Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA1557Q
 
Témaindító: zoly15, idő: Máj 6, 2007
Lapozás: OK   7 / 8
(#) pompidu válasza loasix1 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Szerintem ha csak kis időre kötötted rá akkor nem hinném de ha púposak a kondik akkor cseréld őket is.
A hibát nem hinném hogy a potméter hiánya okozza szkóppal köved le a jelet az IC bemenetéig ha megérkezik akkor nézd meg hogy a 2;5;8 össze van kötve és csillagpontosan a földre kötve és a kimenetek lábait nehogy össze kösd az okozhatja a hibát ha csak egy hangszórót használsz akkor a kimenetet vagy hagyd a levegőbe vagy kösd a földre.
(#) Jax válasza loasix1 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Szia!
Az akku fordítással meghalt az IC-d sajnos, de minden más alkatrésznek elméletileg ki kellett hogy bírja. Bár az Elko kondik se szeretik, ha nem volt pukk, baj se lehet.
Azért a helyedben megnézném, hogy mekkora áramot kap fel nyugalmi állapotban az IC! Egyszer én is megsütöttem, de nekem 600mA nyugalmi áram mellett még azért működött. A helyes érték, 80-160mA között van nyugalmi állapotban, teljes kivezérlés mellett 1,2-2A között!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
(#) loasix1 hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Tegnap beszereztem az új IC-t és sikerült megszólaltatnom végre az áramkört.
Mikor elsőre próbálgattam tényleg csak egy hangszórót használtam, valószínűleg az okozhatta akkor a problémát.
Sajnos tönkre ment az árammérő műszerem, ezért a méréseket nem tudom elvégezni.
Egy hibát még észre vettem: a 7,9-es lábra kötött hangszóró néha külön életet él, a jeltől függetlenül néha kinyomja a membránt vagy behúzza.
Ezt mi okozhatja? Mit jelent az hogy csillagpontosan a földre kötve?
(#) pompidu válasza loasix1 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
A csillagpontos földelés az az amikor 1 pontot kinevezel földpontnak és minden föld felé vezető huzalt arra kötsz MEGEGYEZŐ!! hosszúsággal.
(#) Jax válasza loasix1 hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Ahogy Pompidu mondja! És az okozhatja ezt a gondot, mert erre a csillagpontra érzékeny az IC! Földhurok jöhet létre, nagyon könnyen begerjedhet az erősítőd!
Én is úgy rajzoltam meg filccel a nyákot, minden egy helyen központosul.
(#) pompidu válasza Jax hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Én raktam fel ide egy .lay fájlt (print layout) ahol létrás földelés van de gond nélkül üzemel. de nem okozhat gondot esetlegesen rajzolni vagy akár totem építés is szóba jöhet magyarul légszerelés ha úgy jobb Nekem nem volt nyákom itthon és türelmetlen voltam totemezve csináltam Szerintem úgy is tökéletes még talán könnyebb is csillagpontosan megcsinálni.
(#) Jax válasza pompidu hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szerintem is röhejesen egyszerű ez az IC! Nem értem miért kell hozzá nyákterv.. lerajzolod, szevasz!
(#) pompidu válasza Jax hozzászólására (») Máj 16, 2013 /
 
Mondjuk azért ha sokat szeretnél gyártani... Pl már kb 10db ot csináltam ismerőseimnek és jobb úgy oda adni hogy teljesen igényesen ki van dolgozva nem? Föleg ha mondjuk pénzért csinálod és csak a lapot adod neki.
(#) Jax válasza pompidu hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Ez persze természetesen igazad van!
Igénytelen munkát én sem adok ki a kezemből.
gyűlölöm a kókány megoldásokat, vagyis olyan munkát fizetősre venni. Magamnak persze jó ha csúnyább, én dolgom, de más ne lássa!
(#) pompidu válasza Jax hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Ez pontosan így van
(#) loasix1 hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
már két-három hete használom az IC-t (csillagpontos földelés nélkül) és eddig max teljesítmény mellett se hallottam gerjedést.
megtaláltam a pompidu által feltöltött lay fájlt, de vagy a sprint-layout 4.0 demo verziójában vagy a fájlban lehet a hiba, mert egyenlőre nem sikerült megnyitnom.
feltudnátok tölteni egy képet a csillagpontosan földelt nyákrajzról? a 2.5.8-as láb összekötve egy közös kábelen fut be a földbe? szeretnék biztos lenni a dolgomban
közben megtaláltam az IC adatlapját és itt a 2. lábat a bemeneti jel földjére ajánlják kötni.
előre is köszi

1243.pdf
    
(#) pompidu válasza loasix1 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Szia az a baj, hogy nem találom a fájl-t de simán megtudod tervezni csak a lényeg hogy egységnyi vezeték legyen és valahol a 4700u kondi környékére helyezd amúgy megy az úgy is ha csak simán megrajzolod egy panelra kimarod és kész... A 2. láb meg földre megy ugyan úgy ahogy a bemenet is szóval nem értem hogy gondolták.
(#) NaXuS hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
Üdv!
Építettem egy erősítőt tda 1557-el. Elsőre beindult, de a hangja kicsit érdekes. Mintha be lenne rekedve az énekes, mély hangnál se tisztán A kapcsolás: tda 1557 Annyi a külömbség, hogy a hang bemenetnél 1uf-os fólia kondenzátort raktam.
Mit lehet ezzel csinálni?
Másik kérdésem, hogy ha akarok egy kivezérlés jelzőt építeni hozzá, akkor annak érdemes egy külön erősítőt csinálni?
(#) pompidu válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Kivezérlés jelzőnek felesleges egy külön erősítő, mivel line jelel dolgozik (750mV - 1V) általában. Az az 1 µF-os kondi nagyon bele tud ám szólni a hangzásba, nekem jobban tetszik a kerámia vagy a elko a bemenetre.
(#) NaXuS válasza pompidu hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Van egy tranzisztoros kivezérlésjelzőm, arra a kimeneti jelet kellett kötnöm, mert csak az volt képes felvillantani a skálát. Azért gondoltam rá hogy egy külön erősítő kellett volna hozzá.

Nos kicseréltem egy 0.47uf-os elkóra, és tényleg jobb lett a hangzása
Viszont fellépett egy újabb probléma, van hozzá egy hangszínszabályzó is (lm 1036) ami halkan szépen dolgozik, közepes hangerő felett viszont elkezd pattogni.
(#) reloop válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Szia! Ez az a panel amelyiken az LM1036 és a TDA1557 egybe van építve?
(#) NaXuS válasza reloop hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Igen volt olyan is, de az nem jött össze.
Itt külön külön csináltam meg, hogy ne járjak úgy mint az előzőnél.
(#) reloop válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
A kettő esetleges közös táplálása lehet a gond. Az LM1036 rezzenéstelen stabil tápot kíván.
(#) NaXuS válasza reloop hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Külön van neki egy 12v-os feszültség szabályzó, arról megy. Esetleg egy másik tápot kerítek és külön megpróbálom.
(#) reloop válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
A szabályzó bemenő feszültsége nem eshet kritikus érték alá mikor hajtod a végfokot?
(#) pompidu válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Na nekem is ilyen gondom akadt. Ugrál egy bizonyos hangerő elérésekkor. Hangszín szabályzó nálkül gond nélkül megy a hangszinszab. külön tesztelve is teljesen okké. Viszon a kettő együtt nem stimmel valamiért egy pillanatra negativ tápot ad a kimenetre. Én arra gondoltam, hogy a 2-es lábat nem a táp groundjára kéne kötni hanem a signál gnd-re (alapjáratok ezt irja a datasheet) ez okozhatja a gondokat? (12V 9Ah-ás akkuról megy így elég stabil tápot kap.)
(#) NaXuS válasza reloop hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Igazad volt, e miatt ugrált a hang. Nagyobb terhelésnél több mint 2v-ot is esett a fesz, valószínű ez bezavart a stabilizátornak. Erősítőt aksira kötöttem, hangszínt meg tápra és így tökéletesen működött. Ha beépítem, akkor érdemes egy kis nyák trafóról hajtani, vagy egy több szekunder tekercses trafó is jó?
Még olyat szokott csinálni, hogy bekapcsoláskor pattan egyet, de gondolom lágyindítóval ezt ki lehet küszöbölni.

Köszönöm a segítséget, erre nem is gondoltam volna!
(#) reloop válasza NaXuS hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Ha 9V, vagy 10V-os stabilizátort használsz Bővebben: Link lehet már nem fog a tápesés bezavarni. Egy próbát megér mielőtt trafóba invesztálnál.
A bekapcsolási pattanást a némítás (11-es láb) elnyújtásával tudod kivédeni. Ha ellenállás és kondenzátor kapcsolódik a 11-es lábhoz akkor legalább az egyiknek az értékét növeld mindaddig, míg a pattanás el nem tűnik.
(#) azrob hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Üdv!
Szeretnék építeni egy TDA8560 IC-s erősítőt. A nyáktervet és a beültetési rajzot mellékelem. Szeretném úgy átalakítani, hogy legyen benne egy hangerő szabályzó és egy balance. Az erősítőt egy PC tápról szeretném üzemeltetni. Szeretnék bele egy biztosítékot is, ez a biztosíték hány A-es legyen? Mekkora hűtőborda kell hozzá? Alkatrész listát tudok írni ha szükséges. Előre is köszönöm!
(#) pompidu válasza azrob hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Hangerő szabályzó bekötése egyszerű 50K log potit használhatsz bekötése egyszerű, az 1. lábat rákötöd a jack csatlakozóra a 2. láb a csúszka az megy az erősítő bemenetére a 3. láb meg GND-re megy. A balance bekötésről csatoltam a képet. Szerintem biztosítéknak bőven elég lesz 1,5A-es.

balansz.png
    
(#) azrob válasza pompidu hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget. Még valami a biztosíték biztosan elég lesz 1.5A?? Nézegettem a hozzászólásokat azon az oldalon ahonnan leszedtem a kapcsolási rajzot és ott olyanokat írtak, hogy 4 ohm-os hangszóróval terhelve 2A körül, 2 ohm-os hangszóróval terhelve pedig 4-4.5A-t vesz fel. Mekkora hűtőbordát használjak hozzá? Olvastam még olyasmit is, hogy rendesen el kell látni hűtéssel mert valakinek a 150-fokot is elérte használatkor.
(#) pompidu válasza azrob hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
A 150 fok nekem kicsit irreális ott valami nem stimmelt mert adatlap szerint max 85 fok van megadva. Viszont azt ugye tudod hogy 2 ohmos terhelésnél ad le 40 Wattot 4 ohmos-nál már csak 25 Watt. Teljes túlvezérlésnél vessz fel 7.5A.
ezért ajánlatos szerintem lomha biztosítékot berakni de ha van szkópod akkor köss á 1 kHz-es jelet (line jelet) És lődd be úgy a hangerő szabályozást egy trimmerel (ugyan az a bekötése mint a normál hangerő szabályzónak csak be tudsz ott állítani egy torzítatlan maximumot ha a sima hangerő feltekernéd maxra akkor se torzítson), hogy még a szkóp képernyőjén torzítatlan jelet kapj esetleg ha kicsit torzít nem baj mert vannak halkabb számok stb és akkor marad még erő tartalékod, ha közben méred még az áram felvételt megtudod hány A-es biztosítót kell használj. (Azért mondtam lomhát mert esetleg a nagy basszusok kiverhetik a gyors kisülésű biztosítékokat.) A hűtő bordára csak ezt tudnám mondani hirtelen ezzel annyi a baj, hogy meg kell munkálni mivel nincs rajta lyuk amihez fel tudnád fogatni.
A borda alá kötelezően hőpasztát kell tenni és érdemes (már ha van rá lehetőséged) menetet vágni a borda lyukaiba mert szerintem 6 mm-be már lehet rendes menetet vágni.
(#) andras99 hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt TD1557Q felhasználásával. Működik, szépen szól meg minden, de van vele egy gond. Amikor feszültség alá helyezem, enyhén "berántja" a hangszóró membránját 2-3 másodpercre, majd szép lassan "visszaengedi". (Akár van akár nincs bemeneti jel.) Ez hiba vagy normálisnak mondható? A megépített kapcsolást csatolom, annyi különbség van hogy nincs előtte poti.)
(#) reloop válasza andras99 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Szia! Kétségbeejtően rossz kapcsolás! Bemeneti csatolás, standby - nem is értem mire gondolt a rajzolója.
(#) andras99 válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Akkor szerinted építsem inkább meg a gyári alapkapcsolást? A több mélyhang reményében választottam ezt, hordozható hangládába menne. Amúgy innen való a kapcsolás.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem