Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor információ (készítés)
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   295 / 295
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
A kézzel történő alatt arra gondolj, hogy van a cséve a tekercs a dobon és a két kezem semmi más. A többit a képzeletedre bízom. Nagyon tré dolog maradjunk annyiba tudom én is. Főleg, hogy mindig feszes legyen a tekercs a 0,22-es huzal kisebb vágásokat csinált már a kezemen mire befejeztem. Úgyhogy többet ilyet soha.
60-120 menetet szekundernek még csak csak meg lehet csinálni így is, főleg, hogy évente max. 1-2 trafót kell áttekernem.

Azért lehet majd csinálni fogok valami tekercserőgépet ami legalább forgatja a csévét és lesz benne valami huzalfeszítő is. Egy számlálóm amúgy is van.

Egyébként bontáskor nem találkoztam sorszigeteléssel és nem ez volt az első ilyen trafó, sőt az újabb trafóknál sosem látok sorszigetelést. Van pár trafóm amelyiknek a csévéje nem teljesen zárt felül ahol a kivezetések is vannak és semmi nyoma a sorszigetelésnek. Egyébként én sem tettem volna csak ha már kézzel tekercselek sokkal könnyebb egymás mellé tekercselni a meneteket, ha ott a sorszigetelés, mert látom az aktuális sort. Szigetelés nélkül csak drót drót hátán lenne.
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Ilyen kézi tekerést én is elkövettem 1-2×, elég tré dolog. Pl. 2-4 kOhmos fülhallgatók, 0.4-0.6-os dróttal, és néhány trafót. A legegyszerűbb a Ge Lee-féle kurbli: hajlított lemez, satuba fogva, közé M10-es menetszár, meghajlítva, végére a számláló (oda-vissza számoló, nullázható). A cséve két lap közé fogva anyákkal, betéttel kitámasztva. Több-ezer menet is feltekerhető kis türelemmel. Évi 1-2 trafó ezzel kibírható. Huzalfeszítőnek elég a kéz.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Az úgy katasztrófa. A nagyobbik tekerentyűm így néz ki, egy 8x3cm-es gyalult tölgy deszkadarab, 10-es menetes szár, meg a hajtókar. Ha megvannak a hozzávalók (nálam hulladékokból készült) nem tart sokáig összerakni, és nagy szolgálatot tesz. Befogom a satuba és mehet a tekerés. Kell rá egy visszaforgás gátló pöcök vagy akármi, hogy ne tekeredjen visszafele amikor a sorszigeteléssel bíbelődsz. A huzalt el szoktam vinni 2 méterre mögém, hogy ne legyen útban. Jobb kézzel tekertem, a ballal - amire kell egy pamut kesztyű - pedig vezettem és feszítettem a huzalt, és vagy menet közben számoltam, vagy a sor végén, egy ilyenre a menetszámoló luxus.

A sorok közé szigetelés mindenképpen kell, még akkor is ha lakkozod, és a lakk a nagy hőt sem bírja. Persze nem prespán mert az nagyon vastag és merev. A lakkozás ellenére is előfordulhat hogy idővel megmozdul majd valahol 1 menet a kész trafóban. Ha egy soron egymás mellett "látják" csak egymást a menetek akkor ebből nem lesz baj. Viszont ha egymás felett is akkor le fogják dörzsölni egymásról a lakkot, és kész a menetzárlat. Egy trafó kétféleképpen mehet tönkre, vagy így menetzárlattal, vagy elég és megszakad a primer a túlterhelés miatt.
Toroidból pl. nagyon sok menetzárlatosat láttam az egymásra hányt primer menetek miatt, mert vagy még lakkozva sem volt, vagy lakkozva volt de annak ellenére is megmozdult a huzal valahol, de olyat is láttam amit ugyan impregnáltak, csak hanyagul.

nagyobb.jpg
    
(#) szucsistvan123 válasza granpa hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Üdv!
Számolgattam és ez lett belőle:
Ez így rendben lesz?
(#) granpa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 11, 2017 / 1
 
Nem molyoltam végig, de jónak látszik. El fogsz férni, de azért ne hagyj nagy hézagokat, mert romlik a csatolás.
(#) szucsistvan123 válasza granpa hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Köszi a választ!
(#) szili83 hozzászólása Szo, 8:22 /
 
Ha van egy trafóm, aminek van két független tekercse, de egyforma feszültségű, akkor olyan erősítő, aminek +- tápfeszültség kell, akkor az AC oldalukat össze lehet kötni? Vagy hogyan lehet korrektűl megoldani?
(#) Peter65 válasza szili83 hozzászólására (») Szo, 8:44 / 1
 
Igen, az össze lehet kötni, de figyelni kell, hogy melyikeket. Ha jól sikerül, akkor a maradék kettőn a dupla feszt méred, ha nem akkor kb. 0-t.
(#) golem hozzászólása Szo, 16:16 /
 
Sziasztok!

Van nekem 3 trolid trafóm meg 1 EI magos trafóm. A 3 trolidon 3 ohm mérek EI trafón 600 ohm ot a trolidok elvileg jók egyiket ki ><próbáltam. mért van ez a hatalmas külömbség?

[i]Van nekem három toroid transzformátorom, és egy EI-magosom.
A három toroidon 3 Ohm-ot mérek, az EI-n pedig 660 Ohm-ot. A toroidok elvileg jók, az egyiket kipróbáltam. Miért van ez a hatalmas különbség? [/i]

Trolid nem létező szó.
A mondatokat nagy kezdőbetűvel kezdjük, és írásjeleket használunk a tagolásukhoz.
A mért, a mér ige múlt idejű alakja, nem egyezik a miért kérdőszóval.
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:24
(#) granpa válasza golem hozzászólására (») Szo, 16:23 /
 
Azonos teljesítményűek? Mit mértél, hol (melyik tekercseken)?
(#) golem válasza granpa hozzászólására (») Szo, 16:28 /
 
230v részeket mértem mindegyiken van egy 500va 2db 350va trolid meg egy 50va EI magos
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:20
(#) granpa válasza golem hozzászólására (») Szo, 16:34 /
 
Akkor már tudod is a választ (áramok, huzalvastagság, menetszám). , VA, VA, stb.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:35
(#) ferci válasza golem hozzászólására (») Szo, 16:38 /
 
Szia!
A toroid trafóid primerje sokkal vastagabb drótból van tekerve ( és talán rövidebb a dróthossz is kicsit? ), az EI magos, ami sokkal kisebb is, pedig eléggé vékony.
Ebből adódik a különbség.
(#) golem válasza ferci hozzászólására (») Szo, 17:15 /
 
Nagyon köszönöm a választ.
(#) Pafi válasza golem hozzászólására (») Szo, 17:54 /
 
Tanulni, tanulni, tanulni!

0: magyar helyesírás szabályai
1: TOROID a gyűrű alakú transzformátor jelzője.
2: Elektrotechnika törvényei. Pl. P=U*I, U=R*I. Ha egy trafó 50 VA-es, akkor a 230 V-os primeren névlegesen kb. 50VA/230V, a veszteségek miatt kicsit több, kb. 0,25 A áram folyik névleges terhelésnél. Ez 600 ohmos primeren kb. 150 V ohmos (veszteségi) feszültségesést eredményezne, ami tökéletesen megengedhetetlen egy 230 V-os transzformátoron.
3: logika: ha egy következtetés eredménye rossz, akkor vagy a premisszák egyike, vagy a gondolatmenet hibás. Jelen esetben biztos, hogy a premisszák egyike hibás. Nem lehet egy 50 VA-es trafó 230V-os primerje 600 ohm-os. Rosszul mérted, vagy nem a primeren, vagy nem 50 VA-es.

Tisztelt hozzáértők! Az elektro(tech)nika számokról is szól. Tessék számolni!
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:57
(#) Pafi válasza golem hozzászólására (») Vas, 16:34 / 1
 
Amúgy a trolid létező szó, a troli(-busz) főnév birtokosjelzős alakja.
(#) elektroncso hozzászólása Csü, 17:24 /
 
Sziasztok.
Nem szokványos transzformátort kéne készítenem, bár az erősáramú rendszerekben nagyon elterjedt. Van egy cosFI mérőm, amit szeretnék kipróbálni. Maximum 5A folyhat át rajta, de ez a méréshez kevés. Ilyenkor áramváltó transzformátort kell használni (mérőtrafó).
Nekem egy olyat kéne tekercselni, hogy ha a főkörben 25A folyik akkor a mérőkörben 5A. Sajnos ahol a műszer eredetileg dolgozott (főelosztó) ott 600A/5A trafó volt, ami nekem óriási. Itthon csak 100A/5A-eseink vannak.
Valaki tud ehhez tanácsot, segítséget adni? Előre is köszönöm!
(#) vision61 válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 17:53 /
 
Szia!
Ha megfelel, tudok adni ajándékba egy MAK62/W 15/5A új áramváltót.

(Most néztem az adatlapodat, szerintem a posta többe kerülne mint ez.)
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:55
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 18:31 /
 
Amit írtál, azon erősen gondolkodj el. Ha be (rá) tudod csatlakoztatni, akkor mérhetsz a 100/5 A-sel is.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Csü, 18:39 /
 
A 100A/5A-essel az a baj, hogy ha mondjuk 7A folyik a főáramkörben akkor a mérőkörben olyan kicsi áram folyik, hogy a műszer nem reagál rá.
Ilyen beöntött trafónk van sajnos. Ha ilyen "lyukas" volna akkor többször rá tudnám hurkolni a főáramkör drótját.
Most gondolkodva megpróbálom egyszerűen arányokkal, vagyis készítek mondjuk 10 menet primert és 5 menet szekundert akkor elvileg a főáramkör áramának a fele fog folyni a mérőkörben. Jól gondolom? Persze a trafó veszteségeivel nem számolva. Ezzel az lesz a gond, hogy a főáramkörbe beépített 10 menetes tekercsen feszültség fog szerintem esni, ami miatt a fogyasztó nem egyforma feszültséget kap. Bár a 10 menet nem sok, ha a másik két fázis drótját is ennyivel hosszabbra hagyom akkor már ki is van kompenzálva. Ha meg jó vastag (10mm2-es) drótból tekerem akkor a rézveszteség is alacsony lesz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 18:41
(#) Pafi válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 19:02 /
 
Ha egy próba erejéig kell, és van több 100/5-ösöd, akkor a primereket sorba, a szekundereket párhuzamosan kötve tudod csökkenteni az áttételt. 4 db-ból pont kijön az általad írt 25/5-ös. (Persze valójában 100/20-as lesz, de ez majdnem mindegy. Na jó, némileg nő a fázishibája...)
(#) Pafi válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 19:19 /
 
Idézet:
„készítek mondjuk 10 menet primert és 5 menet szekundert akkor elvileg a főáramkör áramának a fele fog folyni a mérőkörben. Jól gondolom?”


Nem, fordítva, a nagyobb menetszámon folyik kisebb áram. Az áram és menetszám szorzata adja a mágneses gerjesztés nevű mennyiséget, ami a trafó primerjén és szekunderén egyforma. Theta=I*n. Ebből kiindulva I1=I2*n2/n1

Amúgy 5 menetnyi szekunder túl kevés, mert így a mágnesező áram (ami "elvész" a trafóban) túl nagy lesz. Legalább 50 menetet illik szekundernek feltekerni, és ha 25 A a primer, akkor az lehet 10 menet.

Vigyázz, sose használd lezárás nélkül az áramváltót, mert nagy feszültség alakulhat ki rajta!
(#) elektroncso válasza Pafi hozzászólására (») Csü, 19:53 /
 
Közben rájöttem.
Dolgoztam már párszor áramváltóval (még X5-ös mérést is kötöttem (áttételes fogyasztásmérő)), csak nem áll rendelkezésemre olyan amilyen kéne.
Most egyenlőre kísérletezek.
Köszönöm mindenkinek!
Következő: »»   295 / 295
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 26. Pé
0:05:16
Jelenleg 192 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu