Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Nekem a 0,75W/liter nagyon soknak tűnik. Ha jól számolom a te esetedben 162W. Ez baromi sok szerintem. Én kb a felével kezdeném, de lehet még az is sok. Ennyi LED olyan iszonyat hőt termel, hogy befűti a szobát is. A fent említett vezérlőhöz nem kell semmi csak a táp. Annyit kell csak betartani, hogy csatornánként max 4A-t lehet rátenni. A baj akkor lesz ha több LED-et szeretnél mint amennyit elbír. Az a gond, hogy a power LED-ek nyitófeszültsége 3,6V körüli ezért max 3db-ot tudsz sorbakötni és ezeket kell párhuzamosítani. 1W-os LED-ek esetében ez kb 300mA a 3 db sorbakötve. Ezzel a megoldással 39db 1W-os LED-t tudsz rátenni csatornánként.
Két dolog közül választhatsz: 1. veszel egy olyan vagy hasonló vezérlőt amit mutattam és ahhoz teszed a tápod és a LED-eket. Ez az egyszerűbb. 2. Saját vezérlést tervezel, de akkor jóval kevesebb segítségre számíthatsz.
Hogy számoltál 39 ledet 12 voltra ezzel a vezérlővel? Az 1 és 5 wattos ledek közt nem sok a különbség. Mind kettő 3.2-3.4volt mig a 3 wattos 350mA az 5 wattos pedig 700mA. Ha 3 darab sorban van akkor 13 sor párhuzamosan egy csatornára? Ezt nem teljesen értem,de jól hangzik. Nem kell ennyi led amúgy. Igy az 1 wattossal ahogy írod a 4 csatorna 156 led. Ez iszonyat sok ekkora alapterületre. Azt olvastam hogy ledet csak sorba szabad kötni. Ez a vezérlő amúgy előbb volt szimpatikus mint a raspberry vezérlés. Első körben ezzel kezdeném aztán majd ha működik lehet a rasperryvel próbálkozni. Azt majd külön fórumon.
Hello! A hozzászólás fejlécében van egy Válasz gomb. Használd bátran! Akkor tudható is mire válaszolsz és kinek..
Valamit elnéztél. Az 1W 350mA, a 3W 700mA, az 5W már 1200mA, de ennek már 4V körüli a nyitófeszültsége.
Nézzük 1W-tal. Úgy számoltam, hogy a 12V-ra sorba max 3 db-ot tudsz tenni sorba, mert a 4 db már több mint 12V. Ez ugye kb 10-11V és 350mA. Egy csatorna 4A-rel terhelhető, így 4/0,35=11,4 db 3db sorba kötöttet tudsz rátenni ez összesen 11,4×3=34,2db 1W-os LED egy csatornára. De Nem illik a LED-eket csúcsárammal hajtani, mert hamar kifekszik, így 300mA-re számolva jön ki a 39db. Persze ez óriási mennyiség, a te aksidhoz szerintem max 60W kellene. Hely függvénye, ha elfér a sok akkor 1W-ból ha nem fér el akkor 3W-ból.
Ezt olvastam az adatlapon. De az 1 w bőven jó. Csak ez a párhuzamos rész nem tiszta. A soros 3 ledet lehet párhuzamosan kötni egymással csak a ledeket nem? A 60 watt az sztem kevés de inkább hihetetlen . Szép is lesz ha működik. Igen csak több mint a fele mint ami most fent van. Ennek a párhuzamos kötésznek utánna nézek. Ha a táp mindegy akkor ezzel is spóroltam egy keveset. Viszont ha csak 60 watt kellene egy ekkora meanwell meg nem nagy kiadás. Ha a 4 csatornát nézem ez négy szín. Akkor lehet royal blau, hideg fehér meleg fehér es uv csak azt kell kiszámoljam hány led de ezt majd holnap ma hulla vagyok.
Hello! A kolléga azt szerette volna írni, hogy minden sorba kötött három Led-hez tartozik egy áramkorlátozó ellenállás. És így ezeket az oszlopokat már lehet párhuzamosan kötni a 12V-ra tetszőleges mennyiségben. Már amennyit a táp el bír hajtani.
Bár gyakorlati tapasztalatom nincsen, de olvastam összehasonlító méréseket és egy 150W-os HQI lámpa fényét 36W LED-del tudták elérni.
Hali!
Itt olvastam. Nem állítom, hogy tökéletes összehasonlítás, de kiindulási alapnak jó lehet.
Ugyebár ez egy 2012-es írás, nem csoda, hogy a link már nem működik, de uniman kolléga megtalálta név alapján is. Egyébiránt ha megnézed egy webshopra mutatott a link. Abban a webshopban most is kapható ez a lámpa. Bővebben: LinkA link is annyiban változozz, hogy a .hu után bekerült mégy egy/hu, mert azóta több nyelven is elérhető az oldal. Szerintem 140.000.-Ft-ért nem egy "csingcsung", ahogy Te fogalmaztál.
Idézet: Értem. Letsgo007 kollégával kimondottan tengeri akváriumhoz való világításról beszéltünk. Ez még az akvárium világítások között is speciálisnak számít. Ami viszont nagyon érdekes az írásban, hogy a HQI lámpa fényét nem csökkentette a víz a mélységgel arányosan, mint a többi fényforrásét. „Én az általános világításra értettem az általam leírtakat.” A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Értem én, hogy "tengeri akváriumhoz való világításról beszéltünk"...de ezt nem megfelelő helyen teszitek, már amennyiben a téma címét elolvassuk.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Nem is tudtam, hogy van ilyen téma.. köszi!
Megérkeztek végre a LED-ek. Gondoltam kipróbálom. Egy nagyobb alu darabra felfúrtam 6db-ot és labortápról meghajtottam. Elméletileg 3W-osak. Ekkor jött a meglepetés, hogy kb 530 mA környékén kialudt az egész, nagyon rövid idő alatt. Elkezdtem kiméregetni, a sorban az első meghalt. Kikötöttem a sorból, újabb próba. Ezúttal nem engedtem az áramot 300 mA fölé. Világított is szépen, magára hagytam. Kb egy óra múlva megnéztem már csak 2 db világított. Kimértem egyesével és a diódavizsgálóra mind az 5db működik, de sorba kötve őket csak a sorban az utolsó kettő.
Szerintetek miért?
Gondolod, hogy mi majd kitaláljuk, hogy milyen típusű LED-jeid vannak ?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
Nekem gyanús, hogy ilyesmiről lehet szó.
A 3W stimmel, csak az áram nem. Mekkora feszültség állt be 300mA környékén? A legegyszerűbb lenne egy link, mit vettél. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
Sanszos, hogy véletlenül 1W LEDeket kaptál.
LED világítási felhasználása esetén a bekerülési költség általában elhanyagolható az üzemeltetéskor felhasznált energiához képest. Ha megnézed a leírásokat, 1W-90Lm áll szemben a 3W-200Lm aránnyal. Ez ránézésre rosszabb hatásfokot jelent.
Én is attól tartok, hogy 1W-osakat kaptam, de végülis nem olyan nagyon gáz. De a kérdésaz, hogy miért lehet az, hogy 5db sorba kötve csak az utolsó kettő világít, a többi nem, de diódavizsgálóval nézve mindegyik pislákol.
Kontakthibás lett. Meleg hatására elválik az aranyhuzal.
Először úgy kellett volna kezdeni, hogy 3W-nyi teljesítményt adsz neki. Nem 550mA, nem 12V-ot. Emeled az áramot a labortápon, és amikor a feszültség és áram szorzata 3W, vagy inkább kevesebb, akkor megjegyzed az értékeket, és ezzel hajtod. Ha 5-öt sorba kötsz, akkor 15W-ot adsz neki. Ezután figyeled, mennyire melegszik. Ha 45-50fokC körüli a borda, az probléma, nem lesz hosszú életűek a LED-jeid. Ez 10perc alatt kiderül, nem kell órákra magára hagyni. Sőt, a legjobb lenne, ha folyamatos ellenőrzés alatt lenne a borda hőmérséklete, mert pár perc alatt is képes magát tönkretenni.
Még 1 óra után is csak kézmeleg volt. Hol olvastad a 12V-ot?
Nem azt írta, hanem azt, hogy nem feszültséget, hanem xmA áramot kell adni a LEDnek.
A 12V-ot azért írtam, hogy ne a feszültséget, és ne is az áramot állítsd, hanem tekerd fel a labortápodon a feszültséget mondjuk maximumra, az áramkorlátot pedig 10mA-re, és folyamatosan emeld az átfolyó áramot, és számold ki, hogy mekkora teljesítményt kapnak a LED-ek (feszültség X áram), és ezt az értéket állítsd be 3W-ra. Aztán majd alakulnak az értékek a labortápon ahogy akarnak. Ha kézmeleg volt a borda, akkor vagy rossz volt a kontaktus a borda és LED között, vagy a LED-ek tényleg 1W-osak voltak, esetleg selejtes gyártásúak.
Nos, legalább az kiderült, hogy a labortápom egy fillért sem ér... Úgy tudtam megcsinálni, hogy 17,5V-on megy át 720 mA. Ez ha jól számolom akkor LED-enként valamivel több mint 2,5W. A melegedés sem vészes, talán jó lesz így.
Elég érdekes LED-ed van, ha 3,5V és 720mA kell neki. Ilyennel még nem találkoztam. Inkább 3.5V és 350mA, ez az általános 1W-os LED-hez tartozó érték. Nézd meg a chip-en belül, hány LED van. Vagy hajts át rajta pár mA-t, hogy minden egyes LED látható legyen, de ne süsse ki a szemed. Vagy fényképezz rá telefonnal, az alkalmazkodik a fényerősséghez, és a pontokat fogod látni. Már ha 3W-os LED-et kaptál... Az én 10W-osomban 9db LED van, 3 sorban, ebből 3 párhuzamosan. Meg lehet őket szépen számolni.
Én úgy láttam pl a Hestore-nál is, hogy a normál 3W-os power LED 3,2-3,8V és 700-750 mA. Bővebben: Link Ezekkel értékekkel ki is jön a 3W.
Akkor 3 pöttynek kell világítania egymás mellett. Párhuzamosan vannak ezek a LED-ek kötve. Ha túl kevés áramot adsz neki, megtörténhet, hogy csak 1 LED világít. Ekkor emeld kicsit az áramot. Persze ha csak van kedved tesztelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |