönöm
(#) F-romi hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Sziasztok, lattam valahol valamikor egy RC tav tunelepitos megoldast PIC el, vagyis 1 ch felaldozasaval + 8 kapcsolot tettek a tavba. Ha van valakinek otlete, ossza meg pls.
(#) danydosster hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Szeretnék egy olyat megoldani, hogy van egy led, amit távirányítással szeretnék kapcsolni, kb olyan 10 méteres távolságból. Van esetleg valami jó kapcsolási rajzotok (adó - vevőhöz)
(#) jena2 hozzászólása Máj 30, 2011 1 /
 
Sziasztok talán itt tud valaki segíteni.
Egy olyan kütyüre lenne szükségem amivel tudok vezérelni egy 500méterre lévő 3fázisú mágneskapcsolót. A gond az hogy a távolság 500méter, így az jutott eszembe hogy olcsó mobiltelóval kellene megcsinálni valahogy. Tehát felhívnék egy telót és a csörgésre vagy rezgőmotorra aplikált kütyü meg leállítaná az öntözőszivattyút. Ezt még megfejelném azzal hogy 2 különböző öntöződobra is kellene egy egy teló, és azoknak is kellene tudnia hívást indítania valahogy a mágneskapcsolónál elhelyezett telóra.

Ha ez túl bonyolult lenne, szívesen vennék más tippeket hogy milyen rádiós pl RC, dologgal lehetne megoldani hogy legyen 2db adó egy vevő, és tudjon 500métert, ja és az adóknál nincs áram csak a vevőnél.
(#) proba válasza jena2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Van olyan topic hogy kapunyitás olcsón házilag,itt eléggé kitárgyalják hogyan lehet mobillal olcsón hívást fogadni. Hívás indításra pedig egy cd4017 /cd4060 ic párosal épített léptető számlálót használnék.Ha indítási parancsot kap akkor sorban nyomkodja egy egy optocsatolón keresztül a telefon törlés/letevés hívásindítás gombjait.
De ehez sajna a telefont is összevissza kell forrasztgatni.
Elegánsabb egy mikrovezérlővel,de azt meg sajna programozni kell.
(#) gerenk válasza jena2 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /
 
Vevőnek alkalmas 500 m távolságra valamilyen egyszerűbb kézi cb rádió pl a BRG AM-.01-27 tipus,
adónak egy 9v-os teleppel működő kétfokozatú
AM oszcillátor 20-30 mW teljesítménnyel kvarc
alkalmazással.
Esetleg használható a CB panel adórésze külön
panelon összeállítva.
Kódolóként használható valamilyen kóder/dekóder
ic páros pl. RX2/TX2, vagy az adóba hangfr. modulálás
a vevőbe szelektív hf. kapcsoló.
(#) jena2 válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Köszi, ilyen mélységekben nem tudok belefolyni a témába, nekem valami egyszerűen összeállítható dolog kellene.
Az már megoldható hogy telefonhívásra lekapcsoljon ezzel
http://conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=190951

Ha a hívásindítás is menne egyszerűen már össze is állna a dolog.
(#) jena2 válasza gerenk hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Én nagyon öregnek nézem ezeket a rádiókat, jók is biztos csak nem fogyasztanak ezek sok áramot.
Egy ilyen nem fogyszt kevesebbet?
http://conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=933030
megoldható hogy ebből valahogy egy relé kapcsoljon?
Nem vagyok műszerész, így valami faék egyszerűségű dolgot kellene kitalálni.
(#) tib12 hozzászólása Máj 31, 2011 /
 
Üdv mindenki, szeretnék építeni egy 1 csatornás távkapcsolót (vevővel), amivel annyit tudok csinálni hogy ha megnyomom a gombot az adón a vevő kapcsol egy relét. Ehhez az ötletemhez szeretnék 1 kapcsolást. Válaszokat előre is kösz.
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
A legolcsóbb, legjobb megoldás, egy vezetéknélküli kapucsengő.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
De azt alakítani kell hogy mikor megnyomom a gombot a vevő kimenetén megmaradjon a feszültség és amint ujra megnyomom kikapcsoljon. Ez valóban jó ötlet le is szerelem a nemhasznált vezetéknélküli kapucsengőt
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
A vevő kimenetére csak rá tudsz applikálni egy CMOS bistabilt, meg egy valamilyen meghajtó buffert
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Ööö... Ehhez segítséget kérnék mert ugye kezdő vagyok. Esetleg egy link?
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /
 
Ahhoz kéne tudni, hogy mit kell meghajtani a vevőnek.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Szétszedtem, hát nem mondom bonyolult lélek, pár smd alkatrész, egy pici panel egy olyan "ic" műanyagfolttal 1 hatalmas fóliakondi és 2-3 ellenállás 230-rol volt táplálva trafó nélkül, csak 1 ellenállás és pár dióda a táplálása. Érdekes, ezt lehet nemfogom használni 230 nélkül. amugy 1 relét szerettem volna ráfabrikálni...
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Ha lenne fénykép róla, esetleg többet is lehetne mondani. Maga az áramkör az biztos néhány voltról megy, a hálózati fesz egy előtétkondival (mint előtét ellenállás) és egyenirányítva, szűrve. Mérd meg az elektronika tápfeszültségét, ezt adhatod neki elemről is. Hátha a fényképről ki lehet silabizálni, hogy hogy kell a relét ráapplikálni.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
Oké, 5 körül lesz fotó, igen van benne egy pici alig pár tized W-os ellenállás Mohm-os értékkel és egy másik ohm nagyságú értékkel de az 2-3W-os. De a fényképröl tényleg többet meg lehet tudni. És az adórol is csinálok képet mert tud olyat hogy ha egy ilyen jumpert vagy mit rádobok 1 egész dallamot végigjátsz ha nincs rajta csak az elejét.
(#) tib12 válasza tib12 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /
 
És a megígért képek:
(#) Peter65 válasza tib12 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Üdv!
Kész kapcsolást a neten olyanokat találsz leginkább, amik az átvitelre szánt csatornák állapotaiból kódot képeznek, majd soros IR kapcsolaton keresztül átküldik.
Néhány link:
http://jap.hu/electronic/infrared.html
http://jap.hu/electronic/codec.html
http://www.sixca.com/eng/articles/remote/
Ha tudod a kódokat, beleértve a moduláló frekvenciát és a Boudrate-et is, akkor tényleg csak a vevőt érdemes megépíteni, de a programot neked kell majd megírni hozzá. A kapcsolás nem bonyolult, kiindulhatsz a linkelt kapcsolásokból. Olyan frekijű vevőt válasz, amin az adó dolgozik. Ha a kód megfelel a PIC által támogatott soros formátumnak, akkor felhasználhatod az UART modulját. Ha nem, akkor a soros vételt szoftverből kell megoldanod. A dekódolás ezek után már nem okozhat gondot.
(#) tib12 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Megnéztem a linkeket, a második nagyon tetszik, pont olyat szeretnék. Csak mivel az angoltudásom hiányos ezért szeretnék hozzá segítséget kérni, Viszont az gondot jelenthet számomra hogy ott láttam ilyen modult(amiröl semmit nem tudok) illetve annyit mégis hogy ezt készen lehet kapni. Nede még megpróbálom összegyüjteni a tudnivalókat.
(#) Peter65 válasza tib12 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
A második link ugyan angol nyelvű, de egy magyar ember, Jakab Péter munkája. A honlapján biztosan találsz elérhetőséget, feltételezem, hogy ő is segít.
A modul alatt gondolom hogy a TSOP1738-ra gondolsz. Ez a vevő elintézi a vivőről a demodulációt. (Az infra jelátvitel valamilyen 30-40kHz körüli frekvenciájú jellel történik. Az adó akkor amikor "1"-et ad, akkor a boudrate-nek megfelelő ideig kiadja ezt a frekvenciájú jelet, ha "0" van, akkor nem ad semmit. A vevő modulban van egy sávszűrő, ami csak az olyan frekvenciájú jeleket engedi át, amiket várunk. Ha jön jel, akkor kiadja az "1"-et, ha nem akkor "0"-t. Tehát a modul kimenetén már azt a soros jelet kapjuk, ami az adóban a 30-40kHz-es frekit kapcsolgatja.)
Ez a megoldás feltételezi, hogy lemondasz a távirányítóról, és te építesz hozzá adót is.
(#) tib12 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
De én a rádiómodulra gondoltam, mindegy ugyis infrával csinálom. TV-böl, dvd-böl kiszedett infra vevőkkel, és a hozzá tartozó távirányítóbol kiszedett infra leddel dolgozok. A TSOP1738 az 38kHz-en dolgozik, de a tv-kben TSOP1736-t és hasonlókat használnak 36kHz-en. Ehhez nem is nehéz távirányítót építeni. Köszi a választ
(#) crazy78 hozzászólása Szept 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy fura kérdésem lenne. Vettem a kutyáimnak egy világítós pórázt, hogy éjszaka is lássam őket mondjuk a Margit szigeten. Felmerült bennem hogy jó lenne hogyha távkapcsolással is működne. Akár mondjuk olyan 100 méterig. Van erre vajon valami egyszerű, és kisméretű megoldás, amit egy kistestű kutya nyakörvére is rá lehetne építeni?
Köszi előre is a választ.

Üdv.
Jani
(#) tib12 válasza crazy78 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /
 
Üdv.
PIC programozás megy? Mennyi pénzt szánsz rá? Hány kutya van? Nem vagyok profi, de egy meglévő kapcsolásbol kicsit több pénzböl akár 8 kutyára is tehetsz ilyet, infrával vagy rádióval. Bővebben: Link tanulmányozd át, biztos ki lehet valamit találni.
(#) Sendi hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Üdv.
A következő távirányítós gondom van.
Adott egy öreg autóm. Utólag építettek bele riasztót.
Az egyik távirányítója meghalt. A kód IC-je HCS 301. A másik távirányítója megy még, de időben szeretném megjavítani az elsőt.
Van e mód kimásolni, és beírni a kódot, a HCS 301 ből, ill. bele. A rádiós része működik. Elektronikához értek. (remélem)
(#) oven hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
helló. Lenne egy olyan kérdésem ha nem tudom kapcsolni a tévémet, csak két méteren belül akkor is csak ha megfelelő szögbe tartom a távirányítót. szeretném megtudni hogy a tv vagy a távirányító hibája.
TV- Panasonic
Távirányító- EUR511300
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sziasztok a tv távirányítóm egyik gombja állandóan kontakhibás, ilyenkor szétszedem kitarakarítom, aztán egy ideig működik. Ma megmértem a gumigombok érintkezőjének ellenállását és több kohmot mutatott a műszer, úgy hogy előtte kontakt sprayel kifújattam. Ez normális?
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem