Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   11 / 79
(#) bakos13gab válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 24, 2011
Ezt megkérdeztem egy olyan sráctól, aki milliós rendszereket installál és a tápkábelt tartja a legfontosabbnak. Azt mondta, hogy ez olyan, mint ha a városból kiérsz az autópályára. Az utolsó két méteren "begyorsulnak" az elektronok... Én nem tudom, mit gondoljak... A többit majd élőben esetleg szombaton.
(#) ethosz2 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 24, 2011
Szerintem az azonnali átváltás tévútra vezet, mivel átkapcsolás után már alapvetően nem azt hallod mint előtte. Az idő sajnos telik, a zene meg időben változik.

Alapvetően elég nagynak kell lennie a különbségnek, hogy számottevő legyen. Ha többszöri oda-vissza cserével kiküszöbölhető a szubjektivitás. Csak az egyértelmű és nagy különbségekre lehet és kell adni. A kapcsolós dologgal a személyes tapasztalatom az, hogy nem elég jó módszer, mivel a másodperc tört része alatt teljesen megváltozik a zene, az észlelés nem azonnali és totálisan tévútra vezet.

Egyszerű példa, hallgatsz egy erősítőt szól, átkapcsolsz másikra, hirtelen a zenében egy másik hang szólal meg mondjuk a kapcsolástól számított 5 másodpercen belül. Ha például az elkövetkezendő másodpercben feldúsul a magas hangok aránya, ösztönösen azt fogod hinni, hogy a második erősítőnek jobb a magas átvitele. Sorolhatnám estig. Szerintem abszolút félrevezető, rögtönzött alaptalan véleményt idéz elő, egyszerűen totál önbecsapás lehet a következménye. Ez a személyes tapasztalatom.

Egyébként nem értem a kiemelést, szerintem nem kéne ennyire vehemensen másokra erőltetni a véleményed. Nem biztos, hogy neked van igazad és ha tévedsz, utána kicsit gáz lesz a dolog. A másik dolog, hogy a vitapartner lehülyézése, meg a "hülyeség" mint kifejezés használata, nem érv, nem bizonyíték, és csak az használja aki tulságosan primitív ahhoz, hogy képes legyen az előző kettő módszert használni. Ez a téma meg tudod végképp nem olyan, hogy totálisan objektív véleményt lehetne alkotni és bizonyítani. Most nem térek ki, hogy ez miből nem teljesen objektív, de a matematikához, meg a matematikai bizonyításhoz kár volt ezt hasonlítanod. Az sem feltétlenül bizonyítható minden határon túl. Még az igaz-hamis logikát is ön ellentmondásba lehet állítani és ki lehet fordítani. Minden ellentmondásmentes, a természetes számok elméletét tartalmazó, formális-axiomatikus elméletben megfogalmazható olyan mondat, mely se nem bizonyítható, se nem cáfolható. Minden „valamirevaló” elméletben bizonyíthatatlan, hogy maga az elmélet ellentmondásmentes.

Visszatérve a témára:
Én egy egész zeneszámot szoktam végighallgatni és ha tényleg kirívó a hallható különbség, akkor megismétlem többször is. Ez után lehet kapcsolózni.

Egyébként, mint szinte mindig, most sem értek veled egyet. Igenis én szerintem ezt tökéletesen észre lehet venni emlékezetből! (ha elég nagy a különbség) Meg azonnal észre lehet venni a változást, akár hónapokra visszamenőleg is. Ha az ember hozzászokott egy fajta hangzáshoz, azonnal észre veszi a legapróbb változtatást.

Szóval megint nem értünk egyet. A csatoló kondenzátornál még csak-csak lehetne használni a választókapcsolót, de a tranzisztorok, egyéb dolgok cseréjénél gyakorlatilag kizárt, hogy ott meg tudjuk oldani az azonnali átkapcsolást.

Az etalon erősítővel való összehasonlítással egyet értek, de nekem sem volt időm és energiám két erősítőt építeni erre a célra. Ha hoztok lesz.

A csatolókondis dolgot megcsináljuk kapcsolóval, csak a te kedvedért. A többi alkatrésznél érthető okokból ez nem fog menni.
(#) szamóca válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 24, 2011
Tökéletesen egyetértek. A táp, és minden nemű kábel, és egyéb ketyere változását a hangra, a gyorsváltós módszerrel lehet bizonyítani, vagy röhögni rajta. Aki nem próbálta, csak tagadja, mert sem lehetősége, sem megfelelő készüléke, ne adj isten füle nincs hozzá, azzal nehéz vitába szállni. A vezetékeknél egyébként ha valaki úgy képzeli hogy valami nagy változásnak kell bekövetkeznie, az nagyon téved! Nüansznyi változások, (vagy azok sem) hallhatóak csupán, ugyanazon rendszeren belül. És ehhez is megfelelő minőségű cuccnak kell lennie. (Ez már nem a Videoton DC kirohadt peremű, és a leharcolt unitra rádijós erölködő kategória.)
Az hogy ezért a változásért valaki kifizet igen magas, sokszor brutális összegeket, azt embere, ill. pénztárcája válogatja. Anno a volt europark M.M-jában volt egy relés kapcsolótábla, amin az erölködők, források, hangsugárzók kapcsolhatóak voltak igény szerint. Mikor nem volt benn a személyzet, a haverommal sokat játszadoztunk a táblával, (egyszer buktunk is) és ott aztán valóban kijött hogy melyik cuccnak milyen a hangja. Volt is meglepi az ár és a hallott hang terén.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2011
Hát most lehet, hogy off leszek, de mi is számít élőnek?

Az elektron nagyon is tudja, hogy hova és hogyan kell mennie. A legdurvább, hogy még a "jövőbe is lát", tudja, hogy te meg fogod e figyelni, mikor a résen áthalad, vagy nem és ennek alapján előre eldönti, hogy két résen egyszerre egy időbe menjen át anélkül, hogy kettéválna, vagy csak az egyiken. Ennél még sokkal sokkolóbb dolgokra is képes. Ha érdekel, akkor kvantumfizika, kettősrés kísérlet, meg a megfigyelés visszahatása a valóságra kulcsszavakkal találsz ilyen dolgokat a kisérleti fizika eredményeiből. Érdekes dolgok ezek....
(#) ethosz2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2011
Én mondjuk nem értek egyet a Pityuval, de majd szombaton kipróbáljuk a dolgokat, aztán kiderül (talán) valami. Megfelelő kapcsolót hozhattok. Két áramkör váltó kapcsoló (záró-bontó) kell. Nekem is van, de nem egy túl minőségi cucc.
(#) szamóca válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 24, 2011
Van ez a csodaszarvasos tápszűrő amit már említettem. Nem tudom megmagyarázni hogyan csinálja a primer oldalon azt hogy a a susmus ami nélküle hallható, vele nem.
Bár a főnökömnek ez a változás nem tetszett, mondván, "olyan mintha dolbyzva hallgatnám a CD-t". Mondjuk ez tényleg furcsa, de nem is ez a lényeg, hanem hogy hallható változást okoz.
(#) lamalas hozzászólása Máj 24, 2011
Egy kis segitseg a teszteleshez: Link
A kovetkezo bekezdeseket erdemes elvolvasni:
- Tesztmódszerek
- A szubjektív tesztelés értelmezési problémái
- A szubjektív tesztek elvi alapjai
- A szubjektív teszteléshez szükséges eszköz feltételek

Az egesz ott megbukott, hogy nem lesz semleges (optimalis) akusztikaju hallgato helyiseg a talalkozon es altalaban az ilyen "tesztek" alkalmaval szinte sehol sincs. Raadasul nem vaktesztelnek az emberek pedig az azon kivuli modszerek nem mentesek az egyeb fiziologiai, fizikai, stb. hatasoktol igy nem lehet korrekt eredmenyre jutni.
(#) szamóca válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 24, 2011
Prószáltuk a múltkorin Pity cuccával a HTA-kat, és kijön a változás. Mi a Yello Tuch lemezével teszteltünk, és annál a számon belüli változások az átkapcsolási idő alatt nem annyira számottevőek voltak. Azt megjegyzem, hogy amikor hosszú ideig hallgatsz, és megszoksz egy rendszert, és utána egy ismert lemezzel, számmal elmégy valahova, és ott is meghallgatod, rögtön hallod hogy ez nem úgy szól mint otthon. Én most így jártam a Soner audiónál. És a milliós SL1-es doboza bár jó mélyei, és magasai voltak, elfedtek olyan részleteket, amit a kis B&W igen előtérbe helyezett.
K. Zoli szerint azért mert a doboz frekimenete a végsőkig ki van simítva. Biztos megszokás kérdése, de furcsállom hogy szinte semmit nem lehetett hallani a nagy dobozon néhány effektből.
Még annyit, hogy ő a meghallgatáskor cserél alkatrészeket a váltóban, és ha nem hallod a változást, nem erölteti rád a Wima helyett a Duelund-ot.
(#) lamalas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2011
Idézet:
„...csak is a saját tapasztalatomra hagyatkozom és amit látok hallok csak azt hiszem el...”

Ez azert eleg sarkalatos kijelentes, regebben en is hasonlo velemenyen voltam de belattam, hogy ez igy nem igaz. Ha igy latnam a dolgokat akkor nem hittem volna el a foldrajz tanarnak alt. iskolaban amikor azt mondta, hogy a Fold a Nap korul kering. Megis miert? Ha az egre nezek en azt latom, hogy a Nap reggel felkel, a nap folyaman egy bizonyos iven halad az egen es este lenyugszik tehat szerintem a Nap mozog es nem a Fold
(#) ethosz2 válasza lamalas hozzászólására (») Máj 24, 2011
Most akkor ne csináljunk semmit? Ne hallgassunk zenét mert...

Ne hasonlítsunk össze semmit mert...Ne próbáljunk ki semmit mert... *

Mindig ezen az idióta szubjektivitáson lovagolsz. Akkor miért nem öreganyád szokol rádióját hozod a találkozóra, aztán simán lehet az lenne a legjobb nem? Hát tök szubjektív az egész dolog, nem? Akinek meg nem tetszik, annak meg s...r az ízlése...

Hogy lesz e "semleges (optimalis) akusztikaju hallgato helyiseg a talalkozón"?

Miért, az milyen? Neked van olyanod? Ha neked nincs, akkor van olyan haverod, akinek van? Ki dönti el, hogy mi is az optimum és hogyan? Tényleg, te honnan is tudod, hogy nem lesz az optimális ott a találkozón? Mi van, ha az az optimális?

Á szerintem ez túlságosan is szubjektív dolog ahhoz, hogy ilyen véleményt leírjál. Van akinek optimális lehet és biztos van, akinek meg nem...
(#) ethosz2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2011
Ezt mondom én is. Nem minden jön ki egy hirtelen átkapcsolásnál. Igazából mind két összehasonlítási módszert meg kell csinálni. A kapcsolósat, meg a hosszabb távú, egymás utáni meghallgatást is.

Sima MP3 lejátszónál észrevettem, hogyha az egyikből a másikba átdugom hirtelen a fülhallgatót, akkor nem egy óriási különbség van. Van olyan zene, amin nem is lehet meghallani a kettő közötti különbséget. Az egyik kicsit "maszatosabb" hangú. Viszont egy pár perces hallgatás után rendkívül idegesítő hallgatni, míg a másikat nem.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2011
Nem gond. Ablak nyílik, aztán a röppályáját felveszi, vagy a nyitott kuka fölött hirtelen csak a gravitáció kezd el hatni rá, egyéb rejtélyes módon elhagyom véletlenül az első két percben a találkozó leges legelején, különben is, nekem nem kötelező, mert én csak látogató leszek, nem kiállító....
(#) szamóca válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 24, 2011
Meg kell fülelni a dolgokat, mert csak akkor vonhatunk le bizonyos következtetéseket, és még akkor is mást-mást szerintem.
De nem rossz az a váltós mód hidd el, ha nem, akkor majd ott meghallgatod.
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2011
Most hogy szóltál, figyelek majd a hátamra, nagyon is... Valami levehető nyári viseletbe kell menni...
(#) ethosz2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2011
Tudom, hogy mi. Nem akkora találmány a választó kapcsoló, mint hiszed, én is szoktam ám használni...

Az, hogy mennyire szubjektív, meg objektív a dolog, az most másodlagos. Majd kiderül. A lényege az lenne, hogy legyen már valami azon a találkozón. Ha valamit kitalál az ember, akkor itt mindig van valami fikagép aki kitalálja, hogy miért is hülyeség azt megcsinálni.

Már felmerült az is, hogy meg se hallgassuk a cuccokat a találkozón, már minden volt, hogy mit miért ne csináljunk. Egyenlőre még csak az nem volt hogy miért ne menjünk le a találkozóra, de majd csütörtök este arra is sor kerülhet, hogy valami okos ezt is kitalálja. Majd gondolatban odamegy mindenki, odaképzel amit akar, és akkor.... Még olcsóbban is megússzuk nem?
(#) lamalas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2011
Na jo, valoban nem volt jo a Nap - Fold hasonlat. Arra akartam ravilagitani h. minden erzekszervunk (azaz erzekelesunk) becsaphato. Igy a hallasunk is. Talan a kovetkezo pelda jobb lesz: Link
Sok felesleges dolog van a video elejen, a lenyeg 1:55-tol hallhato!
(#) lamalas válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 24, 2011
Nyugalom ... a hosszu elet ritka
(#) ethosz2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 24, 2011
Lemaradt:

Szerintem meg azt kéne firtatni, hogy mi legyen meg mit csináljunk, mit próbáljunk ki és hogyan. Ez a mit miért ne csináljunk dolognak nem sok értelme van.

Kapcsolót meg hozzatok.
(#) szabjan válasza lamalas hozzászólására (») Máj 24, 2011
Hehe, ez jó.
Mondjuk ilyen több is megfordult már. Az emberi fül sztereo hallása nem tökéletes. De így kell elfogadni. és a fülünk tudja eldönteni mit hall szívesen. Én egytértek köbzoli-val is. Bár engem is ért az elmult egy két év alatt néhány meglepetés. Szerintem nem kéne ennyire kihegyezni a hangjellemzőket és nem kéne egyénre szabni. Azt megteszi a saját fülünk. Tehát ha valaki LP-t hallgat szívesen és az a hangzás tetszik neki akkor nem fogja megérteni miért mondják neki sokan, hogy van 'jobb' technologia. Én pl a mai napig szeretek kazikat hallgatni. Lehet én vagyok a hülye de így fogadtam el a hangzást. A rendszer hibáival együtt stb...
Elnézést ha hosszú voltam. Kérem, kapcsoljatok ki...
(#) szamóca válasza ethosz2 hozzászólására (») Máj 24, 2011
Mé? Én nem mondtam hogy valamit ne csinálj?
Viszek egy régi csavaros váltókapcsolót is, mert az van itthon.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 24, 2011
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 24, 2011
HEHE!
Tök vicces, hogy itt folytattátok a talival kapcsolatos okfejtéseket...
(#) szamóca válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 24, 2011
Most ne keljen már hozzászólásonként visszamenni oda, aztán ha mást szólsz ide, aztá......
(#) ethosz2 válasza Muri hozzászólására (») Jún 1, 2011
Kékkel írom, mert ez marha nagy rejtély és túl nagy volt a különbség, hogy a "bemeséltük magunknak dologra rá lehessen fogni". Többen hallottuk ezt az izét, még Matyit is odahívtam, hogy hallgassa meg:

Hát ez kemény. Egy jó 3-4 alkalommal oda-vissza cserélgettük, odahívtuk a legszkeptikusabb embert Matyit, hogy ő hallgassa meg. Óriásit változtatott ez a darab összecsavart litzehuzal, vagy mi a rák a hangon.
Matyi is a saját fülével hallotta. Még ha egy hosszú damping rontó ellenálláshuzal lenne benne (csak az a mélyet növelné), azt is megérteném, de ez mi a rák?

Én nem jöttem rá, hogy most valami más is van ebben, amiből egy drót látszik, vagy csak ez a drót az egész?

Hogy a rossebben csinál ez ennyire durván hallható különbséget? Mi meg összevissza szenvedtünk a HTA-val, csak a tranyókkal tudtunk egy nem túl nagy hallható különbséget csinálni. Ez a "drót", vagy mi a halál meg olyat csinált, hogy a két hangfalunk közti hangzáskülönbség eltörpült mellette. Az erősítők közti hallható különbség is kisebb volt (7 különböző erősítőt hallgattunk meg). Még videóra véve is hallható lett volna a talis videón, akkora volt. Most ez mi a túró, ezt már komolyan nem értem....
(#) ethosz2 hozzászólása Jún 1, 2011
Most dobom el az agyamat, most ne szívassatok, hogy ez valami összecsavart drót mert be.... Múltkor a hosszabbító, most meg ez. ELEGEM VAN MÁR EBBŐL A HOBBIBÓL. A macska rúgja meg (most majdnem valami csúnyát írtam). Legközelebb boszorkányt kell hívni az AAET-re, hogy vegye le a rontást a CD-lejátszóról.... azt a .... élet.....
(#) bankimajki válasza ethosz2 hozzászólására (») Jún 1, 2011
Én egy sima kábellel olyan különbséget csinálok hogy azt el sem hiszed. Elvágom és az a legszebb hang. (CSEND ) Egyébként érdekes volt az a kütyü. Maradjunk annyiban hogy megváltozott tőle a hangzás. Hogy milyen irányba, azt nem hiszem hogy el lehetne ilyen egyszerűen dönteni. Már ha objektívek akarunk maradni.
Tegyünk mellé egy élő zenekart és hallgassuk meg.
(#) ethosz2 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 1, 2011
Azt én sem mondtam, hogy milyen irányban változott (a B5-nél szerintem totál elrontotta a hangot), de a másik rendszeren Matyinak! nagyon bejött. Azon én is pozitívnak értékeltem.
(#) bankimajki válasza ethosz2 hozzászólására (») Jún 1, 2011
Amilyen zajos volt. Én is azt mondtam hogy javít a hangon. De nekem az a Philips lejátszó sem jött be igazán. Nem is értettem az elején. (Amikor ott van alatta egy Marantz CD lejátszó miért a kínai csodát hallgatjuk.)
(#) ethosz2 hozzászólása Jún 1, 2011
Még ha tömör vas köré teker fel drótot, azzal csinál egy összetett nemlineáris elemet (vasban már hangfrekin fellép a skin hatás, nem lineáris a mágnesezési görbe), de ebben még vasat sem látok így elsőre. Az biztos, hogy érdekes egy dolog volt ez a találkozón, de mi a franc ez tulajdonképpen ténylegesen? Nem tudja valaki? Tipp?
(#) ethosz2 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 1, 2011
Utána átkötöttünk a marantzra, de volt, amihez a philips+előfok kombó jött be inkább...
Következő: »»   11 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem