Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   140 / 227
(#) junkers8896 hozzászólása Júl 19, 2011 /

Hali! A forgó szikraköz menyiben befolyásolja a szekunder oldali feszültséget?
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Nagyban. A kérdés az, hogy most te a statikus szikraközhöz viszonyítod, vagy a bps-hez.

bps-hez
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Ha precíz a szikraköz (nincs pl ívelés) akkor található olyan bps érték, amikor a legjobban működik, már ha elég nagy tartományban lehet állítani a fordulatot. Ott lesz a legnagyobb a feszültség is (átlagérték).

csináltam egy forgó szikrközt mit egy hajszárító motor hajt és a lapátin kis fémkapcsok vannak. A mot-ot hogy indítsam be úgy hogy ne csapja le a szobám kismegszakítóját? A fojtó trafón gondolkodtam mint ballaszt de elöbb inkább megkérdem hogy így működne? nehogy nagyobb bajt csináljak
(#) attti válasza pcroland hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Két 3300uf / 50v kondi megfelel-e puffer kondinak? 1A mellett a skory miiteslába.
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Azt a szikraközt inkább tedd el a fiók mélyére, mielőtt kárt tesz benned.
MOT elé valamilyen lágyindítás kell.
(#) attti válasza attti hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

12v-al fogom táplálni.
(#) sanykaraj hozzászólása Júl 21, 2011 /

Üdv mekkora az a feszültség és áram amiről még át tud húzni 15cm csak biztonsági okokból kérdezem
(#) mandor válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Átlagosan 20kV/cm a levegő átütési szilárdsága. De ha azt nézzük, hogy miután átütött 15cm-re húzod az ívet akkor akár 50kV-is elég. De ha már 15cm-ről áthúz akkor 300kV ami elég sok..
(#) Collector válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Ha biztonsági ok, akkor 60kV, erősen inhomogén térerő mellett.
(#) attti hozzászólása Júl 21, 2011 /

Légyszíves segítsetek jó-e két 3300uf/50 kondi puffer kondinak, ha 1A és 12v a tápfeszültség?
(#) velkey válasza attti hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Bőven jó, amperenként elég 2000uF.
(#) attti hozzászólása Júl 21, 2011 /

Idézet:
„Az alsó két pontra megy a 30 menet a felső kettőre pedig a 15”

ez pontos?
(#) velkey válasza attti hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Igen. De ha megnézed a kapcsolási rajzát egyértelműen látszik.
(#) attti válasza velkey hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Köszi szépen.
(#) leocska66 hozzászólása Júl 23, 2011 /

Sziasztok!
Úgy döntöttem , hogy elkezdek én is csinálni egy tesla tekercset , megcsináltam ma a forgószikraköz egy részét ( ne tudjátok meg mennyit szenvedtem amire lombfűrésszel kivágtam és lecsiszoltam , hogy ne üssön)egy porszívó motor fogja hajtani és 1 MOT szolgáltatja a szikrát.Mellékelek képeket is.
(#) Collector válasza leocska66 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Hát attól tartok feleslegesen dolgoztál, szikraköz tárcsát esztergálni kell, nem pedig fűrésszel vagdosni. 1 MOT pedig kevés.
(#) TheBartucz hozzászólása Júl 23, 2011 /

Üdv!

Magam is régóta tervezgetem fejben egy komolyabb tekercs építését, sok infót gyűjtöttem már, a fórumot is átnyálaztam párszor, néhány megválaszolatlan kérdésem azonban válaszra vár.
A meghajtáson sokat gondolkodtam egyenlőre 4 MOT áll rendelkezésemre. Egy Collectoréhoz hasonló felépítéssel számoltam, de felvetődik egy komoly probléma, mivel 16A-es kismegszakítóval rendelkezem, ez közel 4 kW teljesítmény meghajtására nem elegendő.
Emellett viszont adott 3 fázis melyek egyenként 16A-rel terhelhetők, ez akár már elég lehetne fázisonként 2 MOT meghajtására is.
Egy fórumtárs már felvetette ezt ötletet, hogy 2 fázisról hajtaná, de ehhez Collector szerint egyenirányítás szükséges. Nem tudom hogy sikerült-e előrébb haladni a kísérletezéssel vagy van-e valami előrelépés a felépítéssel kapcsolatban?

Köszönöm
(#) BULL1988 válasza TheBartucz hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szia!

Ezt és ezt a leírást ajánlom a figyelmedbe, míg az előbbi 2 az utóbbi 3 fázis segítségével hajtja meg a motokat, igaz 6 darabot.

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

2 fázishoz miért kéne egyenirányítás? 3 fázishoz kell, 2 esetében működik, a kimenőfeszültség viszont gyök3 x Umotfázis lesz. Egyenirányítás nem ront a helyzeten, mert 2 fázis közti jelalak elég ocsmány, és az fogja tölteni a kondit.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Bocsánat rosszul fogalmaztam, viszont az optimális működéshez inkább az egyenirányítást ajánlanád? Plusz két MOT beszerzésével akkor 3 fázisról egyenirányítva lehetne működtetni.
Ez a projected nem haladt előrébb? Ha jól értem magnetronokat használnál dióda funkcióval. Miért szükséges ez? A BULL által linkelt ( köszönöm ) kialakítás hosszútávon is működne?
(#) Collector válasza TheBartucz hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

A cseh oldalon rezonáns módban vannak a trafók. Ezt én is megépítettem egyébként, de a szikraköz miatt igazából mindegy, hogy rezonáns-e vagy sem, mert lekorlátozza az áramot. Teslához elég lenne kondik nélkül is, csak kell valami nagyon jó szűrés a diódákhoz.
(#) TheBartucz válasza Collector hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Nagyon jó szűrés gondolom valami komolyabb kondi bankot igényelne, nagy kapacitás és emellett nagy feszültség is, ez eléggé megdobná a költségvetést ha jól sejtem.

Ha jó szűrést akarsz, akkor a primer oldali rezonanciára méretezett párhuzamos rezgőkört tegyél be szűrésnek. Meg mögé esetleg még egy nagyobb légmagos tekercset.
Vagy lehet magnetront használni, annak mindegy milyen harmónikusok jutnak rá vissza.

Igen, emiatt kérdeztem rá, hogy történt-e valami előrelépés ezzel a projectel, vagy teljesen abbamaradt. Azaz igazság, hogy a normál diódás egyenirányításnál sok hibalehetőség állna fenn, sok kis dióda, sok illesztés, esetleges gyártási hibák stb. A magnetron-os kialakításnál viszont a fűtésüknél akadtál el. Mit jelentene a teljesen elszigetelt különálló fűtés, a MOT-ok on lévő vezetékezés ezek szerint alkalmatlan erre?
(#) regisz hozzászólása Júl 24, 2011 /

Hello! Szeretnék megépíteni egy minél egyszerűbb Tesla tekercset olyan 5-10cm es szikrákkal. Tudtok valami linket a megépítésére? És jól jönnének a képletek a működési elvhez hogy saját magam is megtervezhessem. Köszi a segítséget
(#) Fritzi91 válasza regisz hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla.html

Ezen a linken lejjebb találod Skori 3. mini tesláját, 5-10 cm es szikrát biztos ad, és nem is túl bonyolult.

Idézet:
„A magnetron-os kialakításnál viszont a fűtésüknél akadtál el.”

Nem akadtam el sehol, nincs rá pénzem, időm és energiám.
Idézet:
„Mit jelentene a teljesen elszigetelt különálló fűtés, a MOT-ok on lévő vezetékezés ezek szerint alkalmatlan erre?”

Azért nem lehet használni a fűtőtekercset, mert rá nem simán 2,1kV jutna, hanem gyök3x amennyi motot bekötsz sorba *2,1kV effektíve. Lehet esetleg csinálni nekik egy teljesen külön trafót, izmos szigeteléssel (minden tekercset minden másiktól és a vasmagtól is) így menne a dolog könnyedén.

Köszönöm a gyors válaszod. Még egy alternatíváról kikérném a véleményed: Bővebben: Link
Itt a 12 utas egyenirányító változatnál elméletileg nincs szükség szűrésre, viszont a deltába kapcsolt transzformátoroknak a kimenő feszültségük gyök3x nagyobbnak kell lenniük a csillagba kapcsoltakéhoz képest, (a megfelelő működéshez?) ha jól értelmezem, ezt nem tudom , hogy lehetne kivitelezni, 6 db kb ugyanolyan trafóval.
Következő: »»   140 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem