Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   303 / 303
(#) reloop válasza c27 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
A vákuum megszűntével, a légköri nyomás juttatja a lakkot a belső üregekbe.
(#) c27 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Az impregnálás folyamata pontosan hogy történik? Magában a vákuumkamrában kellene a trafónak a lakkban úszkálnia? Vagy elég csak szabad levegőn belemeríteni és utána betenni a vákuumkamrába, bár ebben az esetben nem értem mi is a vákuumkamra szerepe, ha tényleg a légköri nyomás juttatja be akkor elvileg mindenképpen a vákuumkamrában kéne belemeríteni a trafót a lakkba vagy legalább is a bemerítés ideje alatt vákuumnak is kéne lennie. Sőt leginkább úgy tudnám most elképzelni, hogy a trafót bele kell meríteni a lakkba be a vákuumkamrába majd vissza a szabad levegőre és kivenni a belemerített lakkból, vagy rosszul gondolnám?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) reloop válasza c27 hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Az impregnáló anyagnak el kell lepi a trafót.
(#) Orbán József válasza c27 hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Üdv!
Vannak fenn videók a módszerről, a merítés zárt edényben történik, légritkított térben.
Házi módszer a jó impregnálásra a folyadékok higroszkópos tulajdonságát kihasználva viszonylag híg a lakk és nagyon lassan történhet a bemártás.
Egyik barátom erre a célra egy menetes szárral, időzítővel (PWM) léptető rendszerrel kívánja megoldani 10-15 óra alatt...
Én bennehagyom simán félórára a tekercset, amíg nem látom a gyöngyözést a lakk tetején és egyenárammal kifűtöm. Kb. 120 Celsius félóra. Vas nélkül szoktam impregnálni... A lakk AC43, kissé higítva.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Először is. Kész trafót nem impregnálnak mert annak az égvilágon semmi értelme nincs, hiszen a primer és szekunder között - feltehetően gondosan elkészített - szigetelés éppen a lényegét akadályozná meg, a primer tekercsbe egyáltalán nem jutna be az anyag.
Az impregnáláshoz a vákuum két dolog miatt kell. Az egyik, hogy a száraz vákuum elvonja a nedvességet az apró üregekből, résekből. A másik, hogy az ismételt folyamatok során a belül lévő levegőbuborékok egy része a vákuum hatására kitágul, majd a vákuum megszűntével a buborék összeesik, a helyét pedig kitölti az impregnáló anyag. Mivel egyetlen alkalommal ez csak részben hatékony, ezért többször kell ismételni, amíg az összes buborék meg nem szűnik.
Ha vágtál már szét impregnált trafót akkor abban látszik hogy a készítője mennyire volt alapos vagy hanyag, mert utóbbi esetben még rengeteg buborék maradt benne.
A házilagos trafókészítés során (meg egyébként se) semmi értelme nincs az impregnálásnak, ha úgy készíted el a primer tekercset ahogy azt kell (régebben már leírtam). A nagyüzemi gyártásnál a primer szakszerű elkészítése macerás, sokkal több idő. Ezért elkészítik inkább szakszerűtlenül, magyarul egymásra hányják az összes primer menetet, majd impregnálják, így igyekezve kiküszöbölni azt, hogy később a használat során a primer menetek között menetzárlat alakulhasson ki.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Igazad van, kevés hálózati trafót tekernek "szabályosan", egymásra vannak hányva a menetek.
Én sorszigeteltem egyébként 0.25-0.4 mm-eset is, mert a hobbi már csak ilyen és impregnáltam is, mert az jót tett a lelkemnek.
A kissé vastagabb dróttal már tudok sorszigetelés nélkül is szabályosan tekerni, ekkor elhagyom a sorszigetelést.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 31, 2017 / 1
 
Jut eszembe, mártás előtt is felmelegítem a tekercset. Így, ami bejut lakk, az felmelegszik és hígfolyósabb lesz rövid ideig, ezalatt a levegő nagyja elmegy belőle.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Értem, én is amikor csináltam sorszigetelés és lakk vagy kétkomponensű gyantával kenegettem soronként és nem volt hangjuk vagy minimális.
Most sajnos egy gyári trafóval van bajom, mert eléggé hangos még terheletlenül is. Egy szünetmentes trafója, ha kiveszem és simán elindítom terhelés nélkül akkor is zúg, egy csendes helyen (pl. lakásban) pedig kifejezetten zavaró. Ha még akkus üzemben van is hangja nem érdekelne annyira, mert az úgy is ritkán menne, de akkutöltés közben is olyan zúgó hangja van, hogy az őrületbe kerget. Persze nem annyira hangos azért, de a számítógép ventije nem nyomja el teljesen. Egyébként a trafó biztos ok, mert nem melegszik semennyire.
Van rajta réz árnyékolás a cséve körül és lemezárnyékolás a vasmag körül. Lehet ezek is zizegnek. (Gondolom alapból is eléggé meg van gerjesztve a vasmag, de inkább megpróbálnám elhallgattatni, mintsem csinálni egyet vagy szétszedni.)
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2017
(#) szucsistvan123 hozzászólása Nov 1, 2017 /
 
Hello!

Egy kb 700W L lemezes trafó esetén normális, hogy a primeren üresjáratban kb 350mA folyik?
(#) granpa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 1, 2017 / 1
 
Lehet, ha gyengébb minőség a lemez (vagy hézagosan van összerakva), vagy túl van méretezve. Ha nem melegszik (nagyon; ~40 C°), leadja a megfelelő feszültsége(ke)t, akkor ilyen.
(#) szucsistvan123 válasza granpa hozzászólására (») Nov 1, 2017 /
 
Értem, köszi a választ!
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Ha négyszögjellel van neki hangja az normális, a szünetmentesben négyszögjelről megy. Ha szinusszal is van hangja, és zúg, az meg a vas miatt van, azon vagy segít az impregnálás vagy nem.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Akkutöltés esetén is van hangja az pedig szinuszos. Ha csak sima mártogatós technikát alkalmazok az segít rajta vagy mindenképpen valahogy vákuum impregnálni kéne?
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Nem tudom. Gondolom az az összedugdosgatott majd lelakkozott féle vasmag lehet benne. Nekem ezek sosem tetszettek, sokkal jobbak azok ahol van az E pakk meg külön az I pakk, rendesen összeragasztva vagy összeimpregnálva, az illesztésnél pedig síkba vannak köszörülve. Ezek akkor sem fognak zizegni ha földhöz vágod, és kisebb az eredő légrése is. Annyi bajuk van csak hogy a gyártók nem gondolnak ránk, így nem vacakolnak külön szerelvénnyel hanem nemes egyszerűséggel összehegesztik a két pakkot. Ritka az amikor nem, és csak ragasztva vannak meg esetleg összehúzva egy lemezzel.
Azt még megpróbálhatod ha vannak kisméretű szorítóid, hogy lécek között összehúzod a magot, hogy csökken-e a zúgás. Ha igen akkor megpróbálhatod mártogatni, de hogy el fog-e csendesedni az meg nem mondom.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Igen az összepakolós EI vagy állandóan váltogatva és az van impregnálva. Amúgy a vasmag elég jól egybe van. Az árnyékolólemezt le lehet húzni egybe. Egy vékony késsel alápiszkáltam és sikerült leszedni, de a vasmag eléggé egybe van. Ami viszont annyira nem tetszik az a tekercs. Egyáltalán nem látszik, hogy anno el lett volna árasztva lakkal.
Azt meg lehet valahogy különböztetni, ha a tekercs zizeg nem a vasmag? (Bár ha a tekercs zizeg az elég gáz). Mindegy megpróbálom mártogatni, jobbat úgy se tudok. Vákuumkamrával nem kínlódok max hűtőgép kompresszorral tudnék vákuumot csinálni, na de otthoni körülmények között ezzel kínlódni elég hülyeség.
Ha meg nem jön össze megmérgeskedek és vagy szétkapom vagy vannak hipersil vasmagjaim és inkább megcsinálom abból.
(#) 7DU válasza c27 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Megkellene nézned,hogy a vasmag teljessen kitölti-e a tekercs csévetestjét,mert elképzelhető
nem szorossan vannak összelemezelve.Én ilyen esetben textilbakelit csíkot ütök be a cséve és a
vasmag közé,majd lakkot csurgatok be ecsettel a rések közé.Ez a megoldás általában segíteni szokott a bajon.
Üdv:Laci
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Máshogyan zúg a mag mint a tekercs, de van hogy a tekercset meg sem hallani mert nagyon halkan morgó, vibráló hangja van. Ha a primer menet mozog akkor azon már nem fogsz tudni segíteni, a menetzárlat majd "megoldja" a problémát.
(#) szsrobert hozzászólása Vas, 19:02 /
 
Udv.
Ez mi celt szolgalhat? Egy tekercset fedeztem fel csak rajta.
(#) RoliNyh válasza szsrobert hozzászólására (») Vas, 19:07 /
 
Úgynevezett fojtótrafó. Tulajtonképpen egy soros tekercs azt hiszem a HGLI lámpákhoz...
(#) granpa válasza szsrobert hozzászólására (») Vas, 20:20 /
 
Jó oldalról fényképezve, még a légrés is látszana. Hálózati trafónak jó a lemeze (persze 2 irányból rakva, rés nélkül).
Következő: »»   303 / 303
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 22. Sze
15:34:38
Jelenleg 318 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu