Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 75
(#) anonym1s válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 26, 2008 /
 
Kossz a valaszt!
Akkor ha jol ertem a 7294-es a 7293-as butitott valtozata, es a ketto ugyanaz a plusz szolgaltatasokat nem szamitva?
A 7294-eshez tervezett vegfokban kicserelhetem az ic-ket 7293-asra?
(#) Dj TSM válasza anonym1s hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Nagyabol igyvan ahogy irod,igen az ic ket nyugodtan lehet cserelni TDA7293 ra,a lab kiosztasok ugyan azok mert amelyik lab nincs bekotve a TDA7294 en az a TDA7293 on a plussz funkcioknak a kivezetesei.
(#) Ronin hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
A "bootstrap" az milyen célt szolgál amúgy ennél az IC-nél, mert most nézem csak, hogy nekem 3 éve már, hogy anélkül a kondi nélkül megy.?
(#) Dj TSM válasza Ronin hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Bootstrap-jelentese rendszer feltolto.Ez a vedelmet segiti azzal hogy informaciokat kuld a vegfok kimeneterol a vegfok ic be a kimeneten levo terhelesrol,feszultseg szintrol vagy a meghibasodas eseteben az egyenaram jelenleterol.A bootstrap segitsegevel hatekonyabb a vedelem es bekapcsol a mute szisztem ha egyenaram vagy mas problema lepne fel a kivezetesen.Ha nincs bootstrap kondenzator akkor nemmegy a vedelem,de igy is szol.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Szia!

Ezeket honnan szedted?

Ez található a gyári adatlapban:

"THE BOOTSTRAP CAPACITOR

For compatibility purpose with the previous devices
of the family, the boostrap capacitor can be
connected both between the bootstrap pin (6) and
the output pin (14) or between the boostrap pin
(6) and the bootstrap loader pin (12).
When the bootcap is connected between pin 6
and 14, the maximum supply voltage in presence
of output signal is limited to 100V, due the bootstrap
capacitor overvoltage.
When the bootcap is connected between pins 6
and 12 the maximum supply voltage extend to the
full voltage that the technology can stand: 120V.
This is accomplished by the clamp introduced at
the bootstrap loader pin (12): this pin follows the
output voltage up to 100V and remains clamped
at 100V for higher output voltages. This feature
lets the output voltage swing up to a gate-source
voltage from the positive supply (VS -3 to 6V)."

Hol van itt, az amit leírtál???
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
En sajat tapasztalataimra alapozok,nemnagyon olvasgattam az adatlapjat.Legfeljebb annyit,hogy mennyi a max tap fessz meg mennyi a teljesitmeny adott kimeneti impedancianal.De ha jollatom ebben az angol szovegben is hasonlo van irva a feszultsegekkel kapcsolatban mint amit irtam.A lenyeg,hogy az a kivezetes gyujti az informaciokat a kimeneti feszultsegrol es terhelesrol,ha nincs informacio akkor nemistudja az ic,hogy mikor reagaljon az esetleges rovidzar vagy tulterhelesre.
(#) lamalas válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Ajaj!!! Tevedes!!!! Annak a bootstrap kondinak semmi koze nincs a vedelemhez, meg "infomraciogyujteshez"

A bootstrap kondik masra valok. Erositoknel altalaban arra szoktak hasznalni (konyhanyelven fogalmazva), hogy a kimeneti feszultsegvaltozast visszavezessek az erosito egy megfelelo pontjara aminek kovetkezteben az erosito egy reszenek a bemeneti impedanciaja megno, ill. nagyobb kimeneti feszultsegvaltozast erhetnek el mint a kondi alkalmazasa nelkul.

szerk.: mellesleg egy kondi (ami egyenaramulag szakadas) hogy kuldhetne infot a kimeneti egyenfeszultsegrol az erositobe??? Gondolkozzunk mar 1 picit mielott -et irunk!
(#) Dj TSM válasza lamalas hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Nemviszi at a kondenzator az egyen aramot,de feltoltodik azzal,a valto aramot atengedi.
(#) lamalas válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 30, 2008 1 /
 
huuuu amindent! Megis hogy tud egy kondi egyenarammal feltoltodni??? Itt nagyon nagy problemak vannak a kulonbozo fogalmak ertelmezesevel. Szerintem jo lenne atragnod magad egy elektrotechnika konyvon ami tobbek kozt az alapokat is elmagyarazza: pl. mi az aram es mi a feszultseg.
(#) Dj TSM válasza lamalas hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
bocs akkor ha ugytetszik feszultseggel.Tevedni emberi dolog.Nekem nincs szugsegem tanulmanyozasra,minden aldott nap az elektrotechnikaval foglalkozom,mert az a szakteruletem a munkam is ugy szinten.Neha megesik hogy valamit elirok,mert a munkamat szlovak nyelven vegzem mert szlovakiai magyar vagyok.Bar tudok tokeletesen magyarul mert az az anyanyelvem de megis a szakszavakat szlovakul hasznaltam es hasznalom ma is gyakran.Jelenleg veg erositoket tervezek egy cegnek hangositasi celokra az Alphard es a Dexonnak.Es a munkahelyemen semmi sem magyar ugyhogy a hibakert elnezest kerek.
(#) lamalas válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Semmi gond, tevedni/hibazni emberi dolog. Most mar csak azt nem ertem ha az elektronikaval nap mint nap foglalkozol, raadasul erositoket is tervezel akkor hogyhogy nem tudod mi az a bootstrap? Mert amit leirtal rola az abszolut suletlenseg ... mar elnezest a kifejezesert.
(#) Dj TSM válasza lamalas hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Hat mink a bootstrapot-vagyis rendszer feltoltot a tranzisztoros erositoknel azokra a celokra hasznaljuk amiket leirtam.Nehany tervben bejegyezve is igy van a funkkcioja ezert irtam igy le a dolgot.De lehet hogy ez az ic-k nel megint maskepp van.
(#) lamalas válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
IC-s v. diszkret tranyos erosito - gyakorlatilag tok mindegy ugyanis az IC-ben is tranzisztorok vannak raadasul nagyjabol ugyanazzal a kapcsolastechnikaval rendelkeznek amivel a diszkret tranyos erositok tobbsege (a kiveteleket, egzotikus kapcsolasokat most hagyjuk). Szoval a bootstrap az ugyanazt jelenti fuggetlenul attol hogy diszkret tranyos erositorol van szo v. IC-srol.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
Idézet:
„bootstrapot-vagyis rendszer feltoltot”


Rendszerfeltöltő csak a számítástechnikában van, itt feszültségutánhúzó van... És teljesen más célokat szolgál!
Nem akarok szkeptikus lenni, de én általában hiszek a gyári adatlapoknak, hiszen ők tervezték az IC-ket.
Ettől függetlenül nem egy olyan áramkört láttam már amit nem a gyári ajánlásoknak megfelelően használtak.
De ha te ezt komolyan gondoltad, írd le, és küld el a gyártónak, mert erről ők még nem tudnak!
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
ÜDV! ennek az icnek olvastam az adatlapján hogy 200w-ot is tud, lehetséges?? és ha igen hogyan??
(#) Dj TSM válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
El lehet vele erni 300 wattot de vagy hid kapcsolasban vagy ha tranzisztorok vannak a kivezetesen,es igy ralehet kotni 2 ohmos hangszorot is.Maskepp nemigazan tudok ra modot,igaz Ezek az ic k mar +-50 voltal taplalhatok es azert ez mar nemolyan rossz.Megepiteni minden kepp megeri egy ilyen erositot mert ha jo a nyak lap akkor mindig mukodik elso bekotesre,es a parameterei is jok.Alacsony torzitas,tulmelegedes es rovidzarlat vedelem,bar igaz hogy a rovidzar vedelem 1-2 masodperces zarlatot bir ki max,tobbet nem.Tapasztalat.A ho vedelem az eleg jo,kb mar 100 fokon azt eszleltem,hogy elkezd lehalkulni a zene es egyszer csak egy pattanas oszt lekapcsol mute ba.De hutoborda nelkul probaltam kivancsisagbol,hogy mit bir ki.
(#) Andreas89 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
a 7294et néztem hidalva 200w ez is ugyanazt tudja, illetve kicsit többet. (plusz van clip is) esetleg valakinek a hidalthoz nincsen nyákrajza??
(#) Dj TSM válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
hat a 7293 az 120 wattos a 7294 meg csak 100 watt.Azert mert a 7293 nak magasabb a tap fesz hatara +-50 volt,a TDA7294 nek meg csak +-40 volt.Az azt jelenti 20 volt,azert az mar valami.Van meg benne Clip indikator meg buffer driver ami segitsegevel meglehet halytani meg mas veg tranyokat is vagy hasznalhato hid bekoteskor.A 7294 et egyszeru hidba kotni.Csak ket egyforma csatorna szugseges,az egyik vegfok bemenetjet hozza kell kotni a foldeleshez a kivezeteserol meg kell egy 22 kiloohmos ellenalast kotni a masik modul invertalt bemenetjere.Ez a 22 kilos ellenalas visszcsatolaskent szolgal a hidbakotott masik modulrol.Ennyi az egesz.
(#) Andreas89 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
a 7293 adatlapján néztem, ott azt irja h hidalva 200w kihozható belőle, és van kapcs rajz is..
(#) Dj TSM válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Persze hidalva kihozza a 200 vattot csak a tap feszre es a hangfalak impedanciajara kell vigyazni.A TDA7294 re hidba kotve +-36 voltot es 8 ohm impedanciat ajanlok.Mar probaltam +-39 voltal es 4 ohmal de nagyon melegszik.
(#) Andreas89 válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
ittfent is van egy kollega MPedro, aki használja a hidalt TDA 7294et, és ő +-43v-ról hajtja, de ha jól tudom ugy irta hogy 8ohm alatt nem ajánlatos, de elviszi?? és Ő zenekari célra használja, gondolom rossz nem lehet. Azért ezt a kapcsolást akarom megépiteni...
(#) Dj TSM válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Elmegy +- 43 rol de az mar nagyon a hatar,+- 45 nel nekem mar szetdobta az ic tes csak monoba volt bekotve.Elmegy 4 ohmal is de alacsonyabb tapon,nemszabat +-36 nal nagyobbatt ra ereszteni mert szetlo az ic ha megvagatod nagyobb hangon.Ha csak kissebb tapfesz van akkor elmegy 4 ohmon de nagy hutes kell neki.A bekotes nemnagyon szamit,az adatlapjan talalhato rajz megfelel neki,attol jobb ugy sincs,elvileg a gyartok terveztek hozza.Bar en a standby hoz nagyobb ellenalast es kondit hasznalok,hogy ezzel legyen megoldva a kesleltetett kapcsolas.A standby kimenet pedig alandoan hozza van kotve a plussz hoz.
(#) Kovidivi válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Én inkább egy invertáló előerősítővel fordítanám meg a hangfrekvenciás jelet, mert az kevésbé van eltorzítva, mintha az egyik IC torzított kimeneti jelét csatolod vissza, ahogyan a gyári ajánlásban van az adatlapban. Sztem...
(#) lapose válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia!
Jogos a két pont!
(#) Dj TSM válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
A visszacsatolasnal nemszamit a jel torzitasi szintje csak a jel nagysaka,mert ugyebar eszerint iranyitodik a diferencialis erosito es a vegtranzosztorok,de a torzitot jel mar nemerositodik,hisz mar maga az a megerositett jel.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Sajnos nem!
Ha megnézed a kapcsolást a második erősítő az első erősítő kimenetéről leosztott jellel működik! Abban benne van az első erősítő zaja, torzítása!
Ha az ember bulizásra, hangosításra épít erősítőt, ez nem gond, de minőségibb zenehallgatásra érdemes egy műveleti erősítővel felépített fázisfordítót használni!
(#) Kovidivi válasza lapose hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Köszönöm!
(#) Dj TSM válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Ha minosegi zenet akarsz akkor eleve nem ezzel az IC vel kel probalkozni.Akkor inkabb Fet es tranyokkal valami vegfokot epiteni,mert a D mos nem a legjobb megoldas,foleg nem hidban,mert akkor eleg magas a torzitas szintje,meg monoban csak-csak.Maskepp nemerdemes Hi-Fi celra.Egy idoben sokat szorakoztam ilyen Ic kell,de en disckozom es oda mar csak tranzisztoros vegfokot erdemes alkalmazni.200 watt mindenkeppen keves.
(#) lapose válasza Dj TSM hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„foleg nem hidban,mert akkor eleg magas a torzitas szintje”


Miért lenne?
Max. a te kapcsolásoddal! Vedd már a fáradságot, és olvasd el az adatlapot!
Egy két hozzászólással ezelőtt még 200W-ról beszéltél, most meg használhatatlan?!
Ha csak egyszer is elolvastad volna, tudhatnád, hogy 100W-nál 10% a torzítása!! Ennyi, akár tetszik-akár nem!
Ha ez alatt használod(80W 1%) elfogadható a hangja, akár monoba, akár szereóba, akár hídba használja az ember!
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Azt nemmondtam,hogy hasznalhatatlan 200 watton hidban,de nem elonyos hi-fi re.Enyi
Következő: »»   3 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem