Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TECHNICS erősítők, javításuk
Lapozás: OK   23 / 33
(#) Robi85 válasza Ultimate hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
A trafó 2 x 27V AC. Képen bejelöltem. A power indicator led pedig ezek alatt látható. 101-102-es kivezetés. 2.2v kell neki. De ha lesz egy bele való trafó akkor minden működni fog. Persze ha csak a trafó a baja.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2016
(#) Ultimate hozzászólása Jún 3, 2016 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Robi85 hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Szevasztok.

Újra itt van nálam az SU-V10X. Most olyan problémával hozták ide, hogy sistergősen szól. Na most ez igaz is. Lekötöttem a hangszín panelt, hogy csak a végfok maradjon és megszűnt a sistergés. Na most kipróbáltam úgy, hogy csak a végfok bemenetére kötöttem rá jelforrást és egyből elkezdett suhogni újra, és recsegősen szólni. Kicseréltem a két bemeneti kondit ( c601-602) illetve az AN7062-es IC (elbontott működő erősítőből származik). A hiba így sem szűnt meg. Merre menjek tovább? Esetleg a DC servo IC-t is cseréljem?
(#) Gabó válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Most mire írtad, hogy megszűnt a sistergés? Az előfokot próbáltad ki, és az nem sistergett, vagy a végfokot, és nem sistergett, aztán elkezdte?
Elkókat mérd be.
(#) Robi85 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Arra írtam, hogy mikor lehúztam róla a hangszínt, de ha rajta van valami jelforrás akkor csinálja. Elkókat cseréltem amiket írtam is.
(#) Gabó válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Nem csak arra kettőre értettem a cserét. Leginkább a tápkörbe érdemes vizsgálódni. Nem néztem meg a service manualt, de STK-s vagy tranzisztoros a vég? Nekem volt olyan, hogy az egész STK-t kellett cserélnem, mert ilyet produkált.
(#) Robi85 hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Tranzisztoros. Tápjának nincs baja. Azért vizsgálódok még tovább.
(#) Johnny0004 hozzászólása Júl 17, 2016 /
 
Üdv! Van egy Technics SA-GX 180-as erősítőm, de nincs távirányitója, tuner üzemmódban nem írja ki az RDS adók nevét, valahogy előtudom csalni?
Az előlapi panelon van egy hold and reset felirat a nyákon, de nem értem ez mire vonatkozik, valaki tudna segíteni? Köszönöm!
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Kép lemaradt. Pár alkatrész van körbe kerítve és oda van írva Hold and Reset, de mit?
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2016
(#) eyess válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
A hold funkció az adott kijelzés megtartására való .Ez lehet bármi.A reset funkció pedig az összes beállítás törlésére való , tehát úgymond egy alaphelyzet visszaállítására való .Ez lehet egy gyári alapbeállítás mondjuk.
(#) Johnny0004 válasza eyess hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Na igen, de hogy tudok resetelni ez érdekelne nagyon? Nyomkodjam a tranzisztor fejét?
(#) eyess válasza Johnny0004 hozzászólására (») Júl 17, 2016 /
 
Általában a processzor bizonyos lábát szokták resetelni , vagy egy gombbal , ha van , vagy a távirányítóval , de mivel neked ez nincs , így csak úgy tudod , ha megkeresed hozzá a rajzot , és az alapján reseteled .
(#) at22 hozzászólása Aug 15, 2016 /
 
Sziasztok. Ma került hozzám egy technics SA-EH750-es hifitorony. Tud 5.1-et.

Az lenne vele a problémám, hogy a 2db kimenete nem szól. Ha teljesen feltekerem a hangerőt akkor hallani halkan. A többi kimenet tökéletes.

Fényképeztem azon látni a kimenetet elég érdekes számomra.

Szerintetek mi lehet a baj?
(#) CHZ válasza at22 hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Szia!
Itt van a bekötése, sorosan van bekötve az a két kimenet.
Akkor szól csak ha mind két kimeneten van hangsugárzó.
(#) at22 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Köszi a segítséget. Majd megnézem.
(#) at22 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Megnéztem, így már jó nagyon szépen köszönöm
(#) at22 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Még annyit szeretnék ,hogy egy ventit érdemes lenne bele tenni? Igen csak melegszik és pedig nincs hajtva
(#) CHZ válasza at22 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Tehetsz bele, szerintem nélküle is megfelelő, ha szellőzését biztosítod.
Nem mindegy hová helyezed és milyen sorrendben.
(#) at22 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Én úgy szeretnék bele tenni ventit mint az újabb kiadásokba van már gyárilag. Nem tudom mennyire lenne bonyorult dolog.
(#) at22 válasza at22 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
A technics sa-eh780-as szériába már van.
(#) pika75 válasza at22 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Szia. Szerintem ne vagj bele! Az ugy van jol, ahogy megterveztek. Sok barkacsmunkaval jarna, es sokat veszitene az ertekebol. Ne tedd zart helyre, hagyj helyet hatul szellozni es nem lesz baj. Udv.
(#) at22 válasza pika75 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Köszönöm. Nem akarom össze barmolni csak ha nem lett volna nagydolog beletenni akkor bele tettem volna. De hagyom gyári állapotba. Köszönöm még egyszer .
(#) sandor1632 hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Kaptam javításra egy Technics SA-EH750-es erősítőt. Bekapcsoláskor F61-es hibakód (manual szerint egyenáram a kimeneten). Ki cseréltem a végfokot, ki cseréltem a kondenzátorokat, bemértem az egészet, szól, működik, de még mindig hajlamos arra, hogy egyszer csak random kidobja az F61-et és leáll. Végig vizsgáltam mindent, a vezérlő ic 98-as lábán van az egyenáram figyelés. Arra is gyanakodtam, hogy lehet a figyelő elektronika tranzisztorai mehettek át vezetőbe, de cseréjével sem szűnt meg a probléma. Kísérletképp el távolítottam a negatív fesz figyelő tranzisztort, hátha csak fesz megszaladás lehet, de a hiba továbbra is fenn áll. Össze vissza működik. Néha megy napokig, órákig, néha 1-2 perc utána lekapcsol. A hibajelet gyors egymás utáni ki-be kapcsolásokkal is elő tudom idézni, de ilyenkor sem találtam egyenfeszt a kimeneten. Gyanakodtam arra is hogy lehet az egyik szűrő kondi van kiszáradva, vagy a hangprocesszor kábel lehet kontakt hibás, esetleg a deckek valamelyike rángathatja meg a feszt, de teljesen külön szekunderről jár a vezérlés, egy állandó 5,3V-os táppal van meghajtva a vezérlő IC, ami egy felhúzó 47K-s ellenállással H szinten tartja a 98-as figyelő lábat bekapcsolt állapotban. Hiba esetén ez L szintre kerül, ekkor áll le, és adja a hibakódot.
A fesz mindenhol meg van, viszont a figyelő tranzisztoroknál (Q601,Q602) a manual szerinti 1,7V az nincs, 4,7V helyett 5V-ot mérek a kollektoron, de ennek nem szabadna befolyásolnia. A 2 tranzisztort a figyelőben BC182-esre cseréltem. Mellékelem hozzá a kapcsolási rajz ezen részét.
Az eredeti bekötésihez képest a felírt feszültségek kicsivel mindenhol magasabbak, hála a stabil 230V-os hálózati fesznek :/
Uhh jut is eszembe..
A végfok 13-as lábára csatlakozik egy a bekötési szerint "signal level det." kapcsolás, amely a kimenetekről valósít meg egy visszacsatolást, itt a feszültségek meg vannak javában, viszont a Q554-es tranzisztor kollektorán (ami közvetlen a végfok 13-as lábával van összeköttetésben 1K-s ellenálláson keresztül) nincs meg a rajz szerinti -12,3V-os fesz.
Sajna a végfokról értelmes leírást nem találtam, így a belső felépítését működését nem igazán vágom.
Vannak fent a neten olyan kapcsolások, ahol ez a láb be sincs kötve.
Kezdek tanácstalan lenni ezzel a hibakódos mókával.
Ha kikötöm az egyenfesz figyelőt akkor működik szépen, csak ha egyszer beszarik a végfok, akkor semmi nem gátolja majd hogy addig melegedjen amíg leég az egész..
Kérlek ha valaki találkozott már ilyen hibával, és tudja a megoldást, vagy vannak ötletek a hiba jelenségre, segítsetek.

Köszönöm előre is

u.i.:

sajna a service manualt nem tudom fel tölteni hozzá, mert nagyobb mint 2 Mb, de a google "Technics-SAEH-750-Service-Manual" néven egyből kiadja

E-detect.jpg
    
(#) killbill válasza sandor1632 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Idézet:
„A fesz mindenhol meg van, viszont a figyelő tranzisztoroknál (Q601,Q602) a manual szerinti 1,7V az nincs,”
Még jó, hogy nincs 1.7V a bázison. Az elírás. A C622 kondi rendben van? Ha az rossz, akkor AC-ra is megszolal a vedelem. Es mi az a hat pont, amin DC-t figyel?
(#) sandor1632 válasza killbill hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Szia.

Ki cseréltem azt a kondit is, nekem is ez volt az első tippem, de nem jártam vele sikerrel.
A 6 pont a végfoknak a 6 db kimenete. A center sugárzó rész hidalva van.
Sajna már tanácstalan vagyok, mert van hogy napokig megy normálisan, aztán egyszer csak katt és kiáll hibára.
Alapjáraton nem tudom felfogni, hogy miért tervezték öngyilkosra a rendszert, mert a hűtőborda lamellák felett volt egy terelő lemezt, ami a hőt a készülék ház felé terelte, lezárva a szellőző nyílásokat, szerintem az eredeti végfoknak végül ez okozhatta a halálát..
A fesz szabályzó áteresztő tranzisztorok meg egyáltalán nincsenek hűtve, 3 db van ami hozzá van fogatva a házhoz, de ezeknél sem alkalmaztak hővezető pasztát (én már tettem alá).
A mellékelt rajzon R765 el volt kormolódva, cseréltem 3W-osra, a 3 megjelölt tranyó van a házhoz fogatva, de olyan forró a háznak ezen része, hogy alig lehet megérinteni pár óra után..
Rossz belegondolni, mi mehetett itt végbe thermopaszta nélkül..
A tranyók jók, kimértem, és a feszültség értékek is stimmelnek. Természetesen itt is cseréltem az összes kondenzátort. A panelen mivel a fesz szabályzó tranzisztorok nincsenek hűtve azért látszik a hőtermelődésből adódó elszíneződés, mint pl Q603, Q605-ös párosnál, de arra nem tudom ráfogni, hogy a hőmegfutás miatt megszalad a feszültség és amiatt bolondul meg, mert van, hogy egyből bekapcsolás után is ezt csinálja.
Egyedül a 4db 4700µF-os puffer kondit nem cseréltem még ki, mert perpill nincs itthon, de brumm nem hallatszik bele a kimenetbe, bár azért biztos ami biztos ezeket is cserélni fogom, mivel amíg bent volt a hőterelő elégé jó idő volt rájuk..
(#) sandor1632 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Szia.
Méréskor nem láttam szennyeződést, de ha haza érek, teszek vele egy próbát. Mert mivel direktben vezérli a kijelzőt, ezért ez is melegszik, hátha csak valami kioldódott forrasztó gyanta vagy hasonló kavarhat be... Más tippem már lassan nincs.
Tegnap az egyik tesz indításkor arra lettem figyelmes, hogy a 2db kapcsoló relé (trafó táp, és végfok tápfesz) bezizzent, aztán egyből ki is állt F61-el.
Tápfesz ingadozásra tippeltem. Ezeket a proci vezérli tranzisztoron keresztül. Itt is rámértem, de a tápfeszültsége rendben volt.
Remélem igazad lesz és csak ennyi a baj, mert ha meghal a proci akkor kuka az erősítő.
Uhh ami még eszembe jutott..
-amikor a proci tápszűrő kondenzátorát kicseréltem, utána indításkor arra lettem figyelmes, hogy gondolt egyet, és átállt demó üzemmódba, magától bekapcsolt és el kezdte mutogatni az opciókat. Ki kapcsoltam, utána pár másodpercre rá újra elindult és megint a demót adta be, és ezt játszotta addig, amíg ki nem kapcsoltam az opciót a menüben. Csak azt nem értem, hogy miért állhatott át erre. A forrasztás alatt a rendszer áramtalanítva volt, a forrasztó állomásban pedig van ESD védelem, így megint csak nem tudom mire vélni a programzavart.
(#) killbill válasza sandor1632 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Ok, kozben letoltottem a sevice manualt, es mar latom, hogy ez nem sima stereo, ezert a hat vegfok. Ha a Q601, 602 tranyokat kiveszed, akkor is csinalja? Meg kellene tudni, hogy tenyleg a vegfok felol jon DC, vagy csak a logika hiszi azt. Az E-DET jelnél még ott van az a ket dioda is, valami tapok megletet figyeli. Azok korul is minden rendben? De siman el tudom kepzeni azt is, hogy a R991 felhuzo, vagy az R998 soros 1k problemas. Esetleg a proceszor 98-as labanal a forrasztas bizonytalan. De ezeket gondolom, mar te is megnezted.
(#) sandor1632 válasza killbill hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Az a 2 dióda záró irányban van bekötve, így a tápoknak nem volna szabad beleszólnia a dologba.
Az ellenállásokat természetesen átnéztem, már tényleg csak ebben szennyeződés dologban bízok, szinte minden más utat megjártam.
Meg nézem hogyha úgy járatom hosszú távon, hogy a figyelő ki van kötve akkor is fellép -e a hiba.
Csak ez sajnos nem lenne megoldás, mert enélkül ha elszáll a végfok semmi nem állítja le a cuccot hogy túl melegedjen
(#) sandor1632 hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
A 2 dióda így csak annyit csinál, hogy kikapcsolt állapotban lehúzza a bemenet feszkóját 0,6V-ra, mert az 5.3V állandó táp a felhúzón keresztül folyamatosan ott van a bemeneten, így viszont leesik ahogy kinyit a dióda.
(#) killbill válasza sandor1632 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Igen, ezt csinalja. De, ha valamelyik tap hibadzik, akkor ugye lemegy L szintre az E-DET, es ki fog allni hibara az erosito.
Következő: »»   23 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem