Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   173 / 173
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Szia! Négy féle mérést tud. Az ebay-es oldalon felsorolja, tehát ott elolvasható. A gyorsaságát pedig írom. Bekapcsolástól (bár nem mértem), 1-2 másodpercen belül üzemkész. Induktivitás mérésnél, valamint kis kapacitásoknál, legalább 2 mérést végez másodpercenként. Ahol lassú, az a nagy kapacitás mérése. 47µF 1másodperc, 1000µF 20másodperc időt vesz igénybe. Ez ugyanis nem oszcillátoros, hanem töltés/kisütés módszerrel megy.

A mérési freki pedig nagy induktivitásnál 50-70 kHz, kis induktivitás, és kis kapacitás esetén 500-700 kHz. Ezt mutatja a kijelző, ha a funció gombot benyomjuk. Gyanítom kis hekkeléssel freki kérésre is alkalmas lehet.

Kíváncsiságból megnéztem pár gyári induktivitást meg kondit, meglepően hozza az elvárást.
(#) p_istvan válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Szervusz!
Gyorsan saccolni az AVR-es alkatrész teszter is jó!
Ezeknél a bekapcsolásnál nincs kalibrációs folyamat, egyből a méréssel kezd.
Vagy soha ne kapcsold ki az LCM3-at...
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2018
(#) Ge Lee válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Nem, nem jó. Kapcsolóüzemben/hez néhányszor 10uH néha néhányszor 10-100nH induktivitást kell mérni, az alkatrész teszterrel ekkorát eleve nem is lehet mérni. Mérjél vele nekem 4,5uH-t, nem fog menni, nem gyorsan de lassan sem. Vagy azt fogja kiírni hogy hibás alkatrész, vagy azt hogy ellenállás 0,04 ohm.
Ha már a sebességnél tartunk, egy 100uH-s tekercs (amit már a teszter is úgy ahogy megmér) mérésének rendelkezésre állási ideje a teszterrel 4 másodperc, az LCM2-vel 2,5 másodperc.
Az más kérdés hogy a valós mérés ettől 1-2 másodperccel több lesz, mert a méréshez összezárt kapcsokkal kell bekapcsolni, majd mérni már szétvett kapcsokkal kell. Csak amíg a teszter erre azt írja ki hogy 0,09mH, addig az LCM azt hogy 101,4uH. Ugye van egy kis különbség a két mérés között...
Ha meg valaki nem tudja azt a 2-3 másodpercet sem megvárni egy méréssel arra nem tudok mit mondani, az tényleg tartsa egész nap bekapcsolva...
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Mivel ez a mérőeszköz a bemenetére kötött induktivitásból rezgőkört képezve számolja ki az értéket, mellesleg meg tudja jeleníteni az aktuális frekvenciát is. Ha "L" állásba kapcsoljuk a mérőt, és a funkció gombot benyomjuk (esetleg érdemes kétállású kapcsolóra cserélni), a bemenetre kapcsolt 1V szintű jel frekvenciáját mutatja. Lehet hozzá kreálni egy frekimérő előtétet is, valami CMOS inverterekkel.

Most telefonból adtam neki egy generátor alkalmazás jelét. és szépen méri. Egy javítás alatt lévő PWM erősítő kimeneti toroid fojtóján átfűztem egy szál vezetéket, és megmérte az azon átfolyó áram frekijét. Pontosabban mivel 4 számolás van másodpercenként, ezért 4Hz pontosságú a mérés.

A bemeneten ilyenkor van egy soros 100uH, majd utána egy 1nF a GND felé. Ha a mérendő jelet egy 330 Ohmos ellenálláson keresztül kötjük a bemeneti kapcsokra, vagy ilyen kimeneti impedanciájú a forrás, viszonylag lapos, rezonanciamentes az átvitel 5-600 kHz-ig.

Mivel ez a mérőeszköz amúgy sem egy etalon laborizé, ezt a kis kiegészítést megoldva kellemes kis kéziteszter lehet belőle. Jó társ a multi mellé.

A kis modul áramfelvétele 25-30mA között változik. Ebből a kis zöld led 1,5mA, az LCD háttér világítás 10mA. Esetleg ha telepről üzemel, a háttér világítást le lehet csökkenteni. Nekem lakásban 1,7mA-el tökéletesen látható. Két darab 18650 látja el 5V-os stab kockán keresztül.
Következő: »»   173 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu