Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több motor fordultszám egyeztetése?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) olibali hozzászólása Okt 9, 2006 /
 
Hali
Az a kérdés foglalkozat mostanában, hogy hogyan lehet pl.:3 v. több motor fordulatszámát egyenlővé tenni.
Mint az tudom(tudjátok) minden motor fodulatszáma más és más.Ahol ez az eltérés problémát okozhat, ott hogyan küszöbölik ki?
Gondolom valamilyen módon megméri a fordulatszámokat, és egy központilag megadotthoz kalibrálja.
Vagy már alapból egy megadott fordulatszámon pörgeti?
Ha lehet példákat is írjatok.
köszi
(#) Gatery válasza olibali hozzászólására (») Okt 9, 2006 /
 
Szia!

Mindenképpen kell valami szenzor amivel leméred a motor ok fordulatszámát. Vagy margarétatárcsával, incrementális pozícíó szenzorral stb, vagy áramra szabályzol vissza (ez ugye pontatlanabb).
És akkor erre csinálsz egy szabályzást azaz modnjuk egy pic-el nézed a fordulatszámokat és ha kell konpenzálsz, több feszt adsz vagy kevesebbet....erre a legjobb talán a pwm alapú vezérlés 40MHz-s pic-el már egész nagy felbontású pwm-et lehet csinálni.
(#) pixels válasza olibali hozzászólására (») Okt 9, 2006 / 4
 
szerintem léptetőmotor a megoldás. Ha nem hallottál volna róla, az elmélet annyi, hogy több tekercs van a motorban, külün-külön kivezetéssel. A tekercseket egymás után kapcsolgatva jön létre a forgó mozgás.
Ugyanolyan típusú motorokkal egyetlen vezérlővel ugyanazt a fordulatszámot fogja a adni.

De szétnézhetsz az oldalon több infóért. Használd a keresőt: Léptetőmotor
(#) Sebi válasza olibali hozzászólására (») Okt 9, 2006 /
 
Egy régebben használatos megoldás - általában kisebb motoroknál - a PLL-szabályzás központi quartz időalapból képzett referenciajel alapján. (A későbbi vágás/keverés lehetőségét is így biztosították több kamerás videófelvételeknél: GENLOCK)
Stúdiómagnókban is quartz időalappal járatták a húzómotort, hogy a pl:40perces felvételt uannyi idő alatt tudják lejátszani is.
Tehát lehet csinálni pontos fordulatú motort szabályzás nélkül is (állandó terhelésre, v. pl. órához), de változó terhelésnél kihagyhatatlan a fordulatarányos jel képzése.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem