Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TEM-cella csatlakozó
 
Témaindító: sinci, idő: Ápr 8, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sinci hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Tisztelet!
A következő lenne a problémám:
Egy árnyékolt TEM-cella tervezésével foglalkozom. A tervezéssel nincs is gond, viszont a csatlakozó(k) csatlakoztatásánál (magához a tápvonalhoz) ütköztem problémába. Szóval arra szeretnék ötleteket kapni, hogyan lehet úgy rárakni egy BNC, koax stb. csatlakozót a nyitott tápvonal végére, hogy az minél kisebb befolyással legyen a belső elektromos ill. mágneses tér alakulására (minél kisebb reflexiót okozzon). Előre is kösz a válaszokat!
Üdv: Sinci!
(#) pucuka válasza sinci hozzászólására (») Ápr 8, 2013 / 1
 
Ha nincs probléma a tápvonal tervezésével, (nem hiszem) akkor az sem okozhat problémát, hogy a tápvonalad csatlakozó felőli oldalát 50 ohmosra alakítsd ki. Szerintem, a másik végét is ilyenre kell kialakítani az 50 ohmos szabványos lezárás miatt. A tápvonalad hullámimpedanciája a méretektől függ, ezért a két végén egy szűkülő rész végzi az impedancia transzformációt.
Ha javasolhatom, inkább N csatlakozót használj, ez elektromosan ugyan az, mint egy BNC csatlakozó, de mechanikailag sokkal stabilabb, ezért a méréstechnikában általánosan ezt használják.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) sinci hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Jogos az N csati. BNC nagyfrekvencián nem az igazi, nem is tudom miért azt írtam, csak magával a csatlakozásnál keletkező reflexióval van a probléma.....
(#) enpesta válasza sinci hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Szia! Itt nézegess, fényképek segítenek.
(#) enpesta válasza enpesta hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ja, és a nagyfrekvenciára: némelyik típus 4 GHz-en is használható.
(#) sinci hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
A második jó kis cikk De a félreértések elkerülése érdekében (lent egy kép a TEM-celláról) a két végét kéne csatlakoztatnom a csatlakozó "hátsójába", hogy aztán rá tudjak kötni az egyik végén egy tápot a másikon pedig egy hullámimpedanciával való lezárást.Szóval a csati fajtája mellékes.

temcell.jpg
    
(#) pucuka válasza sinci hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ahogy a képen látod, a két végén egy tölcsér illeszti a csatlakozó impedanciáját. Amit ismertem, az meglehetősen nagy darab volt, főleg műsorvevő (TV), de más elektronikus készülékek zavartűrését vizsgáltuk vele. A tölcsér maga egy szűkülő tápvonal, aminek pont ott kell véget érnie, ahol a tápvonal hullámimpedanciája pont 50 ohm.
Esetleg ebből a cikkből illetve az irodalmából meríthetsz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
(#) sinci hozzászólása Ápr 11, 2013 / 1
 
A miénk kisebb lesz. Kb.30 cm magas. Van sok hasonló cikk, de konkrétan egyik sem tér ki a mechanikai illesztésre, amire kíváncsi vagyok, de a tápvonalillesztésnél találtam valami hasonló megoldást, úgyhogy szerintem menni fog.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem