Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „...Van egy 1984-es kiadású TDK AD90-em, arról szinte jobban szólt a felvétel, mint az eredeti!” Jajj, de jól írtad ezt. Egy kis k3, k2 és az az igazi kazetta élmény. Egyszerűen feelingje van. ![]()
Abban az időben még TDK volt a TDK szalag, de aztán rengeteg hamisítvány került a piacra. Némelyiken át lehetett látni...
Volt rengeteg magnódeck, ami nem dB -re volt kalibrálva, hanem VU -ra. Sokszor ezt nem is tüntették fel a készüléken. A 0 VU jóval kisebb jelszint, mint a 0 dB.
Üdv!
Lenne egy kérdésem. Van-e különbség az MMI-6H2LWCI és az MMI-6H2LWK fordulatszáma között? Mert a WK-t szeretném beépíteni a Sony deckembe, és nemtudom egyezik-e a fordulatszám.
Emlékszem egyszer levittem az Akai deckemet felvenni a zenekarunk demóját. A keverős srác meg Aiwa-hoz szokott, oszt jól kinyomta +5-ig. Otthon meghallgattam, és nagyon mérges lettem. Az összes lábdob szétnyomta a felvételt. Nem is lehetett rendbeszedni az anyagot...
![]()
A keverős srác, meg nem volt keverős srác. Minden felvétel szintezéssel kezdődik, még akkor is, ha a megszokott gépekkel dolgozunk.
Sziasztok!
Felvettem mind az ITT nokia hifimel, mind pedig a Technics deckemmel ugyanazt a számot, és sajnos igen csak érezhető/hallható a különbség. Annak ellenére, hogy az ITT-nek (szerintem) fordulatszámvezérlés problémái vannak, jobban adja a magas hangokat. Feltöltöttem két fájlt, amiből szerintem megállapítható a probléma. Ha mégis fejbeállításáról lenne szó, vállalná valaki közületek a Technicsem beállítását? Ha igen, árban mire számíthatok? Üdv!
Ha az előző hozzászólásomból lemaradt volna...
Szia! A Technics fájl a Technics-szel felvett és visszajátszott anyag, vagy a Technics felvétele az ITT-ben? Ha az utóbbi, akkor csak szimplán fejbeállítás kérdése a dolog, de ha a saját felvételét is így játssza vissza, az erősen fejhiba gyanús, főleg a csatornák közti különbség miatt. A két felvétel közt valóban van némi sebességkülönbség, de az elvileg csak akkor lehet, ha nem ugyanabban visszajátszottad, hanem megcserélted a kazettákat. Ha nem így volt, akkor tényleg motorprobléma lehet.
Én elég olcsón megnézném neked, sőt ha tényleg csak fejállítás, azt még ingyen is elvállalnám, csak az más kérdés, hogy merre laksz, mert én spec. bajai vagyok, és nem nagyon tudok sehova utánamenni. Esetleg a környéken, ill. ha tudsz várni, akkor Pesten tudok értemenni. Tomi94
Szia Tomi94!
Én pesti vagyok, így kissé nehézkes lenne megoldani, hogy elvigyem a magnót. Amit előzőleg feltöltöttem, azok ugyanazon eredeti Beatles kazetta lejátszva a két magnóban. Tegnap kipróbáltam, hogy ugyanazt a felvételt, amit a technics-szel vettem fel, visszajátszottam először a Technics-ben, majd az ITT-ben. A Technics-ben jól szóltak szerintem a magasak, de ugyanazt az ITT-ben meghallgatva a magasak ugyanúgy eltűntek, mintha gyári kazettát hallgattam volna a Technics-ben. Feltöltöttem mindkét felvételmintát. A torzítások szerintem abból adódnak, hogy az RA6363-as Videoton erősítőmnek nem tökéletes a Riaa korrektora, meg a lemez sem volt a legjobb minőségű, amiről felvettem, de szerintem még így is hallható a különbség. Le tudnád részletesen írni, hogy hogyan is kell a fejet beállítani? Lehet, hogy látó segítséggel meg tudnám csinálni. Lehet fülre tekergetni egy olyan szalaghoz, amiben sok a cintányér, vagy mindenképp mérőszalaggal kell konfigolni? A választ előre is köszönöm. Üdv, István
Így szólt a Technics-ben.
Ez úgy tűnik, hogy amiatt van, mert nem egyezik a két magnón a fejállás. A fej dőlésének beállítsánál nem az a lényeg, hogy olyan kazettával állítsd, amin sok a magas, hanem az, hogy az olyan felvétel legyen, ami hiteles fejállással készült.
Ha van ilyened (pl. azzal a magnóval felvett legelső kazetta, vagy egy gyári műsoros kazi) akkor ahhoz állíthatod. Általában a fejet két csavar tartja. Egyik fix, meg van teljesen húzva, a másik pedig állítható. Azzal kell úgy beállítani, hogy a legtöbb magas hangot halld a lejátszott kazettánál. Érdemes monóra kapcsolni az erősítőt (ha van rajta mono kapcsoló), mert úgy jobban hallatszik, mikor áll jól a fej. Meg előtte jól megpucolni a szalagpályát. (görgő, tengely)
Annyival egészíteném ki, hogy kivétel nélkül a kazettaajtó felől, szemből nézve a bal oldali csavarral állítható a fejmerőlegesség, valamint lehetőleg fülhallgatóval csináld a beállítást, úgy könnyebben kihallható a változás. És csak monóban, mert különben jellemző hibalehetőség, hogy épp a rossz fejállás miatti fázistorzítást érzed úgy, mintha ott lenne a legtöbb a magas. Ha más lehetőség nincs monósításra, kösd össze egy kábel két végével a vonal kimeneteket, és a magnó saját fülhallgató kimenetén hallgasd, így elvileg azt is monósítania kellene. És hogy mihez állítsd? Ha az a Beatles felvétel gyári kazetta, és nincs szétnyújtva a szalagja, akkor szerintem az a legjobb választás. A görgő, fej és tengely tisztítás persze a kezdő lépés, de ennek a kihagyása általában ennél bizonytalanabb, kissé nyávogó hangot eredményez.
Még valami: tényleg van némi sebességkülönbség a két magnó közt, de a Technics-en ne állítgasd el, mert meghallgattam CD-változatról, és abban szól a helyes hangmagassággal. A másik gyors kissé (mondjuk ez az újabb magnóknál nem ritka gyári pontatlanság!)
Sziasztok!
Steelbird, köszönöm a gyors választ. Kipróbáltam mono-ban meghallgatva egy beatles kazettán egy számot, és sajnos igen silány minőségben szüólalt meg a készülék. sőt, a magas hangok intenzitása periodikusan változott úgy, mintha tekergetném az eq-n a magas szabályzót. Először görgőre gyanakodtam, de azt nemrég cserélték a szervizben. Másik gondom az, hogy a 90 perces kazettákat valamiért nem szereti a készülék. Miután elindítottam a lejátszást, egy pillanatra megszólal a hang úgy, ahogy kellene, de aztán egy kis időre teljesen elhalkul minden hang, közben szalagmorzsolás hangot hallatva a magnó. Ez mitől lehet? Gyorsabban menne a görgő, mint a felcsévélő orsó? Azért fura nekem ez a jelenség, mert elvileg nem szíjhajtásos a magnó. Korábban volt hasonló gondom 60 perces kazettákkal is, de azt a gumigörgő cseréje megoldotta. Üdv: István
A hiba azért van, mert elmegy oldalra a szalag a görgőnél. Sajnos, ilyenkor össze is gyűri a szélét, az a része a szalagnak használhatatlan lesz.
Vagy túl erősen húz a felcsévélő orsó lejátszás közben, mert erős a kuplung, vagy a leeresztő orsónál nem elég erős a fékerő. A felcsévélő kuplung filces, az orsó alatti nyomórúgó ereje határozza meg a filces súrlódó felületek tapadási erejét. A leeresztő orsó alatt szintén van egy nyomórúgó, az adja a fékerőt. Van olyan készülék, aminél a felcsévélő orsónál ülön motort használnak, aminél a motor áramával (ált. egy trimmer) állítható a kuplung ereje. De ezt csak a 3 fejes deckeknél alkalmazták általában. Legtöbbször a kuplung erő és a leeresztő fékerő hibája okozza a problémát, de idős készülékeknél gyakran előfordul az is, hogy ki van kopva a hangtengely perselye. (a lendkerék tengelyének a perselye, ehhez a tengelyhez szorítja oda egy rúgó a gumigörgőt lejátszáskor, köztük a szalaggal.) A probléma abban jelentkezik, hogy mikor megnyomja a görgő a tengelyt, az elbillen a kopott persely miatt, és így a tengely nem merőlegesen áll a fejhez képest, és nem párhuzamosan a szalag síkjához képest. Mivel ferdén dől a szalag és a tengely, a görgő pedig marad az előírt állásban (a görgőt tartó görgőhíd nem engedi elbillenni), ezért a görgő tengelye és a hangtengely nem párhuzamos egymással, ami miatt forgás közben a görgő kisodorja oldalra a szalagot. Ezen csak persely csere segítene, vagy esetleg átmeneti szükségmegoldásként -ha a perselyt sikerül sérülés nélkül megmozdítani és kiszedni- segíthet rajta az, ha elforgatod a perselyt, így a kikopott rész nem oda fog esni. Mindíg a görgővel átellenső oldalán kopik ki a persely, mert ahhoz a részéhez nyomja a görgő a tengelyt lejátszás közben. Idézet: „Annyival egészíteném ki, hogy kivétel nélkül a kazettaajtó felől, szemből nézve a bal oldali csavarral állítható a fejmerőlegesség...” Én ebben nem lennék annyira biztos. Mi a helyzet az oda-vissza játszós deckekkel, és mi a helyzet a csak balra, vagy csak jobbra játszó magnókkal? Van olyan, aminél fent van a fej, van olyan, aminél lent, és mindkét megoldásnál létezik jobbra/balra, vagy oda-vissza játszó mechanika. Sőt, olyan magnók is voltak, amikbe oldalról lehetett betenni a kazettát...
Még esetleg próbálkozhatsz a görgőt nyomó rúgó erején növelni, vagy kijjebb húzni a kazettáidban a fejnél található nyomófilcet, ami úgy jobban szorítja majd a fejhez a szalagot. Ez is növeli egy picit a fékező erőt, és jobban fekszik majd a szalag a fejre is, ami kopott, hepehupás fejnél sokat számít.
Mindenképpen ellenőrizni kell a szalag végénél is a lejátszást, főleg, ha a kuplunggal, és a fékerővel variálsz, mert a megnövelt fékerőnél előfordulhat, hogy kazetta végén már nem bírja egyenletesen húzni a szalagot a mechanika és ingadozni fog a sebesség. Amit mindenképpen meg kell nézni magnódeck javításkor, az a (főleg 90 perces, vékony szalagos kazettáknál jelentkezik) kazetta elejénél az esetleges szalaggyűrés, kisodródás, és a kazetta végi sebesség-ingadozás)
Srácok!
Szerintem ha nem hordós a görgő és merőleges/párhuzamos minden! irányban a a szalaghúzó tengely,fej és a görgőhíd, akkor a filcet ki is lehet venni a kazettából, mert semmiképp nem sodródik ki a szalag. Vagy ugyanígy filccel de a leeresztő tengely csonkon túltekerjük/meghurkozzuk/ a szalagot, akkor sem szabad sodródnia. Egy esetben igen Ha nem tapad a görgő de mechanikailag jó minden és tényleg nagyon erős a csévélő csonk nyomatéka. De ezt kb úgy kell elképzelni, hogy kisujj véggel szemből meg sem bírod állítani. Tehát ha ez nem áll fenn, akkor mindenképp a tengely irányokat kell ellenőrizni először.
Elég gyakori, hogy a tengelyt merőlegesnek látod, de mire a görgő megtolja, elferdül, mert a persely a kopás miatt engedi elbillenni. Ez a rövid perselyes magnó mechanikáknál nagyon gyakori hiba volt, egy komolyabb mechanikánál, ahol nem spóroltak a perselyen, és annak hosszán, viszont nagyon ritkán jelentkezett.
Én több éves szervíztapasztalattal a hátam mögött írtam a lehetséges hibaokokat. Görgő, kuplung, fékező orsó, tengely (feltapadt szalagcsíkok, koszszemcsék a tengely felületén), ill. annak perselye. Kb. ilyen sorrendben... Még egy kimaradt: olyan is előfordult (ritkán, de volt ilyen is), hogy maga a fej állt ferdén, dőlt a tengelyhez és a mechanikához képest. (a mechanika síkjához képest felfelé, vagy lefelé) Idézet: „Még egy kimaradt: olyan is előfordult (ritkán, de volt ilyen is), hogy maga a fej állt ferdén, dőlt a tengelyhez és a mechanikához képest. (a mechanika síkjához képest felfelé, vagy lefelé)” Hajaj. Volt bizony több is. Főleg azoknál a gépeknél ahol el lehetett indítani a lejátszást kinyitott ajtóval. Sokszor rányomták a fejre a kazettát. Egy műszaki bizományis srácnak javítottam sokat még a 90 es években. Ugye a 'nagy' CD korszak kivirágzása nálunk /másolás../ mindenki szabadulni akart a deckektől./Sokan megbánták mára/ A Cd lejátszókat meg sokszor az asztalra sem lehetett lerakni. Egyenesen mentek a zacskókba. ![]() ![]()
Sziasztok! Nemrég kaptam egy Aiwa AD R450 magnódeck-et. Első amit szeretnék kérdezni hogy az ékszíj hozzá vagy hogy nevezik milyen méretű? mert igazából elporladt nullára.
![]() ![]()
Szia! Ha teljesen elporladt a szíj, akkor a szíj pályáját tudod lemérni cérnával, és az alapján tudsz érdeklődni boltokban (a laposszíj szélessége lemérhető általában a lendkeréken látható nyomvonalból). Vagy esetleg ha valakinek van itt a fórumon, esetleg le tudja mérni, mekkora kell bele. Amíg nincs szíj, addig nem is fog semmit csinálni a magnó, mert ezeket a mechanikákat a motor ereje kapcsolja át a megfelelő üzemmódokba (a lendkerék hajt egy vagy több programkereket). Esetleg a próba kedvéért a lejátszás gomb megnyomása után kézzel forgasd meg a lendkereket, akkor elvileg fel kellene húznia a fejeket. Így kideríthető, hogy van-e más mechanikus baja.
Annyit próbáltam ki hogy leszedtem a tetejét, s mivel nem nyílt ki az ajtaja megforgattam a lendkereket. S fej az fel illetve le ment, s mostmár ki lehet nyitni. (jó lenne ha ékszíj cserével megoldhatnám a baját)
![]()
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. A fentiek olvasása után feltételezem, hogy nem a fejjel lesz a gond, hanem az orsókkal, így a szalagfeszességgel. . Szerintem a hangtengellyel minden rendben van, ugyanis megpróbáltam óvatosan megmozgatni, minden irányba, de teljesen fix, nem lötyög, és nem is lehet oldalra sem kitéríteni. *** Mindössze még annyi hibája van, hogy az előmágnesező fej kissé meg van kopva. Ha hozzászólásom apróhirdetésnek minősül, * Üdv: István * Igen annak minősül, így megkérlek. ott hirdesd meg .
Milyen előmágnesező fej? Nem hallottam még külön előmágnesező fejről. A kazettás magnókban általában két fej van. Az egyik a törlőfej, a másik pedig a kombinált (lejátszó/felvevő) fej.
Vagy van még a 3 fejes készülék, aminél külön van felvevő és lejátszó fej. De előmágnesező fej nincs. Az előmágnesezés a felvételhez kell, a felvevő fejnek.
Akkor lehet félreinformáltak, ugyanis a szervizben ha jól emlékszem előmágnesező fejet mondtak. Ez egy három fejes készülék, amelyiknek valamelyik feje meg van kopva, így a felvételnél ha nem korrigálom a bias potival, nincs annyi magas hang.
Kérem, hogy töröljétek előző hozzászólásomból az apróhirdetéses részt, mert én már nem tudom levenni. Üdv, István
Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy ennek a decknek direkt meghajtású a lendkereke, vagy szíjas? Csak mert a gyártó oldalán nem írtak róla, és az 1 +1 motor nekem gyanús. http://www.us.onkyo.com/model.cfm?m=TA-RW255&class=Cassette&p=f Üdv: István
nagy valószínűséggel szíjmeghajtású. közvetlen hajtást csak a komolyabb deckekbe raktak.
update: az 1+1 motor meg szerintem a két oldalt jelzi, tehát 1motoros mechanika, ami biztos hogy szíjhajtású
Sziasztok! Bizonytalan vagyok. Az elektrolit kondi szabadon hagyott fémes részén ugye nem szabad üzem közben feszültséget mérnem a testeléshez mérten?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |