Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez
 
Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 18
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Üdv Vári Szabi
Jól érzed a dolgot A kerékpárban 4Db akku sorba van kötve a 230_as töltő így tölti 14Ah/Db. Mivel ezeket javítottam bolt/szakszerviz _ben .Nekem abszolut nem tetszik mivel nincs 2 egyforma cucc így akksi sem.
majdnem 60V a töltő fesz -ha egyik gyengébb az akár át is polarizálódhat .Egyik akku típuson 1.0A a másik tipuson pedig 4.3A a töltőáram 7 óra ,ja légmentesen zárt gél .
Nálam 4Db egyforma típus van szerencsére .Néztem a rajzot futtában ,majd holnap átrágom magam rajta mint a moly .
Ha elfogadom megoldásnak ? akkor lezárul a téma?.
Olvastam a többi szólót is a félmondat is számomra egész.
Köszi a segítséget!
Üdv János.
(#) fater0827 válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Üdv Eszes Róbert

Avval tisztában vagyok hogy reggel és este kevesebb a fesz mivel próbáltam 10 CELLA 45Ah lúgos Akkut sorban 45/50W izzóval az áramra nem emlékszem.A napenergia horgászbódéban üzemel ismerősöm nél csak 12V 72Ah akku .Ott Tv rádió stb van.
Tapasztalat :az ott levő készülék egész kis fénynél is tölt.
Nem járt le a 3 év garancia így nem bonthatom meg.
Ott 1Db napelem van.nekem másabb és 2.
Üdv János
(#) fater0827 válasza bandras hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Üdv Bandrás
Nem rossz az ötleted de mivel Mn vagyok így nem megoldható azaz technikailag nagyon is napelemmel sorba izzó és akku doboz kifúr 5pólusú csati és minden akkura rákötöm.

Az izzo kisérlet W. :no:
Üdv János

DSC01060.jpg
    
(#) (Felhasználó 4577) válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 9, 2010 / 4
 
Szia!

Ha csak 14Ah-s az akkud, akkor kösd az összeset párhuzamosan, a két napelemet párhuzamosan és így mindet töltheted egyszerre, de én nem javaslom a sorbakötést.
Ha elfogadod megoldásnak, attól még megy a téma tovább, nem zárul le.
(#) szsrobert válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Én ezt ASI12-es amorf napelemekkel tapasztaltam.
Venni kell egy 13,8V-os töltésvezérlőt, és rákötni a párhuzamosított akkupakkra.

Az izzó csak áramot korlátoz, az akku feltöltődve nem húzza le a feszt, és túltöltődhet.
(#) szsrobert válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Gyakorlatilag 4 napelem sorosan, és 4 akku sorosan 4 soros izzón. Úgy gondolom, megeszegetik a töltőenergia nagy részét. Igazásból csak áramkorlátnak megfelelőek, a feszültséget nem korlátozzák.
(#) szsrobert hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Itt az ASI-12, és néhány töltésvezérlő (régebben 48V-os is volt):
Katt!
(#) bandras válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Szia! Az izzók csak elpazarolják a napelem által keservesen megtermelt, nem túl sok energiát. A napelem zárlati árama és a kivehető max teljesítményhez tartozó áram között nagyon pici a különbség, jó közelítéssel áramgenerátor. Ezért nincs értelme áramkorlátozó izzót bekötni, sőt azok csak pocsékolnak. Az egyszerű szolár töltésszabályozók úgy akadályozzák meg az akku túltöltését, hogy a napelemet egyszerűen rövidrezárják, persze az akku és a napelem között leválasztó dióda van, ami gátolja a visszafolyó áramot.
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Üdv Variszabi

Az elektomos kerékpárnál probléma -ha minden alkalommal szétforrasztom akkor az akksiba bemenő 7mm es csuszósarú kiolvad és nem lessz légmentes mivel oldalra fektetve üzemel és így van töltve is.Távol-kelet!

Az akkukkal volt mindig baj "mivel nincs egyforma dolog így akksi sem", mértem öket 3 ill 4 Db fesz mérővel töltés közben, na erről sok a tapasztalat.

A motorral nincs sok baj Kb 100 Db_ot javítottam anno ,sőt nagyon jó Babetta simson nem ellenfél.

A soros töltést magam is utáltam a töltő is majd 60V közel a törpe fesz határhoz , de ez van .Várom a tavaszt mivel("műhelyemben fűtési gondok vannak") nincs.
Hősugárzó drága.

A napenergiás Töltés is az Áramszámla csökkentést célozza .
Köszi a segítségeket és várok megoldásokat


Üdv János
(#) Lex hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Napelemet fogok vásárolni, és ahogy nézegettem ezeket a töltésszabályzókat, bizonyos tűréshatár alatt kikapcsolnak. Tehát az árnyékosabb időben termelt áram elvész (ha jól értelmeztem). Meg lehetne oldani, hogy az ebben az időben termelt áramot felsűrítsem, és a szabályzó tűréshatára fölé érve mintegy elnyúlt impulzusban rátápláljam azt?
(#) (Felhasználó 4577) válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Már kaptál több megoldást is.
Tegyél rá egy csatlakozót és nem fog kiolvadni.
(#) szsrobert válasza Lex hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Én kondikat töltenék párhuzamosan, és sorba kapcsolva sütném ki az akkuba.
(#) hal65 hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Sziasztok! Van egy olyan problémám, hogy van egy napelemes kiépített rendszerem. Jelenleg, egy 12V 50W-os elem, szabályzó, 80amp-órás akksi, látja el árammal a rendszert. Szeretnék, egy olyan " töltésváltót" beépíteni a rendszerbe, hogy ha az akksi fel van töltve, automatikusan váltson át a rendszer, egy másik ugyan ilyen akkumulátor töltésére.Ebben kérném a segítségeteket.
(#) bandras válasza Lex hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
A töltés azért szűnik meg, mert a napelem üresjárási feszültsége alacsonyabb mint az akkufesz. Ilyenkor már csak pár mA áram vehető ki a napelemből, ami semmire nem jó.
(#) bandras válasza hal65 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Kösd a két akkumulátort egyszerűen párhuzamosan.
(#) fater0827 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Üdv Vári Szabi

A csúszósarú nem jó megoldás Barcsról kaptam anno javítani kerékpárt pont a sarú miatt égett le a kivezetés.

Az asztalon (irkába skicc) rajzoltam magamnak lehetséges relés töltő megoldás 12V-ra .
Ez a megoldás sem az igazi mivel az érintkezők korrodálódnak idő folyamán megzöldülnek IFA RÁBA KOMBÁJN tapasztalat! Ezen a gépen 12V töltés 24V indítás 500-600A .A kerékpárnál indulásnál 10-15A amúgy meg 5-7A útviszony.
Gondol(j)d át (bele) minden töltésnél forrasztás vagy sarukészlet csere ,igaz addig sem unatkozom!
A relére vissza legalább 20A-s ériitkező kell de igazán nem tudom .


Üdv János
(#) hal65 válasza bandras hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Igen. Ez jutott eszembe nekem is elsőre. De! Én azt szeretném, hogy az első akksi ( ami a horgászházat látja el energiával) az legyen az elsődleges töltési cél. A másikra viszont minddíg egy az elektromos csónakmotor által lemerített aksit tenném. Így a ház elektromos ellátása lenne az elsődleges célja a napelemes rendszernek, és ha az fullon van, átváltana, a " csónakhajtó aksi töltésére. A másik probléma a párhuzamos kötéssel, hogy ha az egyik aksi tönkremegy, meríti a másikat is. Sajnos jártam már így
(#) R2-D2 válasza monstromo hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Üdv.
Én is ilyesmit szeretnék, de sajnos idáig nem találtam 9V-ra leírást vagy valami hozzászólást ill. felvetést vagy segítséget...

Azért röviden leírom, hogy mi is a tervem, egy 9V-os elemről működő eszközt szeretnék használni, amit jó 4-ik éve 9V-os 100 és 250mAh-ás Akkuval használok, de sajnos hamar lemerül, ezért szeretném úgy megcsinálni, hogy vennék egy kicsi napelemetBővebben: Link, amit a készülékkel szeretnék össze szerelni és így a 9V-os akkut legalább napközben folyamatos használat mellett töltené, így megoldanám a szinte 2-3 naponta akku kiszedést és feltöltését...
Ehhez kellene nekem eligazítás, hogy amit kinéztem Napelemet, az jó lenne-e hozzá és hogy mi kell hozzá a napelemen kívül, hogy az elgondolásom mukodj-on... ?;)
Kérem segítsen valaki, hogy melyik napelemet és mi kell még hozzá, ill. ha kell további elektronika akkor mi, és hogy kössem be a szerkezetbe vagy a Napelem és a folyamatos napi 24h-ban bekapcsolt eszközbe...
Köszönöm... :smoke:
(#) nedudgi válasza R2-D2 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Mindenekelőtt azt kellene tudni, hogy a milyen készüléket akarsz így működtetni.
A 9V akkumulátor a legritkább esetben 9V. Valószínűleg 7*1.2=8.4V, (esetleg 8*1.2=9.6V) ha NiMH vagy NiCd akkuról van szó. Üzembiztos töltéséhez cellánként 1.6-1.8V feszültség tud biztosítani töltőáramot.
Ebből az következik, hogy minimum 12V napelemre lenne szükséged. Mivel a napelem csak teljes fényözönben tudja az ismertetőjében megadott teljesítményt, meg kell határozni, milyen üzembiztonsággal kell működtetni a szerkezetedet.
A helyzet egy kicsit javul, ha egy feszültségátalakítót használsz a töltésre. Akkor már nem köt a töltéshez szükséges feszültségtöbblet, csak a megfelelő teljesítményt kell biztosítania a napelemnek.
Ezt a teljesítményt kell először maghatározni. Egyrészt a készülék fogyasztását, másrészt az akkumulátor/feszültségátalakító kombó hatásfokát és minimális bemenőfeszültségét kell meghatározni. Addig nincs értelme megvenni a napelemet.
(#) R2-D2 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Üdv. :integet2:
Hát, én erről a fajta 9V-os Akkuról beszélek, nem értem hogy jön most ide az álltalad írt 7*1,2 és a 8*1,2V-t...

"A helyzet egy kicsit javul, ha egy feszültségátalakítót használsz a töltésre. Akkor már nem köt a töltéshez szükséges feszültségtöbblet, csak a megfelelő teljesítményt kell biztosítania a napelemnek.
Ezt a teljesítményt kell először maghatározni. Egyrészt a készülék fogyasztását, másrészt az akkumulátor/feszültségátalakító kombó hatásfokát és minimális bemenőfeszültségét kell meghatározni. Addig nincs értelme megvenni a napelemet."
:nemtudom:
A fogyasztását hogy tudom megmérni...
7V-on még müködni szokott, azt vettem észre.
(#) erbe válasza R2-D2 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Ha esetleg megmondanád, hogy jön a pirossal kiemelt mezőbe a 7,2 V?
Mert a többi Li-ion akkunál azzal kezdi, hogy 9,9V. Li-ionnál 1 cella "szokás szerint" 3,6 V.

conrad9v.JPG
    
(#) R2-D2 válasza erbe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Nem értem, hogy most mit is kérdezel...
(#) nedudgi válasza R2-D2 hozzászólására (») Dec 6, 2010 / 1
 
1) Milyen készüléket működtetsz a "9V" csatlakozású akkumulátorról?
2) A készülék fogyasztását pl. egy árammérővel tudod megmérni. Van ilyened?
(#) R2-D2 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Üdv. :integet2:
Van Multimérőm, de azt nem tudom hogyan kell vele mérni a készülék fogyasztását, egyáltalán jó-e ez hozzá és ha igen, akkor hogy mérjem meg vele...
segíts már légyszi, nem muszáj nekem itt, jó nekem priviben is, hogy másokat ne zavarjunk... :smoke:
(#) R2-D2 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Üdv. :integet2:
Van egy METEX M4650-es Multim azzal megtudom mérni, de hogy kezdjek hozzá... ?:smoke:
(#) vilmosd válasza R2-D2 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hali
De hogy segitseg is legyen :elektromossag alapok, elektromos aram. Kulonosen ajanlom elolvasni a masodik oldal kozepet!
Csa Vili
(#) R2-D2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Elolvastam, de nem értem. :smoke:
(#) hapro hozzászólása Dec 7, 2010 /
 
Ennek a töltésszabályzónak a működését valaki magyarázzal el, mert nem tudom hogy is működik, apropó...működő képes?

köszönöm

Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza hapro hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hali
Sima egyszeru komparator. Amennyiben a telep feszultsege meghaladja a beallitott erteket, lekapcsolja a toltest. Van egy hiszterezise, ami nem engedi atmenni oszcillatorba. A C1 kapacitast a R2-VR1 kozos pontjara kellene tenni, vagy a C1 es a R4-ninv pont koze tenni egy 5k6 ellenallast, mert igy meghulyiti a komparatort.
Csa Vili
(#) R2-D2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Köszönöm, de ***
De már leírtam mindent, mit kell még hozzá, hogy írjak... ?
Mit nem értettek egy féloldalnyit írtam. ?

1. Kérdeztem, sőt Linket is beraktam, hogy melyik napelemről lenne szó, amit kinéztem... ?
2. 9V-os akkut akarok vele tölteni, ezt is leírtam már... ?
3. Egybe akarom az egészet tenni, de nem tudom, hogy az a napelem, hogy tőlti fel 9V-ra, mikor csak 3,..V valamennyi van írva a másikra meg 4,...V valamennyi. ?
4. A készülék meg 7V-tól-ig működik... ?
5. Az akkut a napelemmel akarom tölteni, hogy ne kelljen kivenni a készülékből ennyi lenne... ?

Ezen mit nem lehet érteni, mit írjak még. ?
Következő: »»   3 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem