Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több órás szünetmentes táp
Lapozás: OK   4 / 4
(#) nagylzs hozzászólása Jún 19, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy számítógépes hálózat, ami tartalmaz több router-t és switch-et, biztonsági kamerát és videó rögzítőt (NVR). Az egész szándékosan úgy lett megtervezve, hogy minden 12V-ról működik. A hálózati elemekhez a tápfeszültség passzív POE feladókon keresztül van eljuttatva. Az egésznek az a célja, hogy áramszünet esetén is üzemeljen. Különösen a biztonsági kamerák és a rögzítő, de mivel ezek IP kamerák ezért a többi elemnek is működnie kell.

Ez idáig készen is van. Azt a részét kivéve, hogy egyelőre csak egy sima 12V-os tápegység van rákötve. Ezt szeretném helyettesíteni egy szünetmentes táppal. Teljesen hülyeségnek tűnik egy boltban megvásárolható 230V-os szünetmentest rákötni, mivel az viszonylag sok pénzért kevés kapacitást biztosít, és az oda-vissza feszültség váltás miatt nagyon nem hatékony.

Persze az lenne a legjobb ha találnék olyan szünetmentest, amit gyárilag 12V kimenetre terveztek. Csak nem biztos, hogy ilyet találok is.

Mik az alternatívák? Első naiv ötletem az volt, hogy rákötöm a 12V-os tápot egy 100Ah-s autó akkumulátorra. A teljes rendszer max. 2A áramot vesz föl, így ezzel minimum egy napig működnie kell akkor is, ha valami leveri a biztosítékot. De az azért elég valószínű, hogy ennyi nem lenne elég. Talán védekezni kellene túltöltés ellen, meg túláram ellen. Mondjuk túláram ellen elég lehet betenni egy olvadó biztosítékot. De még így is egy kicsit parázok attól, hogy magamtól összerakok valamit amiről úgy gondolom hogy jó lesz, és később a saját és mások kárán tanulom meg, hogy mégse jó...

Első körben csak véleményeket várnék: létezik-e olyan gyári szünetmentes ami 12V-ot ad? Életképes-e az autó akkumulátoros ötlet, és milyen extra védelmeket lenne érdemes beletenni?

Kösöznöm.
(#) nagylzs hozzászólása Jún 19, 2021 / 1
 
Nahát ilyen a formám. Fél nap keresgélés után beírtam a kérdést, 10 perccel később meg találtam egy ilyet:

https://www.zselesakkumulator.hu/szunetmentesitheto_tapegyseg_12v_2...5asw_p

Azt hiszem, ez lesz a tökéletes megoldás. Mármint ha nem akarok barkácsolni...
(#) Bakman válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Nem kell ehhez semmilyen extra tápegység csak olyan, amelyikban van túlterhelés elleni védelem és beállítható a feszültsége. Nagyobb teljesítményű tápegység kell, mint amennyit a rendszer fogyaszt, a "felesleges" energia megy majd az akkuba. Ezek alá olyan munkaakku, amelyik bírja a tápegység által szolgáltatott maximális áramot.

Tápegységen beállítod a töltési végfeszültséget, rákötöd az akkura, majd onnan mehet tovább a vezeték a fogyasztó felé.
(#) nagylzs hozzászólása Jún 19, 2021 /
 
Ok, és milyen akkut érdemes? Láttam hogy vannak direkt UPS célú akkuk, de ott 70 ezerbe kerül egy 70Ah-s. Autó akkumulátor meg 70Ah 23 ezer HUF. De ez utóbbit nem folyamatos terhelésre tervezik hanem több 100 amperes csúcsterhelésre. Meg van solar akku, az is drágább.
(#) nagylzs válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Az tudom hogy a solar akkukat sok kisütési ciklusra tervezik. Sokkal vastagabb ólom lemez van benne, ezért jóval drágább. De a UPS nem tudom miért ilyen drága? Normál használat mellett egy UPS nagyon ritkán kapcsol akku üzemre, nem hiszem hogy a sok kiütés lenne a cél
(#) nagylzs válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Amúgy az általam linkelt tápban van például túl melegedés és mélykisütés elleni védelem is. Ha túl sokáig nincs 230V és az akku feszültség 10.5V alá megy, akkor lekapcsol mindent, így nem megy tönkre az akku. Ez például egy olyan extra, amin érdemes elgondolkodni. Ha mondjuk nyáron bezárják az irodát egy hétre, akkor nyitás után kellemetlen meglepetés tud lenni, hogy akku cserével kell indítani...
(#) superuser válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 19, 2021 / 1
 
Először a szükséges minimális akku kapacitást határozd meg.
Ezt szorozd meg annyival, amennyivel gondolod, de legalább kettővel.
Utána gondold át, hogy melyik a jobb megoldás, ha 3 évenként cseréled az olcsó akkut, vagy ha 5 évenként a drágát.
Ezzel nagyjából meg is van az akkumulátorod.
(#) nagylzs válasza superuser hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Hát akkor ez elég egyértelmű lesz. 70Ah-s autó akku 25 ezer, UPS akku meg 70 ezer. Még ha kétszer olyan gyakran kell cserélni, akkor is jobban megéri. Ráadásul UPS akkuból 100Ah-nál még jobban elszállnak az árak. Óriási különbségek vannak.
(#) mpisti válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Én a te helyedben megnézném a kétféle akku kisütési görbéjét is. Ugyanis a munkaakkumulátorok -köszönhetően a kisebb de folyamatos terhelőáramnak- lényegesen hosszabb ideig bírják leadni az energiát anélkül hogy a feszültségük jelentősen leesne. Nem véletlenül drágábbak.
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Én az autó akkura szavaznék. Az idő 90% -ban tápegységről megy az egész hálózat. A maradékot a 2-3A fogyasztással egy autóakku is elbírja tartósan szerintem.
Esetlegesen kérdés lehet még, milyen gyakran van áramszünet? Minden nap áramtalanítanak mindent, vagy csak a szolgáltatói áramszünetekre kell számítani?
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) nagylzs válasza proba hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Úgy van ahogy mondod, az összfogyasztás 2-3A. Bár az lehet, hogy az autó akkumulátort nem folyamatos kisütésre tervezték, de egy ilyen akksi 500-800A áramot tud leadni. Ha összesen 2-3A terhelést kap, akkor valószínűleg elég lapos a görbéje. (Nem hiszem hogy tudnék görbét a gyártótól beszerezni...) Az eszközök amiket rákötök, működnek 11-15V között bárhol. Az ólom akkumulátor eleve 13.8V -ról indul, szóval van miből esnie a feszültségnek. A biztonság kedvéért 100Ah -sat rendeltem. Ha névlegesen nézzük akkor 2A fogyasztás mellett 50 órát kell bírnia. Ha 24-et elmegy, akkor az már nagyon jó lesz.

Nagyon ritkán van áramszünet, nagyon ritkán lesz kisütve. Ez az ipari szünetmentesíthető táp olyan hozzá, hogy ha az akku feszültség 10.5V alá megy, akkor abbahagyja a kisütést, védve lesz mélykisütés ellen. Ha 3 évig bírja az tökéletes, utána majd cserélem.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) nagylzs válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Normál számítógép UPS-szel van tapasztalatom, azokban UPS-hez való akkut használtam mégse bírta tovább 1 évnél. Nagyon ritkán másfél évig de az a max. KÍváncsi leszek, hogy mi lesz ebből.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
(#) Inhouse válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Idézet:
„Van egy számítógépes hálózat, ami tartalmaz több router-t és switch-et, biztonsági kamerát és videó rögzítőt (NVR).”

Azért ezt a 2-3A-t erre az egészre kevesellem. Majdnem, hogy darabonként kell nekik ilyen táp, még ha nem is fogyasztanak ennyit csúcsban.

Idézet:
„egy ilyen akksi 500-800A áramot tud leadni”

Igen, pár másodpercre tervezve, utána beindul a motor és már tölti is vissza. Nem erre való, ettől függetlenül mégis megérheti a munkaakku helyett...akkora az árkülönbség.

Idézet:
„Az ólom akkumulátor eleve 13.8V -ról indul”

Nem, 12,5-12,7V, amikor fel van töltve. Ha töltővel szinten tartod, akkor lesz kb. ennyi.

Idézet:
„Ha névlegesen nézzük akkor 2A fogyasztás mellett 50 órát kell bírnia.”

Lehet, bár nem így mérik. C20-al terhelve (kapacitás huszada) kell 20órán át bírni, hogy nem merül 10,5V alá. A 100Ah-snál ez 5A, de én még mindig kétlem azt a 2-3A-t az egészre működés közben...mérted? Nem egyenesen arányos, minél nagyobb árammal terheled, annál kevésbé fogja ezt tudni...tehát pl. 25A-nél ez már csak 1-1,5h.
(#) erbe válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Egykor szervizesként több üzemi használatban lévő szünetmentest gondoztam. Szerver + több könyvelés, pénztár, raktár, ... számítógép 1-1 szünetmentesen. Többször is előfordult, hogy karbantartáskor cseréltem 8,5 éves akkukat, amik még működtek. 6 évesnél korábban ritkán adták be a kulcsot.
(#) nagylzs válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Még nem tudtam megmérni, mert nincs rákötve az összes eszköz. Csak kiszámolni tudtam abból, hogy a tervezett eszközöknek mennyi a specifikált fogyasztása. Ez alapján a max. fogyasztás 45W körül van, de nyilván nem annyit fogyasztanak majd az eszközök, amennyi a névleges max. teljesítmény fölvétel.

Csak hogy konkretizáljam: 2 switch, 3 router, egy NVR és két IP kamera (de majd még lesz több is). A routerek és a switchek fogyasztását megmértem, azok összesen ténylegesen 20W-ot fogyasztanak (1.5A). A többit nem tudom mérni mert még nincs a kezemben. Az NVR gyári adatlap szerint max 10 W, a kamerák meg talán 5W, de attól is függ, hogy sötét van vagy nem. Úgy gondolom hogy a 3A megállítja, de ez még nem 100%.
(#) nagylzs válasza erbe hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Hát akkor valamit nagyon rosszul csináltam, pedig APC márkásak vannak nálunk. Vagy az is lehet hogy csak túl gyakran volt áramszünet.
(#) nedudgi válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Vagy főkapcsolóval áramtalanítottak, és gépek készenléti állapotban maradtak...
(#) mpisti hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Ilyen és hasonló cikkekre érdemes rákeresni mielőtt az ember akkuvásárlásra adja a fejét:https://www.powergom.hu/blog/A-melykisutes-savas-olomakkumulatorokra-gyakorolt-hatasa
Egyébként az akku akkor is elhasználódik ha soha egyetlen percig sem kell energiát leadnia, pl. soha nincs áramszünet . Jellemzően azért mert egyszerűen kiszárad, mivel a legtöbb autóakku teljesen zárt-ugyanez a helyzet az UPS akksikkal is. Kivétel a munkaakkumulátor, az ugyanis nem gondozásmentes, ott bizony ellenőrizni kell a savszintet, savsűrűséget és időnként "karban kell tartani"
azaz fel kell tölteni ioncserélt vízzel. Cserébe akár 10-12 évig is szolgál,-ha odafigyelnek rá.
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 21, 2021 / 1
 
Időnként porszívóval áramtalanítottak. De volt eset, mikor hősugárzóval. Olyankor a szünetmentesben is biztosítékot kellett cserélni. Szerencsére más bajuk nem történt.
(#) nedudgi válasza erbe hozzászólására (») Jún 21, 2021 /
 
Megkoronáztad a napomat ezzel a megfogalmazással!
(#) Inhouse válasza erbe hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Nálunk anno azt mesélték, hogy az egyik hölgy munkaerő viharban ért vissza a melóba. Persze közben elment az áram és dolgoztak a szünetmentesek. Ő meg egy hajszárítóval elkezdte rendbe hozni a frizuráját... Nagyon sokan nem értik meg, hogy vannak dolgok, amik csak mankók, nem teljes értékűen váltják ki az elsődleges rendszert, ugyanúgy akarják használni...
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Mondjuk nálunk aggregátor van, ami oda táplál, ahova egyébként a rendes hálózat is. Simán figyelmetlenségből/rutinból bekövetkezhet ez az eset.
(#) pipi válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
Hali!
Volt egy lízinges cég, ott a szünetmentest arra kellett méretezni, ha jön egy ügyfél, meg tudják kávéval kínálni, a PC-k áramellátása másodlagos volt...
(#) mpisti válasza pipi hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
A volt munkahelyemen erre a célra mi külön szünetmentest használtunk. Ha dolgozni nem is lehetett az áramszünet miatt, kávé azért legyen.
(#) torkosborz válasza nagylzs hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
Persze ha rosszul van beállítva a töltő feszültség akkor 1 év alatt bármelyik ólomakkuból elmegy a víz. Készenléti jellegű -pl. APC BACK UPS- szünetmenteseknél 13,6-13,8V-nál ne legyen több a töltési feszültség.
Ez csak akkor használja az akkut ha teszteli vagy áramszünet van.
ON Line rendszerű szünetmentesek -APC SMART UPS- és társai folyamatosan akkuról mennek,akár van betáp, akár nincs, ide nagy áramú akkut -High Rate- illik tenni, vagy nem lesz hosszú életű a rendszer. Ezt viszonylag kevesen tudják sajnos. Aztán jön a kérdés hogy miért csak 2 évet bírt.
Másik apróság: a hőmérséklet. Az ólomakkuk élettartalma erősen függ a környezeti hőmérséklettől. Jellemzően a 18-22°C-ot szeretik, 30-35°C-on és fölötte drámai mértékben csökken az élettartalmuk, akkor is ha nem kapnak terhelést. Ez sem túlságosan ismert tény. Nyilván függ gyártótól is hogy meddig jó.
Egyébként a régebbi APC SMART-UPS-ek túltöltésére is létezik megoldás. Érdekeltek a miértek....
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2021
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem