Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   220 / 227
(#) Collector válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Aug 2, 2016 / 1
 
A statikus szikraköznél a lehető legnagyobb távolságot kell tartani, ugyanis kisebb távolságnál a kondi nem tud teljes csúcsfeszültségre feltöltődni, ami rendkívüli módon csökkenti (a feszültséggel négyzetesen!) a tárolt energiát. A nagyfrekvenciás primerköri oszcillációhoz pedig az energiát csak a kondenzátor tudja szolgáltatni. A forgó szikraköz ezt a problémát próbálja orvosolni úgy, hogy hagy időt a csúcsfeszültségre töltődéshez, ugyanakkor a legkisebb távolságra lehet beállítani az elektródaközt. A bps-nek AC kialakításnál kisebb szerepe van csak, pláne ha nem szinkronmotor van a forgórészben. DC táplálásnál viszont sokkal nagyobb.
(#) vargalaszlo0405 válasza Collector hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Köszönöm a helyesbítést! Legalább megint tanultam valamit. Így ahogy leírtad érthetővé vált miért csökkent a teljesítmény a szikraköz növelésével. Bár ha jól emlékszem ha nagyon kitoltam a távolságot akkor meg amiatt állt le a szekunderen a kisülés mert ritka volt az impulzus... De tekintettel a szerkezet kezdetleges voltára az a csoda, hogy egyáltalán valamennyire működött! Ha jól értem lehet AC és DC táplálású is? Azt hittem csak DC jöhet szóba a kondenzátor miatt, bár azon is gondolkodtam, hogy annak idején Teslának nemigen lehettek egyenirányítói. Ha jól emlékszem a közismert rajzon sem szerepelt. Vagy a generátor kialakítása volt más?(ami a nagyfeszültséget szolgáltatta)
(#) _BiG_ válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Aug 3, 2016 / 1
 
Tesla nem szerette a DC-t - háklis volt Edisonra
(#) Collector válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
1902-ben már létezett higanygőzös egyenirányító, azt nem tudom, hogy Tesla miket használt, neki nagyon sok minden nem állt a rendelkezésére, tehát kár az ő elrendezéseihez hasnolítani a mostani lehetőségeket. Ha nagy szikra kell, akkor a modern kialakításokat kell vizsgálni. Pl. a toroid formát is egyébként a későbbi évtizedekben próbálta ki egy amerikában élő mérnök a teslára, azóta használatos.
DC rezonáns meghajtásra gondolok DC megtáplálás alatt, mert itt igazából a szikraköz az, ami befolyásolja az egész rendszer teljesítményfelvételét.
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 8, 2016 /
 
Segítenétek méretezni a kapcsolási rajzot?

Majdnem kész a sziklaköz, mekkora távolságra kell kb. beállítani? 1cm-nél nagyobbra? csak azért kérdezem hogy el fog-e férni a kerámiakerék az elektródák között.
Mekkora kapacitású és hány voltos kondi kell majd? nyáklapból elkészíthető?
Milyen trafóról kell táplálni az egészet?
(#) _BiG_ válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Adtam linket, mindenre kitér és nagyon alapos, illusztrálva: Bővebben: Link

Ráadásul az itt feltett kérdésedre is válaszoltam, nem olvasol?
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) csavarkulcs válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Sajnos még nem tudok angolul, de tanulok. A google fordítót nem tartom jó ötletnek arra hogy szakmai szöveget fordítsak le vele, mert nagyon sok mindent félreért.
Olvastam a hozzászólásodat, de csak egy kérdésemre válaszoltál, és annak is csak a felére.
És -bár bízok a hozzáértésedben-, de kíváncsi vagyok mások véleményére is.
Remélem nincs harag
(#) _BiG_ válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 8, 2016 /
 
Ja, nincs harag, de ha már valami infód van, akkor lépj és a következőt érdeklődd.

Az általad feltett kérdésekre már a fórumban sok válasz született, illetve linkelt oldalak, amik kifejtik, mellékelve lettek. A kereső segít, az adott személy nevére is kereshetsz és láthatod a hozzászólásait, ha a keresőben kiegészíted a * topic:1552 hivatkozást így: * topic:1552 user:_BiG_
Vagy: * topic:1552 user:Collector

Illetve a másik Teslás topic, ide írtam többet: Tesla tekercs/generátor

Az angol sajnos nem megkerülhető, mert nagyon sok oldal ilyen nyelvű és nagyon jók. Én is linkeltem sok oldalt, ahol számítások, sőt, számoló szkriptek vannak.
Ne félj a gugli fordítótól. Ha nagyon fura a fordítás, akkor próbálj kreatívan hozzáállni, szinonimákat keresni. Illetve másold be ide a nem értett mondatot, és megpróbáljuk leferdíteni neked
A Richie Burnett oldala azért is jó, mert elég egyszerű nyelvezetet használ, pont emiatt lefordítani nagyon szenvedés, mert a kapott szöveg minden, csak nem irodalmi, hanem tele lesz szóismétléssel. Próbáltam lefordítani, hát inkább a magyaros olvashatóság biztosítása volt a nehéz, nem maga a szöveg.
Javaslom, hogy ásd bele magad a témába hosszabban (én 4 hónapot feccöltem bele), mert rengeteg aprónak tűnő dolog van, amit tudni kell, mert az a legkevesebb, hogy nem fog működni, de jókora pukk is lehet a végeredmény. Az áram tudja a fizikát.


- A szikraköz távolsága a tápfeszültségtől függ. éppen átüssön a csúcsfesznél. Az elektródákat állíthatóra kell készíteni.
- A nyáklemez nem jó. Az üvegszál nagyon veszteséges nagyfrekin. Illetve nem kilovoltokra méretezik az átütési szilárdságát.
- az alkatrészek méretezése: a rezgőkörre a Thomson képlet. Önálló kutatást javaslom a részletekre, mert baromi hosszú mindent leírni. Collectornak van egy oldala, az OmegaLabs, sok mindent leírt, ráadásul magyarul.
- Neontrafó, vagy MOT. Mindkettőben van mágneses sönt áramkorlátnak.

upd:
Idézet:
„Segítenétek méretezni a kapcsolási rajzot?”

Na, most milyen rajzról van szó? Mindig linkeld/mellékeld, mire gondolsz, mert nem látunk a fejedbe
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
(#) Collector válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Van segédprogram is, viszont annak a használatához is tudni kell, hogy egyáltalán mit szeretnél elérni, mert azt még mindig titkolod, hogy mi a célod azon kívül, hogy most éppen a klasszikus aszinkron (gondolom) felépítést kezded el valamilyen számunkra ismeretlen kiinduló paraméterekkel.
Táptranszformátornak talán kezdőknek a legjobb a neontrafó, van sokféle teljesítményű és közel 100% a dropja, nem tud tönkremenni a rövidzártól sem. Viszont addig ne kezdj el barkácsolni, míg nem tudod, hogy mit is csinálsz.
(#) minicooper hozzászólása Szept 12, 2016 /
 
Üdv.! Lehetne úgy késziteni egy (zenélő) tesla tekercset hogy a primer tekercsre csupán a felerősitett feszültségnövet hang jel kerülne?
(#) Collector válasza minicooper hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Mi lesz a rezonanciával? A vivőt (ami a rezonancia frekvencia) kell modulálni, különben csak leégeted az erősítődet.
(#) minicooper válasza Collector hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Mekkora kell legyen a vivő frekvencia? És hogyan kell rámodulálni?(FM?AM?) Elnézést de soha nem fogalkoztam ilyesmivel.
(#) _BiG_ válasza minicooper hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
A vivőfrekvenciát a Tesla-tekercs határozza meg: mekkora a szekunder nyílt rezgőkör sajátfrekije (és a geometriája se mindegy...), ehhez kell igazítani a primert. És ez határozza meg a vivőt.
A rámodulálás már saját igény szerint. Az AM moduláció egyszerűbb. Vagy pulzusmoduláció (szaggatás), bár ennek talán a legrosszabb a hangja.

Szerintem tanulj utána (tágas az internet), mi is az a Tesla-tekercs és hogyan működik, a méretezéseiről, kialakításáról nem is beszélve. Ne itt kelljen szájbarágni, mert hosszú lenne. Illetve itt a fórumon is átbeszéltünk rengeteg felmerülő kérdést. Jó olvasást
(#) minicooper válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Természetesen ez a módja.A fórum nem arra van hogy valamit valakinek az alapoktól a plafonig megtanitsanak.Éppen csak azért kérdeztem rá mert nem találtam túl sok anyagot a zenélő tesláról.De az eddig leirtak is jó támasz arra hogy mit is keressek.Köszi!
(#) _BiG_ válasza minicooper hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Az információszerzést kezd magával a Tesla-tekercs működésével, méreteivel. Ha már megy, akkor ráérsz zenére bírni.
(#) MCh hozzászólása Szept 26, 2016 /
 
Helló!

A következő próblémával szeretnék segítséget kérni:
Sikeresen megépítettem a Skori-féle 12V-os miniteslát, működött is egy darabig, de mióta multkor a gerjesztőtekercseivel szórakoztam(kicseréltem olyanra, aminek hoszabb "szára" van), nem működik. Az oldalon olvastoam, hogy ez esetben a tekercsek kivezetéseit fel kell cserélni, ezt megtettem, de most ha bekapcsolom, az áramfelvétel fokozatosan megnő egészen 2A-ig, annált többet nem bír a táp.
Próbáltam visszarakni azt a tekercspárt, amivel működött, de azzal is ezt csinálja.

Légyszi valaki segítsen, mert elég sokáig tartott ezt összerakni ,erre meg elromlik nekem...
Előre is köszönet a segítségért!
(#) csavarkulcs válasza MCh hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Szerintem valahol rövidzár lehet,
Légmodell?
(#) MCh hozzászólása Szept 27, 2016 /
 
Szerintem nem, mert akkor nem fokozatosan nőne a delej, hanem egyből köldené, kiv. ha a fetek és a visszacsatolás körül van valami.
A légmodell alatt azt érted, hogy nem NYÁK? Csak mert perfboard-ra(mi erre a szém magyar szó?) épült.
De azért biztos ami biztos, átnézem rövidzár ügyileg.
(#) MCh hozzászólása Szept 27, 2016 /
 
Hú basszuskulcs, két hiba volt:
1: Az egyik FET lábához vezető drót kiszakadt a helyéről.
2. Az új gerjesztőtekercspár ellentétesen volt tekercselve.
Ezeket javítottam, azóta működik
csavarkulcs: ha nem mondod, hogy rövidzár, soha nem veszem észre(:banghead Köszi!
(#) csavarkulcs hozzászólása Szept 30, 2016 /
 
Próbanyáknak magyarul.
A légmodell, vagy deszkamodell pedig így képzeld el:
(#) MCh hozzászólása Okt 1, 2016 /
 
Tehát ilyesmi?
Ezt a teslát ez alapján építettem: Slayer Exciter
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Okt 26, 2016 /
 
Üdv!

Kérnék szépen egy kis segítséget.
Skori-féle 24V-os mini teslát építettem meg. Már másodszor. Az első szépen működött, majd a sok kísérletezés alatt egyszer csak kb harmadára esett a szikrahossz azaz a teljesítmény.
Mivel nem jöttem rá hosszas keresgélés után sem a hiba okára, így újra építettem teljesen.
Nem volt jó húzás, mert bár szépen sikerült, de ez most el sem indul. Nem gyűrű vasmagot használtam Tr1 hez, hanem Pc tápból bontott kis EE magos trafót tekertem újra. Az előző verzió szépen ment vele. Az itt is közkézen forgó (az eredetivel azonos) nyákra készült.

Tehát a kérdésem: ha a szerkezet egyáltalán nem indul merre kezdjem a hibakutatást?

A primert variáltam ahogy skori is írja, néztem áramfelvételt, gyakorlatilag 0, a primer sorkapcsain 1 és 2 n 21V tápfeszt mértem a 0hoz képest.

Minden ötletet köszönettel elfogadok.

Tisztelettel: Varga László
(#) csavarkulcs válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 27, 2016 / 1
 
Valahol szakadás lehet a rendszerben, nézd át a forrpontokat szerintem.
(#) vargalaszlo0405 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Megnéztem. Átmentem rajta mindenhol és adtam neki még egy kis ónt. Így most már csúnya is de legalább biztosan kontaktol minden.
Sajnos továbbra sem hajlandó semmit sem csinálni. Ha legalább melegedne valahol akkor el tudnám kezdeni a keresést, de hideg az egész.
21V ról próbáltam és semmi, próbáltam tápot cserélni, 15V, 12V stb bár ebben semmi logika, persze az sem segített.

Kissé tanácstalan vagyok. Ha az első "kapart-taknyolt" próbálkozásom lenne még érteném, de ez nem az. És egyszer már sikerült ....
(#) csavarkulcs hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Kérnék egy képet!
Biztosíték van a rendszerben?
*javítva
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2016
(#) vargalaszlo0405 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Üdv!

Van benne biztosíték, csekkoltam rendben van. (Új de megnéztem)

Teszek fel két képet, bár szánalmas minőségű. Sajnos nem tud jobbat a telefon...
Azért talán látszik valami. Az átkötéseket nem a forrasz oldalon csináltam szigetelt vezetékekkel, hanem fúrtam neki lyukat és a panel alkatrész oldalán levágott lábakkal oldottam meg.
A poti a sok rakosgatás miatt most a forrasz oldalról van benne, azért onnan "nő ki" szegény, hogy ne törjön le tőben a vezeték amíg nincs dobozban.
A forrasztás vastag, (mivel végignyomattam még egyszer) de nem ér össze sehol ahogy néztem.

Köszönöm, hogy szakítasz rá időt

Üdv: Laci
(#) csavarkulcs válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Nem látni sokat a képen, csak hogy rendesen le van ónozva
A panelra megérkezik a feszültség?
Esetleg kábelszakadás nem lehet?

12 wellerből 8-nak az a gondja
Mindenépp szűkség lenne a jobb minőségű képre.
(#) vargalaszlo0405 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Üdv!

A panelra megérkezik a fesz., és ahogy írtam a kimeneten (L1, L2, és L3), azaz a primer tekercs végpontjain a földhöz képest a tápfesz mérhető. (A kettes sorkapocs panel széle felől, hármas sorkapocs a piros MKS mellett, 1,2,3 )


Az 555 lábain is mérhető többféle feszültség. Nem tudom melyik lábon mennyinek kell lennie alapesetben.

Igyekszem valami jobb fényképet kreálni.
(#) ferci válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
Próbálj frekit mérni az 555 kimenetén, ill. az azt követő fet drainjén. Párszáz Hz-1 kHz közöttire számíts.
Multival is mérhetsz talán egy átlagolt feszt ugyanott, a kimeneten 8-10 volt nagyságrendben, a drainen ugyanakkor pár voltot.
Ha itt minden oké, akkor valszín a tekercsek miatt nem indul be a fetes oszcillátor.
(#) vargalaszlo0405 válasza ferci hozzászólására (») Nov 4, 2016 / 1
 
Üdv!

Köszönöm a tippeket, a segítséget. Kissé el voltam havazva a héten, de remélem a hétvégén tudok vele foglalkozni. Talán képet is tudok jobbat csinálni. Addig is köszönöm neked és "Csavarkulcsnak" is!
Amint van eredmény újra jelentkezem.
Következő: »»   220 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem