Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor információ (készítés)
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   291 / 291
(#) c27 hozzászólása Sze, 20:31 /
 
Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani egy trafóméretező progit win7 vagy win10-hez? Még normális online programmal nem találkoztam, itta HE-n volt egy jó kis program még köbzoli ajánlotta a figyelmembe, használtam is jó pár trafónál és tetszett is, de win7 és win10 alatt már nem fut. Van ennek valamilyen átírt változata vagy valami hasonló program?
(#) rascal válasza c27 hozzászólására (») Sze, 21:48 /
 
Ha nem tudnak esetleg ajánlani, akkor próbáld ki a kompatibilis módokat, Win7-nek még volt virtual XP üzemmódja is és ha ez sem segít, akkor még telepíthetsz Oracle, vagy VMware virtuális gépet, és arra egy XP-t. Máshoz is jó lehet, én pl. egy régi szkenneremet tudtam így munkára bírni.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Sze, 22:01 /
 
Érdekes. A hálózati trafót, és az SE -t is Te hoztad szóba. Én csak a légrés létéről beszéltem, és ez nem filozófia, hanem tény. Hézagmérő nélkül is meggyőződhetsz róla, ha fény felé tartod, és átnézel rajta, láthatod. Mint mondtam van, de hogy mennyi, azt nem tudom, de közömbös is, mert nem méretezi senki, mégha tudja is mekkora a légrés.
(#) erbe válasza boti2 hozzászólására (») Sze, 23:03 /
 
Mitől lenne aszimmetrikus? Az a picit hosszabb mágneses útvonal nem sokat számít. Nem kényszer szülte, hiszen nem két EI-t raktak egykor egymás mellé, hanem így gyártották és lemezelték. Nézz utána az 50 évvel ezelőtti tankönyvekben!
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Csü, 9:01 / 1
 
Oké.. a hibát én követtem el, hogy egy meg nem határozott cél felé mentem, SE vagy PP.
A hálózati trafót pedig nemlegesen hoztam szóba, mert arról egyáltalán nem lett volna szó.
Azt viszont továbbra is fenntartom, HA légréses kellene valamikor is, a "fényrésnyi légrés" nem légrés, még egy darab lemez esetén sem. Azt azért belátod te is, bármilyen gondos egyirányú összerakás esetén sem fogsz "átlátni" 50-100 db-os pakettnél, tehát még az elvi pár százados hézag se tekintendő légrésnek - nem egy "kézzelfogható" dolog adott esetben a 0.1-0.2 mm-es ( EI vasnál használt ) prespánhoz mérten.
Sajnos, sokszor a pontatlanul feltett 1. kérdés után jönnek a felesleges viták.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Csü, 9:52 /
 
Miért kell ahhoz program? Be sem kell hozzá kapcsolni a gépet, papír ceruza meg egy számológép, ráadásul lemezes trafóknál a vas keresztmetszeten kívül más változó nincs is a képletben, ha az általában használt 1T gerjesztéssel számolunk (gyűrű és U mag a nagyobb gerjesztésével most nem játszik).
Az általában használt képlet szerint tehát, n= 1/222*A, ahol n a voltonkénti menetszám, az A pedig a vaskeresztmetszet négyzetméterben. De az egészet be lehet írni egy excel táblába, megadni hogy melyik cellába mit számoljon ki, és akkor csak be kell írni az adott számot is kiírja a végeredményt.
(#) boti2 válasza c27 hozzászólására (») Csü, 11:19 /
 
Szia! Én el tudom neked küldeni a saját fejlesztésű Excelemet, ha küldessz egy e-mailcímet.
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Csü, 12:44 /
 
Nézd, ez a légréses dolog. A trafóvas ur értéke 7 - 9000, a légrésé 1. A különbség majdnem négy nagyságrend. Az erővonal hosszban pedig csak nagyjából két nagyságrend. Úgyhogy az igen pici légrés is számít.
(#) RoliNyh hozzászólása Csü, 15:39 /
 
Ha jól emlékszem, itt kért valaki trafó méretező programot.
Van itt egy feltöltöttem, Win7 64 alatt működik. Hogy mennyire pontos azt nem tudom...
(#) Gafly hozzászólása Csü, 18:16 / 1
 
Itt egy kakukktojás
Nehezékként 8 Kg.
Vas keresztmetszet olyan 20 cm2
Külső méretek, 36x125x156mm (csak hogy ne centiméter legyen ).
Van ez 500W?

trafo.jpg
    
(#) Orbán József válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 18:17 /
 
630VA a tippem...
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 18:41 /
 
Ha meg tudnád mérni a primer vagy a szekunder huzalkeresztmetszetet, abból már könnyen kiszámolható, kb. hány VA-re szánták.
Ha jól látom, 2*110/24-es.
Utána tőled függ, hogy mit engedsz meg neki folyamatosban vagy szakaszosan.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 18:44 /
 
Persze ki lehet számolni, de azért volt jó ez a program, mert ki lehetett vele számoltatni a vasmag keresztmetszetet is és a huzalátmérőt is kiírta. Nem beszélve, hogy a gerjesztést is meg lehetett adni. Az pl 1,2T-val számolt normál trafónál hipersilnél 1,5T.
Szóval még mindig jobb mint a papír-ceruza módszer.

RoliNyh ezt ismerem, de ez hanyagolható program találtam egy másikat, csak össze szerettem volna vetni a rágivel ott milyen adatok jönnek ki.

Próbáltam win10-en a vitruális XP-t, de ez az új hyper-V-s megoldással annyira szar, nem ismeri fel a meghajtókat, USB-t sem, és a host-tal nem lehet kapcsolatot létesíteni. Elég sok módszert próbáltam, de a win10-en elég gyatra a dolog. Biztos meg lehet valahogy oldani de belefáradtam fél nap csak ezt keresgéltem.
(#) rolie válasza c27 hozzászólására (») Csü, 18:59 /
 
Nem kell eltemetni a jó kis DOS-os programokat, Win7 x64 alatt a DOSBox nevű programmal simán elindítottam. Minimális parancssor és angol tudás szükségeltetik, de nem vészes. Ha valami nem megy segítek elindítani.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Csü, 20:29 /
 
Még úgy is összedobtam kb. 3 perc alatt excel-ben ezt a kis trafószámolót, hogy kb. 9 éve egyáltalán el sem indítottam az excelt. Elég primitív, ettől sokkal szebbet meg sokoldalúbbat is lehet csinálni, de kiszámolja a menetszámot, bármelyik értéket írod át a háromból (fesz, keresztmetszet, gerjesztés).
Természetesen hálózati 50Hz szinuszfeszültséget feltételezve, mert a frekvencia, a jel alakja és kitöltési tényezője nem szerepel a képletben változóként, meg egyébként sem.
A második sorban vannak a mértékegységek, a harmadikban meg az adatok. Valaha régen nagyon jól ment ez nekem, de már rég nem használtam.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 21:29 /
 
Kösz, de rolienak igaza van. Sikerült felvarázsolni a DOSBOX-ot és a 64 bites Win10 alatt is működik. Pedig pár fórumon problémáztak a 64 bites win10-el.
Bár azért érdekes, a képlettel pl. 220V-ra 1310 adódik primer menetszámnak, a régi progival 1T-nál 1255 egy új progival 1386. A vasmag 7.5cm^2.
400V-on már elég nagy a szórás, képlettel: 2383, régi progival 2282, új progival 2520 menet.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:36
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 23:45 /
 
Van (kb. pont annyi). Csinálj terheléspróbát. Ha biztonsági, akkor kevesebb (350-400).
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:48
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Pé, 7:23 /
 
A dosbox-hoz volt szerencsém, kb. semmit nem ér, mert nekem pont azok a programok nem mentek alatta amikre szükségem lett volna, minden más az igen.

Valóban érdekes a dolog ha 3 féle módon vagy 3 féle programmal 3 féle eredmény jön ki, ráadásul egyik sem jó. Pár másodperc alatt bepötyögtem abba amit az este összedobtam, és a 220V-1T-7,5cm2-re 1321 menetnek kell kijönni, nem annyiknak amiket leírtál. Nem akarok beleszólni, de a dosboxot is meg azokat a programokat is kidobnám a fenébe. Valamilyen office így is úgy is kell hogy legyen az ember gépén, ahhoz meg csak el kell indítani a kész xls-t és számol. A cella formázásával még azt is megadtam neki, hogy a végeredmény csak 1 tizedes legyen, tehát csak a tizedmenetet írja ki, a többit ne. És ha napi szinten lenne rá szükségem akkor írnék egy rendeset, szépen megformázva, amiben nem csak ez lenne benne, hanem a kapcsolóüzemű is, együtemre és ellenütemre egyaránt. De azt a néhány trafót amit csinálok évente, ki tudom számolni papíron ceruzával is...
A win10-ről meg annyit, hogy most telepítettem fel belőle egy frissebb változatot, ment 2 napig, majd meghalt a hálózat, kiírta hogy "valószínűleg elavult a hálózati driver". Mitől? És a hibajavítási kísérletre pedig kiírta hogy "hiba lépett fel a hibajavítás megkísérlése közben".
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 7:59 / 1
 
Azért az elég tipikus probléma, hogy hálókártya drivert nem tud a netről letölteni.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 10:14 /
 
Jó számolással annyi, jön ki csak én kerekítve írtam a 7,5cm^2-et, a pontos érték 7,56cm^2 azzal jött ki az 1310 és a többi is. Bár 10-20 menet a primeren nem oszt nem szoroz.
(#) Stevefiu26 hozzászólása Szo, 10:04 /
 
Sziasztok szeretnék egy pirográfot építeni ezek a pákások nem váltak be nálam , az a kérdés hogyan ,miből építsem meg mert egy trafot már leégettem az se volna probléma ha szabályzós is lenne .https://www.youtube.com/watch?v=SHettCFx7jE ..... nem bírta a trafo ilyet már csináltam
(#) erbe válasza Stevefiu26 hozzászólására (») Szo, 22:21 /
 
1. Rossz a link. Próbáld meg a szövegmező alatti "Link" gombbal felvenni.
2. Ha jól méretezed a trafót, nem fog leégni.
(#) TL54 hozzászólása Hé, 9:44 /
 
Sziasztok!
Trafó tekercselést vállal Valaki?
Egyszerű EI 78-as.
Nekem sem időm,sem aparátom nincsen,de most e-miatt elakadt egy projektem.
(#) Orbán József válasza TL54 hozzászólására (») Hé, 11:03 /
 
Elküldöm a lehetőségét pm-be. Nem én vagyok az...
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Hé, 20:19 /
 
Pedig tudjuk ám, -mert megmutattad-, hogy nagyon frankót tudnál ám!
Következő: »»   291 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Ápr, 25. Kedd
14:17:23
Jelenleg 394 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu