Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   104 / 142
(#) Pali79 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Nekem a 0,75W/liter nagyon soknak tűnik. Ha jól számolom a te esetedben 162W. Ez baromi sok szerintem. Én kb a felével kezdeném, de lehet még az is sok. Ennyi LED olyan iszonyat hőt termel, hogy befűti a szobát is. A fent említett vezérlőhöz nem kell semmi csak a táp. Annyit kell csak betartani, hogy csatornánként max 4A-t lehet rátenni. A baj akkor lesz ha több LED-et szeretnél mint amennyit elbír. Az a gond, hogy a power LED-ek nyitófeszültsége 3,6V körüli ezért max 3db-ot tudsz sorbakötni és ezeket kell párhuzamosítani. 1W-os LED-ek esetében ez kb 300mA a 3 db sorbakötve. Ezzel a megoldással 39db 1W-os LED-t tudsz rátenni csatornánként.
Két dolog közül választhatsz: 1. veszel egy olyan vagy hasonló vezérlőt amit mutattam és ahhoz teszed a tápod és a LED-eket. Ez az egyszerűbb.
2. Saját vezérlést tervezel, de akkor jóval kevesebb segítségre számíthatsz.
(#) letsgo007 hozzászólása Márc 31, 2016 /

Hogy számoltál 39 ledet 12 voltra ezzel a vezérlővel? Az 1 és 5 wattos ledek közt nem sok a különbség. Mind kettő 3.2-3.4volt mig a 3 wattos 350mA az 5 wattos pedig 700mA. Ha 3 darab sorban van akkor 13 sor párhuzamosan egy csatornára? Ezt nem teljesen értem,de jól hangzik. Nem kell ennyi led amúgy. Igy az 1 wattossal ahogy írod a 4 csatorna 156 led. Ez iszonyat sok ekkora alapterületre. Azt olvastam hogy ledet csak sorba szabad kötni. Ez a vezérlő amúgy előbb volt szimpatikus mint a raspberry vezérlés. Első körben ezzel kezdeném aztán majd ha működik lehet a rasperryvel próbálkozni. Azt majd külön fórumon.
(#) proli007 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Hello! A hozzászólás fejlécében van egy Válasz gomb. Használd bátran! Akkor tudható is mire válaszolsz és kinek..
(#) Pali79 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Valamit elnéztél. Az 1W 350mA, a 3W 700mA, az 5W már 1200mA, de ennek már 4V körüli a nyitófeszültsége.
Nézzük 1W-tal. Úgy számoltam, hogy a 12V-ra sorba max 3 db-ot tudsz tenni sorba, mert a 4 db már több mint 12V. Ez ugye kb 10-11V és 350mA. Egy csatorna 4A-rel terhelhető, így 4/0,35=11,4 db 3db sorba kötöttet tudsz rátenni ez összesen 11,4×3=34,2db 1W-os LED egy csatornára. De Nem illik a LED-eket csúcsárammal hajtani, mert hamar kifekszik, így 300mA-re számolva jön ki a 39db.
Persze ez óriási mennyiség, a te aksidhoz szerintem max 60W kellene. Hely függvénye, ha elfér a sok akkor 1W-ból ha nem fér el akkor 3W-ból.
(#) letsgo007 válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Ezt olvastam az adatlapon. De az 1 w bőven jó. Csak ez a párhuzamos rész nem tiszta. A soros 3 ledet lehet párhuzamosan kötni egymással csak a ledeket nem? A 60 watt az sztem kevés de inkább hihetetlen . Szép is lesz ha működik. Igen csak több mint a fele mint ami most fent van. Ennek a párhuzamos kötésznek utánna nézek. Ha a táp mindegy akkor ezzel is spóroltam egy keveset. Viszont ha csak 60 watt kellene egy ekkora meanwell meg nem nagy kiadás. Ha a 4 csatornát nézem ez négy szín. Akkor lehet royal blau, hideg fehér meleg fehér es uv csak azt kell kiszámoljam hány led de ezt majd holnap ma hulla vagyok.
(#) proli007 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Hello! A kolléga azt szerette volna írni, hogy minden sorba kötött három Led-hez tartozik egy áramkorlátozó ellenállás. És így ezeket az oszlopokat már lehet párhuzamosan kötni a 12V-ra tetszőleges mennyiségben. Már amennyit a táp el bír hajtani.
(#) Pali79 válasza letsgo007 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Bár gyakorlati tapasztalatom nincsen, de olvastam összehasonlító méréseket és egy 150W-os HQI lámpa fényét 36W LED-del tudták elérni.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Hello!
Megmutathatnád azt a linket !
Egy 150 Wattos "HQI" lámpa 13000 lumen fényt bocsájt ki... vagy nem is HQI lámpát említhettek?
A legmodernebb LED-ek pedig 150 –200 lument wattonként...egy 100W-os kb. úgy a felét...
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) Pali79 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Hali!
Itt olvastam. Nem állítom, hogy tökéletes összehasonlítás, de kiindulási alapnak jó lehet.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Köszi a linket.
Ott speciális fényspektrumú lámpákról tárgyalnak...ez lehet az egyik, ez meg a másik típus.
Én az általános világításra értettem az általam leírtakat.
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 1, 2016 / 1

Ugyebár ez egy 2012-es írás, nem csoda, hogy a link már nem működik, de uniman kolléga megtalálta név alapján is. Egyébiránt ha megnézed egy webshopra mutatott a link. Abban a webshopban most is kapható ez a lámpa. Bővebben: LinkA link is annyiban változozz, hogy a .hu után bekerült mégy egy/hu, mert azóta több nyelven is elérhető az oldal. Szerintem 140.000.-Ft-ért nem egy "csingcsung", ahogy Te fogalmaztál.

Idézet:
„Én az általános világításra értettem az általam leírtakat.”
Értem. Letsgo007 kollégával kimondottan tengeri akváriumhoz való világításról beszéltünk. Ez még az akvárium világítások között is speciálisnak számít. Ami viszont nagyon érdekes az írásban, hogy a HQI lámpa fényét nem csökkentette a víz a mélységgel arányosan, mint a többi fényforrásét.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 / 1

Értem én, hogy "tengeri akváriumhoz való világításról beszéltünk"...de ezt nem megfelelő helyen teszitek, már amennyiben a téma címét elolvassuk.
Bővebben: Link

Nem is tudtam, hogy van ilyen téma.. köszi!
(#) Pali79 hozzászólása Ápr 6, 2016 /

Megérkeztek végre a LED-ek. Gondoltam kipróbálom. Egy nagyobb alu darabra felfúrtam 6db-ot és labortápról meghajtottam. Elméletileg 3W-osak. Ekkor jött a meglepetés, hogy kb 530 mA környékén kialudt az egész, nagyon rövid idő alatt. Elkezdtem kiméregetni, a sorban az első meghalt. Kikötöttem a sorból, újabb próba. Ezúttal nem engedtem az áramot 300 mA fölé. Világított is szépen, magára hagytam. Kb egy óra múlva megnéztem már csak 2 db világított. Kimértem egyesével és a diódavizsgálóra mind az 5db működik, de sorba kötve őket csak a sorban az utolsó kettő.
Szerintetek miért?
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Gondolod, hogy mi majd kitaláljuk, hogy milyen típusű LED-jeid vannak ?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
(#) nedudgi válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Nekem gyanús, hogy ilyesmiről lehet szó.
A 3W stimmel, csak az áram nem. Mekkora feszültség állt be 300mA környékén?
A legegyszerűbb lenne egy link, mit vettél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
(#) Pali79 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Sanszos, hogy véletlenül 1W LEDeket kaptál.
LED világítási felhasználása esetén a bekerülési költség általában elhanyagolható az üzemeltetéskor felhasznált energiához képest. Ha megnézed a leírásokat, 1W-90Lm áll szemben a 3W-200Lm aránnyal. Ez ránézésre rosszabb hatásfokot jelent.
(#) Pali79 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Én is attól tartok, hogy 1W-osakat kaptam, de végülis nem olyan nagyon gáz. De a kérdésaz, hogy miért lehet az, hogy 5db sorba kötve csak az utolsó kettő világít, a többi nem, de diódavizsgálóval nézve mindegyik pislákol.

Kontakthibás lett. Meleg hatására elválik az aranyhuzal.
(#) Kovidivi válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Először úgy kellett volna kezdeni, hogy 3W-nyi teljesítményt adsz neki. Nem 550mA, nem 12V-ot. Emeled az áramot a labortápon, és amikor a feszültség és áram szorzata 3W, vagy inkább kevesebb, akkor megjegyzed az értékeket, és ezzel hajtod. Ha 5-öt sorba kötsz, akkor 15W-ot adsz neki. Ezután figyeled, mennyire melegszik. Ha 45-50fokC körüli a borda, az probléma, nem lesz hosszú életűek a LED-jeid. Ez 10perc alatt kiderül, nem kell órákra magára hagyni. Sőt, a legjobb lenne, ha folyamatos ellenőrzés alatt lenne a borda hőmérséklete, mert pár perc alatt is képes magát tönkretenni.
(#) Pali79 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Még 1 óra után is csak kézmeleg volt. Hol olvastad a 12V-ot?

Nem azt írta, hanem azt, hogy nem feszültséget, hanem xmA áramot kell adni a LEDnek.

A 12V-ot azért írtam, hogy ne a feszültséget, és ne is az áramot állítsd, hanem tekerd fel a labortápodon a feszültséget mondjuk maximumra, az áramkorlátot pedig 10mA-re, és folyamatosan emeld az átfolyó áramot, és számold ki, hogy mekkora teljesítményt kapnak a LED-ek (feszültség X áram), és ezt az értéket állítsd be 3W-ra. Aztán majd alakulnak az értékek a labortápon ahogy akarnak. Ha kézmeleg volt a borda, akkor vagy rossz volt a kontaktus a borda és LED között, vagy a LED-ek tényleg 1W-osak voltak, esetleg selejtes gyártásúak.

Nos, legalább az kiderült, hogy a labortápom egy fillért sem ér... Úgy tudtam megcsinálni, hogy 17,5V-on megy át 720 mA. Ez ha jól számolom akkor LED-enként valamivel több mint 2,5W. A melegedés sem vészes, talán jó lesz így.

Elég érdekes LED-ed van, ha 3,5V és 720mA kell neki. Ilyennel még nem találkoztam. Inkább 3.5V és 350mA, ez az általános 1W-os LED-hez tartozó érték. Nézd meg a chip-en belül, hány LED van. Vagy hajts át rajta pár mA-t, hogy minden egyes LED látható legyen, de ne süsse ki a szemed. Vagy fényképezz rá telefonnal, az alkalmazkodik a fényerősséghez, és a pontokat fogod látni. Már ha 3W-os LED-et kaptál... Az én 10W-osomban 9db LED van, 3 sorban, ebből 3 párhuzamosan. Meg lehet őket szépen számolni.

Én úgy láttam pl a Hestore-nál is, hogy a normál 3W-os power LED 3,2-3,8V és 700-750 mA. Bővebben: Link Ezekkel értékekkel ki is jön a 3W.

Akkor 3 pöttynek kell világítania egymás mellett. Párhuzamosan vannak ezek a LED-ek kötve. Ha túl kevés áramot adsz neki, megtörténhet, hogy csak 1 LED világít. Ekkor emeld kicsit az áramot. Persze ha csak van kedved tesztelni.

Kedvem még csak volna, de ezzel a szar labortáppal, nem tudom ilyen finoman szabályozni az áramot.
Következő: »»   104 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem