Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hali! A forgó szikraköz menyiben befolyásolja a szekunder oldali feszültséget?
![]()
Nagyban. A kérdés az, hogy most te a statikus szikraközhöz viszonyítod, vagy a bps-hez.
bps-hez
Ha precíz a szikraköz (nincs pl ívelés) akkor található olyan bps érték, amikor a legjobban működik, már ha elég nagy tartományban lehet állítani a fordulatot. Ott lesz a legnagyobb a feszültség is (átlagérték).
csináltam egy forgó szikrközt mit egy hajszárító motor hajt és a lapátin kis fémkapcsok vannak. A mot-ot hogy indítsam be úgy hogy ne csapja le a szobám kismegszakítóját? A fojtó trafón gondolkodtam mint ballaszt de elöbb inkább megkérdem hogy így működne? nehogy nagyobb bajt csináljak
![]()
Két 3300uf / 50v kondi megfelel-e puffer kondinak? 1A mellett a skory miiteslába.
Azt a szikraközt inkább tedd el a fiók mélyére, mielőtt kárt tesz benned.
MOT elé valamilyen lágyindítás kell.
Üdv mekkora az a feszültség és áram amiről még át tud húzni 15cm csak biztonsági okokból kérdezem
Átlagosan 20kV/cm a levegő átütési szilárdsága. De ha azt nézzük, hogy miután átütött 15cm-re húzod az ívet akkor akár 50kV-is elég. De ha már 15cm-ről áthúz akkor 300kV ami elég sok..
![]()
Ha biztonsági ok, akkor 60kV, erősen inhomogén térerő mellett.
Légyszíves segítsetek jó-e két 3300uf/50 kondi puffer kondinak, ha 1A és 12v a tápfeszültség?
Idézet: „Az alsó két pontra megy a 30 menet a felső kettőre pedig a 15” ez pontos?
Igen. De ha megnézed a kapcsolási rajzát egyértelműen látszik.
Sziasztok!
Úgy döntöttem , hogy elkezdek én is csinálni egy tesla tekercset , megcsináltam ma a forgószikraköz egy részét ( ne tudjátok meg mennyit szenvedtem amire lombfűrésszel kivágtam és lecsiszoltam , hogy ne üssön)egy porszívó motor fogja hajtani és 1 MOT szolgáltatja a szikrát.Mellékelek képeket is.
Hát attól tartok feleslegesen dolgoztál, szikraköz tárcsát esztergálni kell, nem pedig fűrésszel vagdosni. 1 MOT pedig kevés.
Üdv!
Magam is régóta tervezgetem fejben egy komolyabb tekercs építését, sok infót gyűjtöttem már, a fórumot is átnyálaztam párszor, néhány megválaszolatlan kérdésem azonban válaszra vár. A meghajtáson sokat gondolkodtam egyenlőre 4 MOT áll rendelkezésemre. Egy Collectoréhoz hasonló felépítéssel számoltam, de felvetődik egy komoly probléma, mivel 16A-es kismegszakítóval rendelkezem, ez közel 4 kW teljesítmény meghajtására nem elegendő. Emellett viszont adott 3 fázis melyek egyenként 16A-rel terhelhetők, ez akár már elég lehetne fázisonként 2 MOT meghajtására is. Egy fórumtárs már felvetette ezt ötletet, hogy 2 fázisról hajtaná, de ehhez Collector szerint egyenirányítás szükséges. Nem tudom hogy sikerült-e előrébb haladni a kísérletezéssel vagy van-e valami előrelépés a felépítéssel kapcsolatban? Köszönöm
2 fázishoz miért kéne egyenirányítás? 3 fázishoz kell, 2 esetében működik, a kimenőfeszültség viszont gyök3 x Umotfázis lesz. Egyenirányítás nem ront a helyzeten, mert 2 fázis közti jelalak elég ocsmány, és az fogja tölteni a kondit.
Bocsánat rosszul fogalmaztam, viszont az optimális működéshez inkább az egyenirányítást ajánlanád? Plusz két MOT beszerzésével akkor 3 fázisról egyenirányítva lehetne működtetni.
Ez a projected nem haladt előrébb? Ha jól értem magnetronokat használnál dióda funkcióval. Miért szükséges ez? A BULL által linkelt ( köszönöm ) kialakítás hosszútávon is működne?
A cseh oldalon rezonáns módban vannak a trafók. Ezt én is megépítettem egyébként, de a szikraköz miatt igazából mindegy, hogy rezonáns-e vagy sem, mert lekorlátozza az áramot. Teslához elég lenne kondik nélkül is, csak kell valami nagyon jó szűrés a diódákhoz.
Nagyon jó szűrés gondolom valami komolyabb kondi bankot igényelne, nagy kapacitás és emellett nagy feszültség is, ez eléggé megdobná a költségvetést ha jól sejtem.
Ha jó szűrést akarsz, akkor a primer oldali rezonanciára méretezett párhuzamos rezgőkört tegyél be szűrésnek. Meg mögé esetleg még egy nagyobb légmagos tekercset.
Vagy lehet magnetront használni, annak mindegy milyen harmónikusok jutnak rá vissza.
Igen, emiatt kérdeztem rá, hogy történt-e valami előrelépés ezzel a projectel, vagy teljesen abbamaradt. Azaz igazság, hogy a normál diódás egyenirányításnál sok hibalehetőség állna fenn, sok kis dióda, sok illesztés, esetleges gyártási hibák stb. A magnetron-os kialakításnál viszont a fűtésüknél akadtál el. Mit jelentene a teljesen elszigetelt különálló fűtés, a MOT-ok on lévő vezetékezés ezek szerint alkalmatlan erre?
Hello! Szeretnék megépíteni egy minél egyszerűbb Tesla tekercset olyan 5-10cm es szikrákkal. Tudtok valami linket a megépítésére? És jól jönnének a képletek a működési elvhez hogy saját magam is megtervezhessem. Köszi a segítséget
http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla.html
Ezen a linken lejjebb találod Skori 3. mini tesláját, 5-10 cm es szikrát biztos ad, és nem is túl bonyolult.
Idézet: „A magnetron-os kialakításnál viszont a fűtésüknél akadtál el.” Nem akadtam el sehol, nincs rá pénzem, időm és energiám. Idézet: „Mit jelentene a teljesen elszigetelt különálló fűtés, a MOT-ok on lévő vezetékezés ezek szerint alkalmatlan erre?” Azért nem lehet használni a fűtőtekercset, mert rá nem simán 2,1kV jutna, hanem gyök3x amennyi motot bekötsz sorba *2,1kV effektíve. Lehet esetleg csinálni nekik egy teljesen külön trafót, izmos szigeteléssel (minden tekercset minden másiktól és a vasmagtól is) így menne a dolog könnyedén.
Köszönöm a gyors válaszod. Még egy alternatíváról kikérném a véleményed: Bővebben: Link
Itt a 12 utas egyenirányító változatnál elméletileg nincs szükség szűrésre, viszont a deltába kapcsolt transzformátoroknak a kimenő feszültségük gyök3x nagyobbnak kell lenniük a csillagba kapcsoltakéhoz képest, (a megfelelő működéshez?) ha jól értelmezem, ezt nem tudom , hogy lehetne kivitelezni, 6 db kb ugyanolyan trafóval. |
Bejelentkezés
Hirdetés |