Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez
 
Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 18
(#) wedds válasza laces86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném én is megtudni, hogy van-e olyan kapcsrajza valakinek, ami rendelkezne szélkerék és napelem bemenettel, ill. egy hálózati töltőt kapcsoló relével, és önállóan ellátná 12V-os akkumulátor töltését. Szeretnék egy ilyet építeni, ahol nem a hatásfok, hanem az egyszerű, stabil működés és a költségek alacsonyan tartása a célom. Érdemes lenne ilyen topicot nyitni? Köszi a válaszokat...
(#) Dr.God Man hozzászólása Ápr 26, 2009 /
 
Hello mindenkinek!

Nekem is kérdésem lenne! Van 4db kb 40W-os napelemem és ezekkel szeretnék akkut tölteni majd inverterrel felhasználni a tárolt energiát.

A napelem adadai /db : üresjárati feszültség 63V , munkaponti feszültség 45V , rövidzárási áram 1,1A , munkaponti áram 0,9A .

Tehát ebből a napelemből 4db-van. Olyan kérdés is felmerült bennem , hogy pl én 24V-os inverterrel szeretném használni a rendszert de a 24V-os (2x12V) akkut hogyan tudnám tölteni ezekkel a napelemekkel , hogy gazdaságos legyen? Mert ügye kb 45V körüli feszt ad a napelem és ha pl feszültség stabilizátort használnék akkor a napelemem teljesítményének majd a felét elpocsékolnám .Ha transzformálással oldanám meg és 24V-ra letranszformálnám az áramot akkor elvileg a feszültségcsökkenéssel arányosan meglől az áramerősség. Tehát 24V-on kb 1,8A-t lehetne kihozni 1db ilyen napelemből.
Viszont a napsütés mértékének megfelelően ingadozik a feszültség , így szerintem nem megfelelő ha simán építenék egy olyan kütyüt ami a bemenő feszültséget a felére transzformálja.Mert ahogy ingadozik a napsütés a kimenő áram is arányosan ingadozna.Így pl a 24V-os akkunak 22V-töltőfeszültség elég kevés lenne...
A transzformáláskor nem lenne túl nagy veszteség a hatásfok végett?

Tehát ezt hogyan lehetne megoldani a leg egyszerübben , hogy kifizetődően tudjam tölteni a 24V-os akkumat ezekről a napelemekről?

A másik kérdés , hogy gondolom a savas akkukat nem elég simán egyenárammal tölteni. Valamilyen "pulzáló" jelalakkal kell tölteni az akkut vagy mi a lényeg a savas akkuk töltésének?

Ha megoldható egyszeüen és olcsón megépíthető kapcsoláokkal is segítsetek!

Köszi előre is!
(#) Atis57 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Szia!
vettél a DS40 v 45 ből?
mennyire vagy otthon az elektronikában??
A napelem egyenáramot ad--azt "simán" nem lehet transzformálni.
A 2napelem 1akku párositásnál, megvan a 24 (névlege) , de igy 2töltőáramkör kell.
minden átalakitás -töltés-kisütés vezteséggel jár . itt kb 10-30% attól függően mennyire vagy ügyes/mennyit áldozol rá.
nem kell pulzáló jelalak.
ha lasan 1 esével mennénk végig a dolgon könyyebben megértenéd...
(#) Ocskó Sós Gábor válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Hello
Magam is telepítgetek a környék hobbitanyáira napelemes rendszert . A hozzászólásokat olvasva egy fontos dolog kimaradt . Ha még nincs meg az akkumulátor , napelemhez valót kellene beszerezni ! Ez jobban bírja a gyakori töltés - kisütést ( hosszabb lesz az élettartama ) és úgy emlékszem olcsóbb is ,és nem is lopkodják mert nem jó a trabantba. A "sarter" üzemmódot nem bírja . A jó minőségű töltésvezérlőt nem szabad kispórolni ,mert ha nincs fogyasztás a napelem addig tölt amíg valami meg nem adja magát .
(#) Dr.God Man válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Hello! Nem DS napelem! amúgy a valós teljesítmény 47W és 50Wközöttiek! Ezt a gyárban mértül be.

Hobbi szinten jelenvagyok az elektronikában így valamennyire van saját elképzelésem a megoldásról de azért kíváncsi volnék , hogy komolyabban hozzáértők mit javasolnának!

Az egyenáramot természetesen átalakítanám váltóárammá amit már tudok transzformálni. Ezt az elektronikát kb 200-300Ft-ból megépítem.Csak nem tudom érdemes-e ezzel próbálkozni!??

A 2 napelem párosításnál ha sorbakötöm akkor jó 90V feszültséget kapok ! Mert 1 napelem 63/45V-os. Így 1 akkut nem szívesen tennék rá...

(#) Dr.God Man válasza Ocskó Sós Gábor hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Hali!

Esetleg az akku beszerzését hol lehet legolcsóbban megoldani?
Olvasgattam , hogy az indító akkukat nem érdemes ilyen célra felhasználni.Csak a szolár akkuk nem a leg elterjettebbek az indító akkukhoz képest!

A töltésvezérlőt ha lehet meg is építeném. Én a túltöltés problémáját úgy gondoltam megoldani , hogy építek egy akku töltöttség szint mérőt és ezzel vezérelném a töltést. Ha fel van töltve az akku akkor a napelemekből jövő feszt átkapcsolja az inverterre.Persze az akkuból is oda megy az áram csak az akku elé kötnék diodákat ami megakadájozza , hogy a napelemből a töltőáram az akkuba mennyen.Így a napelemből jövő áramot max az inverterrel tudnám felhasználni.

(#) toprongyos hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Én lúzer vagyok itt, apám az ész! Van egy tungsram 6-12-24V-os akksitöltőm, max 30A, amit mostanában gyakran használok munkaakksi töltésére. Azt szeretném tudni, hogy át lehet-e alakítani autómatára, túltöltés ellen, mivel sokszor felügyelet nélkül marad! A töltő max. 30A töltőárammal bír, én 12v-os 110ah akksit töltök vele!
Előre is kösz a megoldásokat!
(#) Dudus válasza toprongyos hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Biztosan. A legegyszerűbb talán betenni egy relét, ami lekapcsolja az akkumulátort, ha a töltőáram 14,4V - os feszültség mellett ~500mA alá esik.

Gondolom valahonnan az áramjelet ki lehet belőle csatolni ha elektronikus. Jó lenne egy rajz hozzá.

( Az igazi az lenne, ha a fenti határ elérésekor átváltana 13.8V - ra és ott maradna, akkor bármeddig rajta maradhatna és mindig töltött lenne az akkumulátorod.
(#) szsrobert válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Én sorba kötném a 45V napelemeid. Terheletlenül 240V, terhelve 180V. Ehez kell egy kapcsolóüzemű, stabil kimeneti feszültségű táp. Én 14V-ra méretezném.
Számítógéptáp megfelelő lehet. Saját áramfelvétele 5W, ezt csökkenteni kellene.
Esetleg bármiféle kapcsitáp, ami 14-28 stb. V-ra beállítható stabilan.

Én 96V-ot mértem terheletlenül a 48V névleges feszültségű csoportomon, sajnos erről még nem indult az általam próbált PC-táp. Több napelemem még nincs.
Ti hol vásároltok napelemet?
(#) szsrobert válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Én sorba kötném a 45V napelemeid. Terheletlenül 240V, terhelve 180V. Ehez kell egy kapcsolóüzemű, stabil kimeneti feszültségű táp. Én 14V-ra méretezném.
Számítógéptáp megfelelő lehet. Saját áramfelvétele 5W, ezt csökkenteni kellene.
Esetleg bármiféle kapcsitáp, ami 14-28 stb. V-ra beállítható stabilan.

Én 96V-ot mértem terheletlenül a 48V névleges feszültségű csoportomon, sajnos erről még nem indult az általam próbált PC-táp. Több napelemem még nincs.
Ti hol vásároltok napelemet?
(#) Atis57 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Szia!
igen akkor érdemes !
ha ilyenen töröd a fejed akkor --nálam már bevált:
+12V oldal a két napelem soros/párhuzamos kapcsolása relével (nem mindig süt 1,0val a nap , gyakran 0,5 vagy 0,25 is előfordul)ehhez kapcsolóüzemű töltő -áramhatár állitással (sorosan 0,5 X áram).igy lehetne a maximumot kinyerni .
ugyanilyenre a -12V oldalt.
Ha még tovább fokozzuk akkor: +1 kapcsolós táp 5-10W teljesitménnyel -de ez 28V kimenettel -ez a sorosan köttött napelemekról felhös/ködös időben v. éjszaka teliholdnál ad némi energiát....
tehát 3db töltő +2db komparátor relével.(ez esetleg 1 is lehet )
(#) Dr.God Man válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello!

Én úgy gondoltam , hogy építenék egy invertert vagy szünetmentes táppal alakítanám át a feszt 230V-ra.

Persze olyanokhoz mint pl villany és egyéb hasonló "igénytelen" fogyasztókhoz épített 100Hz-es invertert használnék.

A komolyabb fogyasztókhoz kellene a minőségibb pl szünetmentes táp.

A számítógépem egy laptop és ezt gond nélkül tudnám üzemeltetni egy stabilizátor ic-n keresztöl is. Így még a tápegysége sem kellene...

A napelemeket közvetlenül a gyártótól vásároltam.
Szerencsére ismerős is dolgozik a gyárban és így könnyebb volt a dolog.

De gondoltam olyan megoldásra is , hogy ~230V körüli értékre teszem össze a paneleket (persze igy kellene még vásárolnom belőle) És a ~230V egyenáram-ot valemilyen módon átalakítom váltóárammá.Csak a gond ezzel az , hogy 230V egyenáram már elég veszélyes játék...
(#) Dr.God Man válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Esetleg elektronikai szempontból milyen módon kivitelezhető? Nekem a vezérléssel van gondom , hogy az átalakításnál a bemenő fesz függvényében kompenzálja valamiként a kimenő feszültséget... de ezt a gyakorlatban hogyan is tudnám megoldani a leg egyszerübben és a leg olcsóbban...???
(#) Atis57 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Szia!
a gazdaságosság miatt sok helyen gk inditó akku van - nálam pl: használt, kidobott--
ha nem terheled ki a C/10 felé semmi gond nincs vele ..

nem mindent kell a 230V ac inverterről üzemeltetni,
aminek kapcsoló üzemű tápja van az mehetne DCról is.
persze a 230v akku elég macerás de a normál 230-as szerelvényekkel sem olyan nagy gáz.
ebből még nem láttam "H" hidas vezérlést--pedig ésszerű lenne.
nálam 144V Dc (12X12V akku ) mennek a TV, DVD, VIDEO, MONITOR,ÁMITÓGÉP. ebből 3 is.
amúgy meg NEM KELL félned , hogy a napelemed túltölti az akkukat--főleg ha fogyasztas is.A 110W 8Névlege, maximum? ) elég kevé 6-800w nál már talán..mert vedd figyelembe a solarállandót -és a napi max.6 óra töltési időt...
(#) Ocskó Sós Gábor válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello
Akkumulátorból Bannert és Vartát használtam eddig . Persze nekem könnyű volt mert az árajánlatban benne volt az új ára is . Legutóbb ha jól emlékszem 55 e Huf volt 180 Ah . Bármelyik szakboltban megrendelhető . Néha vannak akciók is . A töltésvezérlőt építsd meg . Ma már én is gyártom amióta szétszedtem egy eredetit és a kapcsolás ugyan az volt ami ezen oldalon is szerepel . Ezjól működik .
(#) Dr.God Man válasza Ocskó Sós Gábor hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello!

Pontosan nem tudom , hogy melyik kapcsolást mondod...
Esetleg be tudnád linkelni? Vagy van kidolgozott cad soft eagle rajzod?
(#) Dr.God Man válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Az indító akkukon én is gondolkodtam . Függetlenül , hogy olcsóbb és nem bírja az állandó töltés-kisütést , lehet olcsóbban jön ki ha 10 év alatt 2x 3x cserélem őket mint , hogy a lényegesen drágább szolár akkukat vegyem meg. Bár ahogy írtad nem mindegy , hogy mennyire meríti ki az ember az indító akkut. Tapasztalataid alapján hány % az ami még nem vágja tönkre az indító akkut?

Úgy néz ki , hogy kicsit nagyobb rendszert építek ki mint 4 napelem ... Valószínü , hogy kb 30 tábla napelemet fogok felhasználni és az egész házat megpróbálom így ellátni árammal... Ha valakinek kellene napelem , szívesen segítek hozzájutni! Bár én úgy veszem őket , hogy 1 hónap garancia van rá mindösszesen! Így lényegesen olcsóbbra jövök ki mind ha full garanciával lenne... és ez nagyobb tétel esetén hatalmas összeget jelent! De már 2db nál is komoly összegről van szó!
(#) Ocskó Sós Gábor válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Hello
A téma fölvetése óta a második oldalon 07.ápr.08. án925nevű társunk csatolta a rajzot csak nem minden alkatrész futó típus . Én MBR1645 diódát ,és STP60NF06 fet eket használok
üdv
(#) Dr.God Man válasza Ocskó Sós Gábor hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Már látom... Esetleg kidolgozott nyákrajzod nincshozzá beültetési rajzal? Én eagle-t használok. Mostanra már 35 táble áll rendelkezésemre , így kimilyabban rá kell gyúrni a kellékekre... Ha esetleg érdekel valakit ilyen napelem csak írjon!

45W 63/45V 1,1/1A mérete 125cm x 64cm
(#) dima hozzászólása Nov 2, 2009 /
 
Hello.Mit szoltok ehhez a kapcsoláshoz?Bővebben: Link működő ez? Esetleg van valakinek egy jó töltésvezérlő kapcs.rajza? Válaszokat elöre köszönöm.
(#) szitko válasza Dr.God Man hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Érdekelne a 45w-os napelem. Mennyiért adod?
(#) mtomihun hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Sziasztok!

Van 2db 12V 12W-os napelemem. Ezeket párhuzamba kötve szeretnék ólomakkut tölteni, és ehhez kellene egy vezérlő áramkör, ami megakadályozza a túltöltést. Azok a kapcsolások, amik itt be vannak linkelve túl bonyolultak, valami egyszerűbb kellene. Arra gondoltam, hogy ha az akku feszültsége eléri a 14,4-et, mondjuk egy relé rákapcsol a napelemekre egy fogyasztót (pl egy 21W-os izzó) ami elhasználja a felesleget és mondjuk13,5-14V körül lekapcsolja a fogyasztót. Meg is építettem ezt , a led helyén a relé van. Csak az vele a baj, hogy túl kicsi a be és kikapcsolás közti fesz és a relé folyamatosan "berreg".
Hogyan lehetne megoldani, hogy a visszakapcsolási fesz 13,5-14V körül legyen!
Vagy esetleg más ötlet?

Köszi
HElló
(#) fater0827 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Kérésem a következő

van 2db 16-17V_os napelemem (Kb 1m x 50 cm)
evvel szeretnék tölteni 4Db 12V-os aksit .
A probléma reggel és este (és persze nappal is) kevesebb a kiadott fesz mint kellene .
olyan transzverter vagy átalakító kellene ami 10V-30V bemenetre majd 60V kimeneti feszt produkál.

Ez egy elektomos kerékpár-hoz lenne
Köszönöm előre is!

János
(#) bandras válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Két megoldás is van. Szerzel még két napelemet. Így kb egy nap alatt fel is tudnád tölteni a bringát. Ha nem akarsz rá ennyit költeni, a töltés idejére átkapcsolhatod az akkucsoport két felét párhuzamosra. Ezzel a megoldással azonban a töltés idő a kétszeresére nő.
(#) szsrobert válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Gyengébb fénynek kevesebb a hasznosítható energiája.
Én párhuzamosra kötöm(12V) a 4 12V 18Ah akkus pakkot töltéskor, és 4db 12-17V-os napelemet kötök rá. Reggel és este hiába konvertálnám a feszt, mert akkor az áramerősség esne le. Szinte semmit nem tölt.
(#) llaci56 válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ily módon nem megoldható a probléma. A feszültség átalakító még fogyasztana is kevés energiából, tehát a helyzet csak rosszabb lenne.

(#) cimopata válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 / 1
 
Egy kis keresgélés után tes: Bővebben: Link

COIL 1-2 re jön egy darab induktivítás.
IN-re esetedben a 2 db napelem.
OUT a kimenet

A kapcsolás innen van: Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 4577) válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia!

A megoldásod hibás.
A transzverteren sok a veszteség, a napelem teljesítményéhez képest.
Az ilyen akkumulátorokat nem szokták és nem is ajánlott sorbakötni töltés közben, hanem inkább párhuzamosan.
Sőt, én külön tölteném őket, az első nap az egyiket, a második nap a másikat és így tovább négy napig. Ez a leggazdaságosabb.
Mindenképpen be kell kötnöd egy soros diódát, hogy az akkumulátorok ne tegyék tönkre a napelemedet.
Én bekötnék egy Step-down konvertert, amit beállítanék 14.4V-ra (mivel 16-17 helyett ennyivel kell tölteni a gondozásmentes akkukat - gondolom a tiéd is ilyen) és így a megmaradt feszültséget nem disszipálja el, hanem "átalakítja" árammá, így még gazdaságosabban töltheted az akkudat.
Például a napelemed 17V-ot tud és a rövidzárlati árama legyen 3.5A, Neked 14.4V kell, bekötöd a step-down konvertert és az csinál belőle (nem számoltam ki, csak saccolok) kb. 14.4V-ot és 4.5A-t. Ezzel már egy 45Ah-s akkumulátort lehet tölteni, vagy párhuzamosan kötsz kettőt.
Step-down konverternek a http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/ptn78020h.html-t tudom ajánlani, ennek a kimeneti feszültségét egy ellenállással állíthatod be.
Az http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ptn78020h.pdf 12. oldalán találsz egy példakapcsolást. A Co legyen Low ESR kondenzátor, vagy ha nem, akkor legalább 105°-os legyen! A Ci elhagyható.
Alatta a 4. táblázatban megtalálod, hogy 19.9KOhm-os ellenállás kell a 14.4V-hoz, ezt célszerű több 1%-os ellenállásból kirakni, vagy egy trimmerpotméterrel beállítani, de inkább az első. Kirakhatod egy 15KOhm-os és egy 4.7KOhm-os ellenállásokból, sorba kell őket kötni, így 19.7KOhm jön ki, az kb. 14.45V-ot jelent.
A napelemeket érdemes a déli-kora délutáni (12-15 óra) naphoz beállítani, mert ekkor termeli a legtöbb áramot.
(#) bandras válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Hát, nem irigyellek. Kitalálni, melyik professzorra hallgass...
(#) hal65 hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sziasztok! Van egy olyan problémám, hogy van egy napelemes kiépített rendszerem. Jelenleg, egy 12V 50W-os elem, szabályzó, 80amp-órás akksi, látja el árammal a rendszert. Szeretnék, egy olyan " töltésváltót" beépíteni a rendszerbe, hogy ha az akksi fel van töltve, automatikusan váltson át a rendszer, egy másik ugyan ilyen akkumulátor töltésére.Ebben kérném a segítségeteket.
Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem