Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IR távirányító
 
Témaindító: tibiiii00, idő: Jan 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) kobold válasza szucsy3 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Ha már van két gombod, küldhetsz két kódot, és azokat dolgozhatod fel a vevőnél. Vagy egyetlen kóddal és egy tárolóval elsők üldésre nyitás, másodikra zárás - ez sem megoldhatatlan.
(#) szucsy3 válasza kobold hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
kapcsolásod esetleg? vagy mégis hogyan kezdjem el?
megvan az adó! a vevő is megvan már papíron...át kell alakítanom őket?
(#) pleso hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Sziasztok

Van egy olasz gyártmányú DVD-lejátszóm (FUEGO FG-DVX9900s) és ahhoz szeretnék egy távirányítót készíteni. Még kezdő vagyok a témában. Mit javasoltok?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) gerry válasza pleso hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szia!
Esetleg univerzális távirányítóval kellene megpróbálni, ha az viszi, akkor visszaolvasva a távirányítóról a kódot, már okosabbak lehetünk, hogy melyik készüléké (kompatibilis) ezzel a típussal.
:pardon1:
(#) pleso válasza gerry hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Köszi!
Ezt teszem, és írok ha valami van!
(#) levy_k hozzászólása Aug 20, 2009 /
 
Sziasztok!

Készítettem egy távirányító adót a SONY szabvány alapján, (40kHz vivő freki, 3/4 kitöltés, 600us periódus) ami működik ugyan, de közel sincs olyan jó hatótáv mint a gyárié. Szétkaptam a gyárit, kicseréltem az infra LED-eket, és akkor is a gyári teljesít jobban. Szegény infra LED már kb. 200mA-os impulzusokat kap, az adatlap szerint 100mA lenne a normális. Növeltem a kitöltési tényezőt is 1/2-re, a jelenség ua. A gyárit szinte rá sem kell irányítani ahhoz, hogy vezéreljen, míg az építettet irányba kell állítani a vevővel.
Tapasztalatok, tippek?
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Hello mindenki!
Van egy adott erősítő,aminek nagyon gyenke az infrája csak akkor jo ha nagyon felé fordítom, kicsit más szögben áll már nem működik. Mit kellene csinálnom vele hogy simán tegyek rá még több indra szemet, ugy szeretném hogy minden sarokba 1et.

Köszi előlre is!
Üdv: Máté
(#) proba válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Gyárilag is ilyen volt? Másnál ua típpus szintén érzéketlen?
Ha új vidd vissza.
Ha régi cserélj elemet.
A minden sarokba egy szemet nem értem.
Esetleg egy kis portörlés az infra vevő/adó előtt kívűl belül .Esetleg adó led/tranzisztor csere,ha volt cserélve rosszat tettek bele.Ha az adóba rossz kristályt rakott valaki az is okoz ilyen hibát.
Ha csak lámpafénynél rosz,és energiatakarékos égőt használsz cseréld valami jobb típusra.
(#) mhatalyak válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Teljesen gyári, más ugyan ilyen készülékben is ilyen, elég régi már. A minden sarokba eg yinfra szem et úgy értem, hogy kivezetem az erősíző infrűjűból a kábeleket és kötök a végére ugyan olyan infra LED et simán párhuzamosan, amiket a sarkokban helyeznék el, csak azt nem tudom simán rá lehet-e kötni vagy kell még más is!?
(#) proba válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Azért az eredményről beszámolhatsz.
Nem tudom a vezeték mennyire lesz antenna,ill. a visszaverődések mennyire fogják zavarni.
Ne hagyd rá a gyerekekre, ha rángatják a kezed alatt a billentyűzetet
(#) mhatalyak válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Rendben, majd beszámolok az eredményekrőé, ha lessz belőle valami. Bocsi a helyesírásihibákért, csak akkor furták ki a szemem és nemláttam semmit!
(#) David.zsombor hozzászólása Ápr 30, 2010 /
 
Sziasztok egy egyszerű 1-2 csatornás IR-es távirányítót szeretnék építeni egy modell tankhoz.Sokat kerestem de nem találtam megfelelő kapcsolást.Köszi.
UI:Ha lehet mindkettőt 3-9v ról.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Egyelőre elég lenne egy olyan adó/vevő páros ami 1 csatornát tud.Szóval pl. amíg nyomva tartom az adó gombját addig világít a vevőn a led.
(#) aderka válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 1, 2010 /
 
Üdv!

Jelnleg én is saját távirányítón spekulálok.
Én magam szeretném kódolni a gombokat, a HT12E illetve HT12D IC-vel.. Az lenne az elképzelésem ( vázlatosan ), hogy az Encoderrel előállítok egy kódot a gomboknak, az IC kimenetére kötöm az infra LED-et, a vevő veszi , szűri, és a jel bemegy a decoderbe, az leellenőrzi kiteszi a kimeneteire, azt pedig PIC-el ellenörzöm.. Valami ilyesfajta elképzelésem van, de nálam a frekvencia okozza a gondot. Ezek az infra vevők, 36-40kHz-en mozognak ha jóltudom. Ennek az IC-nek az OSC lábaira 1 db ellenállást kell kötni, és nemigazán tudom, hogy hozzak ki ebből 36kHz-et..

üdv: Dávid
(#) MaDLaB hozzászólása Máj 8, 2010 /
 
Üdv!


Először is szeretnék bocsánatot kérni ha nem a jó topicba írok, de sajnos nem nagyon értek a szakmához!

A kérdés a következő:

Számítógéphez csináltam egy receiver-t, ami működik is, csak kéne egy adót csinálni, mert a távirányítót amit használok, azt sajnos hosszu távon nem lehet.

Tehát kéne egy viszonleg egyszerű kapcoslási rajz, nem sok feladata lenne a jeladónak, csak a kattintást feladatát látná el, tehát az sem lenne baj ha két fajta jelet tudnánk küldeni (jobb és bal egérgomb- de ezt szoftverrel megoldom).

Remélem tudtok segíteni!

Kösz!
(#) proba válasza MaDLaB hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
A jelenlegi távirányító miért nem jó? Esetleg veszel/keresel egy másikat - a lehető legkevesebb gombosat- kiveszed belőle a panelt raksz rá két gombot... Lehet építeni is ,de a legegyszerűbb egy gyárit felhasználni.Ha megépíted ugyan azt az ic-t fogod ugyanazzal a gyári kapcsolással használni ergo sennivel nem lesz egyszerűbb, csak a gombok helyével kisebb.
(#) MaDLaB válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Üdv!


A probléma az, hogy ha használhatnám is ezt a távirányítót akoris nagy lenne (ne kérdezd miért, de kisebb kell). Tehát le kéne vágni egy részét, azt meg nem merem.A képen látszik, hogy az infra ledet az árammal összekötő drótok a nyák két szélén mennek.

Én arra gondoltam, hogy a legalsó gomb (bejelöltem) felett lehetne elvágni a nyákot ( hogy kisebb legyen) és akkor az amúgy a nyák végén lévő ledet kiveszem és ide teszem direkt a telepre rá kötöm.

A probléma csak ott van hogy van egy fekete izé amibe vagy amiből mennek drótok és félek, hogy nem fog jól záródni az áramkör.

Lényeg, hogy ezzel több naj is van, ezért kéne nekem valami egyszerűbb kapcsolási rajz amit meg tudnék csinálni...

DSC00084.JPG
    
(#) proba válasza MaDLaB hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
(#) pörölycápa hozzászólása Máj 19, 2010 /
 
Sógorom megkért, hogy hozzak össze neki valami távirányítót néhány relé vezérléséhez, ehhez kérnék némi segítséget. A vevő rész tiszta, azzal nem lesz gond, de az adót behatárolja két dolog: egyrészt szeretném PIC12F508-ból megépíteni, mert kaptam belőle közel 100 db-ot, másrészt pedig adott a doboz és az elem, ami 12V-os.
A kérdésem "mindössze" ennyi: hogyan lehet 12V-ról úgy meghajtani egy 2...5V-ot igénylő PIC-et, hogy egyetlen gombnyomásra stabilan felébredjen, gombot azonosítson, és hibátlanul meg tudjon hajtani egy infraledet?
Bocs ha rossz helyen kérdezem, igyekeztem jól témát választani.
(#) Nongelous hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Üdv, javítok egy masszázsfotelt és az IR távirányítójáról kiderült, hogy döglött! Javítani nem tudom, mert a vezérlése egy fekete paca alatt van a NYÁK-on és 100% hogy az a hiba. Van egy jó távirányítóm kölcsönbe amiből ki kéne valahogy olvasnom összesen 6 kódot... onnantól egy PIC-el meg is lehet oldani a problémát.

Szóval rendelkezésemre áll egy számítógép meg egy USB-s IR vevő; hogyan tovább?
(#) fidelcastro válasza Nongelous hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Üdv!
Most te vagy nagyon értesz a PIC programozáshoz vagy nagyon nem, ezt abból gondolom hogy ezt írtad: "onnantól egy PIC-el meg is lehet oldani a problémát". Azért egy távirányító kódja nem ilyen egyszerű. Ha esetleg kiolvasod az usb-s IR vevővel a kódot attól még nem fogod tudni hogy milyen kódolást használ a távirányító (pl. RC5) meg azt sem hogy ezt a kódot milyen frekvenciájú vivőre ülteti a jelet. Ehhez minimum egy digit szkóp fog kelleni. De ha a legkevesebb vesződséget szeretnéd akkor veszel egy tanítható távirányítót és betaníttatod neki a kódokat.
(#) zenetom válasza Nongelous hozzászólására (») Jan 10, 2011 / 1
 
Hali!
Valószínűleg 36kHz-es a távirányító vivőfrekvenciája.
Az USB-s IR vevőd az direkt távirányítókhoz van, vagy a telefonos infra jelét veszi?
Ha a távirányítóhoz van, akkor próbálj keresni valami programot hozzá, ami kiírja az IR kódot és már kész is vagy.
De ha van egy kis időt, építsd meg ezt: Bővebben: Link COM port.
Olvasd át a PC távirányítás topikot.
Használd a girder progit (beállítása).
A girder alul középen kiír egy kódot, az lesz az IR kód.
Én már írtam PIC-re IR távirányító kezelőt, kiindulás
Kicsit tömörnek tűnik, ha valami nem tiszta, kérdezz.
(#) fidelcastro válasza zenetom hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Üdv!
Attól még hogy a kódszavakat kiolvasod még nem tudod távirányítani a masszázsfotelt! Ez kb. a munka 0.1%-a egy új távirányító készítése esetén. Én is írtam RC-5 dekódoló programot és tudom hogy nem ilyen egyszerű ez a dolog, bár itt nem dekódolni hanem modulálni kell ami egy kicsivel egyszerűbb feladat.
(#) zenetom válasza fidelcastro hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Hali!
Igazad van, most jut eszembe, ilyet próbáltam már én is, de nem jött össze.
(#) proba válasza Nongelous hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Veszel egy IR vevőt (sfh..) Ennek a jelét ráküldöd egy PC hangkártya bemenetére (szkópra ,ízlés szerint.) A kapott jelsorozatot kell leutánnoznod annyi különbséggel hogy a magas szintek helyén semmit ,az alacsony szintek helyén 36,38,xx Khz jelet kell küldened.(esetleg ha alapos akarsz lenni ,ebből a protokoll viszakereshető)
(egyébként kristály /led/más apró alkatrész cserével szinte minden távirányító megjavul.)
(#) hbal hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Tanítható IR távirányítót szeretnék vásárolni.
Olyan tipusra lenne szükségem, ami nem kódtáblából "dolgozik", hanem egy másik távirányítót lehet lemásolni vele.
Tudtok esetleg márkát, boltot, vagy webáruházat ajánlani?
(#) bundibacsi válasza hbal hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
A google-ban "tanítható távirányító" néven lehet találni ilyeneket.

Egy példa:Bővebben: Link
(#) proba válasza hbal hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Egyik takarékos áruházban L... most akciós silver crest gyártmány SFB 10.1 típusú.Ez elvileg mindkét módot tudja (a gyakorlatban is) Ami furcsa számomra egyszer kétszer tanítás közben újra indult ,de utána lehetett folytatni.Elem kivétel után is megőrizte az átprogramozott gombokat.Egykét gomb oldalát kicsit kellett igazítani mert hajlamos volt beragadásra.
(#) attila1 hozzászólása Nov 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Nincs valakinek egy használaton kívüli Com3039-es típusú távszabályzója? Sajnos az enyémnek a panelja derékba törött.Amit tudtam áthuzagoltam,de pont a hangerőle-gombnál kánya van,mert az sehogy sem működik.A többi lényeges gomb az ok.
Köszönöm előre is!
(#) daniel.freeman hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Sziasztok!

A mai napon vásároltam egy KENWOOD R-V350 tipusú rádiós erősítőt a cigányoktól a dorozsmai vásárba kemény 2000 ft-ért. Alapból tudtam hogy nem volt rossz buli, mert tisztába voltam azzal hogy ennyit megér még akkor is ha nem működik. Úgy adódott hogy teljesen hibátlanul működik. Az vele a gondom, vannak bizonyos funkciók amit csak távirányítóval lehet előhozni. Irányítót nem találtam hozzá viszont találtam egy ilyet. Lehetséges, hogy ez az eredeti távirányító forráskódja??? Ha igen akkor mit ajánlotok, mit építsek hozzá, hogy működjön? Vagy már az is eredmény volna ha ezeket a kódokat pc IRDA portján keresztül tudnám küldeni. Ebben segítsetek legyetek szívesek.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem