Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
Lapozás: OK   47 / 47
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Idővel "elfásul" az ember.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Sziasztok.Egy kérdésem lenne CAT5 kábelt illetően,bontásra került két külömbözö márkajelzésü és arra lettem figyelmes hogy az egyik tipus vezetékeiben tömör réz huzal található míg a másikban több vékonyabb és puhább szálból sodort .És az lenne a kérdésem melyik tipus lenne előnyösebb audiokábelek készitéséhez hangzást illetően valamint a hálózati tápkábelt is beleértve?
(#) Hp41C válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Fal beli (fix telepítésú, nem mozduló, nem hajló) kivitelű vezetékeiben tömör réz huzal található, a flexibilis (könnyen hajlítható) kivitelben több vékonyabb és puhább szálból sodort a vezető.
A merevebb kivitel csak a készüléken belüli huzalozáshoz lenne jó.
(#) pucuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Mire gondolsz ezzel a hangzás dologgal?
Mindkét vezetőnek azonos a keresztmetszete, a sodrott hajlékony, a tömör nem.
Nagyobb frekvenciáknál jelentkezik a skin hatás, a frekvencia növekedésével csökken a behatolási mélység, ezzel a hatásos keresztmetszet is. Ez okozhatna problémát, ha az így megnövekedett tényleges ellenállás összemérhető lenne az áramkör többi ellenállásával.
Mivel ezek a kábelek a hangfrekvenciánál jóval magasabb frekvenciák átvitelére készültek, nem gondolom, hogy hangfrekvenciás áramköröknél észrevehető változást okoznának azonos keresztmetszetű, más típusú vezetékekhez képest.
A számolás szerint, 10 kHz -en a behatolási mélység réz vezető esetén 0,66 mm, ami azt jelenti, hogy a teljes keresztmetszeten folyik a hangfrekvenciás áram.
Hálózati frekvencián a behatolási mélység a számolás szerint 8,57 mm, és az UTP kábel vezeték átmérője ennél nagyságrenddel kisebb. De eszedbe se jusson hálózati áramot UTP kábelen, vagy annak erén vezetni, mert a szigetelése 30 V -ra van készítve.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Annyival egészítsük ki, hogy nagyteljesítményű végfokozatokban sokszor előfordul 30V -nál nagyobb feszültség is. Ezeket a vezetékeket sem szabad UTP vezetékek ereiből kialakítani.
(#) pcmaster90 hozzászólása Jan 28, 2017 /
 
Köszönöm az információkat mindenkinek . Végfokba készült hálózati transzformátorok terén valakinek esetleg valami tapasztalata felhasznállásra mit ajánlanátok ,tekercselésnél minőség terén mit részesitenétek előnyben az egy kemény rézhuzalból( beleértve primer és szekunder tekercset)vagy inkápp a több vékony párhuzamosított szálból való tekerést? A cél egy minőségi táp lenne A osztályú végfokhoz.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2017
(#) fufuka válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Szia!
Ha nagyon jó minőségi trafót szeretnél, akkor hívd ezt a számot ***2915746! A nevét sajnos nem tudom, de a bácsi trafókat tekercsel; van 40 év szakmai gyakorlata, és nagyon profi! Gyakorlatilag annyiért teker egy trafót ( toroid, Hypersil), amennyibe kerülne, ha vennél egy **** EI vasas trafót! Nekem már tekercselt az öreg, elképesztően szép és jó munkát végez!!!

Talán nem kellene más számát nyíltan kitenni, ott a privát rá. A rossz a megfelelő szó, nem a szlenges szinonimája!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
(#) mek-elek hozzászólása Feb 22, 2017 / 1
 
Kedves Tomy, meg többiek,

Említettem a "drótokat".
A drótoknak nálam is meg volt a sajátos történelmük, egészen a közelmúltig alakították készülékeim hangját.
A mai napig jó lenne, az általam jobbnak gondolt fajta, de beszerzési, és finanszírozási okokból azt hiszem nálam itt a vége.

Kép: Hivatkozás

Persze felmerült bennem a csőszegecshez való visszatérés is, hogy csak egy vezető kösse össze az alkatrészeket, de korom nem tudom még mire ad lehetőséget.
Régen a szóljon már okozta a türelmetlenségemet az építésben, ma már a meddig még az izgató.
A drótokról, az elejéről, minek, az amerikai vegyesbandázsú (OFC ezüstözött fonattal), ő a közelmúlt.
A Vf2,3,4 is ezzel kezdtek. Igaz mire a VF4 lett, már csak a táplálás, és a puffer kapott tömör ezüstözött kábeleket. Ismét megemlítem 10-20 cm-es drótnak is hallható a hangja, ha valakinek erre igénye van, beleértve a hálózati kábelezést is.
Az árnyékolt kábel szükségtelensége látható a Vf3-ról felrakott fotókon.

Kép: Hivatkozás

Kép: Hivatkozás

Kép: Hivatkozás

Kép: Hivatkozás

Kép: Hivatkozás

Amikor csináltam, voltak irányadó elképzeléseim (ezek a konstrukción láthatóak is) de volt benne kísérletezés is, meg leesett és eltört az előlapja, meg akkor annyi pénzem volt a pufferre, meg még nem tudtam honnan szerzek fogaskereket és fogom megoldani a kivitelezését a tengelyeltolásnak.
A Conrad a fogaskerék gondomat megoldotta, és a bemeneten is egyszerűsíteni tudtam, húzd meg ereszd meg eljárással letisztultak a dolgok, ami a VF4-emen meg is látszik.
Emlékszem a quad idejében azon törtem a fejem milyen szöveggel feliratozzam az előlapot.
Úgy gondoltam, hogy az a legjobb ami minden nyelven érthető, a jelek.
A VF3-nál még nem volt meg a fényvisszajelző amikor üzembe helyeztem, a családnak tájékoztatót kellett adnom a programválasztásról, így lett a pictogram. Majd meglett a kivilágítás is.
A kis doboz miatt, úgy éreztem, hogy a lehető legkisebb felületet foglalja el, és ne legyen feltűnő.
Így lett a rca kupak alá beférő dominó4-es alakzatban, a poziciótájékoztató ledes visszajelző kétszínű ledekkel kialakítva. A kupak miatt kellemes pasztel színekkel, lágy színhatárolással.
Ha majd átépítem, más lesz a helyzet.
A bemenetszelektor tengely ahol eléri az előlapot, látszik a fennmaradt hely a fogaskerekeknek.
A feliratozás elhagyása után megfelelő kezelési vezetést ad a kapcsolási szögeknek megfelelő ponton a kétszínű ledek tájékoztató fénye. A lakásban sincs kiírva az ajtókra, hogy konyha, meg fürdőszoba.Meggyőződésem, hogy az alapos konstrukció kizárja a problémákat, és igen hálás a hangvisszaadásban.
Amikor valaki épít, benne van önmaga is munkájában, talán ez az egyik legszebb a dologban.
De, ha a házasságban, a közösségben feltételei vannak az együttes tevékenységnek, hogy az eredményes, sikeres, pozitív energiákat előmozdító lehessen.
Ezért is jegyzem meg, hogy amit írtam, mutattam, nem magamutogatási céllal, hanem tapasztalat átadás okán tettem, tenném.
Aki ezt képes ennek megfelelően elfogadni, az talán megérti amit közzé tettem.
Sokat nézegettem információszerzés miatt mindenféle oldalt.
Nagyon színpatikus produkciók vannak közzétéve kapcsolási rajz függetlenül.
Belül titkon reménykedve, más is feltárta már az általam az ezen oldalon írt konstrukciós specialitásokat.
Azt gondolom, hogy a jelzett hiányosságok, pl.: monoblock elmaradása, stb, kétféle alapon közelíthető: nincs információ, szándék, vagy a gyári meggondolás, az önköltség keretei.
Úgy gondolom, ha egy akár minőségi termék megjelenik a piacon, a kereskedők dicsérik így, úgy, mert a dolguk az értékesítés. A rajongók anyagi okokból lemásolják, nagy reményekkel "okosan" spórolva, majd esetleg kiábrándulva, leszólva azt, elfordulnak adott terméktől, pedig csak meg kellet volna rendesen építeni, mint ahogy feljebb írtam, és mindjárt más hangja lett volna.
Mért is van ez így?
Amikor egy vállalkozás(cég) új terméket készül a piacra juttatni, keres egy értékesítési szegmenset, ahol termékét várható darabszámban ténylegesen el tud adni. Az értékesítési árban benne kell lennie az értékesítési lánc hasznának is ugyanúgy mint a vállalkozás tervezett hasznának, mivel a portást is fizetni kell, és a befektetők hasznát is garantálni kell. Persze nem árt valami egyedi, új arculatú termék sem.
Aminél van drágább, van gagyibb, de fizetőképes kereslet lenne rá. A kulcs az előállítási ár. Mért tennének be 2db tápegységet (munkadíj=mbér és járulékai), extra minőségi anyagok, így egész más lenne az önköltsége, és olyan piaci szegmensbe kerülnének, ahol a konkurencia kizárná a megtérüléshez kalkulált értékesítési mennyiséget.
Vagyis a késztermékek jó részének minőségi felülmúlása csak szándék, és képesség kérdése.
Akinél sikerült az érdeklődést felkeltenem, és elég kíváncsi típus, és a zenét is szereti, és jó minőségű felvételei is vannak, kipróbálja ki a fent írtak bármelyikét annak szabályai betartásával, annak eredményének reményében.
Vannak oldalak a drótokról, hogyan csatlakozzunk a hálózatra, "külön ösvény" csak villanyszerelési ismeretek esetén, stb...
Az akusztika csodás dolog, akár mint a szerelem.
Köszönjük neked VF2,3,4,meg a többiek.
Örömöket, sikereket kívánva,
mek-mek
Következő: »»   47 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 26. Pé
0:01:37
Jelenleg 192 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu