Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   221 / 227
(#) Beela07 hozzászólása Nov 15, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű tesla tekercset, nem akarok hű de nagy szikrákat csak gázok gerjesztéséhez kell.
Találtam egyet ezen az oldalon. Találkozott már valaki vele mi a véleményetek róla?
Mennyire gond ha kismértékben eltérek a csévetest és a huzal vastagsággal. Csak 48 as műcsövet találtam és 1.4 es zománchuzalt tudtam szerezni.

Tesla tekercs
(#) ferci válasza Beela07 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Szia!
Nem gondolod, hogy a 800 voltos tápfesz és a vele járó gondok elsőre nagy falat lenne?
Nem párszáz voltos, gönc kondenzátorok kellenek bele.
Találsz itt a rajzok között sokkal kisebb feszültséggel működőt is.
(#) Beela07 válasza ferci hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Az egyszerűsége miatt választottam, gondoltam meghajtom 700 voltról vagy esetleg MOT-rol.
De ha tudsz valami hasonló jobbat vagy beváltat ajánlani az is érdekel.
(#) ferci válasza Beela07 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
A rezgőköri kondi nem piskóta...ott nem 700 volt van. Írtam, hogy nézz körbe a rajzok között és válassz onnan egyszerűbbet.
Jobbra fent pici "v" alak és csak képek keresése.. utána pedig olvasd a tapasztalatokat.
(#) Beela07 válasza ferci hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Köszönöm.
(#) Skori hozzászólása Nov 28, 2016 / 1
 
Gondoltam megosztom veletek az eddigi legegyszerűbb Tesla tekercs meghajtó kapcsolásomat, amit egy kísérlet kedvéért dobtam össze. Egészen kicsi teljesítményű, kb. egy glimmlámpa kigyújtására elég. Egy kb 800kHz rezonancia frekvenciájú tekercset kapcsoltam rá - valószínüleg elég sokféle tekercset ki lehet próbálni vele. A kapcsoláson szereplő 100uH tekercs egy egyszerű SMD tekercs, nincs csatolásban a tesla szekunderrel, és primer tekercse sincs a Tesla tekercsnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 9, 2016 /
 
Üdv Tesla tekercs rajongók!
Nemrégiben akadtam rá erre a videóra: https://www.youtube.com/watch?v=hgll-XTqcS4 érdekelne hogy vajon hogyan oldják meg a frekvenciavezérlést hogy az ívek zenei hangokat hozhassanak létre! Valaki el magyarázná nekem a trükköt? Köszönöm!
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Szaggatás.
(#) csavarkulcs válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
És hogyan lehet szép hangot csinálni vele?
szikraközössel is működik?
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 10, 2016 /
 
Olyasmit olvastam róla hogy elvileg a kondi és a szikraköz egy rezgőkört alkot így a freki nem függ a betáp frekijétől. Esetleg ezt manipulálják valami úton módon elektronikusan helyettesítik a szikraközt és a kondit?
(#) _BiG_ válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Rosszul olvastad.
A kondi és a tekercs alkot rezgőkört, a szikraköz nem. A szikraköz az átütések ismétlődési ütemét határozhatja meg, de nem a rezgési frekvenciát.
(#) Marty McFly válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Jól olvastam csak rosszul írtam! De hogyan oldják meg ezt elektronikusan?
(#) _BiG_ válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Ahogy Collector írta: szaggatás. Azaz valami vezérelt frekvenciájú áramkör, ami a szikraköz helyett lévő félvezető kapcsolórendszert vagy engedélyezi működni, vagy nem.
(#) Marty McFly válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Tehát a szikraköz helyett valamilyen félvezetőt raknak be és így befolyásolni tudják a frekvenciát? Milyen félvezetők lehetnek erre alkalmasak?
(#) _BiG_ válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Mármint milyen frekvenciát? Mert a Tesla saját rezgéseit nem befolyásolja, viszont a szaggatásét igen.
Milyen félvezetők? Amik bírják a nagyfeszültséget és impulzusban a nagy áramot.
De nézz körbe a neten. DRSSTC néven találsz félvezetős tekercs-meghajtást. Illetve a szaggatást staccato néven találod.
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Olyan eszközt szeretnék építeni, amivel elő tudnék állítani 6-8cm hosszúságú szikrákat (szerintem legalább 80-100kV szükséges) és a frekvenciát is szeretném tudni változatatni 1Hz től akár MHz es tartományig, de legalább kHz ekig! Villanypásztort már építettem gyújtótrafóból, ott is kipróbálgattam több frekin, de most kicsit nagyobba szeretnék játszadozni. Négyszögjellel szeretném meghajtani 555 vagy PIC segítségével ez a kisebbik gond. A nagyobbik hogy valami komolyabb trafó kellene a gyújtó trafó helyére. Gondoltam villard sokszorozóra is de ott ha jól tudom saját frekin megy a móka, mint ahogy a tesla tekercsnél is, illetve a marx kaszkádnál is. Mi lehet a megoldás?
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Ha esetleg tekernék egy trafót ami hasonlóan működne mint a gyújtó trafó csak légmagos lenne elképzelhető hogy működne? Vagy egy hosszú ferrit rúd kellene vasmagnak a nagy frekvencia végett, vagy esetleg tesla tekercshez hasonló felépítésű kellene?
(#) lac12345 hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Skori féle 12V os mini teslát keresd meg 555 el megy..
(#) Skori válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
A weblapomon levő minitesla, ha jól sikerül akkor át tud ütni 8cm-t szabad levegőn, a 24V-os verzió pedig akár 12...18cm-t is.

Létezik egy másik megoldás is ekkora feszültség előállítására, de ezt csak érdekességképpen írom le. Ne próbáld ki mert fokozottan életveszélyes!!! Régebbi autó gyujtótrafó primerén, mikrosütő trafóval, a 2...3kV-ra feltöltött mikro kondit sütik ki, valamilyen elvetemült nagyfesz tirisztorral, vagy szikraközzel. Bővebben: Link
(#) Marty McFly válasza Skori hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Nagyon jól hangzik a miniteslás megoldás! A 560kHz freki változtatására van lehetőség? Olyasmi megoldásra gondolok amivel játszadoztam is már, 555 tel csináltam négyszögjelet, ezzel kapcsolgattam egy nagy tranzisztort, az pedig egy simson gyújtótrafót kapcsolgatott. Az 555 tel változtatgattam a frekvenciát amitől a szikra is változott. Ezt szeretném most nagyobb szikrákkal
(#) Frenki007 hozzászólása Dec 19, 2016 /
 
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogyan lehet elérni zenélő tesláknál a tiszta hangzást. Sokori féle 24v teslát szeretném zenével vezérelni, hogy elérjem a fent is linkelt eredményt. Kivezettem az NE555 ic 2-es és 6-os lábát, arra csatoltam rá jelet, de inkább csak zörej vehető ki, tiszta hangzás csak nagyon halkan vehető ki a kisülésekből. Milyen kapcsolással lehetne megvalósítani?
Skori te hogy csináltad a 18V-os tesládnál?
(#) Melphi hozzászólása Dec 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Van itt valaki aki megépítette már a Skori 24V-os mini Tesla tekercsét, van pár ellenállás amit a világon nem lehet kapni,aki ezt megépítette milyen megoldása volt erre? (80k,38k,168k)
Valakinek nincs meg a nyákterv Eagle formátumba?
Még 5 évvel ezelőtt megépítettem a 15V-os verzióját amit a helyi iskolába felajánlottam oktatási célokra, mivel régről maradt egy tekercsem ismét megépíteném az erősebb változatát amit majd valószínűleg megint odaadok egy sulinak.
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Nem néztem meg az eredeti kapcsolást, de ha az ellenállások értéke nem kritikus, akkor lehet a legközelebbi 10%-os tűrésbeli szabványos ellenállással helyettesíteni. Vagy két kisebb értékből összerakni. Hol az akadály?

Mellesleg az ominózus értékek nem elérhetetlenek, csak az 1%-os tűrésűek között kell keresni.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) Melphi válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Hm, hol az akadály?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Ezt kérdezem én, hogy hol az akadálya annak, hogy találj megfelelő ellenállásokat? Vagy összerakj más értékekből? Összeadás, ha soros, vagy replusz, ha párhuzamos.
Nyákot meg talán nem akkora durranás áttervezni hozzá...
(#) Melphi válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Akkor most viszakanyarintom a beszélgetést az ejére, ha olyan válaszol aki már megépítette az áramkört, vagy átnézte a rajzot, az aszt fogja ideírni hogy mennyibe térhetek el biztonságosan és vagy neki mi vált be helyette és nem olyan ötleteket ad amiket felesleges elvégezni mert van egyszerübb módja.
Meg ne haragudj, minden elismerésem a tudásod elött, csak úgy keztem a beszélgetést hogy "aki megépítette", de ahogy írtad te meg sem nézted az áramkört.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Elnézést, pontosítok.
Most nem néztem meg, régebben viszont igen, bár meg nem építettem. Viszont Skori elég szép leírást mellékelt róla, a működéséről is. Azt írtad, a kisebb verziót megcsináltad, működött is. Amit írtam megoldásokat, azoknál jobbat más se fog neked mondani. Ha "égen-földön" nincs olyan értékű ellenállás (vagy legalábbis elérhető közelségben), akkor azt össze lehet rakni elérhető értékekből is. A melóhelyemen az áramkörfejlesztő szakember is adott nekem kész nyákot és rajzot (DC-DC konverter), hogy építsem össze teszt céllal és volt pár ellenállás, ami nem volt éppen raktáron. Mondtam is neki. Erre vakarózott, számolgatott (pl. feszültségosztó), és párat kiváltott más értékkel, de volt, amit nem tudott meglévő értékre kihozni. Azt én összeraktam a meglévőkből. Kínlódtam is vele, mert mütyürke smd alkatrészekről volt szó. Mintha idegsebészeti beavatkozás lett volna...

De neked nem kell ilyen szinten szenvedni, mert te magadnak módosíthatod a nyáktervet, ha ellenállásokat kell kapcsolgatni sorba, vagy párhuzamosan - csak számolni kell. És nem vagy határidőhöz sem kötve, hogy "na, gyorsan dobd össze, hogy megnézzük, jó lesz-e", mint nekem. És nem smd alkatrészekről van szó, tehát még a nyákmódosítást is megúszhatod, ha pl. a soros kapcsolást egy-egy láb összeforrasztásával oldod meg.
Ezért kérdeztem, hogy hol az akadály? Az ellenállások számolása a legelemibb elektrotechnikai feladatok közé tartozik. És tolerancia közelítő segedelem ezen az oldalon is van: Ellenállás sor közelítő (E6, 12, 24, 48, 96), ha egy darabból szeretnéd megoldani, kis eltéréssel.
(#) Skori válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2016 / 1
 
Az ellenállások nyilván nekem is voltak valahonnét, de pl. a 80k - 38k egy sima feszültségosztó, hasonló kb 2:1 arányú ellenállás párossal kiváltható (68k- 33k vagy 100k - 47k). A potival soros 168k értéke sem kritikus, tegyél be 150k-t vagy hasonlót. Annyi a hatása, hogy ha nagyon kics ez az ellenállás akkor a poti alsó része kihasználatlan marad, mert csak a tartomány egyharmadától kezd elindulni a tesla. 168k esetén már picit feltekerve a potit is elindul, ami mondjuk 150k esetén egy hajszálnyival több lesz. De ez a rész egy sima 555-el épült impulzus generátor, nem túl nehéz a működését megérteni, de akár modellezhető TINA-val is, hogy mit csinál, és mi lesz az ellenállás változtatásának a hatása.
(#) Melphi válasza Skori hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Hálás köszönet.
(#) Melphi hozzászólása Dec 24, 2016 /
 
Kedves BiG!
Ha érdekel lesd meg amit én építettem anno, kíváncsi vagyok hogy tetszik-e?
187 oldalon rögtön az első képek.
Következő: »»   221 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem